Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak kombinowałem sobie, że jeśli mam wybierać humus i jeszcze trochę gruntu pod plytę a potem robić zageszczoną podsypkę to może lepiej dać na to 25 cm keramzytu w workach - byłyby mniejsze straty ciepła. No chyba żeby wybrać tylko humus, zagęścić grunt i klaść styro. Cofnij się na 5 stronę tam wymieniłem po kolei wszystkie warstwy. Fajnie by było gdyby wypowiedział sie Projektantpłyt

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

amigo1974 bedziesz miał pompę ciepła?Jaką jeżeli to nie tajemnica?Płytę projektował ci Projektantpłyt?
W piątek dostałem dopiero warunki zabudowy i teraz dopiero będę robił indywidualny projekt własny tylko muszę znaleść projektanta który mi go przeniesie na wlaściwy papier.Z projektantem plyt umówiłem się że zrobi mi projekt plyty w ciągu kilku dni jak już będę miał całą resztę oczywiście bez fundamentów to zrobi on (płytę)On zaprojektował już ich dużo i jak to zrobić żeby nie kosztowało nie wiadomo ile(mam na myśli materiały)Bo ci zaprojektuje ktoś kto zrobi to pierwszy raz to się przewrócisz(6 ton stali,np.)A on jak widzę projektuje to bardzo zgrabnie.Będę miał pompe ciepła mam zamiar zrobić ją w zakladzie chłodniczym za góra 8-10 tyś zl + dolne żródło :lol:

Tak kombinowałem sobie, że jeśli mam wybierać humus i jeszcze trochę gruntu pod plytę a potem robić zageszczoną podsypkę to może lepiej dać na to 25 cm keramzytu w workach - byłyby mniejsze straty ciepła. No chyba żeby wybrać tylko humus, zagęścić grunt i klaść styro. Cofnij się na 5 stronę tam wymieniłem po kolei wszystkie warstwy. Fajnie by było gdyby wypowiedział sie Projektantpłyt
Daj sobie spokój z tym keramzytem normalna podsypka żwirowa na to styropian przez niego ciepło nie będzie uciekać do gruntu(20-30cm) na to zbrojenie i reszta :)

amigo1974 bedziesz miał pompę ciepła?Jaką jeżeli to nie tajemnica?Płytę projektował ci Projektantpłyt?
Zainteresowała mnie ostatnio też z pomp fabrycznych IVT Greenline nie wiem jeszcze czy się nie skuszę na ten produkt (ewentualnie)! :lol:

ja chyba wezmę ZIRIUS m2-7.Jest tańsza sporo od IVT.

Decyzja zapadła: będzie płyta!

Czekam na informację od projektantpłyt czy mi to zrobi i na kiedy.Słyszałem że trzeba zrobić badanie gruntu, ew. badanie makroskopowe.Na czym ono polega?

Generalnie mam glebę klasy R III a , ziemia brunatna, dość miękka, woda na poziomie ok 1m zbiera się okresowo-ulewy itp.

Badanie gruntu kosztuje troszkę.

Czytam i czytam, ale jeszcze nie przeczytałem :lol:

Jak to jest z tym styropianem. Cała chałupa stoi na 20-stu cm styro. Czy on się kiedyś nie utleni, w jakiś sposób nie zmieni właściwości, bo wtedy to już lipa może być.... :-?

pewnie trochę lat minie zanim się utleni.Ale w sumie to dobre pytanie :lol:

Zainteresowała mnie ostatnio też z pomp fabrycznych IVT Greenline nie wiem jeszcze czy się nie skuszę na ten produkt (ewentualnie)! :lol:

ja chyba wezmę ZIRIUS m2-7.Jest tańsza sporo od IVT.

Decyzja zapadła: będzie płyta!

Czekam na informację od projektantpłyt czy mi to zrobi i na kiedy.Słyszałem że trzeba zrobić badanie gruntu, ew. badanie makroskopowe.Na czym ono polega?

Generalnie mam glebę klasy R III a , ziemia brunatna, dość miękka, woda na poziomie ok 1m zbiera się okresowo-ulewy itp.

Badanie gruntu kosztuje troszkę.

