szamtoni 29.04.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 PERLIT - perlitobeton na ściany wydaje mi się wprost stworzony. Czy ma ktoś jakieś doświadczenie w odlewaniu monolitycznej ściany z perlibetonu - teoretycy dopuszczają taką możliwość. Możę ktoś już taką metodę stosuje. Może mógłby się podzielić doświadczeniami (nie chodzi mi o "tajemnice" zawodowe - sam też wiem, będę musiał zastosować pewne knyfy).Tylko po prostu: czy ściana taka stoi i jak się zwchowuje w praktyce. Mimo wszystko podejmę się (po próbach oczywiście) taką zbudować.Z góry dziękuję za konstruktywne uwagi i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shl 28.11.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 (edytowane) Stary ciekawy temat i żadnej odpowiedzi.Jestem tu nowy...Zastanawiam się nad tego typu rozwiązaniem i izolacją nie tylko podłogi, stropów, progów ale i ścian z silki+perlitobeton.Brakuje mi informacji i doświadczenia z perlitem w ścianie jako izolacja termiczna.Przypuszczam,że problemem może być mała wytrzymałość na ściskanie takiej monolitycznej ściany z perlitobetonu np po zawilgoceniu od dołu.Ale to teraz sobie intensywnie pobadam takie odlane próbki.Zimą na mrozie od dołu zanurzone w 1/8 w wodzie.Następnie kilkakrotne zamrażane i roztapianie całości .Ciągłe obciążane próbek sporą imitacją wysokości takiej budowli. Co Wy na to ? Edytowane 28 Listopada 2014 przez shl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts