Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jerrry1, marcko możecie mi powiedzieć jaki był koszt wymiany gruntu i przy jakich m2 ??? Prawdopodobnie też bedzie mnie to czekać więc chciałbym mieć chociaż jakieś odniesienie.

U mnie wymiana na głębokość 2 metrów. powierzchniowo ok. 800m2

Piasku było 77 ciężarówek 4 osiowych - koszt ok. 20tyś.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

do tego pogoda tak różna że nie wiem czy i podczas wylewania nie będzie lekkich opadów - czy może to popsuć jakość betonu?

Może przy wylewaniu, w czasie wylewania o tak. Jeśli beton już choć trochę zacznie wiązać, to woda ino wskazana :)

tak że warto śledzić pogodę, aby wybrać okienko na 6 godzin .. jeśli już będzie na tyle związany, to może lać i lać..

beton winien być przez pewnien okres stale mokry.

odpowiem Ci z wiedzy nabytej na forum i w trakcie budowy. Przy płycie jest bardzo zalecany jak nie konieczny drenaż.

1. Aby obniżyć lokalnie poziom wód

2. zbierać nadmiar np opadowych/roztopowych i kierować w inne miejsce działki

3. działa to powyższe przeciwwysadzinowo i przeciw wymywaniu/mieszaniu podbudowy.

Ja osobiście miałem też dylemat bo wymieniałem ok 1.5 m gruntu mam pod spodem piasek -ale z drugiej strony - to nie aż tak wielki wydatek, a na pewno działanie będzie na +

Marcko u mnie jedynym problemem jest to że nie mam gdzie odprowadzić wody!

Może pierwsze, organoleptyczne sprawdzenie, co to za grunt .. może być tak że wystarczy koparka, przemieszać, ułożyć warstwami

ponownie, doziarnić, geowłókninę, przemieszać z cementem.. sposobów wzmacniania podłoża jest multum.

Pomyśl pod płytę o szkle piankowym .. cenowo powinno wyjść jak dla 30cm XPS'a ... a będziesz miał warstwę 60cm szkła.

Właściciel firmy z którym rozmawiałem wczoraj też mówił, że wszystko wyjdzie w praniu podczas kopania... Jeśli będzie można coś odzyskać z tego co wyciągną to będzie użyte ponownie. Chłop zdawał się znać na tym co robi także zobaczymy...

jerrry1 800m2 powierzchni i na 2m głębokość ?? To chyba bdb cena jak tylko te 20tysi wyszło.... Jakby mi tyle zaśpiewali to nawet byłbym zadowolony :D

Edytowane przez _arek_

Marcko u mnie jedynym problemem jest to że nie mam gdzie odprowadzić wody!

widziałem gdzieś na forum fajne w miarę rozwiązanie:

drenaż idzie do studzienki drenażowej. Tam siedzi na stałe podłączona pompa - taka prosta z pływakiem, który w razie potrzeby załącza pompę a woda wężem jest odprowadzana w inną część działki - no oczywiście o ile to jest możliwe.

widziałem gdzieś na forum fajne w miarę rozwiązanie:

drenaż idzie do studzienki drenażowej. Tam siedzi na stałe podłączona pompa - taka prosta z pływakiem, który w razie potrzeby załącza pompę a woda wężem jest odprowadzana w inną część działki - no oczywiście o ile to jest możliwe.

Na małej budowie zdarza się takie rozwiązanie, o którym piszesz w jeszcze prostszej wersji.

Na dnie wykopu ułożony jest mały krąg (80 cm średnica, 40 cm wysokości) na podsypce z kamieni, w nim pompa z pływakiem, a wokół kręgu też trochę kamyków. Kamyków w sumie czubata taczka, wokół sam piach i to wystarcza w zupełności.

Może pierwsze, organoleptyczne sprawdzenie, co to za grunt .. może być tak że wystarczy koparka, przemieszać, ułożyć warstwami

ponownie, doziarnić, geowłókninę, przemieszać z cementem.. sposobów wzmacniania podłoża jest multum.

Pomyśl pod płytę o szkle piankowym .. cenowo powinno wyjść jak dla 30cm XPS'a ... a będziesz miał warstwę 60cm szkła.

liczyłem ten bilans , za szkło 60 eur plus transport , na zagęszczenie razy 1,3 , czyli 60 cm szkła to z grubsza 200 zł /m2 bez transportu , XPS 30 cm to stówka, także chyba się lekko pomyliłeś.

własnie też tak myślę tylko nie wiem co z wysokości pomieszczeń :-/

Projektant A zrobił projekt przewidując 10cm styro + 7 wylewki jak teraz projektant B zrobił projekt płyty z podłogówka w płycie (bez EPS na i wylewki) to mi sie wysokość pomieszczeń zwiększy o te 17cm.

Co mam gdzie pozmieniać?

^^

Naprawdę podłogówka w elemencie konstrukcyjnym to jakieś nieporozumienie, zastanów się czy nie będziesz tego żałował - co z dźwiękami uderzeniowymi , myślałeś kiedykolwiek nad tym ? Jak nóż Ci spadnie w kuchni będziesz go słyszał w każdym pokoju!! A jak naprawdę coś się zepsuje w tej podłogówce, wiem jest to mało prawdopodobne ale jednak, to co będziesz rozwalał element konstrukcyjny ? Poza tym to nie jest zgodne do końca z rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych - ta kwestie wszyscy przemilczają!

" § 138. Obudowa przewodów instalacji ogrzewczej powinna umożliwiać wymianę instalacji bez naruszania konstrukcji budynku. "

Edytowane przez jacentyy

Problem jedyny taki to jak opisałeś 2 posty wyżej. Trzeba mieć rezerwę. No i nie wiem jak będzie z oknami HS jeśli będziesz kiedyś musiał lać wylewkę...

no z HSami może być problem tylko jaka jest szansa na to by trzeba było lać kiedyś nową wylewke? - chyba bliska 0.

Podłogówka w płycie ma dla mnie 3 zasadnicze plusy

+ duża akumulacja (a chce grzać prądem)

+ koszty (ty tylko wrzucenie rurek-odpada koszt 180m2 styro i wylewki))

+ dużo mniej roboty

Przenoszenie hałasów jest dla mnie mniej ważne ale nie upieram się, ze koniecznie rurki mają być w płycie choć z racji tych 3 + powyżej bardziej się ku temu skłaniam:-)

A jaki problem jak coś się zepsuje za xx lat zrobić potem rurki na płycie i zalać wylewką?

Te w płycie odcinasz i zapominasz o nich.

Problem będzie ze wszystkimi drzwiami w domu - będziesz je musial docinać plus mniejsze światło w drzwiach,

Jak tak bardzo zależy Ci na akumulacji a nie robia na Tobie wrażenia dźwieki uderzeniowe to zrób wylewke z podłogówka bezpośrednio na płycie - płyty nigdy w życiu nie wylejesz idealnie -> +-0,5 cm to maks