Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie rozumiem...

Płyta fundamentowa jako rozwiązanie techniczne nie ma żadnych zalet,w aspekcie finansowym to jest po prostu wyrzucenie grubych tysięcy w ziemie.To fakty.

Jeśli dodamy do tego mierne umiejetności rodzimych fachmanów od płyt to..dostajemy w efekcie to co ma budowlany laik...w h..j kasy wyrzucone na brak kompetencjii . Jest wszystko ok dopóki rozmawia się na opiniotwórczych forach o rozwiązaniach które nie szkodzą ale i nic nie daja(np.reku),natomiast tutaj inwestor może zostać z zaplombowanym domkiem przez INB..i tysiace w błoto.

Polecam userom ,bedacym pod wpływem argumentu typu: ,,jak zlikwidować ten ,,potężny,, mostek na styku ściana fund-mur, podejscie racjonalne. Te kilka zł więcej za ogrzewanie to jest kropla w morzu..a sen spokojny.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie rozumiem...

Płyta fundamentowa jako rozwiązanie techniczne nie ma żadnych zalet,w aspekcie finansowym to jest po prostu wyrzucenie grubych tysięcy w ziemie.To fakty.

Jeśli dodamy do tego mierne umiejetności rodzimych fachmanów od płyt to..dostajemy w efekcie to co ma budowlany laik...w h..j kasy wyrzucone na brak kompetencjii . Jest wszystko ok dopóki rozmawia się na opiniotwórczych forach o rozwiązaniach które nie szkodzą ale i nic nie daja(np.reku),natomiast tutaj inwestor może zostać z zaplombowanym domkiem przez INB..i tysiace w błoto.

Polecam userom ,bedacym pod wpływem argumentu typu: ,,jak zlikwidować ten ,,potężny,, mostek na styku ściana fund-mur, podejscie racjonalne. Te kilka zł więcej za ogrzewanie to jest kropla w morzu..a sen spokojny.

pozdrawiam

co za fakty...:o

w przypadku law, duzo wiecej mozliwosci na popelnienie bledow, a zalet plyt fundamentowych jest duzo. Lawy fundamentowe to anachronizmem technologicznym, i w kazdej chwili moge przedstawic kalkulacje i udowodnic, ze plyta wcale nie kosztuje wiecej, jesli porownuje sie ten sam poziom produktu (izolacyjnosc, szczelnosc, wytrzymalosc na osiadanie itd).

Ale juz dobrze mowilesz: nie rozumiesz :)

Aha, a reku tez nic nie daje... ciekawostka, a moze wracamy do jaskiny... a co ja mowie powrot do drzew jest moze jeszcze lepiej, kosztuje napewno najmniej... :D:D:D

w przypadku law, duzo wiecej mozliwosci na popelnienie bledow, a zalet plyt fundamentowych jest duzo. Lawy fundamentowe to anachronizmem technologicznym, i w kazdej chwili moge przedstawic kalkulacje i udowodnic, ze plyta wcale nie kosztuje wiecej, jesli porownuje sie ten sam poziom produktu (izolacyjnosc, szczelnosc, wytrzymalosc na osiadanie itd).

Aha, a reku tez nic nie daje... ciekawostka, a moze wracamy do jaskiny... a co ja mowie powrot do drzew jest moze jeszcze lepiej, kosztuje napewno najmniej... :D:D:D

Ale motasz ludkom podajesz link :

http://www.integral-haus.de/seite831.html

potem piszesz że niby płyta tańsza ławy fundamentowe to anachronizm a ta płyta stoi na ławach fundamentowych 80 X 40 i tylko jest zmiana nazwy na opaskę przeciwysadzeniową i beton solidny wystarczy parę drutów tam włożyć i postawić na tej opasce budynek bez tej płyty .

Dla budynków sciana lekka rdzeń z pianki natryskowej - rozprężnej :

http://www.integral-haus.de/wpimages/wpf99c0f27.png

opaska to ciemno siwe pod płytą taki beton takiej marki u nas to ław niektórzy nie mają z takiego betonu .

