Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z102 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

Witam,

mało to oryginalne pytanie w stylu "czy ktoś buduje?"

Ale sami wiecie, jak to jest - setki projektów, mętlik w głowie....

Gdyby znalazł się ktoś kto buduje, a i jeszcze mógłby udostępnic zdjęcia, byłabym bardzo wdzięczna.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich miłośników pracowni Z500 :)

Ania

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Witam,

Planujemy budowę tego domku w przyszłym roku. W tej chwili daliśmy sobie rok na przygotowanie wszystkich papierów. Projekt już mamy, teraz zbieramy informacje, codziennie dziesięć razy oglądamy projekt i spisujemy co byśmy zmienili i na co zwrócić uwagę, aby przy adaptacji uwzględnić wszystkie zmiany. Na razie nie pomogę, ale w przyszłości na pewno założę dziennik budowy. Niestety projekt jest nowością, więc ciężko będzie nam znaleźć kogoś, kto go buduje, jednak możemy się wymienić spostrzeżeniami i ewentualnymi zmianami w projekcie.

Pozdrawiam,

Ania :)

Edytowane przez Andzia K

Cześć,

No to mamy dwie Anie K. zainteresowane projektem :)

W takim razie mocno trzymam kciuki!

Co do zmian - jestem bardzo ciekawa. Przede wszystkim sposobu ogrzewania domku, jaki planujecie - mój mąż uparł się na ekogroszek... a to już pewien problem, jak wykroić większą kotłownię...

Pozdrawiam!

Ania

Hej!

Bardzo się cieszę, że odpowiedziałaś!

My projekt mamy już kupiony i czeka na adaptację (rozmawialiśmy z dwoma architektami, czekamy na oferty cenowe). A zmiany jakie chcemy zrobić są następujące:

- przede wszystkim dorabiamy piwnicę - działkę mamy na wzgórzu w związku z tym głębokie wykopy będziemy robili pod fundamenty, a skoro już będzie taki głęboki dół to lepiej go wykorzystać niż zasypywać...

- skoro piwnica to gdzieś musi być zejście do niej, a najlepiej jakby była jedna klatka schodowa w związku z czym przesuwamy ściankę od wc tak, aby się zmieściły schody, a wc robimy z garderoby przy sieni zostawiając miejsce tylko na szafę wnękową (zresztą nie wiem czy zauważyliście, ale zostawiając wc tak jak jest macie w nim spory skos od schodów),

- kotłownię z piecem będziemy mieli w piwnicy, planujemy piec miałowy z podajnikiem tłokowym (swoją drogą mój Mąż mówi, że ekogroszek to bardzo drogie rozwiązanie),

- myśleliśmy o usunięciu wykusza, ale w ten sposób, że ścianki przesuwamy na zewnątrz wyrównując z oknem od wykusza,

- z tego co się zorientowaliśmy to kominki są w standardzie głębsze niż 39 cm (ok 70 cm), więc tutaj też trzeba będzie pokombinować,

- będziemy przenosić okna dachowe na ścianki, a balkonowe nad wykuszem zrobimy zwykłe i szersze - jeśli zdecydujemy się zostawić wykusz to zrobimy na nim mały daszek,

- na górze chciałabym mieć w tym dużym pokoju jakąś garderobę, a może po prostu zrobię szafę wnękową - jeszcze nie wiem...

Generalnie projekt najbardziej przypadł nam do gustu. Ja najbardziej jestem zachwycona chowaną pralnią koło łazienki :D a to dlatego, że widziałam jak moja Mama przez lata biegała z piętra do piwnicy (tam była pralnia) i z powrotem. Ja tak nie chcę i nawet rura, w którą wszyscy by wrzucali brudy mnie nie przekonuje, bo i tak na górę ktoś kiedyś zanieść będzie musiał...

Tyle naszych uwag. A Wy co byście zmienili?

Edytowane przez Andzia K

Cześć Aniu :)

Ale Wam zazdroszczę domku na wzgórzu! No i rzeczywiście w tej sytuacji dorobienie w zasadzie przy okazji piwnicy (a w niej kotłowni) rozwiązuje problem.

Co do naszych potencjalnych zmian - na pewno musimy znaleźć miejsce na kotłownię.

Zauważyłam ten skos w dolnej łazience, ale nawet mi to specjalnie nie przeszkadza.

