Marcin Z102 01.12.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 @Andzia K chyba pomyliłaś długości płatew główna, one mają wymiar 24x16 i długość 998 oraz płatew pomocnicza 16x20 długość 555 i 473 a krokiem ma u mnie 640 i 728 chyba mam jakiś inny projekt niż inni. pozdrawiam Wszystko jest dobrze podane. W naszym projekcie budynek był wydłużany, stąd te rozbieżności w długości i przekrojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 01.12.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Co taka cisza u Wszystkich? U mnie pogoda sprzyja w poniedziałek cieśla przychodzi, niestety samemu tego nie wykonam wiec potrzebna jest pomoc. A jak u innych inwestycje wyglądają? pozdrawiam U mnie nie mogą skończyć SSO... Miało być do końca listopada, ale problem z dostawą dachówek. Niby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 13.01.2012 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Coś tu cicho...Robicie już elektrykę? Ile Wam wychodzi punktów/kabli/obwodów itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Z102 13.01.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Coś tu cicho... Robicie już elektrykę? Ile Wam wychodzi punktów/kabli/obwodów itp? 120-150 z pierwszych szacunków. Jeszcze robię projekt więc się może pozmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 13.01.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Tak dużo? No ale macie piwnice i garaż. Ja myślę, że 100 u mnie to max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1981 05.04.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 fundamenty wylane!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia K 09.08.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Forumowicze dajcie znać na jakim etapie jesteście. My właśnie ocieplamy poddasze, w przyszłym tygodniu powinien być koniec. Później podwieszane sufity, ocieplenie domku z zewnątrz i kładzenie płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1981 11.09.2012 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Forumowicze dajcie znać na jakim etapie jesteście. My właśnie ocieplamy poddasze, w przyszłym tygodniu powinien być koniec. Później podwieszane sufity, ocieplenie domku z zewnątrz i kładzenie płytek. Nas dzisiaj czeka pierwsza noc w nowym domku Jeszcze zostało parę drobiazgów do skończenia, ale uciekamy z wynajmowanego mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia K 11.09.2012 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Nas dzisiaj czeka pierwsza noc w nowym domku Jeszcze zostało parę drobiazgów do skończenia, ale uciekamy z wynajmowanego mieszkania. marta1981 czy ja dobrze kojarzę, że w kwietniu mieliście dopiero fundamenty wylane? A teraz już planujecie przeprowadzkę. Wybudowaliście się i wykończyliście w 5 miesięcy! :jawdrop:My to po 5 miechach jeszcze dachu nie mieliśmy. Tempo zabójcze. Czy jesteście pewni, że dobre dla Waszego domu? Chyba, że oprócz fundamentów reszta była w systemie szkieletowym... Oświeć mnie proszę, bom chyba głupia U mnie wykończeniówka się ciągnie i ciągnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania_S 12.09.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2012 Witam wszystkich forumowiczów Co prawda jest to mój pierwszy post ale forum podczytuję od jakiegoś czasu Mam pytanie do tutaj obecnych - czy ktoś buduje domek z102 w woj. śląskim, najlepiej powiat częstochowski, ewentualnie okolice Radomska? Oglądając różne projekty na wizualizacji i na żywo przekonałam się, że często rzeczywistośc jest inna niż nam się wydaje... Dlatego z wielką chęcią obejrzałabym taki domek na włąsne oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta1981 13.09.2012 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2012 marta1981 czy ja dobrze kojarzę, że w kwietniu mieliście dopiero fundamenty wylane? A teraz już planujecie przeprowadzkę. Wybudowaliście się i wykończyliście w 5 miesięcy! :jawdrop:My to po 5 miechach jeszcze dachu nie mieliśmy. Tempo zabójcze. Czy jesteście pewni, że dobre dla Waszego domu? Chyba, że oprócz fundamentów reszta była w systemie szkieletowym... Oświeć mnie proszę, bom chyba głupia U mnie wykończeniówka się ciągnie i ciągnie.... fundamenty wylewaliśmy wcześniej, ale i tak