Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

panowie poradźcie: na jakiej głębokości kłaść kanalizę (wiem że było ale nie mogę znaleźć w tym gąszczu), tzn ile mam się wkopać w podbudowę? doły na 40cm wystarczą? co się równa -40cm od poziomu gruntu. Kolejne pytanie to: wyprowadzenia kanalizacyjne (u mnie fi 110) wyprowadzać do wszystkich punktów odbioru ścieków, czy niektóre sobie pominać i podłączać się potem pośrednio do najbliższych (np zmywarka do odpływu zlewu, bidet do odpływu ubikacji, itp). Poradźcie bo w weekend już będę kopał - mam nadzieję;)

Najwyższy punkt kanalizy u mnie to 5 - 10 cm do dolnej płaszczyzny styroduru. Najniższy wyjdzie Ci z przyjętego spadku, więc jak masz spadek 2%, to na 10m zagłębiasz się 20 cm. A więc:

głębokość rowka w najwyższym punkcie to 5 cm (warstwa podbudowy nad rurą) + 100 cm (średnica rury) = 15 cm. Przy spadku 2% i tych 10 m, w najniższym punkcie rowek będzie miał 35 cm głębokości.

Jeśli chodzi o Twoje drugie pytanie, to zależy jakie będziesz miał możliwości podłączenia. Zmywarkę jak najbardziej podłączysz do odpływu zlewozmywaka, więc na wystarczy jeden punkt, ale tylko wtedy, jak zmywarka będzie blisko zlewu (z reguły tak się robi). Ale jak będziesz chciał z jakichś powodów te dwa urządzenia od siebie oddalić, to musisz przewidzieć dwa podejścia do kanalizy do każdego z nich.

To samo z bidetem - jeśli będzie obok kibelka, i zrobisz to na stelażu, to połączenia wykonasz pod stelażem w ściance instalacyjnej, ale jak będziesz miał wolnostojące z wyprowadzeniem od razu w podłogę, to musisz zrobić dwa osobne podłączenia. To samo zresztą dotyczy rurek z wodą.

Ja wszędzie w ziemi dałem rury pomarańczowe klasy SN-4 tak jak polecił mi @tmann - kręgosłup fi 160, a żebra fi 110 :). Przejścia tych rur do pionu za pomocą kolan 2 x 45*, natomiast zaraz za kolanami redukowałem do mniejszych średnic tam gdzie jest taka możliwość, albo raczej, tam gdzie nie ma potrzeby ciągnąć do końca fi 110 mm. I tak - Zlewozmywak, umywalka, kratka ściekowa w kotłowni, wanna i kilka innych - fi 50 mm, brodzik - fi 75 mm, a kibelki oczywiście 110 mm. Każda pionowa rura jest osłonięta rurą osłonową o większej średnicy, więc w razie potrzeby na upartego można ją wyjąć np. w celu docięcia. Mam zamiar na końcu zasypać jakimś izolatorem (kulki styropianu?) przestrzeń między tymi dwiema rurami - zawsze to częściowa likwidacja mostka cieplnego.

Edytowane przez Horher

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jeszcze jedno pytanie:

Płytę będę miał zbrojoną siatką fi10 górą i dołem oczko 15x15 cm czyli między zbrojenie mogę wsadzić rury tak max fi 110 żeby po 2cm otuliny było. A jeżeli chcę zrobić rurę do powietrznego GWC fi180/160 to czy mogę wyciąć kawałek zbrojenia? Tak żeby z 4 oczek zrobić jedno duże?

. A jaka betoniarnia jest jeszcze godna uwagi w okolicy. I przy okazji - dodawać jakieś plastyfikatory czy nie? Podobno jest jakiś specyfik, który dodaje się do gruchy. Idzie tego 15 l na gruchę, a kosztuje coś koło 3 zł za 1 l. Warto w to wchodzić?

Horher ja zawsze uzywalem Sirbudu, na ogrodowej zawsze bya jeszcze jakas betoniarnia ale nie wiem czy dobra. Ty o specyfiki sie nie martw. Zamawiasz towar B25/C30 i to betoniarnia ma wiedziec co dodac do tego betonu zeby byl dobry. Powiedz im jeszcze z gory ze bedzie laboratorium mobilne sprawdzac beton wiec napewno nie beda przycinac w ch...:yes:

Horher ja zawsze uzywalem Sirbudu, na ogrodowej zawsze bya jeszcze jakas betoniarnia ale nie wiem czy dobra. Ty o specyfiki sie nie martw. Zamawiasz towar B25/C30 i to betoniarnia ma wiedziec co dodac do tego betonu zeby byl dobry. Powiedz im jeszcze z gory ze bedzie laboratorium mobilne sprawdzac beton wiec napewno nie beda przycinac w ch...:yes:

