Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z102 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

nieważne jaka jest brana pod uwagę bo i tak trzeba tyle samo zapłacić nikt nie zrobi ci taniej jeśli zrobi ci wycenę miedzy użytkową i całkowitą to i tak końcowa wycena u tego samego wykonawcy będzie taka sama wiec ta rozmowa do niczego nie prowadzi :) taniej będzie jak jak przy pomocy własnej wiedzy, mięśni i pomocy życzliwych ludzi będziesz stawiał swój wybrany dom:-)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam pytanie odnośnie okien - w projekcie są 2 okna na parterze o wymiarze 180x150, jedno jest w 'gabinecie', a drugie gdzie? Czy to pomyłka w zestawieniu ? Jak rozwiązujecie kwestię okien? 180x150 i 150x150 są chyba jako nieotwieralne zaprojektowane. Dzielicie je, żeby zrobić otwierane, czy zmieniacie wymiary, a może zostawiacie takie ?

Jeszcze 2 rzeczy:

- czy ktoś z Was myśli o wentylacji mechanicznej ? Ja chciałby mieć, ale jak patrzę na projekt to mam wątpliwości gdzie się zmieści instalacja.

- czy zostawiacie komin tak jak jest w projekcie (czyli poniżej poziomu kalenicy)?

- jak ocieplacie dach - w projekcie tylko do stropu jest ocieplony

Co do okien to myślę, żeby w kuchni zostawić nieotwierane, za to bez podziału, a w gabinecie otwierane z podziałem 1/2.

jeśli ktoś będzie wykonywał mur zewnętrzny z YTONG ENERGO 36,5 mam ważne info

podczas zimy zastanowię się jeszcze nad materiałem ścian zewnętrznych (ytong energo36,5 czy silka E24 plus docieplenie 12cm welna mineralna

jeśli ktoś ma sugestie to zapraszam do dyskusji

pozdrawiam

Edytowane przez dastin

w projekcie jest fundamen t 24cm taki jak ja wykonałem ale materiał gazedobeton jest wymagany o gestosci 700 przeklada n=sie na na ciezar obciazenia sian natomiast ytong energo ma 350 wiec ma wskazowki od kierownika jesli che to zastosowac na poszezenie ławy fundamentowej na min 36 aby cala szerokosc sciany zew przenosila ociaenie a nie tylko 24 cm przewieszenie nie przenosci obciazen ale silka to inny temat wiec albo ława 36i tak jak ja chce zrobi plus wata nie styropian aby wilgotnosc nie pozostawala mi w pomieszczeniu w razie malej sprawnosci wentylacji ... przy welnie na eleweacji niue ma tego problemu lub silka ktora ma nosnosc nie jak Y energo 0,35 tylko jak pamietam 1,4 i np welny 15cm zeby wspolczynkik prznikania ciepla byl ok bede mial zime na podjecie decyzji i na poszerzenie lawy jesli jakies jeszcze pytania to rozmawiamy :) w srodku oczywiscie silka 24

styropian tanszy cieplejszy ale nma slabsze wlasciwosci odporwadzania wilgoci na zewnatrz

jesli ktos jest zainteresowany stropem w granichacg 80pln za m2 prosze kontakt

Edytowane przez dastin

Hmm. A co z silką? Jej gęstość, z tego co wyczytałem, to 1200-1800kg/m3. Czy kierownik też sugerował tu zmianę ław względem projektu ?

Jeśli chodzi o wilgoć, to wychodzę z założenia, że skoro inwestuję w wentylację mechaniczną, to zaoszczędzę na wełnie i dam styropian.

PS czy możesz stosować interpunkcję? taki 'strumień świadomości' ciężko się czyta i trudno się domyślić o co chodzi :)

• 4 weeks później...

Witam Was wszystkich!

Widzę, że miłośników 102 przybywa :)

Ja w przyszłym roku chciałabym uporać się z całą papierologią, tak aby na wiosnę 2012 wystartować. A to oznacza, że muszę w końcu podjąć decyzję odnośnie wyboru projektu. Mam dwa, drastycznie różne żeby było śmieszniej, na oku. Jeden z nich to właśnie z102, a drugi to projekt muratora M95 "róże w ogrodzie". Pomysł na parterówkę wziął się z obawy, że te 100 m2 po podziale na dwie kondygnacje, będą sprawiały wrażenie przyciasnych - ale może się mylę...

... dlatego ogromnie liczę na to, że będę mogła niebawem obejrzeć ten domek u kogoś z Was .... :D

Pozdrawiam :)

Ania

• 3 weeks później...
Mam pytanie- czy macie może zestawienie materiałów ? Czy powinno to być w projekcie (po adaptacji) ? Bo na razie mam wycenę od 3 ekip, z tym że 1 wycena jest od razu z materiałem, a 2 sama robocizna. Nie wiem jak się zabrać za wyliczenie materiału, a chciałbym jakoś porównać oferty..

Mam pytanie- czy macie może zestawienie materiałów ? Czy powinno to być w projekcie (po adaptacji) ? Bo na razie mam wycenę od 3 ekip, z tym że 1 wycena jest od razu z materiałem, a 2 sama robocizna. Nie wiem jak się zabrać za wyliczenie materiału, a chciałbym jakoś porównać oferty..

Wyślij mi na PW swojego maila :evil:

@owp

chodzi o płyty stropowe takie http://www.inbud.net.pl/Plyty-stropowe-typ-S-150cm-10KN(3,264,).aspx współpracując z projektantem na naszym wew rynku zaproponował mi je ze względów cenowych oraz nośnych i szybkości montażu . zauważcie jaką macie nośnośc stropu i jakim ciężarem możecie go obciążyć w standardowym projekcie z102 ajakie mają płyty stropowe obciążenie .

pozdrawiam

Dzięki dastin. Zapytam architekta co on na to.

Czy myśleliście nad oknami u góry - w pokoju nr 2 i pralni ? Chodzi mi o dodatkowe w ścianach szczytowych, zamiast dachowych (tzn. z 2 dachowych w pomieszczeniu zostawić 1). Moja żona przekonuje do takich jak w dużej sypialni - balkonowych (ale bez balkonu). Mi się wydają mało praktyczne, tylko sam nie wiem jakie w takim razie... Może macie jakiś pomysł ? Musiały by być takie, żeby komponowały się z jakimś mniejszym na klatce schodowej.