Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam.

Może głupie pytanie, ale podobno takich nie ma.

Planuje przed ekipą od kostki wylać płytę pod garaż. garaż powstanie na rok może dwa w zależności od funduszy.

Garaż 7/9 i nie przekraczający 4m wyskości dach jednospadowy. Pozwolenie nie będzie problemem. Garaż na dwa samochody plus narzędzia stawiany z pustaka.

Planuje pod ściany za zbroić belka 4*fi12 20/20 strzemiona co 30 i pojedyncza krata co 20 z f 12. Pod ścianami 30 cm, posadzka 20 lub 15cm.

co sądzicie o zbrojeniu bo wielu budowlańców z okolicy się śmieje za dom z poddaszem na tym postawie.

No trochę sporawo.

Jak leje place pod auta ciężarowe daje siatkę q188 tj. Drut fi 6 oczko 15x15 góra i dolem i 20 cm betonu drogowego b37. Jeżdżą po tym często przeladowane ciężarówki i nie pęka.

Pomyśl o gotowych siatkach, szybciej będzie zbroić. Jak chcesz dozbroić wrzuć na siatkę pod ścianami górą 3 x fi 8 i będzie okej.

Mam podobne wątpliwości, co do połączenia izolacji pionowej płyty fundamentowej, cokołu i elewacji.

Generalnie, w projekcie miałem taka propozycje, aby izolacja pionowa płyty fundamentowej była wykonana w całości z jednej płyty XPSa ułożonej szerszym bokiem, gdzie wymiar 60cm miałby akurat wystarczyć na pokrycie grubości płyty żelbetowej, izolacji poziomej podłog, wylewki, wykończenia i sięgać aż do poziomu zera. Grubośc izolacji pionowej z XPSa zakładałem 15cm, a styropianu fasadowego 20cm, co miało stworzyć 5cm wcięcie na cokole i kapinos (wariant A). Wydawało się to w porządku, poza pewnymi mankamentami wykonawczymi jak to, że górna krawedz burty, bedzie wystawać sporo poza górna krawedz płyty, co utrudniło by betonowanie, ale płyta ma zaprojektowaną odsadzkę 7cm (odstęp pomiędzy krawędzią płyty a zewnętrzną krawędzia ściany murowanej) i tu zaczął się problem. Początkowo propozycja była, aby brakującą szczelinę 7cm uzupełnić czym kolwiek - np. EPSem, ale zaczynam widzieć coraz więcej praktycznych mankamentów przy wylewaniu płyty jesli górna krawedz pionowych izolacji z XPSa, nie będzie sięgać do poziomu górnej krawedzi płyty żelbetowej. Mysle teraz nad takim rozwiazaniem, aby izolacje pionowa zrobić z XPSa grubosci 10cm i przesunac ja troche glebiej, co dodatkowo poprawi izolacje płyty na krawedziach i opaske przeciwwysadzinową oraz umozliwi stabilniejsze obsadzenie płyt w gruncie i zakonczyc je własnie na górnej krawedzi płyty, a cokoł zrobić z dodatkowych z płyt EPS hydrofobowych grubości 17cm przeciętych po szerokości na pół (potrzebne jakieś 30cm na warstwy izolacji podłogi, wylewkę i wykończenie), zeby szczelnie wypelnic szpare przy osadzce i jednoczenie zachowac jeszcze 3cm kapinos. Folie chciałbym wywinac w tej sytuacji jeszcze wiecej, zeby objela az do granicy EPSa na cokole i styropianu fasadowego (wariant B). Od zewnątrz planuje oblozyc folia kubelkowa, ktora odetne na linii gruntu, a wystająca cześc EPSa wykonczyc tynkiem mozaikowym.

Prosze o wskazówki czy ma to sens.

wariant A - https://images.tinypic.pl/i/01005/o47v7op4mjsk.jpg

wariant B - https://files.tinypic.pl/i/01005/lznmq8ougqmw.jpg

Mam podobne wątpliwości, co do połączenia izolacji pionowej płyty fundamentowej, cokołu i elewacji.