Z każdej gruszki chciałbym pobrać próbkę do formy 15x15x15 (kazałem wykonawcom takie przygotować), a betoniarnię uprzedzę, że będę to robił. Ale... co mi to tak naprawdę da oprócz straszaka na betoniarnię i gruszkowego? Co ja później z tymi próbkami zrobię? Ok, oddam do laboratorium, ale jak udowodnię betoniarni, że to jest ten ich beton a nie podmieniony? Sorry za laicke pytanie, ale nie mam pojęcia. Mam zbierać jakieś podpisy czy co?

Z każdej gruszki chciałbym pobrać próbkę do formy 15x15x15 (kazałem wykonawcom takie przygotować), a betoniarnię uprzedzę, że będę to robił. Ale... co mi to tak naprawdę da oprócz straszaka na betoniarnię i gruszkowego? Co ja później z tymi próbkami zrobię? Ok, oddam do laboratorium, ale jak udowodnię betoniarni, że to jest ten ich beton a nie podmieniony? Sorry za laicke pytanie, ale nie mam pojęcia. Mam zbierać jakieś podpisy czy co?

do każdej gruszki powinieneś dostać kwit z betoniarni, na tym kwicie wypisujesz np. z tyłu nr próbki którą oznaczasz u siebie i dajesz do podpisu kierowcy..

do każdej gruszki powinieneś dostać kwit z betoniarni, na tym kwicie wypisujesz np. z tyłu nr próbki którą oznaczasz u siebie i dajesz do podpisu kierowcy..

Załóżmy, że zrobię jak mówisz. Zbadam próbki w laboratorium i okaże się, że to nie B25, a trochę lepszy chudziak. Pójdę z wynikami badań do betoniarni, a oni mi powiedzą że przywieźli dobry beton, a ja podmieniłem próbki. I jak im coś udowodnić?

Wybacz, może piszę głupoty, ale na prawdę nie mam pojęcia w tym temacie.

Załóżmy, że zrobię jak mówisz. Zbadam próbki w laboratorium i okaże się, że to nie B25, a trochę lepszy chudziak. Pójdę z wynikami badań do betoniarni, a oni mi powiedzą że przywieźli dobry beton, a ja podmieniłem próbki. I jak im coś udowodnić?

Wybacz, może piszę głupoty, ale na prawdę nie mam pojęcia w tym temacie.

Na upartego możesz poprosić kierowcę, żeby dodatkowo podpisał się na próbce ew. zostawił odciska palca :D. Z każdej gruszki powinieneś mieć trzy próbki; do zbadania po 7, 14 i 28 dniach. Chyba, że od razu zakładasz badanie tylko po 28 dniach. Tak, czy inaczej próbki należy oddać do laboratorium jak najszybciej, bo powinny być przechowywane w odpowiednich warunkach.

Potrzebuję szybkiej podpowiedzi jak przygotować płytę pod HST Veka slide monterzy od oknoplastu mówią że można ją postawić bezpośrednio na płycie (w założeniach mam brak wylewki tylko płytki+ klej) lub zastosować poszerzenie 4cm i wpuścić je w płytę.

Wcięcie w płycie miało by głębokość 4cm i szerokość 16cm okno ma być wysunięte 3-4 cm za lico

Znalazłem w necie taki rysunek :

http://i.imgur.com/rfKkA5U.png

Projekt płyty zlecony, konstruktor czeka na wytyczne. Zastosowanie wcięcia prawdopodobnie zwiększy grubość płyty o 2 cm, jak to zrobić żeby miało ręce i nogi.

Pytałem się w dziale okna ale nie dostałem odpowiedzi.

Edytowane przez kwasniak

w tym tygodniu powinienem skonczyć wanne ze styro a w następnym tygodniu zacząć robić zbrojenie. Ale wcześniej chciałbym kupić i położyć pod XPSa taką siatkę http://allegro.pl/siatka-rabitza-cena-za-1m2-i4278045528.html . Cena 3,50 za metr, bedzie sporo taniej niż chudy beton. Myślicie że to będzie bariera nie do przekroczenia dla gryzoni?

Powtórzę to co nie raz już tutaj było pisane - wszelkiego rodzaju gryzonie i inne cholerstwo żyje w warstwie HUMUSU bo tam może znaleźć pożywienie. W podbudowie nie ma czego szukać więc tam się nie zapuszcza. Uważam twój pomysł za zbyteczny ale jeśli ma ci to poprawić samopoczucie to czemu nie.

