Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

W okresie zimowym płyty grzewczej NIE MOŻNA / NIE POWINNO SIĘ / WYKONYWAĆ

Pomijam kwestie betonu , zabezpieczenia płyty mam na myśli wyłącznie układ CO wykonany z PEX

Układ ogrzewania podłogowego przez okres wiązania betonu / czyli 28 dni / z zgodnie z PN musi być wypełniony wodą pod ciśnieniem 0,6 MPa , chyba ,że układ był zalany glikolem - jednak w to wątpię .

Leszek

Skad masz taka wiedze? Nasze plyty sa planowane przez konstruktor, posiadaja atesty i pozwolenie europejskie i niemieckie, i owszem, nikt nie mowi ze zadne inne zbrojenie sie nie stosuje. Ale znacznie mniej, i jakosc betonu (C25/20, stara nazwa B25) przez zbrojenie rozproszone jest znacznie lepsza.

U nas w Niemczech ta technologia sie stosuje bardzo czesto, i uwierz mi, jak niemieckie normy na to pozwalaja, to chyba wszystko w porzadku, bo sa o wiele ostrzejsze niz Polskie normy.

Nazywanie tego płytą to nadinterpretacja a dlaczego tak wystarczy spytać jakiegokolwiek studenta IV roku budownictwa.

Witam

W okresie zimowym płyty grzewczej NIE MOŻNA / NIE POWINNO SIĘ / WYKONYWAĆ

Pomijam kwestie betonu , zabezpieczenia płyty mam na myśli wyłącznie układ CO wykonany z PEX

Układ ogrzewania podłogowego przez okres wiązania betonu / czyli 28 dni / z zgodnie z PN musi być wypełniony wodą pod ciśnieniem 0,6 MPa , chyba ,że układ był zalany glikolem - jednak w to wątpię .

Leszek

Jest jeden wyjątek, kiedy system ogrzewania w płycie fundamentowej jest wykonany z rur stalowych spiro. Moja płyta była wylewana dokładnie rok temu :) Fakt, że trafiliśmy na okres odwilży.

W tym punkcie Lech ma racje, nie nalezy robic plyte jak sa mrozy. Z powodu betonu i w przypadku plyt grzewczych tez z wzgledu na to ze woda w systemie marznie i rury moze pekaja. Dlatego wlasnie pytalem kiedy to robily.

Czyli, jak jeszcze nie maz ogrzewanie, to co masz sie nazywa plyta fundamentowa z ociepleniem.

Tak na marginesie, Megatherm tez stosuje zbrojenie rozproszone.

Płytę robił Megatherm, grzewczą. Jeśli ktoś jest zainteresowany, to mogę wrzucić kilka fotek do galerii, lub na priva. Dom właśnie powstaje

Czyli wykonałeś zwykłą płytę a nie grzewczą - mylisz pojęcia

Leszek

Jak sama nazwa mówi jest to "płyta fundamentowa-grzewcza", czyli po pierwsze ma być podstawą domu. Ogrzewanie to funkcja dodatkowa. W domach coraz częściej stosuje się ogrzewanie podłogowe i jakoś nikt nie robi tego razem z fundamentami. W tym przypadku podobnie, głównie ze względu na to, że tego wymaga technologia pokrycia instalacji grzewczej. "Kto pyta, nie błądzi";)

andy, to nie do konca masz racje. Pod nazwa "plyta grzewcza" rozumie sie plyta fundamentowa, ktora od razu zawiera juz ogrzewanie podlogowe, firmy jak Megatherm i Legatett maja np do tego systemy. Legalett ma system grzewczy z powietrza, Magetherm np. stosuje system wodny. Sa jeszcze inne firmy ktore takie systemy sprzedaja.

Druga wersja: Plyta fundamentowa, na nia warstwa styropianu, podlogowka i tradycyjna wylewka. Wtedy, nawet jak plyta fundamentowa jest ocieplona pod spodem, to plyta fundamentowa, a nie tzw "grzewcza".

Osobiscie preferuje drugi sposob, poniewaz plyta grzewcza dziala jak idealny most dzwiekowy w domu, dlatego wole miec jednak tradycyjna wylewke z podlogowka, bo wtedy mam dylatacje miedzy pokojami.

Witam

Układ ogrzewania podłogowego powianiem być zalany medium przez okres wiązania betonu czyli 28 dni bez względu na porę roku / wyniku procesu wiązania betonu, występowania skurczy PEX może zostać uszkodzony / właściwe to jego struktura /

Odstępstwo od tej zasady dotyczy wykonywania wylewek metodą tz półsuchą.

Leszek

Witam

Właśnie odebrałem projekt

Konstrukcja płyty / przekrój / podobny jak na stronie wykonawcy

tz wieńce o wymiarach 30*25 znajdują się po obrysie zew oraz dodatkowe dwa o dł 7,74 m dzielą płytę na długości 11,34 na trzy pola

Odległość pomiędzy osiami 3,69 m

Pod wieńcami opasowymi znajduję się XPS 300 grubość 100 mm , natomiast pod pozostałą częścią znajduję się pełny EPS 100 płyty 1,0*1,0 m frez grubość 120 mm .

Witam, zastanawiam się nad płytą kontra fundamenty tradycyjne. Pow. zabudowy 150 m kw, poziom wód gruntowych ~1 m, grunt pod ew. płytą trzeba zastąpić podsypką. Wg wyliczeń kosztorysanta fundament tradycyjny w tym przypadku to koszt: ~40 tys a płytowy ~55 tys. Zwróciłam mu uwagę, że nie doliczył kosztów wykonania posadzki przy tradycyjnym, tylko same ławy. Dla mnie najważniejsze plusy płyty to 1) krótki czas wykonania i mniej okazji do błędów, 2) lepsza izolacja termiczna, 3) dalej do wody gruntowej 4) mniejsza szansa nierównomiernego osiadania. Konstruktor się upiera, że ławy (1 m szerokości) będą łatwiejsze i tańsze, ale zrobi to na co się zdecydujemy. Co myślicie?

Dzięki Arturo72, uspokoiłeś mnie trochę, chociaż w grę nie wchodzą szkody górnicze, no i powierzchnia trochę mniejsza; przynajmniej cena nie jest całkiem z kosmosu. Dom piętrowy, ściany 18 cm silka, więc może musi być trochę bardziej nośna niż przy poddaszu użytkowym.

Co do wyceny, to faktycznie, nie popisali się, prosiliśmy ich o porównianie kosztów fundamentów w obu technologiach i zrobili gołe fundamenty. W ogólnym kosztorysie SSO (gdzie założyli ławy) koszt przygotowania pod posadzki był właśnie na poziomie 10-15 tys, więc tak naprawdę różnica w cenie może nie być taka duża, a gdyby nie to, pewnie bez zastanawiania robilibyśmy płytę. Czekam na doprecyzowanie od kosztorysanta.