Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie za bardzo rozumiem ten ostatni rysunek,miałem kilka budów szkiletów,ale podwalina drewniana jest kotwiona do betonu,bardzo różnie Danwood nawet 23 cm, tutaj połowa podwaliny wisi na styrodurze,gdzie kotwienie ? na 1/3 szerokości podwaliny,chyba sie kupy nie trzyma,nie wszystko co Deutschland musi być genialne

Też to zauważyłem taka lipa pół sciany wisi może to robili przez fotoszop .Reszta opiera się na opasce T.Brinkmanna :cool:

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki. Po lekturze całego teo wątku moje 85% przekonanie do robienia płyty spadło gdzieś do 70% :)

Po moim gruntownym rozeznaniu (65 stron wątku budowy podobnego do mojego domu na tym forum, plus kilkadziesiąt stron tematu o płycie fundamentowej) cena dla mojego "poddaszo-użytkowego" projektu o powierzchni zabudowy 65m2 wyniesie 18-22 tys zl dla "tradycyjnego fundamentu" lub 17-21 tys zł dla płyty fundamentowej.

W Niemczech odeszli już dawno od płyty bo była za droga teraz robią "wysokie fundamenty "

Luzik:)

Drugi punkt wygląda tak ze przed startem budowy robiłem casting na ofert eo..kilka lokalnych firm się zgłosiło. Za stan ,,0,, miałem ofert od 3 do 12 tysięcy..ale najwięcej było z przedziału 4-5 tysięcy.

No widzisz i tu dochodzimy do sedna sprawy. Przy doprowadzeniu do stanu zero razem z podłogą na gruncie jej zbrojeniem i ociepleniem, ułożeniem kanalizacji wyjdzie ci jeszcze drugie tyle czyli razem 18-20K nie licząc robocizny.

Napisał koństruktor

nie za bardzo rozumiem ten ostatni rysunek,miałem kilka budów szkiletów,ale podwalina drewniana jest kotwiona do betonu,bardzo różnie Danwood nawet 23 cm, tutaj połowa podwaliny wisi na styrodurze,gdzie kotwienie ? na 1/3 szerokości podwaliny,chyba sie kupy nie trzyma,nie wszystko co Deutschland musi być genialneTeż to zauważyłem taka lipa pół sciany wisi może to robili przez fotoszop .Reszta opiera się na opasce T.Brinkmanna

Czy panowie inzynierowie moze zauwazyliscie, ze ta sciana ma 24cm? Zwyczajna sciana szkielietowa ma 14, czyly wystaje o 10, i wychodzi calkiem normalnie.

A tak na marginesie, przypadkiem jestem niemcem, i nie moge potwierdzac, ze

W Niemczech odeszli już dawno od płyty bo była za droga teraz robią "wysokie fundamenty "
,

jest to tam nadal najbardziej powszechnie stosowana technologia. Szczegolnie poniewaz coraz bardziej sie stosuja technologie bez wymiana gruntu, ze zbrojeniem rozproszonym i inne.

Moja płyta kosztowała 55tys.zł z robocizną 10tys.zł.

Powierzchnia płyty a nie domu to 180m2.

Mam 2* większy fundament pod dom niż Ty.

Płyta jest bardzo zbrojona ze względu na szkody górnicze i wlane jest więcej betonu niż normalnie,zabezpieczenia liczę na ok.10tys.zł.

Sam styropian 20cm to 12tys.zł.(EPS200)

No i jak w porównaniu do Twoich kosztów ?

Coś drogo wyniosły Cię te tradycyjne fundamenty w przeliczeniu na m2...

Dlatego nie pisz więcej bzdur a i licz pomału bo cyferki Ci się mylą ;)

Sąsiad z pow.zabudowy ok.100m2 za tradycyjne fundamenty ze ściągami zapłacił 45tys.zł bez izolacji...

widocznie władamy innymi kalkulatorami,moje wyliczenia są bardzo dokładne..bo są już wbudowane...skoro wiem ile mam na fakturze i widzę co jest zbudowane to..no to matematyka na poziomi klasy 2

Skoro płacisz za 180m2 styro 12 tysięcy (tak wnioskuje z postu), to nie dziwota ze takie sumy idą,u mnie styropian jest po 139 zł/m3.Fakt że EPS 100 ale taki całkowicie wystarcza. Stad różnice potem.

pozdrawiam

no fajnie że nie jest .... może napiszesz coś więcej - chciałbym wiedzieć dlaczego - front247 też pewnie chciałby wiedzieć - będzie miał 1 argument więcej na NIE ;)

kiedys wynajmowalem dom w Polsce, gdzie rosla trawa w salonie miedzy sciana zewnetrzna i podloga. Moze uwaza ze to fajna rzecz.

Dziennik Arturo jest dowodem ile kosztuje płyta fund...i 90% dzienników na FM pokazujących ile kosztuje analogiczna ława...o prostocie techn. ław nie wspominam nawet. .

R&K ja nie potrzebuje argumentów tylko podważam ten hurraoptymizm zwolenników.Równowaga musi być w przyrodzie:D

pozdrawiam

Ale głupoty kto tak buduje nie ma pojęcia o budowaniu .Wykop pod ławy to nie basen tylko rowy się kopie-kopało grunt wewnątrz zostaje jakie 300 ton! .

glupoty gadaja tu zis tylko 2 osoby, tyle co ja widze. Jesli pod lawami trzeba zrobic wymiane gruntu, poniewaz slaby ten grunt, a plyte mozna postawic, zageszczajac ponizej 40cm i tylko reszte wymienic, bo plyta ma duzo nizsze obciazenie gruntu, to wcale nie jest glupota. Chyba ze uwazasz, jak tez juz mielismy, ze beton na gruncie robisz na jakich namul, a potem sie cieszysz, ze wysokosc sufitu corocznie rosnie :p

Gość Arturo72
Dziennik Arturo jest dowodem ile kosztuje płyta fund...i 90% dzienników na FM pokazujących ile kosztuje analogiczna ława...o prostocie techn. ław nie wspominam nawet. .

A ja dalej uważam i uważał będę,że w moim przypadku płyta fundamentowa wyszła zdecydowanie taniej niż tradycyjne fundamenty.

nie da sie porownac płyty Artura do nawet 99,90% ław robionych w Polsce

nikt nie daje 20 cm izolacji na podłoge przy ławach !

a przy płycie tak

R&K ja nie potrzebuje argumentów tylko podważam ten hurraoptymizm zwolenników.Równowaga musi być w przyrodzie

:D

pozdrawiam

to jest wątek o płytach - tu są pasjonaci i zwolennicy płyt - nie dziw się ze chcą Ci oczy wydziubać - włożyłeś kij w mrowisko

równawaga w przyrodzie jest - sam napisałes na FM 90% domów jest na ławach , w kraju może i nawet 98%

my probujemy zaburzyc tą równowagę choćby o 1 malutki %

Tyle ze ten dom na lawach stal, i wlasnie tam beton na gruncie robili na humusie. I rosla trawa miedzy sciana i betonem na gruncie. W przypadku plyt tego nie jest mozliwe, bo nie ma kontaktu z gruntem.

no OK - przy ławach tak - ale nie przy płycie

a annimus napisał "Dla mnie akurat to nie jest plus ." dotyczyło odcięcia się płytą od gruntu

Czy panowie inzynierowie moze zauwazyliscie, ze ta sciana ma 24cm? Zwyczajna sciana szkielietowa ma 14, czyly wystaje o 10, i wychodzi calkiem normalnie.

A tak na marginesie, przypadkiem jestem niemcem, i nie moge potwierdzac, ze ,jest to tam nadal najbardziej powszechnie stosowana technologia. Szczegolnie poniewaz coraz bardziej sie stosuja technologie bez wymiana gruntu, ze zbrojeniem rozproszonym i inne.

Całkiem normalnie to to nie wygląda bo wystaje bodaj 43 % poza płytę .

Niemcy to naród obliczony i nie wyrzucą pieniędzy w błoto .