Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

heh... zabawne. Widze ze juz wszystko powiedziane co trzeba powiedziec w odpowiedzi do front247. A jak nie mialby dziennika itd, to bylbm nawet sklonny powiedziec ze mamy do czynienia z klasycznym trollem internetowym :D

Ogolnie, biorac pod uwage wszyskich zalet, ktorych ma plyta (bo wbrew pozorom, w Polsce sie duzo buduje domow energooszczednych), to nawet argumentacja ze nie moze kosztowac wiecej niz konstrukcja z lawamy, jest troche nie na miejscu.

Ale cos, stan 0 z betonem na gruncie, izolacja pionowa, wszystkimi warstwamy szczelnosci itd. kosztuje okolo tyle samo jak w przypadku plyt, (materialy), plyta zaczyna troche przegrywac cenowo jesli idzie do izolacje pod plyta badz pod betonem na gruncie, poniewaz XPS wiecej kosztuje. Ale to sie i tak wyrownuje, jesli wezmiemy do kalkulacji robocizne, poniewaz plyta 4-5 dni, lawy na gotowo min. 3 tygodnie, czysty czas pracy ,moze 2, ale to minimum. A jesli sie to robi sam, to i tak robocizne jakos trzeba liczyc, bo sie marnuje za to urlop, wolny czas itd, i przynajmniej ja nie powiedzialbym, ze moj czas jest nic nie warto.

Zalety: Tak jak R&K juz powiedzial, plyta jest kompletnie odizolowana od gruntu, mniej wrazliwa na osiadanie (rownomiernie rozkladanie obciazen), szczelna (miedzy scianami fundamentowimi i betonem na gruncie prawie nieosiagalnie), szybka i prosta w wykonaniu, wolnosc jesli chce zmienic rzut parteru, bo sciany moge stawiac gdzie mi pasuje, i nadaje sie rowniez na trudnych warunkow geologicznych i wodnych. A to nie wystarczy? I to wszystko za mniej wiecej taka sama cene jak lawy...

P.S: @Desperadomn: trzymam kciuki :)

ławy 3 tygodnie? raczej kilka dni.

oczywiście ze mój czas na budowie jest dokładnie tyle warty ile zyskam przy ewentualnej sprzedaży domu.

Ile realnie w praktyce daje oszczędności brak mostka do gruntu? Proszę o obliczenia.

Mniej wrażliwa na osiadanie? - A to jakaś nowość ,bo ja myślałem że fundamentu domu stawia się na gruntach tylko NOŚNYCH, jeśli ten warunek nie zostanie spełniony to osiądzie wszystko,wiec to nie jest argument. Przy ławach i płytach obciążenia maja się rozkładać tak, by zapewnić i stabilność dla konstrukcji i przenosić obciążenia zgodnie z projektem -to wszystko.

Jeśli chodzi o szybkość i prostotę to duzo zależy od projektu i warunków gruntowych więc nie można tak generalizować

Setki projektów (w tym mój )jest tego typu ze można dowolnie gospodarować przestrzenią(brak ścian nośnych w środku) - więc kolejny chybiony argument za płytą.

I to wszystko w cenie wyższej niż ławy..niestety

brinkmann jeśli chciałeś to przedstawić marketingowo to masz 5+,tylko weź pod uwagę ze nie każdy daje sie łapać na taki marketing, zresztą na stronie Legaletu za zalety podany jest podobny bełkot..A miało być obiektywnie:yes:

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziennik Arturo jest dowodem ile kosztuje płyta fund...i 90% dzienników na FM pokazujących ile kosztuje analogiczna ława...o prostocie techn. ław nie wspominam nawet. .

I znowu piszesz, bo słyszałeś, ze coś dzwoni, a nie bardzo wiesz gdzie.

Zobacz, na jakich szkodach buduje dom Arturo72, a na jakich te "90% dzienników na FM".

Czy te "90% dzienników" to domy z 20cm izolacją ?

I nie pisz już takich głupot, jak "analogiczna ława", bo możesz ew. porównać TYLKO TE domy, budowane na odpowiadającej kategorii szkód.

A one nie będą takie oszczędne, ja Twoje - zaręczam.

Płyta Arturo została zaprojektowana na bardzo niekorzystne warunki, zresztą o ile wiem, te dodatkowe wydatki kopalnia mu zwróci/zwróciła.

Ty to w ogóle zadziwiasz mnie swoim "polotem" dyskusji. Raz porównujesz swoje włąsnoręcznie lane ławy, z płytą jednej z najdroższych firm, potem

znów te same niepozorne ławy z jakiegoś betonu bez faktury do płyty zazbrojonej na szkody górnicze z betonu B30, jak dobrze pamiętam.

Dostrzegasz parę subtelnych różnic ?

Edytowane przez fotohobby

Jak ja architektowi pokazałem ,że chce robić płytę i tłumaczę jak-wymieniam dajmy na to 40cm ziemi, ubijam i na poziomie trawnika kładę styro, a potem na to leje beton ,to mi powiedział ,że mnie chyba pogięło ,a jak przyjdzie np powódz to mi dom odpłynie

Nawiasem mówiąc te folie może nie potrzebne ,bo przecież startujemy z poziomu trawnika w górę ?Ktoś mówił jako warstwa poslizgowa ,ale po co ?

Mnie chcą robić 10cm XPS ułożone na ubitej i zagęszczonej pospółce (znaczy chcą 4 ,ale ja chce 10) i na to 10cm EPS200.Potem na to 20cm płyta zbrojona i kropka.Elementy brzegowe takie jak w Legalett

I nikt mnie jednoznacznie nie może powiedzieć czy tak może być

nie da sie porownac płyty Artura do nawet 99,90% ław robionych w Polsce

nikt nie daje 20 cm izolacji na podłoge przy ławach !

a przy płycie tak

to jest wątek o płytach - tu są pasjonaci i zwolennicy płyt - nie dziw się ze chcą Ci oczy wydziubać - włożyłeś kij w mrowisko

równawaga w przyrodzie jest - sam napisałes na FM 90% domów jest na ławach , w kraju może i nawet 98%

my probujemy zaburzyc tą równowagę choćby o 1 malutki %

No przecież ludzie ocieplają zwykłe fundamenty takze dosc grubo-niektórzy,tak samo są osoby co leja ławy w szalunki z XPS...to nie o to tu chodzi.

Arturo zmierza w kierunku domu superenergooszczednego i nie ma zadnego problemu,jego rozwiązania są własnie po to,i bardzo fajnie każdy buduje jak chce.

Wiec w tym konkretnym przypadku można wszystko uzasadnić, natomiast reszta,,teoretyków,, próbuje robić z płyty - cacy ,a z ławy -be i to jest nieobiektywne,tylko tyle.

pozdrawiam

Jak ja architektowi pokazałem ,że chce robić płytę i tłumaczę jak-wymieniam dajmy na to 40cm ziemi, ubijam i na poziomie trawnika kładę styro, a potem na to leje beton ,to mi powiedział ,że mnie chyba pogięło ,a jak przyjdzie np powódz to mi dom odpłynie

Większość architektów wychowało się na fundamentach kopiowali projekty obliczenia i brakli forsę , to dla nich kłopot ,wysiłek mózgownicy.:yes:

Podpowiedzcie jakbyście radzli rozwiązać problem z różnicą poziomów...

http://archon.pl/images/products/m4e200b7abb8fa/256.jpg

Płytę wiadomo łatwiej wylać w jednym poziomie...

da sie zrobic. Skomplikuje troche sprawy, poniewaz trzeba zrobic najpierw dolna, a potem gorna czesc, ale mozna, juz robilismy takie plyty. Lepiej by bylo jak roznica bylaby 30cm, wtedy wychodzi dokladnie grubosc plyty i 10cm XPS, ale mozna i zrobic podklad 14cm XPS.

Ty to w ogóle zadziwiasz mnie swoim "polotem" dyskusji. Raz porównujesz swoje włąsnoręcznie lane ławy, z płytą jednej z najdroższych firm, potem

znów te same niepozorne ławy z jakiegoś betonu bez faktury do płyty zazbrojonej na szkody górnicze z betonu B30, jak dobrze pamiętam.

Dostrzegasz parę subtelnych różnic ?

A ty mnie zadziwiasz wykręcaniem kota ogonem i łapaniem za słówka...jak się nie ma do czego doczepić to trzeba wytknąć beton bez faktury:sleep:.. już to 100 razy słyszę,obiecuje ze jutro podjadę do betoniarni zapłacę im ten vat wezmę dodatkowa fakturę i wlepię na forum bo mi spokoju nie dadzą:cry:

Słuchaj co mnie to interesuje czy to jest najdroższa czy najtańsza firma? Ja chce mieć dobrą tak polecana tu płytę i dzwonie do fachowców(naczytałem sie ze ściany pękają) i chce fachowców i dostaje 52 tys netto za mój kurnik..i koniec kropka ,wiec ja nie chce.

Wolę za 10 tys zrobić ławy i spać spokojnie.

więc nie filozuj:D

front247 nikt nie mówi że ławy są be a płyta cacy. Przypominam iż w pierwszym swoim poście naskoczyłeś na nas że jesteśmy nie kumaci i dlaczego wydajemy 50K skoro można to zrobić za 9K. Nie wziąłeś wcale pod uwagę faktu po pierwsze że płyta = fundamenty z wszystkimi dodatkami do stanu zero, policzyłeś same ściany, a po drugie że za 50K to inwestor palcem nie kiwnie jedynie wypada mu zadzwonić do koparkowego i umówić go na konkretny dzień i godzinę. Jeśli swoją płytę bym robił sam myślę ze zamknął bym się kwotą 30K przy fundamentach było by podobnie bo u mnie było by gdzieś 70-80m ścian fundamentowych czyli dwa razy więcej jak u ciebie.

Nawiasem mówiąc te folie może nie potrzebne ,bo przecież startujemy z poziomu trawnika w górę ?Ktoś mówił jako warstwa poslizgowa ,ale po co ?

Mnie chcą robić 10cm XPS ułożone na ubitej i zagęszczonej pospółce (znaczy chcą 4 ,ale ja chce 10) i na to 10cm EPS200.Potem na to 20cm płyta zbrojona i kropka.Elementy brzegowe takie jak w Legalett

I nikt mnie jednoznacznie nie może powiedzieć czy tak może być

Prawie moze byc. Ja osobiscie bym stawial na tylko xps pod plyta, ale coz. czyli od gory na dol:

plyta beton B30, 20cm, zbrojenie wg. projektu

2x folia PE 0,3mm (warstwa szczelnosci i poslizgowa, zeby plyta moze pracowac)

termoizolacja

podsypka, zageszczona na Id min 0,7

przy brzegach rowniez termoizolacja, a jak sprytnie robisz, mozesz z tej izolacji od razu zrobic szalunek tracony.

A, i oczywiscie trzeba sie zastanawiac na temat izolacji przeciwwysadzinowe, czyli opaske poziomo lub pionowo umieszczone, zeby pod plyta nie bedzie mrozu. (jak sie nie mozesz zdecydowac w jaki sposob to zrobic, to czytaj ostatnie 6-8 stron, i tym bardziej nie bedziesz wiedzial :D:D:D)

odsazka plyty (czyli ile wystaje pod scianami zewn.), ilosc i rodzaj zbrojenia i grubosc podsypki trzeba ustalic wg. obciazen pod scianami oraz warunkow geotechnicznych.

Edytowane przez tmann*

odsazka plyty (czyli ile wystaje pod scianami zewn.), ilosc i rodzaj zbrojenia i grubosc podsypki trzeba ustalic wg. obciazen pod scianami oraz warunkow geotechnicznych.

Dlaczego uważasz że ta odsadzka jest taka ważna? U mnie będzie akurat odwrotnie. ściana z ytonga 36,5 bedzie wystawała 12cm poza płyte. Konsultowałem tą sprawę z dwoma niezależnymi konstruktorami i po zapoznaniu się z projektem płyty i domu nie widzieli w tym żadnego problemu.

Dlaczego uważasz że ta odsadzka jest taka ważna? U mnie będzie akurat odwrotnie. ściana z ytonga 36,5 bedzie wystawała 12cm poza płyte. Konsultowałem tą sprawę z dwoma niezależnymi konstruktorami i po zapoznaniu się z projektem płyty i domu nie widzieli w tym żadnego problemu.

odsadzke sie robi, jesli obciazenie pod sciana zewnetrzna sa wysokie. Plyta przy brzegu ma najslabsze miejsce, i czasami w obliczeniach wychodzi, ze odsadzka jest potrzebna, aby nie zrobic np. grubsza plyte. Ytong jest lekki, i przy grubosci 36cm przypuszczam, ze faktycznie to nie jest problematycznie, przeciez 24cm sa na plycie, to normalna grubosc scian. Ale bez obliczen i nie znajac reszte projektu (jakie stropy, ile scian nosnych wewnetrznych itd), to ciezko powiedzic. Jak konstruktorzy twierdza ze da rady, to chyba nie ma co sie martwic.

Słuchaj co mnie to interesuje czy to jest najdroższa czy najtańsza firma? Ja chce mieć dobrą tak polecana tu płytę i dzwonie do fachowców(naczytałem sie ze ściany pękają) i chce fachowców i dostaje 52 tys netto za mój kurnik..i koniec kropka ,wiec ja nie chce.

Wolę za 10 tys zrobić ławy i spać spokojnie.

więc nie filozuj:D

Tylko Legalett to fachowcy ??

Jak jest firma od SSO, co wiele płyt robiła to nie są fachowcy ?

Jeszcze raz zapytam, bo umyślnie unikasz odpowiedzi:

Sciany na ławach nie pękają ?? Podłoga nie siada ?

Człowieku, uświadom sobie, że pod "kurnik" to robisz płytę 20cm, a nie 25, wielokroć mniej zbrojoną, z B25 i nie zapłacisz tyle co Arturo.

A on nie zapłacił tyle dlatego, że robi dom "superenergooszczędny" (zresztą celuje w dom 4-4,5l), ma "typowe" 20cm izolacji, a zapłacił tyle, bo BUDUJE NA SZKODACH.

I jakby robił ławy to także NIE MÓGŁBY zrobić ław takich jak Ty, pod jak to nazwałeś "kurnik", tylko też musiałby zrobić odpowiedni przekrój, wrzucić wielokrotnie więcej stali i zapłaciłby podobną kwotę za (szczególnie w tej okolicy) gorszy finalny produkt.

Twoje porównywanie się z kosztami do Arturo72 to jak wyśmiewanie gościa, który kupił Grand Cherokee, aby dojeżdzać do pracy, podczas kiedy Ty przechwalasz się, że wydałeś mniej, bo dojeżdżasz sobie wygodnie Skodą Fabią .

Tylko Ty prowadzisz kiosk z gazetami w mieście, a on schronisko górskie.

Edytowane przez fotohobby