Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mój wykonawca wolał szalunki, twierdził, że łatwiej będzie utrzymać wymiar.

Ja z tym nie dyskutowałem, tym bardziej, że deski i tak były używane później do wieńca.

Właśnie przeglądałem twój dziennik jak i kaszpir007 i jeszcze kilka innych, stąd moje pytanie.

U siostry wykonawca robił z burtami i nie za bardzo to się spisało, rozeszły się w kilku miejscach, nie mówiąc o ich niszczeniu w późniejszym etapie.

Tak samo z izolacją poziomą (folia) pod xps (eps), robić czy nie.

Tak samo z izolacją poziomą (folia) pod xps (eps), robić czy nie.

Zanim się pojawi słynne zdjęcie z dziurawą folią nieznanego pochodzenia, to w kilku opracowaniach czytałem, że powinny być dwie warstwy folii, a ich rola to nie tylko izolacja, ale również warstwa poślizgowa. Nie zgłębiłem tematu, może ktoś coś wie więcej po co to?

Pomijając kwestię deklaracji szkła z Mińska czy też z Czelabinska czy innego Kijowa, szkło nie powinno być traktowane jako materiał izolacyjny ,tym bardziej pod płytę fundamentową.

Jako fajna podbudowa,mająca lepsze właściwości od podbudowy z podsypki czemu nie, ale nie jako jedyny materiał izolacyjny.

Jeśli ktoś zakłada szkło zamiast EPS czy XPS to dla mnie jest to głupotą ...

Masakra jakie bzdury. Ty w to wierzysz?? Czy w ogóle wiesz, że już nie ma deklaracji ale są krajowe oceny techniczne?? Luuudzie budujcie te swoje domki jak chcecie ale nie piszcie tych bredni tutaj bo to nie wiem czy się z tego śmiać czy płakać?? Czy wiesz z czego jest wykonana podbudowa i izolacja na STADIONIE NARODOWYM W WARSZAWIE ALBO PLANETARIUM ŚLĄSKIE a także w Łodzi kolejna potężna budowa już zapomniałem bo człowiek mi tyle przykładów konkretnych rzucił, że szkoda gadać. W każdym z tych przypadków masz inspektorów kontrolujących każdy najdrobniejszy etap inwestycji gdzie jakikolwiek materiał nie posiadający stosownych dokumentów nie został by dopuszczony! Nie będę tu więcej z Wami dyskutował bo szkoda mojego czasu kompletnie na to a szkło się sprzedaje coraz lepiej wręcz zaczyna go brakować chociaż z tego powodu, że już styropian poszedł do góry o 30% i się go po prostu nie opłaca stosować więcej!:) EOT!!!

Zanim się pojawi słynne zdjęcie z dziurawą folią nieznanego pochodzenia, to w kilku opracowaniach czytałem, że powinny być dwie warstwy folii, a ich rola to nie tylko izolacja, ale również warstwa poślizgowa. Nie zgłębiłem tematu, może ktoś coś wie więcej po co to?

Rób rób XPSy i izolacje tylko tak aby Ci w to mrówki nie wlazły :) Good choice! :)

Rób rób XPSy i izolacje tylko tak aby Ci w to mrówki nie wlazły :) Good choice! :)

Do czego teraz pijesz? Do folii? Będziesz lał beton bezpośrednio na szkło?

A co ma szklenie fasad do naszego tematu?!

Zwierzęta z orientarium nie przegryzą się przez fasadę. Jakby była z XPS to by się przegryzły. Proste

Edytowane przez Emtebe

Masakra jakie bzdury. Ty w to wierzysz?? Czy w ogóle wiesz, że już nie ma deklaracji ale są krajowe oceny techniczne?? Luuudzie budujcie te swoje domki jak chcecie ale nie piszcie tych bredni tutaj bo to nie wiem czy się z tego śmiać czy płakać?? EOT!!!

Nieprawda, napisałeś że masz Deklarację Zgodności dla produktu od firmy z Mińska.

art. 3 rozporządzenia (tekst jednolity 305/2011 )

"Dla konkretnych rodzin wyrobów budowlanych objętych

normą zharmonizowaną – w stosownych przypadkach i w

związku z ich zamierzonym zastosowaniem zdefiniowanym

w normach zharmonizowanych – Komisja określa za pomocą

aktów delegowanych zgodnie z art. 60 zasadnicze charakterystyki, w odniesieniu do których producent deklaruje właściwości

użytkowe wyrobu w chwili jego wprowadzenia do obrotu."

i najweażniejsze

"3. Przez sporządzenie deklaracji właściwości użytkowych

producent przyjmuje na siebie odpowiedzialność za zgodność

wyrobu budowlanego z zadeklarowanymi w ten sposób właściwościami użytkowymi. O ile brak obiektywnych wskazań, że

jest inaczej, państwa członkowskie przyjmują, że deklaracja

właściwości użytkowych sporządzona przez producenta jest

dokładna i wiarygodna."

Szybkie pytanie, która wersja wg Was lepsza i którą łatwiej wykonać? Czy 15cm EPS na płytę to nie za dużo (koszt vs zysk)? Czy coś byście zmienili? Dodam tylko, że to parterówka z garazem w bryle, pow. zabudowy ok 210m2, ogrzewanie podłogowe. Dom ma być w miarę energooszczędny, nie pasywny. Warunki gruntowe dobre.

http://robal.e-swidnik.pl/murator/konsultacje_projekt/22_plyta_warianty.png

Szybkie pytanie, która wersja wg Was lepsza i którą łatwiej wykonać? Czy 15cm EPS na płytę to nie za dużo (koszt vs zysk)? Czy coś byście zmienili? Dodam tylko, że to parterówka z garazem w bryle, pow. zabudowy ok 210m2, ogrzewanie podłogowe. Dom ma być w miarę energooszczędny, nie pasywny. Warunki gruntowe dobre.

Z mojego punktu widzenia 1 ale kanapki bym sobie nie zafundował. Wolał bym na chudziaku 20 cm XPS lub EPS200 bez tych 15 na płycie - ale to tylko moje zdanie.

Ja tez planuję kanaplę 10 cm xps i 10 cm eps na. Ale najpierw to sobie policzę czy te 10 cm eps wystarczy.

Ja tez planuję kanaplę 10 cm xps i 10 cm eps na. Ale najpierw to sobie policzę czy te 10 cm eps wystarczy.

Przy podlłogówce robienie kanapki uważam za bezsens bo pozbywam się extra akumulatora w postaci 25 cm betonu pod stopami. Ale to moje prywatne i sprawdzone rozwiązanie. Każdy zrobi jak uważa.