Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z102 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

Cześć!

OWP - a nie możesz domku "przekręcić"? Poprzednia działka, która "nie wypaliła", miała wjazd od północy, ale wtedy myśleliśmy, żeby domek postawić dalej od drogi i balkonem do przodu, wejście wtedy byłoby od wschodu - to jest dla tego cudeńka idealne rozwiązanie. Zależy jakie masz WZ, ale może warto pomyśleć?

A gdzie widziałeś ten domek? Chętnie też był popatrzyła ;)

Quana - gratuluję zakupu działki !! :-)

Przekręcić się nie da bo bym musiał dookoła domu chodzić od wjazdu na działkę :)

Poza tym wejście od północy nie jest złe jeśli chodzi o salon - duże okno jest na południe, wykusz na wschód - więc sporo słońca. Natomiast duża sypialnia w obu wypadkach będzie nasłoneczniona - albo południowy wschód, albo południowy zachód. Tak to widzę, ale może nie mam doświadczenia :-)

Ten domek, co go widziałem, jest w Katowicach i okazało się, że to jest z101 - żona rozmawiała z właścicielem. Nie zraziła się wielkością pokoi na poddaszu, więc może nie będzie tak źle (tyle że ścianka kolankowa wyższa niż w oryginalnym z101).

Andzia - dzięki za wyjaśnienie z tym kominkiem. No faktycznie to trochę problem. Mam nadzieję, że coś wymyślimy (może tu na forum).

Co do połaciowych okien, też słyszałem opinie, że przez nie ucieka ciepło bardziej. No ale z drugiej strony też więcej wpada od słońca. Nam się podobają takie okna więc chyba nie zrezygnujemy. Planujemy tylko z roletami - w lecie, żeby nie nagrzewać, a zimą trochę ocieplić. No chyba że będą kosmicznie drogie.

Z34 podoba mi się. Ale też wolimy 3 sypialnie.

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dookoła domu to rzeczywiście trochę niezręcznie ;)

ja kombinowałam, żeby ścianę bez okien mieć na północy, tyle tylko.

zastanawiam się jeszcze, czy dałoby się powiększyć trochę dom "po lewej stronie", wyrównać do wykusza i jeszcze dodać jakieś 0,5 metra... mam nadzieję, że się da.

... zastanawiam się jeszcze, czy dałoby się powiększyć trochę dom "po lewej stronie", wyrównać do wykusza i jeszcze dodać jakieś 0,5 metra... mam nadzieję, że się da.

Na początek witam wszystkich, na imię mam Marcin i jak już moja żonka wspomniała (Andzia K), będziemy budowąć z102 :cool:

Qana - jasne że można powiększyć, my tak robimy, całą ścianę nośną (tą z wykuszem) przenosimy o ok. 60-70cm. Konsultowaliśmy to z architektem adaptującym i nie widział problemu w takiej zmianie. No i oczywiście na taką zmianę potrzebna jest zgoda biura projektowego o którą już wystąpiliśmy - nie było żadnego problemu z załatwieniem tego i w czwartek wyślą mi pocztą zgodę na zmianę.

Dodam jeszcze że taka zmiania (o 60cm) daje 5m2 więcej na powierzchni salonu +kuchnia, no i na piętrze po ~2,5m2 na pokój - a to już sporo.

Edytowane przez Marcin Z102

Witam :)

Qana - jasne że można powiększyć, my tak robimy, całą ścianę nośną (tą z wykuszem) przenosimy o ok. 60-70cm.

Tyle, że ja bym chciała wyrównać do wykusza i jeszcze dodatkowo całość przesunąć o 0,5 metra. Z dwóch powodów - przed kuchnią ubzdurałam sobie podcień, więc jak odejmę z jednej, to wypadałoby dodać z drugiej :) , a po drugie chciałabym troszkę "rozciągnąć" te pokoje na poddaszu.

Witam :)

Tyle, że ja bym chciała wyrównać do wykusza i jeszcze dodatkowo całość przesunąć o 0,5 metra. Z dwóch powodów - przed kuchnią ubzdurałam sobie podcień, więc jak odejmę z jednej, to wypadałoby dodać z drugiej :) , a po drugie chciałabym troszkę "rozciągnąć" te pokoje na poddaszu.

Myślę, że na taką zmianę także się zgodzą. My też się jeszcze zastanawiamy nad wykuszem czy zostawić czy nie.

Gratuluję qana!

