Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czekając na papierki układam sobie plan robót.

Poniżej przedstawiam pod dyskusje check listę prac związanych z wykonaniem płyty fundamentowej.

Elektryka będzie prowadzona w warstwie izolacji stropu nad parterem i będzie schodzić pionami w dół, więc tu jej nie ma.

Co jeszcze warto dodać do płyty? Czy ewentualnie zmienić kolejność prac?

Zaznaczam że płytę będę w całości wykonywał sam(z pomocnikami), czas mnie nie goni, bo zakładam że w tym roku wykonam tylko płytę(stan "zero")

W skrócie: płyta izolowana, ogrzewana, w domu kominek z płaszczem + pompa ciepła, na płycie już nie chce robic wylewek.

*wstępnie wytyczyć obrys budynku

*zebrać humus

*zagęścić podłoże

*uzupełnić piasek do poziomu posadowienia XPS

*zagęścić warstwami

*geodeta (paliki)

*przenieść wymiary na ławice

*wykonać drenaż i odprowadzić wodę do studni

*wykonać odgromienie(bednarka razem z drenażem)

*czy wyprowadzic od tej bednarki uziemienie do GSW i uziemienia sprzętu metalowego?

*zasypać drenaż żwirem i zaizolować geowółkniną

*zasypać drenaż

*wyznaczyć:

-piony kanalizacji

-miejsca doprowadzenia zimnej wody

--kuchnia(zlew, zmywarka)

--WC parter

--garaż

-miejsce rozdzielacza zimnej wody (kotłownia)

-miejsce rozdzielacza PC

-miejsce wyjścia dolnego źródła z budynku

-miejsce rozdzielni elektrycznej

-kominek

-miejsce centrali rekuperacji

-miejsce wejścia powietrza do rekuperacji z (GWC?)

*wykonać kanalizacje

-wykop

-ułożenie

-zasypanie + zagęszczenie

*wykonać wejście powietrza z GWC do rekuperatora

*wykonać doprowadzenie powietrza do kominka

*wykonać przejścia rurą PE50(osłonowa) do PC od rozdzielacza do wcześniej wyznaczonego miejsca - 8 szt, osobno(odizolowane) zasilanie i powrót, pod budynkiem i 1m za budynkiem rury prowadzić w izolacji(jakiej?).

*wykonać przejście rurą PE50(osłonową) dla przyłącza wody

*wykonać przejście rurą PE50(osłonową) dla przyłącza prądu

*wykonać przejście rurą PE50(osłonową) do studni

*wykonać przejście rurą PE50(osłonową) dla wyprowadzenia wody do ogrodu

*wykonać przejście rurą PE50(osłonową) do basenu 3 sztuki(zasilanie i powrót ogrzewania + elektryka)

*wykonać przejście rurą PE50(osłonową) do zasilania bramy i domofonu oraz zasilania oświetlenia podjazdu

*wykonać przejście rurą PE50(osłonową) do zasilania furtki na tyłach + zasilanie ścieżki w ogrodzie

*wykonać przejście rurą PE50(osłonową) do zasilania tarasu i ogrodu

*wykonać przejście rurą PE50(osłonową) do każdego z narożników domu celem rozwojowym

*ustabilizować wystające przewody, zabezpieczając na bieżąco ich zakończenia

*wykonać doprowadzenie zimnej wody do pkt poboru (jaki materiał(alupex?) i czy można w piasku?)

*umieszczenie kilku rurek na czujniki temperatury(przemysleć miejsca)

*zasypać i zagęścić powstałe pobojowisko, wyrównać, wypoziomować.

*rozłożyć XPS + obrzeża (klejenie pianką)

*zabezpieczyć folią obrzeża przed ochlapaniem betonem

*obsypać obrzeża

*wykonać instalacje centralnego odkurzacza, zapianować

*rozłożyć folię (1 czy 2 warstwy?)

*zbrojenie dolna siatka + wieńce

*ogrzewanie podłogowe

*rozprowadzenie ciepłej wody + cyrkulacja(?) alupex

*doprowadzenie przewodów CO od kominka do bufora(materiał? alupex?)

