Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Czy orientuje się ktoś jaka mniej więcej możliwa jest różnica w koszcie płyty (jednego metra kwadratowego) dla domu z lekkiego materiału (jak np. Porotherm) parterowego a domu z silikatu z pełnowymiarowym piętrem, żelbetowymi stropami i dachówką ceramiczną? Dużo więcej zbrojenia i betonu może wyjść w takim przypadku? Może ktoś coś takiego budował? Jestem na etapie wybory płyta/tradycyjny fundament i o ile wiem mniej więcej jak wygląda koszt płyty dla lżejszych domów, nie mam pojęcia jak to wygląda w takim przypadku.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Czy orientuje się ktoś jaka mniej więcej możliwa jest różnica w koszcie płyty (jednego metra kwadratowego) dla domu z lekkiego materiału (jak np. Porotherm) parterowego a domu z silikatu z pełnowymiarowym piętrem, żelbetowymi stropami i dachówką ceramiczną? Dużo więcej zbrojenia i betonu może wyjść w takim przypadku? Może ktoś coś takiego budował? Jestem na etapie wybory płyta/tradycyjny fundament i o ile wiem mniej więcej jak wygląda koszt płyty dla lżejszych domów, nie mam pojęcia jak to wygląda w takim przypadku.

POmijajac fakt, ze porotherm 25 cm w porownianiu z silka 18 cm to z punktu widzenia ciezaru calego budynku roznica mizerna to ciezko zauwazyc jakies ustepstwa w projekcie plyty, jesli dom bedzie np 10-15 ton lzejszy.

Sam ostatnio to przerabialem i zaden konstruktor nie odejmie stali z projektu, bo roznica w kosztach zadna a ryzyko wtopy rosnie. Co innego jakbys robil plyte pod szklieletowca albo domu ze styropianiu, wtedy mozna plyte na humus zapodac :)

Pozdrawiam

POmijajac fakt, ze porotherm 25 cm w porownianiu z silka 18 cm to z punktu widzenia ciezaru calego budynku roznica mizerna to ciezko zauwazyc jakies ustepstwa w projekcie plyty, jesli dom bedzie np 10-15 ton lzejszy.

Sam ostatnio to przerabialem i zaden konstruktor nie odejmie stali z projektu, bo roznica w kosztach zadna a ryzyko wtopy rosnie. Co innego jakbys robil plyte pod szklieletowca albo domu ze styropianiu, wtedy mozna plyte na humus zapodac :)

Pozdrawiam

Taką mam nadzieję (że różnica niewielka, bo buduję z silikatu) i tak wygląda z tego co piszą firmy robiące płyty (koszt zależny bardziej od gruntu niż ciężaru budynku), chociaż w przypadku jednej firmy ostrzeżono mnie, że płyta pod ciężki dom z silikatu będzie sporo więcej kosztować i będzie musiała być sporo grubsza pod ścianami nośnymi.

Taką mam nadzieję (że różnica niewielka, bo buduję z silikatu) i tak wygląda z tego co piszą firmy robiące płyty (koszt zależny bardziej od gruntu niż ciężaru budynku), chociaż w przypadku jednej firmy ostrzeżono mnie, że płyta pod ciężki dom z silikatu będzie sporo więcej kosztować i będzie musiała być sporo grubsza pod ścianami nośnymi.[/quote

na to maja wpływ - grunt, materiał ścienny / w mniejszym stopniu /, i dalsze obciążenia z góry / stropy,podciągi- słupy/,odległości między ścianami nośnymi,jednym słowem z palca tego nie ocenisz,a firma ,która bez projektu oceniła ,ze będzie to droższe ,zapewnie odpowiedziała na zadane przez Ciebie pytanie "czy będzie droższe ? " odp. TAK ,projekt,grunt,obciązenia - dopiero powinna paść odpowiedź

wejdź do wyszukiwarki wbij przeliczanie i masz gotowe,później sprawdź styropiany każdy ma swoja kartę techniczną ,sprawdź

No tak, tyle że chodzi i o odpowiednie zabezpieczenie wodne i o pełzanie itd. Liczyłem na jakieś logiczne argumenty. W moim przypadku to około 70 metró sześciennych więc różnica cenowa ogromna.

Bo to, co podałeś, to tylko ułamek obciążeń, które ma przenieść styropian

Twój konstruktor powinien policzyć obciążenie ścianami,dachem, śniegiem, użytkowe i zaprojektować materiał, który je przeniesie.

Jeśli proponuje XPS, to podaj mu kartę techniczną Knauf EPS 200, przeliczy, zaaprobuje, albo odrzuci. On się pod tym podpisuje, nie ludkowie z Forum.