Wykusz ten mi niepotrzebny, poza tym gdzieś na forum wyczytałam, że taki wykusz z balkonikiem może przeciekać... Więc też do likwidacji.

A im dłużej nad tym wszystkim myślę, wydaje mi się, że najchętniej bym połączyła ze sobą dwa projekty.... ten właśnie z zetem 33 (rozwiązanie w okolicach kuchni - ten podcień przed kuchennym oknem mi się strasznie podoba...). Co dalej nie rozwiązuje kwestii tej nieszczęsnej kotłowni.

Acha, i zamiast kominka może będzie piec kaflowy...? No ale na takie decyzje jeszcze jest czas.

Póki co staramy się zostać właścicielami działki, co się już trochę przeciąga.

A powiedz mi, jak u Was wygląda sytuacja ze stonami świata?

I jak planujecie umieścić w tym wszystkim garaż?

Pozdrawiam :)

Witam ponownie :)

U nas ze stronami wygląda tak, że od strony klatki schodowej jest północ, front to wschód, wykusz - południe, a taras to zachód :D Jak dla mnie usytuowanie idealne!

Garaż będzie w piwnicy pod kuchnią i salonem (wjazd pod oknem od kuchni).

Pozdrowionka

Edytowane przez Andzia K

U nas wejście jest od zachodu, dlatego taras będzie z boku, zresztą działka jest szersza niż głębsza, więc inaczej nawet się nie bardzo da. A u Was ustawienie względem stron świata idealne. I problem garażu też Was nie dotyczy... ehhhh ;)

Czekam na Waszą budowę i zdjęcia!

Tak sobie myślę, że skoro macie szeroką działkę to może garaż z boku i w nim kotłownia? Wyrównacie wtedy mury garażu do ścian domu, aby mieć więcej miejsca i dorobicie komin. My też troszkę zmieniamy w projekcie (wszystko w granicach zgody studia projektowego) i za takie zmiany architekt wcale nam dużo więcej nie chce wziąć niż za samą adaptację i wrysowanie w działkę (chyba różnica 500 zł - w całej sumie kosztów budowy domu to niewiele, a komfort mieszkania przez następnych XXX lat, tak jakby się chciało - nieocenione).

Rozumiem, że wykusz byłby u Was od strony północy, a wejście na taras przez okno ze zlikwidowanego wykusza (nie wiem czy zrozumiale napisałam...). A może lustrzane odbicie i taras wtedy byłby na południu?

P.S.

Podcień w Z33 fajny, ale czy nie miałabyś za ciemno w kuchni jeżeli wejście masz od zachodu? No chyba, że tu znowu propozycja lustrzanego odbicia...

Napisz proszę skąd jesteście, my z Piły.

Edytowane przez Andzia K

Lustrzane odbicie obowiązkowo, taras od południa (czyli ten zlikwidowany wykusz), a podcień pod kuchnią i ewentualne narożne (południe/zachód) okno chyba byłoby ok.

Garaż początkowo chciałam mieć w bryle domu, ale ponieważ chcemy zamiast typowych fundamentów robić legalett, nie opłaca się przypinać do domu garażu. Płyta musi mieć dodatkowe zbrojenia ze względu na teren górniczy, więc tym bardziej. No i jak to baba.. marudzę... ;)

Bez zmian więc się u nas nie obejdzie i do całej zabawy musimy włączyć konsultanta z kopalni (nie mam jeszcze pojęcia jak to się załatwia). Wiem tylko, że kopalnia zwraca sporą część kosztów takich wzmocnionych fundamentów/płyty.

Działka, na którą czekamy (wciąż) jest w Mysłowicach, więc odległość od Was spora.

Myślę, że podcień lub okno narożne w przypadku kierunku południe/zachód byłoby jak najbardziej ok. Ciekawa jestem który projekt wybierzecie. W Z33 są fajne schody, można super je zagospodarować, natomiast w Z102 przekonuje mnie pokój na dole ponieważ na razie chcemy wykończyć tylko dół. Później w miarę rosnących potrzeb będziemy robili górę.

Jak długo już bujacie się z tą działką?

Edytowane przez Andzia K

Z tą konkretnie działką niedługo - parę tygodni, zbieramy dokumenty (sprawdzamy sytuację z mediami, bo są dosyć daleko; z drogą, bo nie wiadomo na jakiej zasadzie ona tam jest i czy w ogole...).

ale... to już jest druga działka, którą kupujemy, bo z poprzednią coś nie wypaliło (sprzedawca z powodu "życiowych komplikacji" się wycofał").

