Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tostery, miksery, wyciskarkę jak to wszystko ukryć w małej kuchni

ewazych

Recommended Posts

Otóż zastanawiam się jak poukrywać pewne maszyny ponieważ moja kuchnia jest malutka i dopiero będzie budowana w przeciągu 2 miesięcy. Dlatego teraz zastanawiam się jak poukrywać pewne rzeczy np:

- maszyna do ciasta (bardzo ciężka)

- mikser taki duży (ciężki)

- toster

- opiekacz

- wyciskarkę (ciężka dosyć)

może są jakieś systemy szafek które pomogą mi ukryć te wszystkie urządzenia? Powiem tylko że kuchnia będzie miała szafki dolne, a u góry będą otwarte półki. myślałam że może zrobić zamknięte szafeczki pod półkami na te szpargały któe może by bniżały się do połowy wysokości blatu by łatwo było wyciągnąć klamota. Nie wiem czy to dobry pomysł. Jak wy rozwiązaliście sprawe tych urządzeń?

u nas w zależności od częstości stosowania :

- toster na blacie kuchennym

- blender (czy jak to się nazywa) i szybkowar stoi w szafce zamykanej w samej kuchni

- duży mikser - w spiżarni obok kuchni

- gofrownica - gdzieś w domu :D

inne rzeczy których nie kojarzę :) są w ten sam sposób rozplanowane

Na razie z "nieporęcznego" agd mam tylko wyciskarkę, ale wiadomo, że we własnym domu zacznie przybywać własnego sprzętu. Zamierzam skopiować rozwiązanie z kuchni mojej mamy - wielka i pakowna dolna szafka narożna (drzwiczki podwójne, na takim składanym jakby zawiasie). Właśnie tam mama trzyma rzeczy typu mikser, gofrownica, prodiż, coś zwanego sokownikiem z dzbanem do koktajli, ogólnie wszystko, co nie jest używane codziennie, a czasem się przydaje. Oczywiście ustawione według pewnego klucza - prodiż najgłębiej, mikser na brzegu. :)

Czasem w kuchniach narożnie umieszcza się zlewozmywak i wtedy szafka poniżej jest na chemię gospodarczą i ogólnie jest w niej nieco mniej miejsca, dlatego u nas zlewozmywak będzie sobie "normalnie", a w rogu pod blatem "magazynek".

Rzeczy sporadycznie uzywane (maszyna do chleba) w spizarni. Na wieksze miksery itp mam kilka wielkich glebokich szuflad o szerokosci 80 cm. Na blacie tylko toster i thermomix. Woda gotowana w czajniku na kuchence. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu, bo takie sa plany, a jeszcze nie mieszkamy w nowym domu.