A ta płyta z pionową opaską z izolacji pod lekkie budynki drewniane -typu kanadyjczyk . :

http://www.integral-haus.de/wpimages/wpead38589.png

niby taniej ale za to jakie obciążenia przenosi .

Po wylaniu płyty takie domy w tej technologi w Niemczech w 4 dni się buduje z dachem .

Edytowane przez animuss

ech... jak bys rozumial kontekst, to bys teraz wiedzial ze to rozne sposoby na unikniecie wysadziny pod plyta. Ta wersja betonowa to "klasyczna", natomiast ta wersja ponizej to juz troche bardziej nowoczesna i oczywiscie tansza.

Jak sam mozesz widzic, te "lawy" nic nie maja do nosnosci plyty, ponizej jest ta sama plyta bez tego betonu.

Tam jest napis "Frostschürze", czyli powiedzmy opaska przeciwwysadzinowa, a nie "Streifenfundament", czyli lawa fundamentowa.

A beton B16 to solidny? no moze...

Jak moze zauwazylesz, a moze i nie, te plyty maja 10cm, tylko na obrzeze 20cm. To troche inna technologia, ale o to nie chodzi, mielismy temat wysadziny, reszta raczej narazie nie interesuje. troche zamieszanie robisz :)

A to ze plyta taniej w ogole sie nie odnosil do tego linka, umiesz czytac w kontekscie???

Nadal tak twierdze. Liczac podklad, lawy, stal, bloczki, beton na gruncie ze zbrojeniem, izolacje, folie, kleje, siatki, "smare bitumiczne" :), rury kanalizacyjne, szalunki i 2 tygodnie robocizna, i porownuje to z plyta liczac folie, izolacje pionowa, zbrojenie, rury kanalizacyjne, beton i 3-4 dni pracy, to zdecydowanie lawy nie sa tansze.

Wszystkie dodatkowe izolacje pod plyta mozna tylko liczyc jak sie ich rowniez liczy pod betonem na gruncie (malo kto to robi), a wtedy jest mala roznica bo pod plyta izolacja wiecej kosztuje niz pod betonem na gruncie. Ale to w przypadku 100m² x 20cm =20m³ x140zl = 2800zl, a za to mam duzo lepszy produkt. (EPS ok. 220 zl/m³, XPS ok. 360zl/m³)

edit: widze ze zmienilesz post... ale wlasnie nie chodzilo tu o obciazenie, typ zbrojeniu lub cokolwiek, kontekst byl wysadziny i ich unikniecia. Nasze plyty maja w calosci min. 20cm, wieniec opaskowy i sa indywidualnie obliczone, czyli mamy pewnosc ze nie potrzebujemy zadne lawy pod plyta.

A takich domow sie i buduje w Polsce, wlasnie w zeszlym tygodniu robilismy plyte pod takim domem. Ciekawostka, ze duza czesc tych prefabrykowanych scian, sprzedawane w Niemczech, jest produkowana w Polsce :D

Edytowane przez tmann*

A ty co? Szaleju się naćpałeś?:D

Sprzedajesz płyty?:lol2:

Anachronizmem jest ustawiczne i permanentne naganianie na dane technologie na forach...udowodnić to sobie możesz ,jak skoczysz na bandzi żeś odważny:),a swoje kalkulacje możesz wsadzić w buty. Ludzie potrzebują wyważonych i obiktywnych faktów by mogli wyrobić sobie opinie,a tacy jak ty nie są nigdy obiektywni.

Płyta kosztuje więcej,powiem nawet że dużo więcej..wystarczy pogadać z firmami je robiacymi i..z uzytkownikami za nie płacącymi.

Jesli chodzi o sama technologie posadawiania budynków to zasada nr 1 jest taka ze jesli warunki gruntowe na to nie pozwalają to nie mozna robic nic bez wymiany gruntu,lub całkowitego przeprojektowania ław/płyty.