Powtórzę to co nie raz już tutaj było pisane - wszelkiego rodzaju gryzonie i inne cholerstwo żyje w warstwie HUMUSU bo tam może znaleźć pożywienie. W podbudowie nie ma czego szukać więc tam się nie zapuszcza. Uważam twój pomysł za zbyteczny ale jeśli ma ci to poprawić samopoczucie to czemu nie.

wiem że żyją w humusie bo im łatwiej tam żerować i mogą zjadać "korzonki" ;) ale słyszałem niestworzone historie o tym co wyprawiają szczury i nie chciałbym aby to się u mnie stało. W podbudowie nie koniecznie mają czego szukać ale już w XPSsie mogę sobie zrobić domek z licznymi korytarzami.

Z drugiej strony widziałem już dziesiątki płyt na necie i większość ludzi nie przejmowała się żadnymi szczurami ani myszami. Czyli radzicie to olać?

poczytałem poszukałem i doszedłem do wniosku że olewam szczury.

Natomiast pojawiły się kolejne wątpliwości, macie jakiś sposób/dobry pomysł na łatwe i szybkie wyrównanie podbudowy pod XPS ?? Bo mam już prawie zasypaną kanalizę i teraz się zastanawiam jak to wszystko ładnie wyrównać żeby było płasko. Obecnie mam poziom płyty -1/-2 cm, te -2cm w kilku miejscach koniecznie zniweluje, ale jak to dobrze zrobić żeby się nie narobić? bo to w końcu 1-2cm piasku, mocniej nadepne i już jest równo ;)

poczytałem poszukałem i doszedłem do wniosku że olewam szczury.

Natomiast pojawiły się kolejne wątpliwości, macie jakiś sposób/dobry pomysł na łatwe i szybkie wyrównanie podbudowy pod XPS ?? Bo mam już prawie zasypaną kanalizę i teraz się zastanawiam jak to wszystko ładnie wyrównać żeby było płasko. Obecnie mam poziom płyty -1/-2 cm, te -2cm w kilku miejscach koniecznie zniweluje, ale jak to dobrze zrobić żeby się nie narobić? bo to w końcu 1-2cm piasku, mocniej nadepne i już jest równo ;)

Ja podbudowę miałem z kamienia 0-31,5 mm i też były pewne nierówności, ale na wierzch w celu wyrównania kazałem swoim wykonawcom poziomować rurki, sypać piasek i ściągać go łatą po rurkach.

20140515_174757_Unisław Śląski.jpg

Edytowane przez Horher

Pytanie do konstruktorów lub wiedzących - niektóre płyty są projektowane w taki sposób, że na ich krawędzi są wygięte z prętów takie kształtki w formie przewróconego na bok U, a inne (np. u mnie) mają zbrojenie jak w ławach fundamentowych. Od czego to zależy?

Nikt mi nie odpowie?

I przy okazji - wykonawcy zaczęli kręcić zbrojenie, ale nie kręcą tego takim specjalnym wytrychem, ale cęgami. Powiedzieli, że jak kiedyś pracowali na budowie w Czechach, to jak czeski kierownik budowy zobaczył że kręcą wytrychem, to ich zwymyślał - że podobno to ogromny błąd w sztuce - i kazał kręcić cęgami. Od tej pory stosują tylko cęgi. Faktycznie to ma znaczenie?

Nikt mi nie odpowie?

I przy okazji - wykonawcy zaczęli kręcić zbrojenie, ale nie kręcą tego takim specjalnym wytrychem, ale cęgami. Powiedzieli, że jak kiedyś pracowali na budowie w Czechach, to jak czeski kierownik budowy zobaczył że kręcą wytrychem, to ich zwymyślał - że podobno to ogromny błąd w sztuce - i kazał kręcić cęgami. Od tej pory stosują tylko cęgi. Faktycznie to ma znaczenie?

dzięki za pomysł z rurkami, postaram się go zastosować.

Jeżeli chodzi o to zbrojenie to wydaje mi się że to zależy od obciążeń na krawędź płyty, u mnie są nie duże więc mam długie C po całym obwodzie co 15cm.

Z tym kręceniem zbrojenia to chodzi Ci o skręcanie prętów drutem? Wg mnie liczy się to aby ten drut trzymał i zbrojenie nie przesuwało się na boki, jak to będzie zrobione to chyba rzecz drugorzędna. Może niech się wypowie ktoś bardziej kompetentny w tej sprawie? Bo ja niedługo zamierzam kręcić tak żeby było dobrze :):cool: