Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja- jak to naprawde jest ;)

Gość

Recommended Posts

Ja połączyłem wentylację z DGP. W zimie powietrze zasysane z zewnątrz i ogrzewane przez kominek rozprowadzane jest przez turbinę (do 600m3/h z płynną regulacją) w lecie przełączam zawór zima/lato i powierze zamiast do kominka trafia bezpośrednio do turbiny. Dobre i tanie rozwiązanie. Podglądnijcie ten linkhttp://www.darco.com.pl/gfx/kominkowy/domek.htm i ten teżhttp://www.darco.com.pl/gfx/kominkowy/uklad_swieze_powietrze.htm

PZDR

Leon widzę że na wentylacji znasz się jeszcze lepiej niż na tynkach. Rozumiem że twoja optymalna propozycja to: Zero wentylacji + tynk gpisowy wygładzony jak szkło, farbka już obojętnie i pieczarkarnia murowana tylko czemu te pieczarki mają czułki ?

Leon, czy jako zdeklarowany miłośnik betonu namawiasz nas do zabetonowania wentylacji w naszych domach ? :o

Yeyo, przede wszystkim wentylacja, co do tynków to chyba się mylisz tynk gipsowy utrzymuje bardzo dobrze "równowagę" wilgotności" w pomiieszczeniach, szybko "przyswaja" i szybko "oddaje" dlatego w pomieszczeniach z gipsowymi tynkami "chleb nie wysycha". Pzdrv.

Yeyo, przede wszystkim wentylacja, co do tynków to chyba się mylisz tynk gipsowy utrzymuje bardzo dobrze "równowagę" wilgotności" w pomiieszczeniach, szybko "przyswaja" i szybko "oddaje" dlatego w pomieszczeniach z gipsowymi tynkami "chleb nie wysycha". Pzdrv.

Następny, który nie czta co piszę ale do tego się już przyzwyczajam. A czy ja qrde "Gościu" napisałem, że tynk gipsowy źle reguluje wilgotnoś :o . Napisałem tylko że bez wentylacji na tynku gipsowym wygładzonym jak lustro pomalowanym farbą będzie "pieczarkarnia".

Ja też wentylacji nie mam wcale i mam dom z BK ze świeżym powietrzem aż w nadmiarze. A skąd ono??? Leci sobie przez dziury. No bo trzeba doregulować okna, a przede wszystkim uszczelnić poddasze. No i zrobić w końcu wentylację (reku) bo jak już wszystko pouszczelniam, a nie będzie wentylacji, to zahoduję pieczarki z czułkami. ;) ;) ;)

A folię to już wiesz gdzie dawać aby pieczarki lepiej rosły?

Już wiem najpierw "Gość" poszatkowany i ułożony w paskach potem folia 2 metry ziemi i pieczarki. Nawozu już nie trzeba "Gość" załatwia wszystko. A folia to jest tylko po to aby nie ciągnęło głupoty od dołu.