Byłam przekonana, że do maja najpóźniej będziemy właścicielami, bo w sumie bujamy się tak od lutego/marca.

Co do projektu - z33 nie wybierzemy, ponieważ bardzo zależy mi na tym dodatkowym pokoiku na dole. Jedyne co mi się w 33 naprawdę podoba to kuchnia z podcieniem i ustawienie salonu (z kanapy będzie widać ogród np.). Cała reszta (poza bajeranckimi schodami, które można by fajnie wyeksponować) jest moim zdaniem niepraktyczna, no i te wąskie łazienki (szczególnie ta na poddaszu jakaś dziwna).

Moim zdaniem najłatwiej wszystkie moje upragnione zmiany (czyli kuchenna cześć domu plus kotłownia) wprowadzić do 102.

aaaaa, no i raczej też będziemy kombinować z wykańczaniem góry później, tym bardziej ten pokój na dole MUSI być ;)

Witam drogie Panie :-)

Też jestem (wraz z żoną) zdecydowany na ten projekt. Zresztą w innym wątku, razem z quaną, pisalismy o z102. Ale cieszę się, że jest odrębny.

U nas wejście będzie od strony północnej. Trochę niefajnie, że duża sypialnia wypada od południa i wschodu, bo będzie gorąco, ale zamierzamy wszędzie dać zewnętrzne rolety. Co do okien, to nam się podobają dachowe, jedynie myślimy nad zlikwidowaniem w najmniejszej sypialni (w zamian okno w ścianie) i może w pralni. Plus zastanawiam się nad oknem na klatce schodowej.

Nie będzie u nas piwnic, więc z CO kłopot - pewnie jakiś mały piec gazowy 2-funkcyjny z zasobnikiem 50l, tak żeby się przy kuchni zmieścił. Albo elektryczne (wtedy też pomyślimy nad legalettem). Uważamy, że WC na dole bardzo się przyda, więc zostawiamy, nawet z tym nieszczęsnym skosem (okno się chyba nie zmieści).

Wykusz zostawiamy, bo jest ładny i trochę urozmaica bryłę.

- z tego co się zorientowaliśmy to kominki są w standardzie głębsze niż 39 cm (ok 70 cm), więc tutaj też trzeba będzie pokombinować,

Możesz coś więcej napisać o tych rozmiarach, bo nie wiem o co chodzi ?

Acha - ostatnio na spacerze widziałem domek w stanie SO, chyba wg tego projektu. On jest naprawdę malutki :) Ale ładny.

Pozdrawiam serdecznie

owp

Cześć owp!

Więc są trzy rodziny chętne budować Z102. Super!

Ja też myślałam o jakimś oknie na klatce schodowej, a może luksfery, chociaż mi się nie podobają, ale mąż gdzieś koniecznie je chce mieć... Na górze może zostawię jakieś okno dachowe, jednak chciałabym jak najmniej, ponieważ bardzo ciepło przez nie podobno ucieka... Rolety zewnętrzne natomiast zamontujemy na pewno na drzwiach tarasowych, a reszta to się okaże.

Co do kominka to sprawa wygląda tak, że tam jest zaprojektowana wnęka głębokości 39 cm, a takie standardowe kominki mają 50-70 cm głębokości plus obudowa, więc będzie trzeba albo "wyjść" z nim do salonu, albo zmniejszyć spiżarkę.

Pozdrawiam

Ania

Edytowane przez Andzia K

Cześć!

słuchajcie, jutro umowa przedwstępna - aż nie wierzę :) wczoraj spędziliśmy chyba 2 godziny w sądzie przeglądając masę ksiąg wieczystych, starając się zrozumieć sytuację z drogą, która tam jest, a jakoby jej nie było... są "prawa do drogi", czyli droga, która powstaje jest prywatna, no i my też będziemy musieli z naszej działki coś na nią oddać - tyle, że nie udało nam się ustalić, czy 3 czy 6 metrów (w gorszej wersji z 960 mkw zostanie nam 720...:( ). Ale co tam....

OWP - a nie możesz domku "przekręcić"? Poprzednia działka, która "nie wypaliła", miała wjazd od północy, ale wtedy myśleliśmy, żeby domek postawić dalej od drogi i balkonem do przodu, wejście wtedy byłoby od wschodu - to jest dla tego cudeńka idealne rozwiązanie. Zależy jakie masz WZ, ale może warto pomyśleć?

