Marcin Z102 07.09.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 jeszcze jedno dobrze sie zastanówcie nad stropem terrawita (koszmar wyrzucona kasa) Ciekawa opinia, póki co to wszyscy chwalą to rozwiązanie za szybkość kładzenia i niską cenę w porównaniu ze stropem lanym. Podziel się swoimi doświadczeniami i napisz czemu to złe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli b 07.09.2010 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 może szybka ale napewno nie niska cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli b 07.09.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 skosztorysowały mi 4 firmy ten strop i strop normalny ,różnica duża w kasie ,widziałam jak u sasiada kładli strop terrawita ,tak szybciej ale i tak beton przecież leja na konstrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eli b 07.09.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2010 jest to dobre rozwiazanie owszem,lecz nieomieszkam stwierdzic iż kosztowny ,no chyba że komuś jest wszystko jedno czy 6 tyś w ta czy w druga strone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 20.09.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Witam po przerwie Ponieważ wreszcie udało nam się podzielić działkę wracamy do projektu. Prawdopodobnie zostanie ten, ale trochę chcemy wydłużyć (podobnie jak cześć z Was) w lewo (tam gdzie wykusz), czy już załatwialiście adaptację ? Jest z tym problem jakiś ? Czy macie jakieś wyceny ? Ja mam w technologii drewnianej, za stan deweloperski z fundamentem ok 215tys netto. Jednak chyba zmienimy plany i będziemy budować z porothermu, więc znów szukam ekip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Z102 20.09.2010 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 OWP, my jesteśmy w trakcie adaptacji i poszerzamy w lewo o 60cm. Architekt nie widział problemu, potrzebował tylko zgody z biura projektowego na taką zmianę, więc napisałem maila do Z500 i dostałem pisemną zgodę. Do tego wszystkiego zrobiliśmy pełne podpiwniczenie. My będziemy budować z Ytonga/solbet/H+H zależy które będzie tańsze, generalnie gazobeton i z takich ogólnych obliczeń wychodzi że powinniśmy się zamknąć w kwocie 250k PLN, no ale praktycznie całą wykończeniówkę będziemy robić sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 22.09.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Dzięki za odpowiedź. Chciałbym się zamknąć w takiej kwocie, nawet bez piwnic, ale u mnie bez szans. Czemu chcecie przesunąć akurat o 60cm - wynika to z jakiś konstrukcyjnych przesłanek, czy Waszej chęci ?Co do porothermu to nie jest to postanowione, muszę poczytać jeszcze o innych materiałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Z102 22.09.2010 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Dzięki za odpowiedź. Chciałbym się zamknąć w takiej kwocie, nawet bez piwnic, ale u mnie bez szans. Czemu chcecie przesunąć akurat o 60cm - wynika to z jakiś konstrukcyjnych przesłanek, czy Waszej chęci ? Co do porothermu to nie jest to postanowione, muszę poczytać jeszcze o innych materiałach. 60cm bo: 1. chcieliśmy większy salon, bo oryginalny wydawał się za mały, no i chcemy dać trzyszkrzydłowe drzwi przesuwane na taras - po zmianie będzie miał ok. 30m2 2. jedna szafka więcej w kuchni - kuchnia się powiększy do ok. 9m2 3. wjazd do garażu w piwnicy byłby wąski i byłaby gimnastyka z wysiadaniem z auta 4. pokoje na piętrze zyskują po ok 3m2 każdy nad salonem i kuchnia - ale to w zasadzie efekt uboczny zmian Jeśli chodzi o materiał to wybrałem bo: 1. łatwo się kładzie i ciężko coś skopać (średnio rozgarnięta ekipa postawi dom) - a przy porothermie to ekipa musi mieć doświadczenie i wiedzieć jak to kłaść, źle wykonana robota i nici z zalet tego materiału 2. łatwość kładzenia instalcji - bruzdy na kable zrobisz śrubokrętem albo gwoździem - przy porothermie w ruch idzie szlifierka kątowa (można nie ryć i dać więcej tynku żeby to przykryć no ale tynk też kosztuje) 3. wieszanie obrazków/półek/TV itp wiercę wkładam kołek i wieszam - przy porotherm musisz mieć specjalne kołki no i żeby taki kołek zadziałał to musisz trafić w pustą przegrodę To główne powody dla których nie będę budował z tego materiału. Dyskusji na ten temat jest na forum masa i każdy swoje chwali Nie ma złych materiałów, są tylko kiepskie ekipy. PS. OWP skąd jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 23.09.2010 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Pytałem o te 60cm dlaczego właśnie tyle, a nie np o metr. Też chcemy poszerzyć i zastanawiam się o ile. Co do materiału to mam tyły w lekturze Chyba priorytetem jest akustyczność - to mi najbardziej przeszkadza obecnie, chciałbym mieć cicho w domu. Dlatego silka zaczęła mnie kusić, choć z drugiej strony ma słabe właściwości izolacyjne no i dużą akumulacyjność. I podobno lepiej ocieplać wełną, czyli drożej, a chciałbym 20cm dać.... Jestem z Katowic, a Wy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Z102 23.09.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 My jesteśmy z Piły ale będziemy się budować 10km od tego miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 25.09.2010 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Czy warto kupić projekt u pośrednika ? Bo np. jedna z firm oferuje ciekawe gratisy, a cena jest taka sama. Czy są jakieś wady takiego rozwiązania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia K 25.09.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Czy warto kupić projekt u pośrednika ? Bo np. jedna z firm oferuje ciekawe gratisy, a cena jest taka sama. Czy są jakieś wady takiego rozwiązania ? owp, my kupowaliśmy projekt bezpośrednio w Z500. Była akurat trzydniowa promocja - projekt był tańszy o 10%. Słyszałam, że idzie z nimi ponegocjować o niższa cenę i raczej nie ma problemu z jej uzyskaniem. My nie dość, że kupowaliśmy w promocji to jeszcze mój Mężuś zaczął się targować i dostaliśmy projekt szamba Teraz jest z kolei promocja, że dostajesz projekt ogrodu lub szamba gratis, to może potargować się jeszcze o cenę... Jeśli chcesz wprowadzić sporo zmian w projekcie to może zaproponować rezygnacje z projektu szamba lub ogrodu, a poprosić dodatkowo o projekt rozrysowany w programie graficznym, zawsze będzie łatwiej wprowadzić zmiany architektowi adaptującemu Możesz spróbować potargować się u pośrednika i zobaczysz co uda Ci się osiągnąć. Jak będą nieugięci to podziękuj, powiedz, że się zastanowisz, zadzwoń do Z500 i zobacz co tam uda Ci się wskórać Wydaje mi się, że dzięki temu, iż kupowaliśmy projekt bezpośrednio w Z500 dostaliśmy bardzo szybko zezwolenie na wprowadzenie zmian w projekcie, na ich koszt, poleconym (warto przy kupnie wspomnieć, że chcecie takie zezwolenie - przyjdzie razem z projektem). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonawd 25.09.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 (edytowane) Witam wszystkich! Cieszę się że jest już kilkoro osób które chcą budowac Z102. Ja w pierwszym momencie byłam zachwycona Z101 ale zobaczyłam go na żywo i owszem jest super ale za mały. Po pierwsze salon i kuchnia są za małe, po drugie schody są bardzo strome- jest na nie za mało miejsca i po trzecie kominek znajduje się w przejściu do kuchni.Lepszy układ ma Z102.Jezeli zdecyduję się na niego to muszę go troche powiększyc- z jednej strony o 0,5m i z drugiej o 0.5 m bo zależy mi też na większym pokoju na dole i myślę że również schody wyjdą łagodniejsze.Proszę napiszcie czy taka zmiana w projekcie zmusza architekta adoptującego do wyrysowania projektu na nowo? Tak powiedział mi architekt w Częstochowie, który zrobiłby ewentualnie adaptację. Jak u was to wyglądało? Pozdrawiam,Iwona. Ps.Jestem z okolic Częstochowy i z niecierpliwością czekam na zdjęcia stanu surowego Z102 Eli z okolic Krakowa którą tym samym pozdrawiam. Edytowane 25 Września 2010 przez iwonawd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonawd 25.09.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 Mam jeszcze pytanie-jak myślicie kominek nie będzie wchodził w przejście? a poza tym jeżeli powiększe dom o 0,5 m dookoła podwyższy to sporo koszty budowy? pozdrawiam,Iwona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andzia K 26.09.2010 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Cześć Iwona, My powiększaliśmy domek o 60 cm i dodawaliśmy piwnicę i w sumie ze względu na piwnicę nasz architekt adaptujący postanowił przerysować projekt w programie graficznym, bo jemu szybciej i łatwiej to pójdzie w ten sposób niż rysując wszystko odręcznie. Całe szczęście dużo za to nie bierze, a w sumie tyle samo co by wziął normalnie rysując i powiększenie domu nie jest dla niego problemem. Mój Mąż w sumie liczy, że 2000 zł za metr kwadratowy domu w systemie gospodarczym już z wykończeniem, więc większy będziesz miała domek o ok 17 m2 x 2000 = 34 000 - dużo / nie dużo, w sumie przy całych kosztach budowy domu to chyba nie, a komfort wyższy. Tylko pamiętaj, że to już jest z tzw wykończeniem. Co do kominka to my chcemy i tak go skierować pod ukosem bardziej na salon, więc pewnie będzie trzeba go jakoś omijać, ale raczej nie będzie to nam przeszkadzało. Co to za Ela z okolic Krakowa? Masz z nią kontakt? Pisze ona dziennik? Też bym chętnie obejrzała zdjęcia. Pozdrawiam,Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonawd 26.09.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2010 Witam Andzia!Dziękuję za odpowiedź. Będę z entuzjazmem śledzic twój dziennik, tym bardziej że jak do tej pory najbardziej przypadł mi do gustu właśnie ten projekt. Bardzo bym chciała zobaczy go na "żywo" zanim podejmę decyzję o zakupie, ale z tym to muszę trochę jeszcze poczekac niestety. Co do Eli to ona tu na forum jest zalogowana(pozdrawiam gorąco) i buduje w okolicach Krakowa. Zaczyna teraz we wrześniu.Andzia mam pytanie.Przeraża mnie ta cała biurokracja. Czy możesz mi napisac po kolei co mam załatwiac? Nie wiem na przykład kiedy zrobic projekt przyłączy co, gazu , wody i energii? A geodeta kiedy ma wytyczyc mapkę do celów projektowych? zanim kupię dany projekt? Na razie mam decyzję o warunkach zabudowy i szukam projektu, a co dalej? Dzięki z góry i pozdrawiam -Iwona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 27.09.2010 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Andzia - dzięki za podpowiedź. Będę próbował ponegocjować z pracownią Jeśli chodzi o zdjęcia - pooglądajcie sobie na stronach pracowni z500 zdjęcia z101 - tam jest domek, który oglądałem na żywo. Z102 jest bardzo podobny. Mnie bardzo się spodobał Nie byłem w środku, ale jak napotkam właściciela, to może zwiedzę. Te 2000zł/m2 to raczej przy dużym udziale własnej pracy. Przy okazji - jak wybieraliście architekta do adaptacji ? Bo chyba przez telefon o ceny nie da się wypytać - bo to zależy od projektu i zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Z102 27.09.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Te 2000zł/m2 to raczej przy dużym udziale własnej pracy. Zgadza się, wiele rzeczy będziemy robić sami albo z pomocą rodziców i znajomych. Przy okazji - jak wybieraliście architekta do adaptacji ? Bo chyba przez telefon o ceny nie da się wypytać - bo to zależy od projektu i zmian. Dostaliśmy namiar na jednego chłopaka od znajomych co się też będą budować. Gość solidny i przede wszystkim zna realia i wymagania co do budowy dla tej gminy w której będziemy stawać dom, więc wybór padł na niego. Szerzej o wyborze architekta na pewno napisze moja małżonka, bo uwierz mi jest o czym pisać a pomyśleć że to dopiero początek. Co do ceny to lepiej się spotkać pokazać projekt i pogadać o zmianach. Jeśli do tego masz nietypową działkę (jak np. nasza ze spadem) to warto ją pokazać albo mieć mapki do celów projektowych. Warto też mieć wypis z MPZP albo warunki zabudowy żeby się nie okazało że wybrany projekt nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 27.09.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Coś mi te negocjacje nie idą Jak się tego nie wyuczę to pewnie cała budowa też tanio nie wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniao20 01.10.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 Witam,ja również przymierzam się do zakupu tego projektu. Mam pytanko czy ktoś już ma wybudowany przynajmniej stan surowy na śląsku? Jeśli tak to prosze o kontakt [email protected] Pozdrawiam wszystkich budujących i planujących budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts