Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 432
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziękuję :) kocham go (i nie boję się tego słowa!) nad życie :)

My z pozostałych rynien też rozprowadziliśmy rurki po działce, tylko przy jednej jest beczka i ,ku mojemu zdziwieniu, zapełnia się bardzo szybko, więc praktycznie cały czas mamy 220litrów darmowej wody do podlewania :D Inna sprawa, że tą wodę trzeba nalać do wiaderka i przytaszczyć do tujek, ale te na szczęście zaczynają się 3m od beczki :) Ostatnio jak nie nadążaliśmy z wybieraniem wody do wpadłam na pomysł, żeby podłączyć do kraniku taki zwykły ogrodowy wężyk i zostawić kranik otwarty - pomimo braku pompy ;) woda pięknie spuszczała się ze zbiornika wprost na tuje. A co do rozprowadzenia deszczówki na działkę - uważam, że to fajna alternatywa dla zbiornika podziemnego czy też nawadniania automatycznego. Koszt znikomy i problem z głowy.

Wspominałam już, że kostka się układa? :) Wczoraj już nawet dosłownie się układała, ale panowie musieli rozebrać to co ułożyli, bo stwierdzili, że trzeba podsypać drobniejszego piasku niż był do tej pory. Na szczęście udało się już wczoraj ten plażowy piach załatwić, więc MAM NADZIEJĘ, że dziś po powrocie z pracy zastanę jakąś małą próbkę ścieżki :) Nie mogę się doczekać!

Taaa :) dzisiaj wracam znowu późną nocą do domu (tym razem impreza pracowa :sick: ), więc znów mało co będzie widać(nie mamy jeszcze oświetlenia zewnętrznego), ale już się nie mogę doczekać co dziś zastanę :D :D Mój fachowiec wynalazł skądś taki totalnie rudy piasek do fugowania i chyba na to pójdę. Będzie pasowało do drewna na ganku i żółtej kostce da fajny kontrast.... :) Och, żeby tylko zdążyć przed deszczami!!

Dziś trochę porobili... dobrze to wygląda, ale tempo to oni mają nie powiem...

ale ja nie o tym! Bo ja właśnie dorwałam nowego Muratora z 'gazetą z forum' - rewelacja!! Muszę powiedzieć, że rozpiera mnie duma i przepełnia radość! Nie ma mnie tam, ale czuję, że jestem jednym z nich :D Cieszę się, że namiętnie cykałam fotki przez cały okres budowy, bo wspaniale się czyta i ogląda taki cud jak prawie-samodzielna budowa własnego domu :) Tak jak napisali we wstępniaku: takie rzeczy to tylko w Polsce :D Ale wiedzie co? Jak na to patrzę to sobie myślę: Polak potrafi!!

P.S. Mam nadzieję, że następnym razem 'gazeta' będzie 10 razy grubsza!!

Ooooo, bardzo mi miło netbet , że tak Ci się podoba :) Moim zdaniem ten krótki filmik całkowicie oddaje klimat wielokulturowości i wielowątkowości mojego regionu, pokazuje to w czym jesteśmy naprawdę dobrzy i ma to coś co powoduje ciary :D A mi szczególnie spodobały się liczne ujęcia natury - to naprawdę tak tu wygląda i z łatwością można odnaleźć tu takie krajobrazy. Z miejsca rozpoznałam wszystkie miejsca :) Zapraszam na Podlasie! :)

Kostka się układa, nadal w kosmicznym tempie, ale przynajmniej z dbałością o detale ;) z takiej szarej kostki jak na obrzeżu ułożę (ale już chyba na wiosnę) opaskę wokół domu - a właściwie ramkę, a do środka sypnę taki sam szary grys. Co do ścieżki - początkowo chciałam ten prosty odcinek od półkola do furtki ułożyć w taki wzór zachodzących na siebie półkoli, ale stwierdziłam, że to byłoby przekombinowane, mniej znaczy więcej, itp.,itd, i będzie prościutko, bez żadnego wzoru.

kostka 019..jpg

Tak wygląda stary stół (uwielbiam jego konstrukcję -w 2 sekundy składa się na płasko!), który przez lata poniewierał się w deszczu i śniegu na balkonie, w kurzu i syfie w piwnicy i grom wie gdzie jeszcze - odnawiany przeze mnie, już prawie gotowy, jeszcze tylko wymiana śrub i przykręcenie dolnych listew przy nogach. Jak dla mnie taka stara sosna (na zdjęciu kolor naturalny) jest piękna!!

kostka 018..jpg

A taką ławkę z ciężkiego drewna eukaliptusowego można kupić w promocji po sezonie za niewiele ponad 100zł :) :

kostka 023..jpg

Skręciłam dziś sobie, w sam raz na zimę, a co :)

Pan Mrozek przyszedł i Panowie wreszcie zebrali się do roboty, bo im zdeka od tej północnej strony domu zimno. Dziś ułożyli drugie tyle co przez ostatni tydzień :) Już tylko metr do furtki został! :) Jeszcze trochę zabawy będzie z cięciem kostki na podstopień ale wszystko wskazuje na to, że jednak będę miała ścieżkę przed zimą! :)

Noo, gratulacje, Aga! Teraz to ty celebrytka jesteś :) Dawno do Ciebie nie zaglądałam, ale jak zajrzałam to mnie szlag trafił. Bo ja na ten hamak (megara toto się zwie, o ile pamiętam) polowałam od dawna i bardzo liczyłam na wyprzedaże u wujka Leroy'a. Niestety, w wawie bylam w 3 i nie było tych hamaków. Dobij mnie i powiedz, ile za niego dałaś...

Oż by cię... w zeszłym roku wprowadzili to cudo, ale kosztowało 970 zet eł. Stwierdziłam, że nie ma szans, nie dam tyle. A oni obnizyli posezonowo do 650 bodajże. Trochę się ociągałam z zakupem, bo musiałam sobie transport zorganizować, a jak zorganizowałam, to po hamakach ani śladu. W tym roku cena wyjściowa była już niższa (coś koło 7 stówek) ale rozeszły się przed posezonową obniżką. Po jaką cholerę ja do Ciebie właziłam... :bash: Teraz się dręczyć będę.... A cholera planowaliśmy od miesiąca pojechać do Białego do teściow i ja tam miałam w planie zahaczenie o Leroya w celach hamakowych....