A gdzie widziałeś ten domek? Chętnie też był popatrzyła ;)

Pozdrawiam :)

Cześć qana!

Bardzo się cieszę, że uda Wam się w końcu podpisać umowę, co prawda przedwstępną, ale zawsze jakiś zalążek tej właściwej :wiggle:

My jak kupowaliśmy działkę to właścicielem wszystkich terenów dookoła była jedna osoba, która sprzedawała działki z udziałem w drodze. My mamy działkę narożnikową i w ten sposób jesteśmy właścicielami 1/8 jednej drogi i 1/6 drugiej drogi. Teoretycznie kiedyś gmina będzie musiała od nas tą drogę odkupić, ale oczywiście najprawdopodobniej nigdy nie będzie miała na to kasy, więc będziemy musieli się jej zrzec, aby nam tą drogę w końcu zrobili... Póki co jest tam pięknie i zielono, a aby dojechać na działkę musieliśmy kupić auto terenowe... Działki w chaszczach szukaliśmy kilka dni (niektóre słupki były wkopane, inne leżały od dwóch lat odłożone na "kiedyś przy okazji" wkopanie przez geodetów...) i poznaliśmy ją po 4 słupkach od trafostacji sąsiadującej z naszą działką... Umowę przedwstępną mieliśmy spisaną nie wiedząc w sumie w którym dokładnie miejscu ta nasza działka się znajduje... Wiedzieliśmy tylko, że "gdzieś tam..." na długości kilometra i szerokości 200 metrów, gdzie chaszcze po pas i gdzieniegdzie drzewka. Za to jak ją znaleźliśmy (w okropnym deszczu) to niesamowicie się cieszyliśmy, że w końcu wiemy który to ten nasz kawałek miejsca na ziemi, a po drugie, że taka ta działka piękna.

P.S.

Działkę kupiliśmy 3 lata temu, a najbliższy sąsiad mieszka 300 metrów od nas, drugi będzie się budował na działce obok nas (mamy wspólnych 5 metrów płotu) razem z nami. Fajnie, że dali się namówić :cool:

Edytowane przez Andzia K

sąsiedzi - ważna sprawa :)

"nasza" działka też znajduje się póki co w szczerym polu, ale dowiedzieliśmy się, że w tym roku ma się zacząć kilka budów w okolicy (dobrze, bo media się "przybliżą" ;) ).

aaaa. i na sąsiedniej działce, od południa, biegnie magistrala (wodociągi), więc nikt nam słoneczka nie zasłoni !!! :)

Witam Aniu,

Ja jestem na etapie wyboru projektu, mysli krążą pomiędzy dwoma:

Z102

http://z500.pl/projekt/z102.html

Z34

http://z500.pl/projekt/z34.html

Pracownia oferuję tak różnorodne projekty, że ciężko jest się zdecydować na jakiś konkretny. Generalnie to chyba jedyne biuro projektowe, które pożegnało socjal-dworkową architekturę ;)

Pozdrawiam

Dominik

Edytowane przez domator83

Cześć Dominik!

Jak dla nas to Z34 troszkę za małe - na górze chcemy 3 pokoje, a tu nawet na siłę ciężko byłoby je zmieścić. Dla mnie ważna też była spiżarka obok kuchni.

Wiem jak to jest szukać projektu idealnego. Niestety nawet w Z102 będziemy co nieco zmieniać, jednakże to tylko kosmetyka + piwnica. Ciężko znaleźć projekt, który byłby prosty, bez udziwnień i z fajnym rozłożeniem pomieszczeń.

Życzę powodzenia w szukaniu i oby wybór był trafny. Bo podobno pierwszy dom stawia się dla wroga, drugi dla przyjaciela, a trzeci dla siebie. Ja chciałabym się zatrzymać na jednym...

Ania

Edytowane przez Andzia K

Cześć Dominik!

Super, jest nas coraz więcej :)

Dokładnie jak pisze druga Ania- 3 sypialnie na poddaszu to podstawa. Z34 jest świetny, ale już z102 jest mikro... jednak zależy jakie kto ma potrzeby, wiadomo.

Widziałam na forum wątek odnośnie z34, zdaje się, że wśród tych malutkich jest dosyć popularnym projektem pracowni z500.

Pozdrawiam!

Ania