*zbrojenie górna siatka

*podwieszenie ogrzewania podłogowego tak aby było w środku płyty, ewentualnie co druga rurka dołem/górą.

*osadzenie kratek ściekowych w garażu i kotłowni(przemyśleć technologie)

*osadzenie odpływu liniowego w łazience na parterze(przemyśleć technologie)

*umieszczenie kilku rurek na czujniki temperatury(przemyślec miejsca)

*wykonać markery grubości płyty(przemyśleć) - uwzglednić spadki w garażu, kotłowni, wc.

*zalać płytę

coś pominąłem? jakieś zastrzeżenia?

Edytowane przez alberciq
https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/267/#findComment-5956703

witam,

co mozna zastosowac przy podbudowie płyty? w najbliższym czasie koparka wybierze mi ziemie na terenie plyty i wyjdzie mi ile musze zrobic podbudowy. na sama gore oczywiscie pojdzie piasek (jakiś konkretny?), ale zastanawiam się co pod piasek można, a czego nie można stosować.

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/267/#findComment-5958148

Jestem zdecydowany na płytę, wahałem się ale argumenty przemówiły za. Teraz kolejne pytanie. Czytałem o ogrzewaniu, wentylacji mechanicznej z odzyskiem Polskiego Komfortu - czy ktoś ma połączoną płytę z tym rozwiązaniem - jakie wrażenia z zamieszkiwania? Ponoć kurze się unosi - ile w tym prawdy?
https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/267/#findComment-5960816

To, że ponoć kurz się unosi, to słyszałem narazie tylko od ludzi, którzy podłogówki nie mają. Mój kolega też tak twierdził i zrobił sobie tylko podłogówkę na korytarzu i w łazience. Teraz już tak nie twierdzi, mówi, że podłogówka jest zaje...ta. Sąsiad, obok którego się buduję, ma podłogówkę i poleca w 200% procentach. Na razie spotkałem się tylko z jedną niepochlebną opinią od kogoś, kto ma podłogówkę, mówi,że ma za gorąco, a nie że kurz mu się unosi.

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/267/#findComment-5961681

Jestem przekonany do podłogówki bo zainstalowałem ją sobie w łazience, matę elektryczna pod kafelkami i do tego mnie przekonywać nie trzeba.

Chodzi mi o oferowany przez Polski Komfort system ogrzewania ciepłym powietrzem, gdzie kanały wlotowe są w podłodze

O opinie użytkowników takiego systemu proszę, o ile ktoś zastosował to w połączeniu z płytą fundamentową

https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/267/#findComment-5961697

Czytam, czytam i zaczynam powoli rozumieć co z czym i do czego. Projekt mam w adaptacji - ale projektantka pierwszy raz rysuje taką płytę, więc wolałbym ją wspomóc rozwiązaniami zaproponowanymi na forum.

Domek będzie bardzo mały 7*9 w podstawie z użytkowym poddaszem. Grunty to ok 70 cm piasków i piasków ze żwirem, a od głębokości 1m glina aż do końca odwiertów. Woda na wysokości 80 cm ppt z możliwością podniesienia się o pół metra w górę przy większych opadach (wg geologa).

Myślałem nad rozwiązaniem:

wybrać od góry 40 cm,

Zasypać piachem kopanym 30cm i zagęścić

styrodur xps 10 cm plus ścianki boczne z xps jako szalunek plus na tej wysokości - zrobić opaskę poziomą 50 cm z xps poza obrys płyty- żeby zachować ciągłość izolacji

folia budowlana 0,3

zbrojenie wg projektu

beton wg projektu

5 cm styropianu podłogowego

ogrzewanie podłogowe wodne (kocioł gazowy kondensat)

wylewka mixokret ~5 cm

Co myślicie o takim rozwiązaniu, czy trzyma się to w ogóle kupy?

I co w takim przypadku z drenażem? Będzie potrzebny, jeżeli tak to na jakiej wysokości?

Edytowane przez kipi
https://forum.murator.pl/topic/14234-p%C5%82yta-fundamentowa/page/267/#findComment-5962790