Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

niwelowanie działki i przesunięcie bramy wjazdowej

Recommended Posts

Witam

działka w stosunku do przyległej drogi jest podniesiona o ok 80cm (taki stromy nasyp)

na działkę jest brama wjazdowa z łagodnym spadem , brama jest cofnięta w głąb działki o ok 2 m

czy mogę zniwelować teren o 50 cm bez pozwolenia oraz czy mogę przesunąć bramę w inne miejsce, również bez pozwolenia?

na mapach nie ma zaznaczonej bramy

proszę o pomoc

pozdrawiam

zientas

To co jest bądź nie ma na mapie nie ma żadnego znaczenia. W kwestii zniwelowania terenu nie ma żadnych konkretnych przepisów, jest tylko KC w którym jest zapisane mniej więcej to że każdy właściciel nieruchomości ma prawo do gospodarowania i używania własnej nieruchomości w granicach społecznego współżycia - tzn możesz robić co chcesz, ale żeby się nie okazało że jak obniżysz teren to na tym ucierpi twój sąsiad. Co do bramy to w gminie dla twojego terenu być może jest ustalona linia ogrodzenia i tego należało by się trzymać przy jej usyuowaniu.

co do niwelacji terenu: nie można zaburzyć stosunków wodnych, co do wjazdu: jeśli nie ma go na mapie to go nie ma :-) tak jest u nas. Jeśli nie ma go na mapie to znaczy, że gdy będą robić/remontować drogę to w projekcie nie będzie ujętego Twojego podjazdu. Na włączenie się do drogi wymagana jest zgoda ZDMu, przynajmniej przy budowie... Podejrzewam, że tak długo nie będzie problemu jak długo nikt nie zapyta co to za wjazd, którego nie ma ;-) Z drugiej strony z robienia bez uzgodnień wychodzą takie rzeczy jak niedaleko mnie. Wyjazd w rogu działki przylegającej do skrzyżowania, jak zostawiają auto na podjeździe, to praktycznie nic nie widać z lewej strony, trzeba wyjechac połową auta na drogę, żeby się przekonać czy coś nie nadjeżdza, niby nie wolno parkować przy skrzyżowaniu a tu podjazd może 5 m od skrzyżowania, droga pod górkę, więc praktycznie drzwi na poziomie oczu - jakaś totalna pomyłka...

Sąsiadom nie będę przeszkadzał bo z trzech stron jest droga co prawda z jednej jest to droga węwnętrzna do jakiejś działki ale niwelowanie będzie się odbywać z drugiej strony.

chcę to zrobić przed wykonaniem mapki do celów projektowych, wtedy geodeta naniesie na mapke stan faktyczny i po problemie.

• 7 years później...

Witam a ja mam inny problem

potrzebuje porady odnośnie zmiany miejsca wjazdu na posesję.

Chcę wjazd/bramę przesunąć w lewo patrząc/stojąc na posesji tak, że lewy słupek bramy będzie teraz prawym słupkiem. Mam garaż do którego musze wjeżdżać na ukos i chcę zrobić tak aby brama wjazdowa była na wprost do bramy garażowej. Czy potrzebuje jakiś projekt, zgody, pozwolenia, zgłoszenia ?

Edytowane przez mpepe