Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja skłaniam się do rozwiązania następującego:

płyta fundnamentowa, na niej kilka cm styropianu i instalacja podłogówki + wylewka betonowa +podłoga drewniana z jatoby lub merbau.

Nie wiem tylko jakie grubości styro i wylewki na instalację.

Jeżeli się mylę poradźcie jak to zrobić.Będę miał pompę ciepła.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PostWysłany: Pon, 9 Marzec 2009 13:09 Temat postu:

to umieść rury pod siatką. Mi osobiście podoba się rozwiązanie http://www.sundolitt.pl/galeria.php

Czyli siatka w jednej warstwie nad całością płyty, a wzmocnienia pod ściany nośne. W tym przypadku płyta ma grubość 10 cm, a pod ścianami 20. Czyli akumulacja spada bo betonu mniej.

No na chłopski rozum widać że już nie mamy akumulacji i tak w ogóle nie podoba mi się ta płyta jakaś taka brzydka robota i po za tym mija się z celem przy ogrzewaniu podlogowym bo ta akumulacyjność tej płyty taka sama jak przy zwykłej posadzce tylko na II taryfie nie pociągniesz a to jednak większe koszty za prąd.

PostWysłany: Pon, 9 Marzec 2009 12:58 Temat postu:

Zdaję sobie z tego sprawę, ale nie mam koncepcji na zrobienie podłogówki na płycie (bądź w płycie).Czytałem na forum o różnych rozwiązaniach tego problemu, ale w przypadku położenia na zbrojenie zachodzi prawdopodobieństwo uszkodzenia instalacji więc trochę lipa -Obejrzyj sobie taką rurkę od podłogówki(porządną nie z chin)Nie jest takie proste uszkodzić taką rurke.Dajesz je na dolnym zbrojeniu potem kładziesz górne i już nie chodzi nikt po tych rurkach nawet przy zalewaniu.

nooo to wtedy tylko tak ze 100kW zamów, bo inaczej ciepło poczujesz po dwóch dniach a ostygnie w środku lata :-?
No z tymi 100KW trochę przesada ale niektórzy się decydują na prąd i spokojnie kable też można polożyć w płyte.Licz że około 4 razy więcej KW musisz liczyć niż gdybyś liczył pompe ciepła :roll:[/img]

i mówisz że grubość warstwy nad podłogówce nie ma wpływu jej pracę?Trochę laik ze mnie w tym temacie.

tak na chłopski rozum lepiej będzie oddawała ciepło jak będzie bliżej pomieszczenia.ale to moje rozumowanie prostego człowieka :wink:

Ciepło promieniować będzie zawsze tak samo kwestia jest tego typu jak długo.Oczywiście przy cienkiej płycie pewnie szybciej się nagrzeje ale nie masz bezwładności takiej.Przy 20cm masz spory magazym ciepła który przy pompie nagrzejesz na II taryfie a calą I taryfę będzie oddawać ciepło w razie potrzeby to i pewnie 2 doby.Gdybyś mial nawet przy pompie bufor ciepła ze 2000l to i tak nic w porównaniu z tyloma m3 betonu.Jak dasz te rurki wysoko w tej płycie to i tak będziesz grzał całą płyte chyba że przedzielisz izolacją?Ale wtedy naprawdę szkoda takiego potęcjału :roll:

w sumie to co piszesz brzmi sensownie.

Masz może coś takiego u siebie?Czy może wykonywałeś kiedyś taką instalację?

Fajnie by było żeby wypowiedział się ktoś, kto ma takie rozwiązanie.[/i]

Jeszcze nie mam takiego rozwiązania u Siebie :lol: ale mam nadzieje na jesień chyba w końcu zacznę swoją budowę i już wkrótce będę miał,wałkuje już ten temat od pół roku i jestem zdecydowany i pewny że będzie to bardzo dobrze działać.Jestem przekonany do tego stopnia że nawet strop nad parterem będę robił wylewany i co najmniej gruby 15-20cm oczywiście też już z rurkami a izolacje między kondygnacjami podkleje od dołu do stropu.Nikt się nie wypowie na ten temat z tych co mają takie rozwiązanie bo nikt nie ma,no może tylko zakręconaelfa tyle że ona ma pod dolnym zbrojeniem na izolacji ale się nie odzywa już kilka miesięcy chyba już skończyła swoją budowę :(

Co do tych rurek to wydaje mi się całkiem ciekawe. Sądze, że proponowane przeze mnie kable elktr. też się sprawdzą i raczej nie trzeba aż 100 KW - ogrzewanie kablami tylko w salonie, wiatrolapie, kuchni i łazience, Resztę powinny zalatwić konwektory. Trzeba "tylko" zbudować dom do ogrzewania a nie odwrotnie. Ciągle jednak martwi mnie czy podany przeze mnie przekrój płyty (zwłaszcza keramzyt) ma sens, juz nie mówiąc o kosztach.

pytałem Ją o to i jest bardzo zadowolona.Ale Jej robiła ekipa z zachodu i trochę więcej to kosztuje :cry:
W tej chwili no może trochę wcześniej kosztowało to jakieś 450zł za m2 netto w tej chwili nie wiem.Nie wiem zaką dużą będziesz miał swoją płytę ale projektant płyt pisał mi że sam materiał na taką płytę to jakieś 250zł brutto za m2.za wykonanie takiej plyty jakieś 3-5 tyś + pewnie coś za koparkę czyli jakieś 2/3 ceny niemieckiej ,chociaż przy tym kursie jest dużo drożej ale oni też bez koparek i żwiru na podsypkę to koszt u nich dodatkowy dla Ciebie.Ja będę robił ją sam więc myśle że będzie bardzo tanio.Wszyscy piszą że to nie pewne że pękną rurki a ja myśle że naprawdę będzie to zajebiście dzialać a o rurki się nie martw tak jak już pisałem są tak grube takie po 3-4zł.za mb że bez przecinaka nie przebijesz.A poza tym zalewasz je pod ciśnieniem napełnione oczywiście i w razie W będzie widać że jakiś obwód poszedł w cholerę.Ja będę dawał rurki co 10 cm i jeżeli nawet jakiś obwód zostanie uszkodzony (mało prawdopodobne)to przy tej bezwładności mała strata :p

Co do tych rurek to wydaje mi się całkiem ciekawe. Sądze, że proponowane przeze mnie kable elktr. też się sprawdzą i raczej nie trzeba aż 100 KW - ogrzewanie kablami tylko w salonie, wiatrolapie, kuchni i łazience, Resztę powinny zalatwić konwektory. Trzeba "tylko" zbudować dom do ogrzewania a nie odwrotnie. Ciągle jednak martwi mnie czy podany przeze mnie przekrój płyty (zwłaszcza keramzyt) ma sens, juz nie mówiąc o kosztach.
Wybacz ale nie czytałem uważnie,po co Ci ten keramzyt?