Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiele osób wykonało już płytę w tym sezonie a jeszcze więcej ją wykona

pozwolę sobie na podzielenie się 1 uwagą dotyczącą odprowadzenia wory z rynien w wymurowanym już domu

jak każdy wie przy płycie wymiana gruntu jest 100% na głębokości od 50 do 120 cm w zależności od warunków glebowych

wykop pod płytę robi się od 0,5-1 m większy

gdybym dziś robił 2x płytę otwór wykopałbym ok 2-3 m większy i od razu zakopałbym rury do przyszłej kanalizacji deszczowej

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Decyzja zapadła, projekt wybrany, budowa na płycie. Czy ktoś może polecić projektanta jak i ekipe wykonawczą na terenie Wielkopolski, najlepiej Poznania. Bardzo proszę o przesłanie namiarów, temat płyty nie jest łatwy bo to stosunkowa nowa rzecz u nas. Dziękuję za pomoc.

Decyzja zapadła, projekt wybrany, budowa na płycie. Czy ktoś może polecić projektanta jak i ekipe wykonawczą na terenie Wielkopolski, najlepiej Poznania. Bardzo proszę o przesłanie namiarów, temat płyty nie jest łatwy bo to stosunkowa nowa rzecz u nas. Dziękuję za pomoc.

Projektant forumowy, kontakt chyba w moim dzienniku. Co do pozostałych to....mylisz się.

Zanim projekt będzie gotowy i załatwisz wszystkie pozwolenia..to dojrzejesz do zrobienia płyty "temi rencami" wiem co mówię. Częściej zaglądaj na forum i "kop w zdłuż i szerz". Pozdrawiam

Projektant forumowy, kontakt chyba w moim dzienniku. Co do pozostałych to....mylisz się.

Zanim projekt będzie gotowy i załatwisz wszystkie pozwolenia..to dojrzejesz do zrobienia płyty "temi rencami" wiem co mówię. Częściej zaglądaj na forum i "kop w zdłuż i szerz". Pozdrawiam

Niestety nie mogę znaleźć tego namiaru w twoim dzienniku. Tak więc goraca prośba o przesłanie na priv: [email protected]

Podaj proszę jeśli możesz koszty takiego projektu płyty...z góry dziękuję za pomoc...

Dostałem dzisiaj od konstruktora projekt mojej płyty:

"DANE OGÓLNE.

1.1. Zakresem opracowania jest płyta fundamentowa domu jednorodzinnego i zabezpieczenie

budynku na wpływ III kategorii eksploatacji górniczej.

2. DANE KONSTRUKCYJNO-MATERIAŁOWE

2.1. Płyta fundamentowa

Płytę fundamentową wykonać jako żelbetową monolityczną z betonu C20/25 gr. 30 cm zbrojoną

prętami Ø12 klasy A-IIIN B500SP (EPSTAL). Należy zachować minimalną otulinę zbrojenia

gr 50 mm. Należy zastosować betonowe wkładki dystansowe. Mieszankę betonową zagęścić

przy użyciu wibratorów powierzchniowych. Zaleca się połączenie prętów przez spawanie.

Płytę należy ułożyć na 40 cm warstwie podsypki piaskowej Id<0,6 oraz na 15 cm warstwie

chudego betonu C8/10.

Należy zastosować warstwę poślizgową z dwóch warstw papy asfaltowej bez posypki ułożonej

na chudym betonie ... "

nie mam przekroju płyty, same jakieś rysunki z:

miarodajne momenty zginające Mux, itp,

na końcu 2 rysunki zbrojenie dołem i górą.

A gdzie kurde styropian ????? konstruktor nawet nie wspomniał o badaniu gruntu ...

Podkreślę, że obecnie na terenie nie ma szkód górniczych. Ale czeskie konsorcjum kupiło nieczynna kopalnię i planują wydobycie za 4 lata.

Jeśli dostana koncesję to również będą wydobywać w rejonie mojej budowy. Dlatego się zabezpieczam, możliwe że nie potrzebnie ...

Nie wiem za co sie teraz zabrać ... naoglądałem się waszych fotek i chyba będę musiał wrócić z tym do konstruktora ...

-------------------------------------

Parter i poddasze ...

Edytowane przez Pizarro

Rozmawiałem dzisiaj z jednym z inwestorów. Domek parterowy na Kaszubach. Parterowy z drewnianym stropem. Płyta już wylana. Projektant płyty (ten sam który robił adaptację projektu gotowego) z okolic Kościerzyny. 20 cm betonu położone na 10 cm EPS 100 i 10 cm XPS od gruntu. Z ciekawostek: rurki ogrzewania przymocowane nie do zbrojenia, ale do styropianu (EPS). Dolne zbrojenie ponad rurkami. Rozstaw ogrzewania co 15 cm. W łazience co 10. Ogrzewanie pompą gruntową. Wentylacja mechaniczna.

. Nie mam gdzie odprowadzić wody, woda płytko, więc będzie spływać z gliny z reszty działki do właśnie wymienionego gruntu. Drenaż więc wydaje się bezcelowy. Jeżeli pod płyta w zagęszczonym żwirze/piasku będzie stała woda to będzie ok?

Drenaż to jakieś 500zł plus własna praca. My zrobiliśmy studnię na 3,5m głęboką i tam będzie doprowadzony. Koszt studni kręgi 7x 80zł plus max 2 godziny koparki na wykopanie i ułożenie kręgów. Jak nie zrobisz teraz to potem wrócisz do tematu....a po co?

A z tej studni jak odprowadzacie? Odpompowujecie na działkę? Jak pisałem w poprzednim poście, mam glinę, nie ma możliwości budowy studni chłonnej.

Ok, masz glinę ale ona się na jakiejś głębokości kończy. Masz zrobione badanie gruntu? Ja mam grunt taki:

http://img696.imageshack.us/img696/3269/przekrjgeotechn.jpg

Jak widzisz do 1,6m też mam glinę a studnia ma 3,5m.

W takim razie wykorzystujesz wodę do podlewania ogródka. Moim zdaniem lepiej zabrać tą wodę spod płyty i rozprowadzić ją w jakikolwiek sposób po swojej działce no albo podlać las;-) Skoro masz taki grunt to nie wiesz jak długo ta woda pod płytą będzie skoro nie ma gdzie wsąkać. Możesz potem obudzić się pewnego dnia i potrzebować gondoli żeby przedostać się na drugi brzeg;-) Oczywiście jest to bardzo czarny scenariusz ale jak najbardziej możliwy. Zaznaczam,to jest mój punkt widzenia.Pozdrawiam

Na dwóch działkach obok, koparka wykopała dziury pod fundamenty. Z ciekawości wybrałem się zobaczyć efekt. Struktura ziemi bardzo odmienna w przypadku tych dwóch wykopów. Ja u siebie nie mam zrobionego badania gruntu, ale z tego co widzę to chyba zrobię (ciekawe jaki koszt). Dziwi mnie fakt, że konstruktor mojej płyty nie chciał takich badań.

jak dojdę do ładu konstrukcyjnego ze swoją płytą to postaram się zalać podłogówkę pomiędzy zbrojeniami (może doczepie ja do górnego zbrojenia).

Póki co szukam mądrego konstruktora ...

Też się nad tym zastanawiam. Pod zbrojeniem na styropianie (łatwość i szybkość układania rurek i wlewania betonu), do dolnego zbrojenia, pomiędzy zbrojeniami, czy do górnego, nad górnym?

A może hybryda - jedna pętla do styropianu na dole, a druga w tych samych pomieszczeniach (pomieszczeniu) wyżej do zbrojeń, z przesunięciem o 1/2 odległości między rurkami? Efekt - krótsze pętle i opory (bo dwie), rurki nie tak gęsto jakby były na jednym poziomie - łatwiej betonować. No i zawsze jakiś backup - nie słyszałem co prawda o rozszczelnionym obwodzie podłogówki, ale jakby byłoy dwa to zawsze jeden mozna odłączyć, zwiększyć przepływ przez drugi i tak jechać. Co o tym myślicie?

Witam wszystkich.

Forum czytam od dłuższego czasu ale nadszedł też czas pytań.

Po 12 latach od budowy domu musze ponownie budować - tym razem dośc duży ( 34x12) budynek usługowo-handlowo mieszkalny. Jak się okazało grunt mam bardzo niedobry - w skrócie - kiedyś tam była rzeka, większość to namuły a w dodatku w czasie II wojny światowej prze środek działki przebiegały okopy, rowy przeciwczołgowe itd.

Po zrobieniu kilku odwiertów i dokładnych badaniach powstała koncepcja płyty fundamentowej. Dodatkowo grunt pod płytą zostanie wzmocniony 30 cm warstwą kamienia 100-200 i 25 cm wartwą geokraty o małym oczku zasypywaną tłuczniem 2-30 mm. Na to idzie xps. I teraz pytanko o zakończenie i połączenie poziomego xps-a z pionowym. Jak to praktykuje się? U mnie ten xps pionowy nie będzie wkopany w ziemie ponieważ geokrata to uniemożliwia.

Witam serdecznie,

szukam dobrego architekta z Warszawy lub okolic z doświadczeniem w adaptacji projektu domu jednorodzinnego do trudnych warunków gruntowych (grunty nasypowe) oraz z doświadeczniem w projektowaniu płyt fundamentowych. Proszę o pomoc.

Edytowane przez kamsonx