Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość ck

Czy ktoś ma piec Zeus firmy Immeras z zasobnikiem jak się go uzytkuje, jakie są jego koszty użytkowe, na jakich powierzchniach grzeje i jak z ciepłą wodę a w kranie.

Ja chćę ogrzwewać ok. 120 m kw, ale głównie zależy mi na ciepełku pod prysznicem.

https://forum.murator.pl/topic/14232-czy-kto%C5%9B-ma-piec-zeus-firmy-immeras/

Czy ktoś ma piec Zeus firmy Immeras z zasobnikiem ...

Nie mam ale zamówiłem, baaaaaardzo długo szukałem, mam nadzieję, że na moje warunki jest to dobry wybór, trochę ma "za proste" sterowanie ( jak dla mnie ) ale i tak sterowanie domem robię osobno...

To proste sterowanie może być takżę zaletą.

Przekonało mnie użycie przez producenta bardzo dobrych podzespołów oraz liczne dobre opinie serwisantów ( niezależnych ).

na jakich powierzchniach grzeje ...

kociołek ma 24 kW - pociągnie w każdym normalnym budynku :wink:

U mnie zapotrzebowanie jest 36 W/m2, więc teoretycznie grzałby nawet 666 m2 domu przy -20C i +20 w domu.

jakie są jego koszty użytkowe,

użytkowe ?

:o :o :o

chyba użytkowania.

ano koszty amortyzacji, mam nadzieję ,że z 15 roków no i przeglądy a te - kto to wie ?

a koszty ogrzewania w małym stopniu zależą od kotła ( z tej samej grupy

) a raczej od energetycznego zapotrzebowania budynku i zwyczajów mieszkańców

ale głównie zależy mi na ciepełku pod prysznicem.

ciepełko pod prysznicem zależy od dogrzania łazienki, np. podłogówka + dodatkowy grzejnik tak aby zapewnić temp. 24-26C oraz od cyrkulacji cwu tzn. ciepłej wody zaraz po odkręceniu kurka :wink:

Cz.

https://forum.murator.pl/topic/14232-czy-kto%C5%9B-ma-piec-zeus-firmy-immeras/#findComment-227112