Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

makieta swojego domu. Moze z lego?

Gość Flawia

Recommended Posts

Gość Flawia

Chciałabym zrobić miniaturę domu, który planuje zbudować. Rozważam skale 1:20 ale trudno znaleźć idealne miniatury grubości ścian, bo w tej skali ściana działowe 14 cm to 7 mm, ściana nośna 25 cm to 1,25 cm a ściana zewnętrzna z ociepleniem to aż 2,15 cm wyjdzie. na wewnętrzne ściany nośne pasuje plyta rigipsowa 125 mm, co do działowych 14 cm to od biedy może być tektura 7,5 mm, ściana zewnętrzna to nie wiem. Ktoś z was próbował już zrobić sobie i swoim dzieciom makietę? A może macie jakieś idealne do tego klocki?. Chciałabym żeby zrobiona zabawka przeżyła conajmniej kilka zabaw. Na dodatek zbieramy mebelki sylvanian families które są w skali 1:20 tylko ludziki to zwierzaki :-)

Na studiach robiliśmy co jakiś czas makiety, ale wtedy często mieliśmy na myślenie zbyt mało czasu, wystarczał zwykły styropian co się topił, płyta korkowa, albo karton co się giął... Jak jestem na targach to uwielbiam oglądać makiety domów, z czego to jest porobione?

wiekszosc jest robiona ze sklejki da sie giac po podgzaniu nad para ale trzeba miec do tego zrobione takie male uzadzonko i cos do wytwazania pary moze byc do zdejmowania tapet

sciany tez ze sklejki wewnetrzne a zewnetrzne mozesz najpierw zrobiz z patykow wycinanych na wymiar sa dostepne w sklepach typu HOBBI i jesli dobze pamietam to 0.5cm az do 4cm stopniowane chyba co 0.5 sa tez i mniejsze

pozdrawiam

może wykorzystać styrodur?

Na allegro są aukcje gdzie sprzedają litery wycięte z tego materiału, jak się pogada to może Ci ściany powycinają razem z oknami/drzwiami, będzie to na pewno dokładniejsze od dłubania nożykiem. Jak masz zacięcie to możesz sobie sam zrobić maszynkę do wycinania, jest to drut oporowy, który topi styropian.

Jest aukcja gdzie oferuje ktoś litery o grubości 2cm, więc w sam raz na ściny zewnętrzne.

Jak w tytule - zrobiłam sobie model parteru ze starego lego jeszcze z dzieciństwa męża. Klocki oryginalne z Pewexu. :)

Te klocki mają w wersji pojedynczej 7,5mm grubości. Oczywiście pewne założenia zostały poczynione - u mnie działówki 12cm, ale powiedzmy, że z tynkami to wyjdzie 15cm, nośnych grubość zachowałam tylko wewnątrz domu (podwójny klocek, albo dwa pojedyncze razem) - zewnętrzne zrobiłam cienkie, żeby klocków starczyło. :) Zachowałam w skali wewnętrzne wymiary pomieszczeń, bo na tym mi zależało. Ocieplenie zostało zaniedbane całkowicie. :)

Miłej zabawy! :)

Gość Flawia

to super wiadomość że klocek lego ma 7,5 mm, no to ścianki 14 cm gotowe! :-) Moje dzieci mają tylko kilka klocków lego duplo... Bałam sie dotychczas dokupować kolejne klocki bo potem sama muszę po tym deptać i zbierać... ale gotowe drzwiczki lego to już chyba są mniejsze niż skala 1:20. Dostosowywałaś skale domu do skali gotowych drzwi?

Teraz tyle tych materiałów budowlanych... gdybym planowała dom z drewna to na pewno bym makietę chciała robić też z drewna. Pewnie że chciałabym zminiaturyzować wszystkie warstwy muru, nawet widziałam cieniutki styropian, tylko dzieci mam zbyt małe żeby pomysł przetrwał... popatrzę na grubości sklejek, tylko właśnie boje się sklejek, że jest je trudniej pociąć i chyba stolarnia byłaby potrzebna... pocięte części domu mogę oklejać papierem... No i czy jest coś co mi połączy " na mur" dwie prostopadłe ściany?, gwoździki?

No cóż - aż tak dokładna nie byłam. Chciałam sobie po prostu zobaczyć w pomniejszeniu wielkość pomieszczeń, bo nikt nie budował według mojego projektu i nie było gdzie pozwiedzać. :) Drzwiczki lego są mniejsze od wyskalowanych normalnych, więc skupiłam się na powierzchni i wysokości pomieszczeń - to najbardziej chciałam obejrzeć w trójwymiarze. :) A jeżeli masz mebelki w takiej skali to można wypróbować ustawienia.

Mój tatko swego czasu robił domki ze sklejki i zapałek, nawet miało to żaróweczkę w środku i świeciło. O dziwo taki domek przetrwał wiele zabaw dziecięcych. :)

Przy przejechaniu drewnopochodnych materiałów papierem ściernym wikol sklei naprawdę mocno.