Witam!Sam się zastanawiam nad tym badaniem gruntu,projektantpłyt pisze że ewentualnie wystarczy mu właśnie takie opisanie gruntu jak ty to zrobiłeś .Z drugiej strony zrobienie badań geo gruntowych nie jest aż takie drogie jeszcze nie wiem ale w przedziale 1-1,5 tyś zł.Ale ten koszt poniesiony może się szybko zwrócić przy budowie płyty bo projektant opierając się na takim badaniu np.zamiast 3 ton stali wyliczy że wystarczy tylko 2 tony lub odwrotnie ale wtedy lepiej dla twojego domu.Poprostu dobiera budowe płyty do takich a nie innych warunków,jak nie masz badań to żeby nie ryzykować da mocniejsze zbrojenie.Muszę sprawdzić tą twoją pompe! :wink:

Czytam i czytam, ale jeszcze nie przeczytałem :lol:

Jak to jest z tym styropianem. Cała chałupa stoi na 20-stu cm styro. Czy on się kiedyś nie utleni, w jakiś sposób nie zmieni właściwości, bo wtedy to już lipa może być.... :-?

pewnie trochę lat minie zanim się utleni.Ale w sumie to dobre pytanie :lol:

Plyty już od wielu lat leżą na styropianie nie tyle u nas co za granicami i jakoś jeszcze nikt nie słyszał o utlenianiu się styropianu!Były już argumenty że myszy go ze śrutują ale też upadł.Jak masz dużo kasy to połóż styrodur!około 450m3

ciekawa rzecz----trzeba zwrócić uwagę na różne wykopy i prace ziemne które były wykonywane wcześniej w miejscu w którym będzie płyta.Ja miałem piwnicę którą "usunąłem" a dół w tamtym roku zasypałem bez zagęszczenia.W związku z tym,trzeba zrobić badanie nośności i zagęszczenia gruntu.W tym celu robi się nawiercenia-koszt ok 150zł od 1 nawiercenia.

Właśnie rozmawiałem z geotechnikiem:

pyt. dobry wieczór, potrzebuję wykonać badanie gruntu pod wykonanie płyty fundamentowej.

odp. dobry wieczór.....chwila ciszy.....PANIE!PO CO PANU PŁYTA!!PRZECIEŻ TO DUŻO WIĘKSZY KOSZT!!!

:lol: :lol: :lol:

lobby mają niezłe! Ja mam jako teren pole uprawne i pod spodem podobno piach. Projektant domu namawia mnie na ławy a go na płytę. Trwa wojna na fundamenty. Dlatego potrzebuję kompetentnego projektanta ław aby wygrać tę wojnę

skontaktuj się z projektantpłyt z tego forum.choć kolejka jest długa....

Amigo czy byłoby możliwe abyś dal mi namiary na tego projektanta plyt. Może i ja skorzystam z jego uslug. Czy w necie można znależć mapy geologiczne lub hydrologiczne Polski? A ten styro to bezpośrednio na podsypkę czy może trzeba dać jakąś izolację?
Nie szukałem w internecie takich map co do styropianu to kladzie się go bezpośrednio na podsypkę z grubego żwiru ponieważ on nie podciąga wilgoci a poza tym robi się dookoła płyty drenaż który ewentualną wilgoć sciąga z pod płyty :wink:

lobby mają niezłe! Ja mam jako teren pole uprawne i pod spodem podobno piach. Projektant domu namawia mnie na ławy a go na płytę. Trwa wojna na fundamenty. Dlatego potrzebuję kompetentnego projektanta ław aby wygrać tę wojnę

skontaktuj się z projektantpłyt z tego forum.choć kolejka jest długa....

Dokładnie masz go na poprzedniej stronie napisz do niego na PW na pewno odpisze :D

dzięki za podpowiedź. Może jeszcze ktoś się jest w stanie polecić rzetelnego projektanta i wykonawcę ogrzewania elektrycznego z woj. lubelskiego lub mazowieckiego, albo firmy robiące ogrzewanie elektryczne warte uwagi
Dolec czepiłeś się tego ogrzewania elektrycznego!Piszesz że chcesz grzać nim w kuchni ,salonie i przedsionku o ile dobrze pamiętam,a resztę chyba konwektory a jakie żródło ciepła dla tej reszty? :wink:

Panowie nie dajcie się w tej wojnie pokonać projektanci tak mówią (Po co Panu plyta będzie drożej)Bo nie potrafią jej zaprojektować a ja mam kilka powodów za nią nie do podważenia i tyle! 8)