Co do projektu z taką lukarną o której mówisz to przedstawiam Ci Bellino: http://www.archigraph.pl/?co=projekt&n=309

Zastanawialiśmy się nad tym projektem, ale w sumie Z102 wygrało. Teraz tak patrzę i nie pamiętam nawet dlaczego... Chyba chodziło właśnie o to okno trójkątne. Ktoś gdzieś w jakimś dzienniku napisał, że ciężko je wstawić. Poza tym nie ma spiżarki przy kuchni i pralni na górze. Jak ostatnio oglądaliśmy ten projekt to nie było wersji z piwnicą, ale widzę, że dorobili...

Na początek witam wszystkich, na imię mam Marcin i jak już moja żonka wspomniała (Andzia K), będziemy budowąć z102 :cool:

P.S.

Cześć Mężuś ;)

Edytowane przez Andzia K

... ale w sumie Z102 wygrało. Teraz tak patrzę i nie pamiętam nawet dlaczego...

Bardzo strome schody w tym bellino, no i ktoś ze znajomych ma taką lukarnę i kąpiel w takiej łazience to żadna przyjemność - duża powierzchnia okna skutecznie wyziębia łazienkę.

Także, jeśli chodzi o estetykę to fajne to jest i bajer, ale z praktycznego punktu widzenia zupełnie bezużyteczne rozwiązanie. Koszt dachu też wyższy.

dzień dobry Wszystkim!

Muszę sobie to trójkątne okno przemyśleć, mimo krytyki z Waszej strony nadal mnie kusi....

Aniu, całkiem niezły ten projekt, ale widzę już na pierwszy rzut oka parę wad (w moim niefachowym odczuciu): mikroskopijny wiatrołap, co pewnie jest strasznie niewygodne (ktoś na forum pisał o przestrzeni potrzebnej dwóm wypinającym się osobom :lol: ), no i pokój na poddaszu, ten na przeciw łazienki, strasznie wąski...

Ale w ogóle fajna strona, przyjemnie ogląda się projekty, do mojego babskiego oka przemawiają ładne wizualizacje :cool:

A propos : poza stroną pracowni z500 macie może jeszcze jakieś godne polecenia?

qana wejdź sobie na tę stronę: http://www.archeton.pl/projekt-domu-zachary-229-716-opisogolnyl-54d43a369860b1320373070b85a5acf0

Możesz sobie obejrzeć domek z zewnątrz w 3D i co więcej zmieniać kolor elewacji, dachu itp, natomiast w zakładce wnętrza masz wizualizacje wnętrz.

Więcej stron ciekawych nie mam. Najczęściej wpisywaliśmy w wyszukiwarkę projekty domów i wchodziliśmy po kolei na strony. Ale ostrzegam, że to otchłań bez dna.

Jak byłam w styczniu na targach BUDMA to zgarnęłam kilka katalogów z projektami i w drodze powrotnej pociągiem, sobie je przeglądałam. W ten sposób natknęłam się na projekt Z102. Może warto wejść sobie do empiku usiąść gdzieś z boku z kilkoma katalogami, spisać strony biur projektowych kilku lepszych domków i w ten sposób poszukać czegoś ciekawego?

Pozdrawiam

Edytowane przez Andzia K

• 3 weeks później...
Jak tam? Jakieś postępy?

Nam się właśnie rysuje mapka do celów projektowych.

Pozdro!

Ja czekam na wypisy z KW sąsiednich działek - mamy służebność drogi i to nas troszkę przystopowało... Poza tym, jak już pisałam w innym wątku, mam dylemat, czy pozostać przy domku z poddaszem (czyli z102, bo lepszego nie widziałam), czy może parterówka.... Mam jeszcze trochę czasu....

A Wy widzę idziecie do przodu :) cieszę się i czekam na kolejne wiadomości. Fajnie, gdyby w wątku pojawiły się jakieś zdjęcia ...

Pozdrawiam!!

• 1 month później...
Witam,

ja też przymierzam się do budowy domu zgodnie z powyższym projektem. Może ktoś by się podzielił swoimi spostrzeżeniami na temat tego projekt, a także ewentualnymi zmianami w tym projekcie.

Pozdrawiam

Kolego, wszystkie nasze spostrzeżenia masz w tym temacie, poczytaj a jeśli to nie wystarczy to pytaj, postaramy się odpowiedzieć. Póki co to wszyscy planują a nie ujawnił się kto już buduje.

ja buduje z 102 z garażem ,w garażu zrobiłam kotłownie i drugi komin na dole zamknełam przedsionek do garażu i powiekszyłam trochu tym kosztem łazienke -za to mam łazienke z okienkiem,na garażu zostanie wylana płyta i z klatki wejsie do dodatkowego pokoju :-)narazie tyle zmian