Płyty maja jeden jedyny plus -odcianamy mostek do gruntu...alee jak ja ostatnio przeglądam dzienniki budów jak widzę te płyty po 50 tysięcy gdzie fundament zamknął by się w 10 tys. i te oszczednosci które w ogóle nie sa warte samego ryzyka budowania płyty...nie maja one żadnego uzasadnienia...ale ludziom sie mówi inaczej..ehh

Także nie wciskaj kitu panie ładny.

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

A ty co? Szaleju się naćpałeś?:D

Sprzedajesz płyty?:lol2:

Anachronizmem jest ustawiczne i permanentne naganianie na dane technologie na forach...udowodnić to sobie możesz ,jak skoczysz na bandzi żeś odważny:),a swoje kalkulacje możesz wsadzić w buty. Ludzie potrzebują wyważonych i obiktywnych faktów by mogli wyrobić sobie opinie,a tacy jak ty nie są nigdy obiektywni.

Płyta kosztuje więcej,powiem nawet że dużo więcej..wystarczy pogadać z firmami je robiacymi i..z uzytkownikami za nie płacącymi.

Jesli chodzi o sama technologie posadawiania budynków to zasada nr 1 jest taka ze jesli warunki gruntowe na to nie pozwalają to nie mozna robic nic bez wymiany gruntu,lub całkowitego przeprojektowania ław/płyty.

Płyty maja jeden jedyny plus -odcianamy mostek do gruntu...alee jak ja ostatnio przeglądam dzienniki budów jak widzę te płyty po 50 tysięcy gdzie fundament zamknął by się w 10 tys. i te oszczednosci które w ogóle nie sa warte samego ryzyka budowania płyty...nie maja one żadnego uzasadnienia...ale ludziom sie mówi inaczej..ehh

Także nie wciskaj kitu panie ładny.

pozdrawiam

Wypisujesz głupoty nawet nie próbując ich uzasadnić. "Fajny" jest i ten zaczepny ton i kompletny brak argumentów na poparcie tego co piszesz.

alee jak ja ostatnio przeglądam dzienniki budów jak widzę te płyty po 50 tysięcy gdzie fundament zamknął by się w 10 tys. i te oszczednosci które w ogóle nie sa warte samego ryzyka budowania płyty...

Kolego po pierwsze to kwota którą tu wpisałeś jako koszt tradycyjnego fundamentu jest śmieszna. Życzę Ci żeby wystarczyła na beton na ławy! Do tego musisz doliczyć jeszcze kilkanaście pozycji. Bloczki, izolację przeciwwilgociową, izolację cieplną, zbrojenie, wymiana gruntu - zasypanie wnętrza fundamentu, drenaż, szalunki, zaprawa murarska, wylewka itd...

t.brinkmann - że tak powiem...any day:-) zaczynamy 38 tydzień.

Gość Arturo72

Bzdury piszesz.

Ja mam płytę fundamentową,potężnie zbrojona ze względu na szkody górnicze ale wyszła mnie taniej niż tradycyjny fundament.

Za robociznę zapłaciłem 10tys.zł,powierzchnia płyty 180m2.

jak widzę te płyty po 50 tysięcy gdzie fundament zamknął by się w 10 tys. i te oszczednosci które w ogóle nie sa warte samego ryzyka budowania płyty...nie maja one żadnego uzasadnienia...ale ludziom sie mówi inaczej..ehh

10tys.zł to jest tylko 30m3 betonu a gdzie reszta ? Policz sobie ile musiałbym ja wpakować betonu na ławy dla domu o pow.zabudowy 180m2(13,5x13,5),ile bloczków fundamentowych,ile piasku,godziny kopary itp.

Nie zapominaj,że płyty fundamentowej nie izoluje się już od góry.Ty musisz doliczyć jeszcze styropian pod wylewkę do fundamentów a ja nie.

Edytowane przez Arturo72

Fundament za 10.000zł ? ;) - chyba pod kurnik ;)

Tak jak pisali już koledzy powyżej, trzeba również doliczyć dechy na szalunki, mnóstwo pracy, żeby to ładnie równo pozbijać, wykopać rowy, modlić się, żeby ich w między czasie nie zalało / żeby się nie obsypywały itd. bloczki fundamentowe, które same się nie wymurują. Później klejenie ocieplenia na fundamenty, smarowanie jakims mazidłem... - to wszystko trwa 3-4 tygodnie , a jak jeszcze przejdzie w tym czasie jakieś urwanie chmury, to dopiero jest nieciekawie - więc dziękuję - wolę płytę :) którą można zrobić w ok. tydzień, narażając się na mniejszą ilość błędów wykonawczych.