tempo było szybkie. Gdzie trzeba było tam czekaliśmy jak najdłużej, ale czasami , zwłaszcza przy wykończeniu mieliśmy po kilka ekip w tym samym czasie. Wiem, że lepiej byłoby to robić wolniej, ale musieliśmy tak szybko, bo płacić raty i jeszcze 1300 zł miesięczie za wynajem mieszkanka(brzydkiego) to za dużo. Podczas prac pogoda była dla nas idealna (w prezencie od Pana Boga) Na mury nie padał deszcz, przy schnięciu tynków i posadzek też idealnie. Ekipy idealnie się zgrywały, nie musieliśmy na nikogo czekać. Zresztą nie ma po co się zastanawiać czy dobrze czy źle. tak musiało być i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hurrikhan 05.10.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Witam budujacych 102-ke! Buduje tez wg tego projektu, z malymi zmianami (m.in. powiekszony garaz, zlikwidowany wykusz poprzez wydluzenie domu, kotlownia w pokoiku na dole, strop monoliotyczny). aktualnie jestesmy na etapie scian parteru/ stropu: Budowa to jednak duzo stresow i glowkowania i ciagle jakies problemy do rozwiazania. Aha budujemy w Rybniku (woj. slaskie) pzdr Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-s81 07.10.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2012 Witam wszystkich Też jestem zainteresowany budową tego domku. Ale mam kilka pytań na które może bedziecie potrafili mi odpowiedzieć. Po pierwsze zastaniawiam sie nad umiejscowieniem kotłowni na ekogroszek (brak gazu na działce, pompa ciepła za droga inwestycja). Dodam, że planuje dokleić garaż najchętniej dwustanowiskowy, za ktorym może bym umiejscowił kotłownie, ale czytałem że kotłownia powinna być w środkowej części budynku. Kolejna zmiana to likwidacja wykusza, oraz likwidacja kominka a tym samym jeden komin w okolicach garażu, jeśli możliwe będzie umiejscowienie tam kotłowni. W ostateczności z pokoju na dole zrobimy kotłownie. Chciałbym założyć wentylację z reku, i tu moje pytanie gdzie wcisnąc tą centralę. Garaż bym robił bez strychu. I może ktoś się orientuje o ile zwiększą się koszty z garażem. Oraz jaki byłby koszt całego domu stan deweloperski ze wszystkimi instalacjami?? Bo chciałbym wiedziec ilemam brać kredytu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauritius 08.10.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Witam,zadałam pytanie już u AndziK w jej komentarzach, ale powtórzę jeszcze bo czas pili:-) Mamy 2 tyg na wybór wykonawcy. Budujemy z102 powiększony o dwustanowiskowy garaż z pomieszczeniem CO (48m2) + użytkowe poddasze (38m2). Potencjalny wykonawca zaproponował nam 35 tyś. robocizny za: kompletne fundamenty (bez wykopów),stopy fundamentowe i podest napiec na paliwo stałeschodytaraswylanie chudziaka wszędzieściany nośne i działowe parter + poddaszewieniec i ściany szczytowe2 kominy systemowestrop To jest nasza pierwsza wycena jaką dostaliśmy i nie mam zielonego pojęcia jak się do tego odnieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia K 08.10.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 Po pierwsze zastaniawiam sie nad umiejscowieniem kotłowni na ekogroszek (brak gazu na działce, pompa ciepła za droga inwestycja). Dodam, że planuje dokleić garaż najchętniej dwustanowiskowy, za ktorym może bym umiejscowił kotłownie, ale czytałem że kotłownia powinna być w środkowej części budynku. Kotłownia za garażem to dobry pomysł, pamiętaj, że im więcej czytasz :porad" tym jesteś bardziej głupi... Jest mnóstwo projektów z takim rozwiązaniem. Fakt, że będziesz musiał przemyśleć później instalacje, aby nie wyszły zbyt drogo, ale wszystko da się zrobić... Kolejna zmiana to likwidacja wykusza, oraz likwidacja kominka a tym samym jeden komin w okolicach garażu, jeśli możliwe będzie umiejscowienie tam kotłowni. My też chcieliśmy zrezygnować z wykusza, ale jednak daje uroku domkowi i przełamuje w fajny sposób bryłę, więc zostawiliśmy. Rozumiem, że chcesz zupełnie zrezygnować z kominka? Chciałbym założyć wentylację z reku, i tu moje pytanie gdzie wcisnąc tą centralę. Garaż bym robił bez strychu. I może ktoś się orientuje o ile zwiększą się koszty z garażem. Tu nie pomogę... Oraz jaki byłby koszt całego domu stan deweloperski ze wszystkimi instalacjami?? Bo chciałbym wiedziec ilemam brać kredytu ) Na stronie Z500 