szeszol 29.04.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Kilka słów wstępu i wyjaśnienia: Miasto moje projektując remont ulicy postanowiło mnie uszczęśliwić i w projekcie przesunęli słup energetyczny, który przez ostatnie 20 lat stał sobie trochę na bramie wjazdowej.Z pozoru fajna sprawa, bo jakbym miał sam za to płacić to bym dostał po kieszeni, ale.... Przesuniecie słupa generuje modyfikację przyłączy do budynków. Budynków podłączonych do tego słupa są trzy: 2 stoją na mojej posesji i jeden należący do sąsiada. Raczej istotny fakt dodatkowy:W tzw. między czasie - gazownia w wyniku chyba unijnych rozkazów zaprojektowała przeniesienie skrzynek gazowych z posesji w ogrodzenie i kilka dni temu w praktyce dokonała montażu skrzynek (aha sam projekt umieszczenia tych skrzynek był zrobiony w 2008, więc jakiś czas na mapach już istnieje) I tu zaczynają się moje wątpliwości: 1) słup stanie właściwie tuż przed skrzynką gazową, nawet nie wiem czy da rade drzwiczki otworzyć, nie wspominając że przecież skrzynka z gazociągiem w ulicy jest połączona przewodem, nad którąmoże stanąć słup - trochę dziwna praktyka moim zdaniem, ale może tak się robi? Wczoraj pojeździłem trochę po mieście i nigdzie nie spotkałem takiej sytuacji, żeby słup stał bliżej niż metr odskrzynki gazowej. 2) sprawa ważniejsza dla mnie, z uwagi na przyłącza do budynków na mojej działce. Budynki są 2: jeden 'przy ulicy' i drugi 'w głębi posesji' przy granicy z sąsiednią działką - obecnie przewód do tego domu 'w głębi' przebiega ok 1,5m od ścian budynku przy ulicy: Poniżej mapka okraszona 'paintem' http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=2004 Legenda:czerwony - obecne kableniebieskie - gaz i skrzynkazielone - nowy słup i kable 'po nowemu' Po przesunięciu słupa w projektowane miejsce ta odległość zmniejszy się do parunastu centymetrów (a realnie wejdzie w budynek). Mam na myśli ściany zewnętrzne, a co z dachem, który zazwyczaj wystaje ? Nie wiem jak to geodetom wyszło, że u nich te kable przechodzą dalej (strzelam, że ok. 0,5m, może więcej), ale jak stoje jak ten słup to nie widzę miejsca gdzie kabel łączy się z budynkiem w głębi posesji, bo go zasłania drugi budynek. Więc albo mi słup chcą wstawić w furtkę, albo coś te mapy jakieś niedokładne są. A dodatkowo ten budynek z 'kablem' na którym będę mógł pranie wywieszać będzie rozbudowywany (projekt jest gotowy, tylko czekam na wyprostowanie ksiąg wieczystych) i boje się, że jak te przewody będą tak blisko to mi odrzucą projekt. Znowu zrobiłem rozpoznanie w terenie i nie spotkałem się z sytuacją gdzie te przewody byłyby tak blisko ścian innych budynków i zastanawiam się czy są jakieś wymogi, zalecenie, przepisy, które regulują te kwestie ? Byłem w UM zgłosić swoje wątpliwości i podobno ma to projektant jeszcze raz sprawdzić i przeliczyć, ale chciałbym wiedzieć czy mam jakieś podstawy, żeby ewentualnie zgłaszać uwagi do projektu? A całą sprawę załatwiłoby przesuniecie tego słupa w granice działki z sąsiadem (nawet kiedyś próbowaliśmy to zrobić prywatnie ale finansowo nas elektrownia dobiła i zrezygnowaliśmy). Jakby ktoś mógł mnie oświecić z lekka w temacie, albo nakierować na miejsce gdzie znajdę info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts