Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

co do map to może coś w geoportalu znajdziecie . nie zagłębiałem się za bardzo bo potrzebowałem jedynie orientacyjnie wielkość działek ale może jest tam zdecydowanie więcej informacji.

co do tych płyt to faktycznie rozmowy z projektantami - nawet takie luźne - raczej przypominają przepychanki na argumenty - oczywiście dla większości płyta jest bee.... albo zakładają asekuracyjnie astronomiczne grubości które później mają potwierdzać ich założenie że płyta jest nieopłacalna

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam wstępną informcję co do badania gruntu-powinno się wykonać koniecznie badanie gruntu, jego nośności.koszt 2 odwiertów na głębokość ok 4-m to 500zł za jeden, czyli 1000zł.

czyli podsumowując- mając gotowy projekt trzeba doliczyć ok 1000zł za projekt płyty, 1000 zł za badanie geologiczne :-?

mam wstępną informcję co do badania gruntu-powinno się wykonać koniecznie badanie gruntu, jego nośności.koszt 2 odwiertów na głębokość ok 4-m to 500zł za jeden, czyli 1000zł.

czyli podsumowując- mając gotowy projekt trzeba doliczyć ok 1000zł za projekt płyty, 1000 zł za badanie geologiczne :-?

Dla niektórych terenów wykonanie badania geotechnicznego jest wymagane w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania lub w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. W takim przypadku trudno mówić, że jest to dodatkowy koszt.

W innych przypadkach wykonanie badania gruntu może pomóc w optymalizacji wytrzymałości płyty. Po prostu mając bardziej precyzyjną informację o gruncie można zaprojektować oszczędniejszą płytę fundamentową.

Dla niektórych terenów wykonanie badania geotechnicznego jest wymagane w decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania lub w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. W takim przypadku trudno mówić, że jest to dodatkowy koszt.

W innych przypadkach wykonanie badania gruntu może pomóc w optymalizacji wytrzymałości płyty. Po prostu mając bardziej precyzyjną informację o gruncie można zaprojektować oszczędniejszą płytę fundamentową.

No właśnie to próbowałem powiedzieć nareszcie Henkok się odezwał i wesprze nas i was trochę bardziej od strony technicznej takiej plyty :lol:

film poglądowy:)

to jest konkurencja firmy która u mnie robiła płytę.... od nich tez dostałam w zeszłym roku ofertę.

praktycznie identyczna technologia! :-)

pozdrawiam zE

No proszę i Zakręconaelfa jest. pytałem o namiary tej firmy w twoim dzienniku jakiś czas temu ale nie odzywałaś się wtedy nawet u Siebie może podasz nam je teraz jak już tu zajrzałaś?I napisz dlaczego wybrałaś tamtą firmę co przeważyło na twoją firme i jakie ceny były od jednej i drugiej firmy :lol:

amigo, wydawalo mi sie ze na priv wyslalam namiary - jezeli nie to sorry! :oops:

http://www.eurofundament.de

tam jest link do przedstawiciela na Polskę.

Wybrałam płytę z ogrzewaniem wodnym z uwagi na fakt ze planowaliśmy PC - teraz już wszystko funkcjonuje.

Wybrałam eurofundament ponieważ od początku wydawali mi się bardzo profesjonalni i .... miałam n.p. nerwy na legalett ze chcą 100% kasy przed realizcją - zyjemy już w innych czasach!!!! Chociaż o samej obsłudze w Legalett nie mogę złego słowa powiedzieć. :)

Ekipa z Eurofundamentu była bardzo pomocna- juz w trakcie projektowania i w trakcie realizacji..... moja pani architekt sie nie popisala i tylko dzieki nim mam wszystko na miejscu!

Cena była ok. 160euro/m2

przy tamtym kursie euro (z maja) nie byla to duza suma!

Równowaga cena-jakość jest napewno odpowiednia.

i jaka oszczednosc czasu - zaczęliśmy 19maja (wytyczenie domu) teraz mamy juz gladzie zrobione .... w pon zaczynaja klaść kafelki :-) :roll:

amigo, wydawalo mi sie ze na priv wyslalam namiary - jezeli nie to sorry! :oops:

http://www.eurofundament.de

tam jest link do przedstawiciela na Polskę.

Wybrałam płytę z ogrzewaniem wodnym z uwagi na fakt ze planowaliśmy PC - teraz już wszystko funkcjonuje.

Wybrałam eurofundament ponieważ od początku wydawali mi się bardzo profesjonalni i .... miałam n.p. nerwy na legalett ze chcą 100% kasy przed realizcją - zyjemy już w innych czasach!!!! Chociaż o samej obsłudze w Legalett nie mogę złego słowa powiedzieć. :)

Ekipa z Eurofundamentu była bardzo pomocna- juz w trakcie projektowania i w trakcie realizacji..... moja pani architekt sie nie popisala i tylko dzieki nim mam wszystko na miejscu!

Cena była ok. 160euro/m2

przy tamtym kursie euro (z maja) nie byla to duza suma!

Równowaga cena-jakość jest napewno odpowiednia.

i jaka oszczednosc czasu - zaczęliśmy 19maja (wytyczenie domu) teraz mamy juz gladzie zrobione .... w pon zaczynaja klaść kafelki :-) :roll:

No niestety na priv nie napisałaś ale to nic.Znam twoje problemy które miałaś przy płycie bo czytam twój dziennik :roll: Ja jestem zdecydowany tylko i wyłącznie na ogrzewanie wodne i P.C bo nie stać mnie na płacenie za grzanie prądem a przynajmniej może mnie nie być stać w przyszłości a dom byduje dom prawie pasywny(nazwa skopiowana od Henkoka)Jaką masz pompe ciepla i dolne żródło(o ile pamiętam to sondy pionowe)Ile Cię kosztowala cała kotłownia i jak grzejesz ciepłą wodę zimą pewnie pompą a latem solary?Wentylacje masz jaką? :D U Ciebie już kafle a ja nie mam jeszcze projektu(indywidualny)Szukam taniego projektanta i nie mogę na razie znależć a 20tyś za projekt który mam już dla niego gotowy łącznie z dachem i elewacjami i rzytami kondygnacji i wszystkimi wymiarami to stanowczo trochę za dużo według mnie! :evil:

niestety ceny mają trochę wysokie jak dla mnie(kurs euro).

dziś były robione badania gruntu.zdecydowałem się na nie bo chcę mieć płytę.O wiele więcej miałbym do stracenia gdybym tych badań nie zrobił...NIe traktuję tego jako niepotrzebny wydatek.Napisałem to żeby ktoś kto ma ochotę na płytę wziął to pod uwagę w przyszłości.Ja nie miałem pojęcia o konieczności badania gruntu.

niestety ceny mają trochę wysokie jak dla mnie(kurs euro).

dziś były robione badania gruntu.zdecydowałem się na nie bo chcę mieć płytę.O wiele więcej miałbym do stracenia gdybym tych badań nie zrobił...NIe traktuję tego jako niepotrzebny wydatek.Napisałem to żeby ktoś kto ma ochotę na płytę wziął to pod uwagę w przyszłości.Ja nie miałem pojęcia o konieczności badania gruntu.

No ja też sprawdzałem to przy dzisiejszym kursie cena jest powalająca :o A z tym badaniem gruntu to pewnie dobrze zrobiłeś.Napisz ile odwiertów na ile m2 powierzchni plyty i jaka cena za nie? :roll:

geotechnik powiedział,że wystarczą 2 odwierty po 5m.koszt 1000zł z pełną dokumentacją,która zawiera informację o rodzaju gleby, nośności i coś tam jeszcze.jak badania wyjdą ok,to robimy płytę, jak nie to ławy :cry:
Znaczy płyta jest lepszym rozwiązaniem na złe warunki gruntowe niż ławy także myśle że i tak zrobisz płytę kwestia ewentualnie doboru zbrojenia do tych warunków jakie Ci tam wyjdą.Może mniej może więcej ale raczej to pierwsze.Dasz mam nadzieję znać co Ci tam wyszło!Ile musisz czekać na wyniki? :p

wyniki za tydzień.

Geotechnik powiedział, że na nasypie ( a mój zasypany dół na 1,5m głębokośći,3szer, 4długości to nasyp) nie ma szans na płytę bo będzie osiadać jak cholera.

Ja nie ufam do końca w jego opowieści,ale na gruntach to on się zna.Umówiłem się z projektantempłyt, że jak będę miał wyniki, to powie mi co i jak.

Żyję nadzieją że będzie płyta bo tańsza i cieplejsza, a tyż chcem chałupę "prawie passivnom" :)

wyniki za tydzień.

Geotechnik powiedział, że na nasypie ( a mój zasypany dół na 1,5m głębokośći,3szer, 4długości to nasyp) nie ma szans na płytę bo będzie osiadać jak cholera.

Ja nie ufam do końca w jego opowieści,ale na gruntach to on się zna.Umówiłem się z projektantempłyt, że jak będę miał wyniki, to powie mi co i jak.

Żyję nadzieją że będzie płyta bo tańsza i cieplejsza, a tyż chcem chałupę "prawie passivnom" :)

No sam jestem ciekawy co z tego wyjdzie? :o Ale jak ławy to będą musiały być głębokie takie jak ten nasyp(oparte na stabilnym gruncie) i nie wiem co wtedy wydzie taniej czy te ławy z ich wszystkimi minusami czy lepiej wymienić ten grunt(18m3) :lol: A poza tym płyta nawet jak by osiadała lekko to zawsze bardziej równomiernie niż ława i nie powinno to mieć wpływu na całą konstrukcje domu(Płyta nie pęknie)żeby się chociaż jakaś rysa na ścianach pokazała :wink: A idąc dalej to chyba będziesz miał większą tą płytę niż 4x3m? :roll: Więc i tak będzie oparta w dużej jej części na stabilnym gruncie :roll: Z czego chcesz robić ściany w swoim domu prawie passivion? :D

mam projekt od lipińskich energooszczędniaka P132.

bardziej będzie "++energooszczędny" niż "passivny", ale kombinuję żeby te parametry były jak najbardziej zbliżone do passivnego domu.Stąd min. ta płyta, może okna lepszejsze(w projekcie proponują M&S, a ja zastanawiam sie nad urzędowskim z 0,5 na szyby i 0,9 na ramy.)

Ściany SILKA 24+STYROPIAN 20cm U=0,031 lub cos podobnego.Na razie czytam,edukuję się i rozważam za i przeciw.

Pompa Zirius bez solarów(podobno ma spokojnie wystarczyć), kominek (myślę nad rozprowadzeniem nadmuchu po domu, ale obawiam się,że jak nie będzie palone to zrobi się problem z wychładzaniem chałupy poprzez dopływ powietrza do kominka z zewn. w posadzce).Wentylacja MECHANICZNA.Rozmyślam nad GWC.