Generalnie, w projekcie miałem taka propozycje, aby izolacja pionowa płyty fundamentowej była wykonana w całości z jednej płyty XPSa ułożonej szerszym bokiem, gdzie wymiar 60cm miałby akurat wystarczyć na pokrycie grubości płyty żelbetowej, izolacji poziomej podłog, wylewki, wykończenia i sięgać aż do poziomu zera. Grubośc izolacji pionowej z XPSa zakładałem 15cm, a styropianu fasadowego 20cm, co miało stworzyć 5cm wcięcie na cokole i kapinos (wariant A). Wydawało się to w porządku, poza pewnymi mankamentami wykonawczymi jak to, że górna krawedz burty, bedzie wystawać sporo poza górna krawedz płyty, co utrudniło by betonowanie, ale płyta ma zaprojektowaną odsadzkę 7cm (odstęp pomiędzy krawędzią płyty a zewnętrzną krawędzia ściany murowanej) i tu zaczął się problem. Początkowo propozycja była, aby brakującą szczelinę 7cm uzupełnić czym kolwiek - np. EPSem, ale zaczynam widzieć coraz więcej praktycznych mankamentów przy wylewaniu płyty jesli górna krawedz pionowych izolacji z XPSa, nie będzie sięgać do poziomu górnej krawedzi płyty żelbetowej. Mysle teraz nad takim rozwiazaniem, aby izolacje pionowa zrobić z XPSa grubosci 10cm i przesunac ja troche glebiej, co dodatkowo poprawi izolacje płyty na krawedziach i opaske przeciwwysadzinową oraz umozliwi stabilniejsze obsadzenie płyt w gruncie i zakonczyc je własnie na górnej krawedzi płyty, a cokoł zrobić z dodatkowych z płyt EPS hydrofobowych grubości 17cm przeciętych po szerokości na pół (potrzebne jakieś 30cm na warstwy izolacji podłogi, wylewkę i wykończenie), zeby szczelnie wypelnic szpare przy osadzce i jednoczenie zachowac jeszcze 3cm kapinos. Folie chciałbym wywinac w tej sytuacji jeszcze wiecej, zeby objela az do granicy EPSa na cokole i styropianu fasadowego (wariant B). Od zewnątrz planuje oblozyc folia kubelkowa, ktora odetne na linii gruntu, a wystająca cześc EPSa wykonczyc tynkiem mozaikowym.

Prosze o wskazówki czy ma to sens.

wariant A - https://images.tinypic.pl/i/01005/o47v7op4mjsk.jpg

wariant B - https://files.tinypic.pl/i/01005/lznmq8ougqmw.jpg

Pytanie techniczne:

po co ta odsadzka?

Dlaczego nie możesz iść na lico?

Ta odsadzka nie ma tam żadnego sensu.

Dzięki za odpowiedz. Jako uzasadnienie odsadzki projektant odpowiedział, że jest to zabieg mający na celu odsunięcie od krawedzi płyty przenoszenia obciazen scian zewnetrznych. Nie jestem kostruktorem i nie mam zadnej wiedzy w tym temacie, z jednej strony rzeczywiscie, patrzac na konstrukcje law fundamentowych i sciany fundamentowej czy analogicznie stóp fundamentowych i słupów wydaje się to logiczne, ale mam wrażenie że płyta pracuje trochę inaczej i jest to bardziej naleciałość z tradycyjnych fundamentów. Płytę robię systemem zleconym i proponowane rozwiązanie z dodatkiem EPS na cokoł miało bardziej rozwiązac wypełnienie tego miejsca na odsadzce.

Tu opaska przeciwysadzinowa pozioma (skośna).

image.jpg

Pionowa byłaby wtedy, kiedy płyty styropianu byłyby ustawione pionowo i wkopane wzdłuż boku płyty. Jest trudniejsza w wykonaniu, poza tym narusza utwadzona podbudowe na brzegu płyty.