jest dość realny kosztorys, sprawdź tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia K 08.10.2012 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2012 mauritius Mój Mąż odpowiedział Ci w naszych komentarzach, więc zapraszam tam, ja się nie będę powtarzała, ale generalnie drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hurrikhan 09.10.2012 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 marcin-S81:zmiana umiejscowienia kotlowni to nie problem, my zdecydowalismy ze przeznaczymy pokoik na dole na kotlownie na eko-groszek, gdzies ja trzeba bylo wsadzic biorac pod uwage takze ilosc miejsca potrzebna na skladzik opalu. takze zmiana polozenia komina to nie problem, tylko zwroc uwage zeby Ci nie przecial platwi dachowej (z tego co pamietam slupy i platwie ida ok 240cm od scianek kolankowych). my tez zrezygnowlaismy calkowicie z kominka, troche z tego powodu ze szkoda na niego miejsca (juz poswiecilismy dosc spora powierzchnie na kotlownie), troche z tego ze nie chcemy miec drugiej kotlowni (i co za tym idzie "syfu) w salonie, a troche przez koszty postawienia kominka, ale to jest indywidualna decyzja.pzdrWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mauritius 10.10.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2012 Witam wszystkich Też jestem zainteresowany budową tego domku. Ale mam kilka pytań na które może bedziecie potrafili mi odpowiedzieć. Po pierwsze zastaniawiam sie nad umiejscowieniem kotłowni na ekogroszek (brak gazu na działce, pompa ciepła za droga inwestycja). Dodam, że planuje dokleić garaż najchętniej dwustanowiskowy, za ktorym może bym umiejscowił kotłownie, ale czytałem że kotłownia powinna być w środkowej części budynku. Kolejna zmiana to likwidacja wykusza, oraz likwidacja kominka a tym samym jeden komin w okolicach garażu, jeśli możliwe będzie umiejscowienie tam kotłowni. W ostateczności z pokoju na dole zrobimy kotłownie. Chciałbym założyć wentylację z reku, i tu moje pytanie gdzie wcisnąc tą centralę. Garaż bym robił bez strychu. I może ktoś się orientuje o ile zwiększą się koszty z garażem. Oraz jaki byłby koszt całego domu stan deweloperski ze wszystkimi instalacjami?? Bo chciałbym wiedziec ilemam brać kredytu ) cześć, my mamy doklejony 2-stanowiskowy garaż (38 m2) + z kotłownią c.o (12 m2). może w tej kotłowni dało by się wcisnąć reku. i na górze pomieszczenie około 36 m2. z tego co się orientowaliśmy - koszt płaskiego dachu nad garażem jest porównywalny do normalnego dachu, ze względu na bardzo wysokie koszty izolacji i użytych materiałów, temat przestaliśmy zgłębiac ponieważ MPZP przewiduje zabudowę dachem o innym kącie nachylenia powierzchni do 30 % obrysu budynku. więc gmina rozwiązała za nas dylemat dachowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 21.10.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Hej, dawno już tu nie byłem, widzę nowe twarze - cześć wszystkim Do zastanawiających się nad kotłownią - ponieważ domek jest mały w sumie radzę pomyśleć o dobrej izolacji i rezygnacji z kotłowni, jeśli nie ma gazu można ogrzewać prądem, albo pompą powietrza (tak jak Arturo z Gliwic, można go popytać) - wbrew pozorom instalacja, komin to spore koszty plus dodatkowa kotłownia. Co do rekuperatora - my mamy zaplanowany w pomieszczeniu gospodarczym obok kuchni - będzie wisiał pod sufitem. Teraz jak patrzę na nieużytkowe poddasze, to dochodzę do wniosku, że tam też się zmieści (w fazie projektowania wydawało mi się, że nie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-s81 21.10.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Problem kotłowni mi sie już prawie rozwiązał, gdyż na 90% bedzie PC P-W. Mauritius a jeśli możesz podać mi wymiary tego garażu wraz z pomieszczniem gospodarczym, bo ja chciałbym mieć ten garaż na głębokośc taką samą jak jest dom, natomiast jeśli chodzi o szerokość to tak min. wewnatrz ok 6,5 metra. Nad garażem nic nie planuje, ale dach i tak będę musiał zrobić dwuspadowy tak wynika z WZ. I tu moje pytanie czy dzieki temu, że garaż bedzie bez góry to obniży to w jakiś sposób koszt dobudowy garażu, bo jak rozumiem fundament bedzie można zrobić "skromniejszy" oraz brak brak stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts