Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z102 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

witam

jestem nowym w waszych szeregach wiec witam Wszystkich.

Jestem z woj łódzkiego

zakupiłem Z102 około 25lipca tego roku w wersji lustrzanej a pozwolenie na budowę uzyskałem 24 sierpnia więc dla niektórych będzie to dosyć szybko.

budynek będzie usytuowany w ten sposób że wejście będzie od północy a wyjście z salonu na południe działka ma dosyć duże nachylenie wynoszące pomiędzy drogą a początkiem budynku 130cm a budynek jest odsunięty od drogi 42metry kotłownia będzie w garażu (20metrów od domu) a piec będzie na owies przy budynku będzie oczyszczalnia ścieków zamontowana w kopcu , spowodowane to jest wysokimi wodami gruntowymi, posadowienie fundamentów tylko na 60cm z uwagi na późniejsze wykonanie podsypki co w rezultacie da mi wymagane 100cm strefy przemarzania gruntu. Ściany elewacyjne wykonane będą z YTONG ENERGO 36,5 strop teriva będzie zmieniony będzie także na terivę ale o innej wytrzymałości prawdopodobnie na 4KN aby można było zamienić na poddaszu ścianki karton-gips na murowane i aby obciążyć strop np akwariumem 450litrów, a wersja Terivy w projekcie tego nie umożliwia stad też w projekcie są lekkie ścianki działowe.Obecnie robię zbrojenie po niedzieli wykop i zalewanie:-)

Edytowane przez dastin

• Odpowiedzi 221
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dastin witamy w naszym skromnym wątku!

Bardzo się cieszę, że zaczynasz już w tym roku. Ja z Mężem zaczynam na wiosnę. Też mamy spadek na działce. W podpisie tego postu znajdziesz link do mojego dziennika budowy, tam będziesz mógł zobaczyć naszą działkę. Mam nadzieję, że wrzucisz tu czasem jakieś fotki z postępów budowania. Jestem ciekawa jak domek wygląda na żywo. A może założysz swój dziennik budowy - szczerze namawiam, fajna sprawa.

Trzymamy wszyscy kciuki, pozdrawiam i niech mury pną się do góry ;)

geodeta młody chłopak doradził mi że wytyczy mi tylko 4 punkty(400pln) będzie dla mnie taniej a resztę wytyczę sobie sam , i tak zrobiłem. na zakupy materiału budowlanego jadę na targi w styczniu do Łodzi można materiał kupić do 20% taniej tak było na poprzednich targach u przedstawiciela YTONG Sieradz. zmiany które wprowadzam to moje spostrzeżenie wynikające z wyuczonego zawodu budowlanego ale z chęcią biorę zawsze uwagi innych pod uwagę. Nie napisałem wcześnie szerokość działki 17,2m długość około 200m razem 32,7a

ceny

adaptacja wraz załatwieniem wszystkich papierów (dałem mu zakupiony projekt a odebrałem w starostwie pozwolenie) 1300pln wraz ze zmiana kotła w projekcie uzgodniona z odpowiednim projektantem od techniki co

geodeta(wyznaczenie działki 400, mapka do celów projektowych 600 wytyczenie budynku 400

niestety nie zdawałem egzaminu na uprawnienia budowlane w izbie wiec projektantowi zmuszony jestem zapłacić 1tyś za funkcje kier. budowy które chce dopiero bo wykonaniu dachu ale dostał z góry:-)

w związku z brakiem od nowego roku możliwości odliczania różnicy na podatki vat dla zainteresowanych proponuje rozpocząć budowę w tym roku a przez kolejne 3 lata będziecie mogli odliczać tą różnice chyba że macie na tyle zasobów finansowych że takie zwroty was nie interesują

Edytowane przez dastin

w związku z brakiem od nowego roku możliwości odliczania różnicy na podatki vat dla zainteresowanych proponuje rozpocząć budowę w tym roku a przez kolejne 3 lata będziecie mogli odliczać tą różnice

A skąd masz takie informacje ?

http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,8325775,Zwrot_VAT_za_materialy_budowlane_niezagrozony__Na.html

http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/447201,w_2011_r_nie_zniknie_prawo_do_odzyskania_vat_za_materialy_budowlane.html

Witam,

ja zastanawiam się nad projektem z101 lub z102 i już na samym początku nasuwa się pytanie. Czym jest spowodowana tak duża różnica we wstępnym kosztorysie przygotowanym przez biuro projektowe? Czy może ktoś może zna odp?

pozdrawiam

Kosztorysy są o tyle różne z powodu czasu kiedy powstawały. Ten wyższy jest nowszy :)

OWP nie do końca jest tak jak piszesz.