Na końcu poziomej (skośnej) mozna wykonac drenaż, ktory w odprowadza wodę, odprowadzaną przez płyty opaski.

Opaska ogranicza też ucieczkę ciepła spod płyty, zmniejszając stratę ciepła przez fundament.

Pewnym mankamentem ukośnej jest ro, ze przy budynku jest na niej okolo 20cm ziemi - szybko wysycha w czasie lata i trzeba dbac o nawadnianie, albo posadzic tam rośliny, ktore lubia suchy grunt ( np rozchodniki)

Mam u siebie również do wykonania opaskę i zastanawiam się w jaki sposób zabezpieczyć ja od spodu bo wiele osób straszy mnie że gryzonie od spodu mogą narobić szkód. Zatem czy opaskę wykonać na podsypce z centem jak pod kostkę czy wysypać warstwę kilku centymetrów kamienia takiego jak do wykonania drenażu?

Zastanawia mnie jeszcze glebokosc ulozenia opaski przeciwwysadzinowej. Sporo osob robi ja na stosunkowo poznym etapie, nawet dlugo po zakonczeniu fundamentow, co pewnie jest praktycznym zabezpieczeniem przed uszkodzeniem przy nastepnych pracach, ale wtedy przewaznie ciezko jest odkopac glebiej i jest ukladana plytko tak jak na zdjeciu uzytkownika powyzej. Planowalem to zrobic gleboko, razem z ulozeniem izolacji poziomej i zasypać co najmniej pol metra jeszcze przed betonowaniem (tak jak na schemacie z poprzedniej wiadomości, gdzie łaczy sie z izolacja pionowa, jest oblozona folia kubełkowa i konczy sie drenazem). Czy ma to sens? Jakie sa za i przeciw takim rozwiazaniom?

To jak zlicowałeś izolację z płyty z izolacją ściany pod elewacją?

Ja mam 36 cm styroduru pod płyta i na cokole. Po tym jak poszedł styropian na styrodur na cokole władowałem tam kilka puszek pianki. Ja robiłem wszystko z 3x12 cm xpsa, wszędzie mijanki. Więc miałem zamków dużo ale niewspółmiernie małych w stosunku do ocieplenia. I z reguły uzupełniałem je pianka

Mam u siebie również do wykonania opaskę i zastanawiam się w jaki sposób zabezpieczyć ja od spodu bo wiele osób straszy mnie że gryzonie od spodu mogą narobić szkód. Zatem czy opaskę wykonać na podsypce z centem jak pod kostkę czy wysypać warstwę kilku centymetrów kamienia takiego jak do wykonania drenażu?

A dlaczego nie miałyby narobić szkód od góry ?

Zastanawia mnie jeszcze glebokosc ulozenia opaski przeciwwysadzinowej. Sporo osob robi ja na stosunkowo poznym etapie, nawet dlugo po zakonczeniu fundamentow, co pewnie jest praktycznym zabezpieczeniem przed uszkodzeniem przy nastepnych pracach, ale wtedy przewaznie ciezko jest odkopac glebiej i jest ukladana plytko tak jak na zdjeciu uzytkownika powyzej. Planowalem to zrobic gleboko, razem z ulozeniem izolacji poziomej i zasypać co najmniej pol metra jeszcze przed betonowaniem (tak jak na schemacie z poprzedniej wiadomości, gdzie łaczy sie z izolacja pionowa, jest oblozona folia kubełkowa i konczy sie drenazem). Czy ma to sens? Jakie sa za i przeciw takim rozwiazaniom?

Ale na tym zdjęciu, opaska zaczyna się na poziomie chudziaka, łączy się ze styrodurem lezàcym na chudziaku, a pod płytà. Chciałbyś ją umiejscowić jeszcze głębiej?

• 2 weeks później...