Ale motasz ludkom podajesz link :

http://www.integral-haus.de/seite831.html

potem piszesz że niby płyta tańsza ławy fundamentowe to anachronizm a ta płyta stoi na ławach fundamentowych 80 X 40 i tylko jest zmiana nazwy na opaskę przeciwysadzeniową i beton solidny wystarczy parę drutów tam włożyć i postawić na tej opasce budynek bez tej płyty .

Dla budynków sciana lekka rdzeń z pianki natryskowej - rozprężnej :

http://www.integral-haus.de/wpimages/wpf99c0f27.png

opaska to ciemno siwe pod płytą taki beton takiej marki u nas to ław niektórzy nie mają z takiego betonu .

A ta płyta z pionową opaską z izolacji pod lekkie budynki drewniane -typu kanadyjczyk . :

http://www.integral-haus.de/wpimages/wpead38589.png

niby taniej ale za to jakie obciążenia przenosi .

Po wylaniu płyty takie domy w tej technologi w Niemczech w 4 dni się buduje z dachem .

nie za bardzo rozumiem ten ostatni rysunek,miałem kilka budów szkiletów,ale podwalina drewniana jest kotwiona do betonu,bardzo różnie Danwood nawet 23 cm, tutaj połowa podwaliny wisi na styrodurze,gdzie kotwienie ? na 1/3 szerokości podwaliny,chyba sie kupy nie trzyma,nie wszystko co Deutschland musi być genialne

Dzięki. Po lekturze całego teo wątku moje 85% przekonanie do robienia płyty spadło gdzieś do 70% :)

widzę te płyty po 50 tysięcy gdzie fundament zamknął by się w 10 tys

Po moim gruntownym rozeznaniu (65 stron wątku budowy podobnego do mojego domu na tym forum, plus kilkadziesiąt stron tematu o płycie fundamentowej) cena dla mojego "poddaszo-użytkowego" projektu o powierzchni zabudowy 65m2 wyniesie 18-22 tys zl dla "tradycyjnego fundamentu" lub 17-21 tys zł dla płyty fundamentowej.

Edytowane przez budowlany szaleniec

No tak, ale w tym wątku dotyczącym pękających ścian.... to raz, że nasypane bylo sporo nowego materiału pod płytę, o pewnie słabej nośności... skarpy z dwóch stron - do tego woda z rynien puszczona w drenaż ? Jakiś absurd... to nie mogło się dobrze skończyć.

A tak swoją drogą, to zastanawiam się czy zagęszczenie piachu / pospółki pod dom przy dobrych warunkach gruntowych to dobra opcja. Bo przecież dużo gorzej, jak grunt będzie zagęszczony nierównomiernie - a to się przecież może zdarzyć... np. zagęszczarka poskacze nieco dłużej w jednym z rogów ... niż jak nie będzie zagęszczony w ogole - to móże lepiej po prostu wywalić piach, wyrównać i tyle - płyta będzie osiadała, ale przynajmniej wszędzie po równo :) - więc powinno być ok :)

Panowie pobudowali płyty i teraz ciężko to uzasadnic..ok to co kto robi na własnej budowie to jego sprawa i do tego nikt sie wtracac nie powinien,ale gadac głupoty? ok

Arturro ile kosztowala twoja płyta i jaka jest jej powierzchnia(pow. płyty a nie domu!)?

teraz sprostowanie bvzdur które piszecie:

10.000 zł to jest ..wg. srednich cen na rynku 39 m3 B20....nie wiem jak wasze fund. ale w moje weszło dokładniutko 8,2m3..ławy 50x40 dom 12x 8 m czyli 100m2 zabudowy brutto. Taka powierzchnie ma wiekszośćc domów do 180m2 pow. uzytkowej....to raz

u mnie materiały na stan zero to 9 tysiecy złotych...bez robocizny ale to i tak neiwazne..bo gdyby nawet płyta fund. była drozsza od ławy o 50 zl...to i tak nie ma żadnych ISTOTNYCH,dla przecietnego inwestora zalet..natomiast wad ma mnóstwo na czele z wyzszym ryzykiem niepopreawnego wykonania.

Przed 5 minutami dzwoniłem do firmy Legalet Polska...pytałem o płytę pod mój dom...:D...jak ktos się wstrzeli w cene to stawiam litrową finlandie:)

Więc prosze na publicu nie pitolić bzdur...

domy pretendujace do pasywnych owszem z natury ich fundamenty w konkretnych celach przewazniue sa na płycie..tylko ile tych pasywniaków mamy na rynku z tymi balkonami wykuszami..salonami:)

Panowie tylko argumenty za i przeciw ,a nie płyta jest super bo ja mam:)

pozdrawiam

Bzdury piszesz.

Ja mam płytę fundamentową,potężnie zbrojona ze względu na szkody górnicze ale wyszła mnie taniej niż tradycyjny fundament.

Za robociznę zapłaciłem 10tys.zł,powierzchnia płyty 180m2.

10tys.zł to jest tylko 30m3 betonu a gdzie reszta ? Policz sobie ile musiałbym ja wpakować betonu na ławy dla domu o pow.zabudowy 180m2(13,5x13,5),ile bloczków fundamentowych,ile piasku,godziny kopary itp.

Nie zapominaj,że płyty fundamentowej nie izoluje się już od góry.Ty musisz doliczyć jeszcze styropian pod wylewkę do fundamentów a ja nie.

12mx8m. 99m2...u mnie fundamenty rozpisane co do grosza...9tysiecy bez robocizny bo robie sam aczkolwiek tutaj robota to mi wycenili na 4-6 tyseicy

10 minut temu dostałem wycene od Legalet Polska na mój domek:

Płyta fund,,zimna,, -dokładnie 36 tysiecy netto!

płyta fund. z ogrzewaniem (gaz-tak podałem)- 52 tysiace netto!

Masz coś jeszcze do dodania?

12mx8m. 99m2...u mnie fundamenty rozpisane co do grosza...9tysiecy bez robocizny bo robie sam aczkolwiek tutaj robota to mi wycenili na 4-6 tyseicy

10 minut temu dostałem wycene od Legalet Polska na mój domek:

Płyta fund,,zimna,, -dokładnie 36 tysiecy netto!

płyta fund. z ogrzewaniem (gaz-tak podałem)- 52 tysiace netto!

Masz coś jeszcze do dodania?

Ceny Legalett są prawie dwukrotnie wyższe niż przeciętnej firmy od posadzek przemysłowych która zrobi to równie dobrze. Do tego tak jak już inni pisali. Podłóg na gruncie mieć nie bedziesz? Przestrzeni między ławami nie trzeba zasypywać?

Ceny Legalett są prawie dwukrotnie wyższe niż przeciętnej firmy od posadzek przemysłowych która zrobi to równie dobrze. Do tego tak jak już inni pisali. Podłóg na gruncie mieć nie bedziesz? Przestrzeni między ławami nie trzeba zasypywać?

Ale przecież jak tak oszczędnie policzymy to przecież nasza płyta jest za bezcen. przy 100m2 potrzeba nam minimum 20m3 betonu = 6000 tys i tona stali = 3500 razem 9500 A jak jeszcze beton zrobimy w betoniarce to dopiero wyjdzie tanio. Mało tego my już mamy podłogę a on nie.

Ale przecież jak tak oszczędnie policzymy to przecież nasza płyta jest za bezcen. przy 100m2 potrzeba nam minimum 20m3 betonu = 6000 tys i tona stali = 3500 razem 9500 A jak jeszcze beton zrobimy w betoniarce to dopiero wyjdzie tanio. Mało tego my już mamy podłogę a on nie.

:) No i jeszcze parę drobiazów z izolacją pod płytą na czele.