Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

są, ale właśnie piszę że koszt ich użycia jest olbrzymi.

Mój wykonawca dowiadywał się o koszty i mówi że są do przyjęcia. Nie pytałem jakie, bo nie ja je ponoszę, ale z ciekawości zapytam.

Wiem, że są frezarki do wypożyczenia za 80 zł/motogodzinę, ale to bardzo dużo. Oni znaleźli coś tańszego, z tym że nie na tarczach diamentowych, tylko elementem roboczym jest wałek z węglików spiekanych.

Edytowane przez Horher

Wczoraj w nocy u mnie była potężna ulewa, dosłownie. Ciągle tylko myslałem żeby nic się nie stało złego na budowie. Wcześniej jak padało to tam gdzie jeszcze nie było styro robiły się małe kałuże ale zaraz wszystko wsiąkało.

Przychodzę dzisiaj rano a tam ARMAGEDON!

Na początek myślałem że wypłukało kilka ładnych cm piachu z pod styropianu, a położyłem już go 2/3!!:

http://images.tinypic.pl/i/00543/yrbp2bo0xbu9.jpg

Okazało się że to nie XPS opadł tylko podniósł się EPS po bokach. Jak porozcinałem klej pomiędzy xps i EPS okazało się że miejscami EPS podniósł się o 10cm !!

http://images.tinypic.pl/i/00543/elk8ck086vf1.jpg

W nocy musiało tyle napadać że woda nie nadążała wsiąkać i zrobiło się jej tyle że postanowiła uciec najłatwiejszą drogą z powstałego basenu. Wypłukała piasek którym zasypywałem szczeliny (nie zagęszczony) w wykopach pod EPS i co gorsza zrobiła sobie fose dookoła EPSa a jak wiadomo styropian unosi sie na wodzie no i się qrwa podniósł ! Jakby się podniósł i potem opadł to nic by się nie stało, ale woda wtłoczyła piasek pod EPS i tak został.

Najgorsze jest to że teraz brakuje miejscami podbudowy, max 8cm od krawędzi XPS do środka płyty.

http://images.tinypic.pl/i/00543/gn6srvxrr0t8.jpg

Jutro będę kontaktował się z kierbudem co z tym zrobić. Pewne jest to że muszę rozebrać cały szalunek z EPSa!:bash: Ale co zrobić z tym podpłukanym piaskiem? Tak żeby się nie narobić mega, żeby nie rozwalać już ułożonego XPSa no i przede wszystkim żeby było dobrze. Macie jakieś pomysły?

Nie bardzo rozumiem, jak mógł wypłynąć ten EPS z boków? Woda musiałaby stać po obu jego stronach żeby wypłynął. Czy całość była w dołku w stosunku do otaczającego terenu? Drenaż masz? I to, żeby woda nie nadążała wsiąkać w piasek - jakoś mi się to w głowie nie mieści.

Generalnie współczuję, bo wygląda na to, że masz robotę z układaniem styro od początku. Sprawdź jednak tą podbudowę, bo woda powinna się przez nią przesączyć na zewnątrz do drenażu. U mnie też były ulewy, ale woda nie miała prawa stać wewnątrz szalunku traconego.

pytanie czy to wytrzymałość na długotrwałe czy chwilowe ściskanie? w zastosowaniu nie wyszczególnili płyty fundamentowej

U źródła twierdzą że długotrwałe. Mają jeszcze odmianę która ma w deklaracji przy długotrwałym 27 ton/m2

http://www.steinbacher.pl/pl/product/steinodur-psn-shd.html

Tylko cena zabija 450 netto

Edytowane przez kwasniak

Nie bardzo rozumiem, jak mógł wypłynąć ten EPS z boków? Woda musiałaby stać po obu jego stronach żeby wypłynął. Czy całość była w dołku w stosunku do otaczającego terenu? Drenaż masz? I to, żeby woda nie nadążała wsiąkać w piasek - jakoś mi się to w głowie nie mieści.

Generalnie współczuję, bo wygląda na to, że masz robotę z układaniem styro od początku. Sprawdź jednak tą podbudowę, bo woda powinna się przez nią przesączyć na zewnątrz do drenażu. U mnie też były ulewy, ale woda nie miała prawa stać wewnątrz szalunku traconego.

w tamtym roku, wypchało mi po intensywnej burzy boczną izolację wzdłuż jednego całego boku. Dodatkowo już obsypaną do połowy piachem. Woda migruje między płytami w dół, i je wywala w górę. To jest taka siła, że może się zdarzyć i jak widać się zdarza.

w tamtym roku, wypchało mi po intensywnej burzy boczną izolację wzdłuż jednego całego boku. Dodatkowo już obsypaną do połowy piachem. Woda migruje między płytami w dół, i je wywala w górę. To jest taka siła, że może się zdarzyć i jak widać się zdarza.

U mnie dokładnie tak było, błędem było obsypanie ich zwykłym piachem w szczelinach po wykopie i niezagęszczenie. Ten właśnie piach z pomocą wody dostał się pod boczne płyty i jak woda wsiąkła/odpłyneła to został, a EPS na nim. Teraz cały boczny szalunek robie od nowa uzupełniając braki cementem z piachem 1:2 - kierbud tak poradził. Że ja głupi wczesniej tak nie zrobiłem....:bash:

vega1 a Ty jak się uporałeś z tym wypchanym jednym bokiem?

Czy 10cm izolacji pionowej płyty wystarczy jakiej grubości robiliście ? Docelowo ocieplenie ścian będzie 20cm

ja mam 16 cm bok płyty a na ścianie 20 cm. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie jaki chcesz mieć uskok pomiędzy izolacją ściany a płyty. Może zrób tak jak masz w projekcie? Bo po co potem cudować z jakimś doklejaniem styro albo co gorsza z jego ścieraniem/szlifowaniem.

Ja na płycie z boku mam 25 cm, a na ścianach będzie 30. Wg mnie mały uskok powinien być żeby był kapinos, ale mały wystarczy. 10 cm to dużo - moja rada, daj jeszcze styro na te elementy brzegowe.

@Vega1, pytałem się wykonawców ile płacą za frezarkę do betonu. Za małą o szerokości roboczej ok 20 cm płacą 250 zł/dobę, a jest jeszcze większa za 500 zł/dobę. Płyta już wygląda znacznie lepiej, ale brzuchy jeszcze w niektórych miejscach zostały. Na pierwszym zdjęciu widać ślad po frezie.

Płyta1.jpgPłyta2.jpg

Edytowane przez Horher