Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

aksamitki z co lepsze z nasion czy sadzonek

Recommended Posts

Jeśli będziesz działać z nasionami to jak najszybciej bo i tak musisz przygotować rozsadę. Kup sobie multiplaty:

http://uprawopis.w.interia.pl/multiplat.jpg

wypełnij je ziemią uniwersalną, posiej nasiona i ... gotowe :)

Aksamitki wschodzą bardzo ładnie i szybko (4-5 dni od wysiewu sa już siewki). Jeśli posiejesz teraz to zaczną kwitnąć niestety dopiero końcem czerwca / początkiem lipca. Ale na pewno będzie taniej niż kupowanie gotowej rozsady, bo za opakowanie nasion dasz ok. 2 zł (i naprodukujesz ze 200 "kwiatków") - a ile sztuk rozsady będziesz za tę kwote mieć? 2?

No i potem co roku masz już własne nasiona.

Niestety jest też minus "własnych nasion" - po paru latach następuje tzw. wyradzanie się odmiany, czyli może ona tracić właściwe sobie cechy.

Natomias odmian typu F1 (akurat raczej nie dotyczy to aksamitek) w ogóle nie ma sensu rozmnażać z własnych nasion gdyż nie powtarzają one cech roślin rodzicielskich.

Możesz też siać bezpośrednio do gruntu. Ja mam wrażenie, że moje z rozsady wyglądają gorzej od tych co mi się same rozsiewają na działce.

Ja też z aksamitkami idę na żywioł i mam samosiew w ogrodzie. W najgorszym przypadku tam gdzie mam za gęsto przerywam i co ładniejsze siewki przesadzam w inne miejsca.

Niestety jest też minus "własnych nasion" - po paru latach następuje tzw. wyradzanie się odmiany, czyli może ona tracić właściwe sobie cechy.

Natomias odmian typu F1 (akurat raczej nie dotyczy to aksamitek) w ogóle nie ma sensu rozmnażać z własnych nasion gdyż nie powtarzają one cech roślin rodzicielskich.

Zgadza się, ale u aksamitek i tak mam odmianę "od babci", więc cechy to już pewnie dawno zatraciła ;) Mi się podobają takie pstrokate, niejednorodne. Ale faktycznie, gdyby mi zależało na konkretnym kolorze, albo tych większych to trzeba by co roku kupować nasiona. Choć i tak to taniej niż sadzonki.