Rożnica w kosztorysach to głównie wykończenie obu domków. Zresztą w starym opisie z102 było napisane że to mały domek w wersji ekskluzywnej, gdzie materiały są najwyższej jakości. Również kiedyś można było ściągnąć szczegółowy kosztorys z102 ze strony - ja go przeglądałem i jest tam sporo pozycji które podnoszą koszt całej inwestycji (elewacja okładana drewnem i piaskowcem, barierki z nierdzewki, itp).

Zawsze najdroższe jest wykończenie i tu bym szukał różnic w kosztorysie.

witam

kosztorys co najmniej trochę dziwny w poprzedniej wersji strony był około 220tys. w zakładce kosztorys cena podana za metr kwadratowy jest 200-2400zł/m2 wiec 103*2000=206000 , 2400*103=247000 co znacznie odbiega od wyceny biura. oczywiście z pewnością ma na to wpływ kosztów wykończenia budynku.

pozdrawiam

to są wysokości poniżej 190cm których nie bierze się pod uwagę każdy kosztorys obejmuje tylko cenę za pow użytkową i tak się przyjmuje. według prawa budowlanego wysokości poniżej 190cm nie są pow w pełni wykorzystywanymi jako użytkowe wiec nie liczy się ich jako użytkowe. licząc wszystko musielibyście uwzględnić także przestrzeń nad jętkami tam też jest przestrzeń do wykorzystania można zrobić mały stryszek:-), a 120,4 to metraż liczony po podłodze.

pozdrawiam

POWIERZCHNIA NETTO

Jest to powierzchnia wszystkich pomieszczeń budynku mierzona w poziomie podłogi z uwzględnieniem tynków i okładzin ścian. Nie pomniejsza się powierzchni pomieszczeń o zmiennej wysokości - np na poddaszu. Prościej mówiąc - to tak jak by rozłożyć we wszystkich pomieszczeniach wykładzinę na podłodze.

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA

zgodnie ze (starszą) polską normą PN-70/B-02365 jest to powierzchnia wszystkich pomieszczeń z wyłączeniem: pomieszczenia technicznego, garażu, pomieszczenia gospodarczego, strychu. Przy obmiarach nie uwzględnia się tynków i okładzin ściennych. Na poddaszu powierzchnię użytkową oblicza sie zgodnie ze schematem :

- powierzchnię pomieszczeń o wysokości

powyżej 2,20m liczy się w 100%

od 1,40m do 2,20m liczy się w 50%

poniżej 1,40m nie wlicza się.

2) zgodnie z normą ISO - PN-ISO 9836:1997 liczy się powierzchnię wszystkich pomieszczeń w stanie wykończonym, natomiast - powierzchnia poniżej 1,90m uznana jest za powierzchnię pomocniczą i nie wlicza się jej do powierzchni użytkowej budynku . W opisie pomieszczeń poddasza, podajemy także powierzchnię całej podłogi czyli powierzchnię netto.

PRZYDATNE DEFINICJE

link : http://akropolis.pol.lublin.pl/users/bmach/KONSPEKTY/PRZYDATNE_DEFINICJE.PDF

Edytowane przez dastin

Dastin mylisz pojęcia, nie piszemy o obliczaniu powierzchni domu, tylko o wycenie jego budowy. Tu bardziej chodzi o to czy cenę za m2 mnoży się przez powierzchnię użytkową czy całkowitą.

Moim zdaniem całkowitą.

Cytujesz takie coś:

POWIERZCHNIA UŻYTKOWA

zgodnie ze (starszą) polską normą PN-70/B-02365 jest to powierzchnia wszystkich pomieszczeń z wyłączeniem: pomieszczenia technicznego, garażu, pomieszczenia gospodarczego, strychu.

I co nie bierzesz tego do wyliczenia kosztu budowy domu? Piwnicy też nie wliczysz do kosztu m2?

czyżbym czegoś nie zauważył ze projekt Z102 ma piwnicę? bo ja na swojej budowie ich nie zauważyłem:-) popytaj się u wykonawców to otrzymasz info u rzetelnych wykonawców a nie u tych którzy uważają że dobre pieniądze to szybkie pieniądze, będziesz miał odpowiedź według jakie pow. liczy się kosztorys.

ps. oczywiście że jak będziesz miał pow użytkową domu 70m2 a piwnicy np 200 to wykonawca poda ci wyższą cenę za metr kwadratowy, piszemy o ogólnych warunkach a nie zaraz bierzesz skrajne uwarunkowania.

spójrz na link w poprzednim moim poście masz aktualne definicje

Edytowane przez dastin

Dastin - jaka jest różnica czy wyliczysz droższy m2 użytkowej czy trochę tańszy całkowitej ? Praktyka wśród wykonawców jest taka, że raczej podają za całkowitą - ja mam 30 różnych wycen i chyba jedna jest tylko podana za m2 pow. użytkowej. Zresztą wg mnie sensowniej jest wg całkowitej, bo to że pod skosami jest mniej miejsca nie wpływa na koszt postawienia budynku.