Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przywitam się najpierw bo jeszcze mnie tu nie było :)

Nie taki wielki ten minus :) płyta ma 210m2 po zewnętrznej krawędzi a nie 160 m2 jak błędnie mówiłem :) zamki rzeczywiście się świetnie sprawdzają. Szpary można wyeliminować, gdybym układał tą płyte drugi raz wiedziałbym jak to wyeliminować, ale tak jak mówię są trzy zamki w każdej kształtce i to wystarczy bo kształtki zakłada się jedna na drugą z wyczuwalnym oporem a czasem wręcz trzeba było użyć siły. Jeśli dom ma proste kształty to podejrzewam że ułożenie płyty około 180 m2 to jakieś dwa dni dla dwóch trzech osób. Naszą robilismy trzy dni z przerwami na inne prace i z docinaniem płyt (ważne - docinki nie były proste bo jeśli nie dało się zachować oryginalnych zamków a w dużej mierze nie dało się tego zrobić to produkowaliśmy własne zamki, czyli mówiąc najprościej wycinaliśmy w płycie nowe zamki). I tutaj szczęście że nie zdecydowaliśmy się na darmowe docięcie kształtek na wymiar przez IZODOM. Oni docinają je na płasko i w niektórych miejscach są pionowe przestrzenie na całej grubości płyty. Samodzielnie pozbyłem się tego problemu. Zeszło jeden dzień dłużej ale mam pewność że moja płyta nie ma słabych punktów.

Potwierdzam - nie ma się czego bać !! całość prac jest się w stanie wykonać samemu lub z pomocą rodziny. nie ma tu niczego trudnego. Jak zacząłem myśleć o budowie domu to stan SSZ chciałem zlecić ekipie, jak się okazało że będzie to Izodom, to już mniej a jak w końcu przyszło co do czego to zdecydowałem że nikt mi tego nie zrobi lepiej niż ja sam. Myslałem jednak że zbrojenia płyty nie udźwignę i zlecę zbrojarzom - nic z tego- kupiłem giętarkę, kluczyki, zbiłem stół do gięcia i od poniedziałku kręcimy zbrojenie.

Nie ma takich prac których trzeba by się bać. Jak narazie tylko kanalizację zleciłem obcej osobie i to tylko i wyłącznie przez brak czasu w tamtym okresie i to był błąd bo były trzy podejścia do poprawki i przesunięcia o około 80 cm.

Już kilka osób przejeżdzających obok zatrzymało się i pytało po co tyle styropianu w podłodze?? Była też ekipa budowlańców dla których takie "fundamenty" to całkowita nowość i nawet nie wiedzieli że tak można. Rozmawiałem z moim klientem który na stałe pracuje w Niemczech a w Polsce tylko pomieszkuje - tam nie stawia się już podobno wogóle domów na tradycyjnych fundamentach. Całe budownictwo mieszkalne stawia na płytach fundamentowych.

Plusfoto z tymi 4 dniami to trochę przesadziłeś :) chyba że płyta 100 m2 i w kwadracie. ale i to ciężko. z wykopem, podbudową, szalunkami, chudziakiem, ociepleniem, zbrojeniem, kanalizacją i wylaniem schodzi troszkę dłużej nie mówiąc już o jakichkolwiek dodatkowych instalacjach zatopionych w płycie ;)

Witam,

Czy mogę prosić o przedstawienie większej ilości szczegółów dotyczących kształtek? Jakie są jej parametry (czy to eps, xps?), jaka firma je produkuje no i jakie są koszty w porównaniu z zastosowaniem zwykłych płyt o tych samych parametrach?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co pamiętam to są produkowane na specjalne zamówienie. Dystrybutor - Izodom2000- a koszt około 50% wyższy. Ale to było gdzieś rok temu. Musisz się z nimi skontaktować to prześlą ci ofertę.

Z tego co ja pamiętam to nie są produkowane na zamówienie :) są w normalnej, ciągłej produkcji.

Koszt nie jest o 50% wyższy o 18% w moim konkretnym przypadku. Rekompensatą natomiast tych 18% była możliwość poważnej negocjacji ceny na pozostałe elementy - czyli kształtki na mury, tym bardziej że zamówienie było na dwa kompleksowe domy - ściany + płyta - takie małe grupowe zakupy :) Trzeba przesłać im projekt a oni wyceniają i wyliczają wszystkie potrzebne elementy. Parametry również dostarcza producent - można od nich otrzymać wszystkie wyniki badań i aprobaty techniczne (wiem że do niedawna tego nie mieli).

To znaczy że staniało. Ja robiłem wycenę rok temu i potrzebna mi była tylko płyta. A na budowę miały dojechać już wszystkie elementy przygotowane pod mój projekt.

Nie staniało :) tak jak mówię u nas wielkość zamówienia dała spore możliwości negocjacyjne - wojna na ceny trwała około dwóch tygodni dzień w dzień. Wiem na pewno że ceny poszły do góry bo bardzo dużo rozmawiałem z prezesem firmy - notabene bardzo przyjemny człowiek (rozmawiałem z nim również na tematy inne niż budowlane i handlowe). Podejrzewam jednak, że gdyby zebrać zamówienie na powiedzmy 5 domków/5 płyt to można wynegocjować bardzo korzystne ceny.

Ścian w thermomurze nie wyceniałem - powód - kompleksowe zamówienie - lepsza cena.... Tak mi sie wydawało, dziś gdybym miał więcej czasu na podjęcie decyzji wyceniłbym też termomur ale za periporem stoją też lepsze parametry, wytrzymałość i nieco lepsza izolacyjność w porównaniu do zwykłego eps z którego sa kształtki termomuru bo peripor na na sobie powłokę z grafitu - to tak jak w przypadku zwykłego styro do ociepleń ten z grafitem jest lepszy izolacyjnie. Izodom też ma w ofercie eps'owe pustaki. Wycenę zawsze dostajesz na eps i peripor. My dodatkowo mieliśmy wycenę wszystkich wariantów grubości pustaka. Wybraliśmy najgrubszy z periporu czyli wg producenta wariant pasywny ze współczynnikiem 0,1kW/m2.

Koszt płyty porównywałem do xpsa np. takiego http://allegro.pl/basf-styrodur-zielony-oryginalny-xps-i2794833430.html bo jeśli byśmy sie nie dogadali z izodomem brałem pod uwagę tylko xps'a a więc do niego odnoszę koszty. O wyższości eps nad xps czy też odwrotnie naczytałem się w tym wątku co nie miara :D jedni tak, inni tak :) ja zdecydowany byłem awaryjnie na xps. Notabene wszystkie elementy produkowane przez izodom są na bazie półproduktów z BASFu.

witam..

a czym sie różni styrodur xps BASFa od periporu stosowanego przez izodom? bo zastanawiam się co wybrać?,

ewentualnie czy Organika Silver Fundament http://www.termoorganika.com.pl/pliki/produkty_pdf/fundament/SILVER%20fundament.pdf nadaje się pod płytę?

Edytowane przez _artur_

witam..

a czym sie różni styrodur xps BASFa od periporu stosowanego przez izodom? bo zastanawiam się co wybrać?,

ewentualnie czy Organika Silver Fundament http://www.termoorganika.com.pl/pliki/produkty_pdf/fundament/SILVER fundament.pdf nadaje się pod płytę?

Patrząc ma parametry wytrzyma to styro nacisk 3 ton na 1m2. Na dom murowany to niewiele ale na szkieletora to pewnie ze sporym zapasem.. Producent jednak nie przewiduje tego pod silnie obciążone posadzki, płyty itp. Raczej bym go słuchał.

Tak przy okazji. Doczekaliśmy sie w końcu informacji w karcie technicznej styro o dopuszczalnym obciążeniu długotrwałym. Powoli, podawanie tego parametru staje się normą, miejmy nadzieję u większości producentów.

Peripor to takie nowe styro. Jakoś tam udoskonalone. Na ile trudno powiedzieć. XPS to styrodur. Coś innego niż styropian mówiąc krótko. Z reguły o lepszych parametrach wytrzymałościowych, mniejszej nasiąkliwości itp. Trudno jednak powiedzieć co lepsze - XPS czy Peripor. Trzeba patrzeć na parametry i wierzyć producentowi. :)

Edytowane przez perm

Jednak jeśli XPS miałby 10cm (wiadomo deczko słabsza izolacja) to może mógłby być "300", siatki chyba nie zawsze są konieczne wtedy zbrojenia rozproszonego wagowo na pewno mniej, ale nie wiem jak to się ceni. Co do podbudowy to skoro ławy nie wymagają (?) wybitnie solidnej podbudowy to może i tutaj nie ma szzególnej konieczności. To moje gdybania, fajnie byłoby jakby się np. Brinkmann wypowiedział w sprawie materiałów, bo chyba podobne płyty popełniał. Oczywiście sporo zależy od chatki, ja mam wewnętrznych b. sporo, ale np. budowlany_laik miał zupełnie odwrotnie i lekki domek. Pozdrawiam.

witam wszystkych ponownie :)

Przez dluzszego czasu nie pisalem tu, po prostu mielismy bardzo duzo pracy, a teraz sezon powoli sie skonczy. Zrobimy jeszcze jedna plyte w przyszlym tygodniu, a po tym... urlop :D

Na temat materialy: nie mozna to tak "ryczaltowo" powiedzic, jesli chodzi o zbrojenie. My jako glowne zbrojenie stosujemy rozproszone, czyli wlokna stalowe "DRAMIX", ale to kompletnie bez dodatkowych pretow "nie jezdzi". O ilosc i miejsce juz decyduje projektantka, ktora projektuje i oblicza kazda plyte indywidualnie.

Generalnie, zbrojenie rozproszone spelnia taka sama funkcje jak siatki: redukuje pekniecie betonu. I to wlokna robia nawet duzo lepiej niz siatki. Jednak, siatki sa rowniez u nas czasami potrzebne, jesli mamy do czynienia z duzymi obciazeniami, ale w przypadku domow jednorodzinnych rzadko sie zdarza.

Izolacja pod plyta: Ci, ktorzy czytali moje posty wiedza, ze ja stawiam na XPS. Na dzien dzisiejszy robimy wszystkie elementy termoizolacyjne z Styrodur 3035C, tez z wzgledu na nasiakliwosc. EPS hydrofobowy tez dziala na izolacje pionowe, ale tylko jesli nie wystepuje woda napierajaca, a i tak mi chronimy te styropiany folia.

Cenowo, wydaje mi sie, ze zbrojenie rozproszone jest korzystniejsze od siatek, ale i to zalezy np. od grubosc plyty, rodzaju siatek itd. Czasami wystarczy fi6mm, czasami trzeba fi 8 lub 10 itd, ale my ze wzgledu na czas pracy i przez to na ceny dla inwestora sie decydowalismy na zbrojenie rozproszone.

Peripor jest rodzajem EPS firmy BASF, i ma podobne parametry jak XPS, jesli chodzi o nasiakliwosc, i tez ma dlugookresowe badanie na temat obciazen, w roznicy do zwyczajnego EPS'a. Nadaje sie pod plyta fundamentowa, ale kosztuje prawie tyle samo jak XPS, i z tego wzgledu nawet nie rozwazam stosowanie tego materialu.

Ksztaltki firmy IZODOM sa robione z Peripor'u.

Edytowane przez tmann*

Witam i przerzucam pytanie...

Czy warto robić płytę fundamentową pod garażem którego nie zamierzam ogrzewać ? Garaż bez stropu (wraz z kotłownią i pom gospodarczym) przyklejony do bryły głównej budynku. Czy robić płytę jedynie pod domem i pod garażem ?

Proszę o wasze opinie.

PZDR

Perm już kiedyś to liczyliśmy - ile waży dom. I wyszło że 3T/m2 to duuży zapas. Oczywiście w dużym uproszczeniu.

Oj, to chyba jakaś nieścisłość sie wkradła. Chaupa którą kiedys planowałem miała przybliżony nacisk ok 4 ton/m2. Owszem, była z silikatów ale też nie jakieś monstrum.

I tak też może być. U mnie wychodzi około 2 ale u mnie wszystko Ytong i dach na pełnym deskowaniu i gont bitumiczny. Oczywiście jest to duże uproszczenie bo przy projektowaniu trzeba wziąć pod uwagę wiele innych czynników niż tylko materiał budowlany. Napór wiatru, konstrukcję budynku (ściana nośna po środku da inny rozkład sił nacisku niż bez niej) i wiele, wiele innych.

Peripor jest rodzajem EPS firmy BASF, i ma podobne parametry jak XPS, jesli chodzi o nasiakliwosc, i tez ma dlugookresowe badanie na temat obciazen, w roznicy do zwyczajnego EPS'a. Nadaje sie pod plyta fundamentowa, ale kosztuje prawie tyle samo jak XPS, i z tego wzgledu nawet nie rozwazam stosowanie tego materialu.

Ksztaltki firmy IZODOM sa robione z Peripor'u.

no właśnie.. koszty.. i coś mi się nie zgadza bo (ceny brutto z wczoraj z kieleckiej hurtowni budowlanej) xps kosztuje około 450zl za m3 a cena za ten silver fundament organiki (który wg karty katalogowej jest z periporu) to 310 zł.. a to na płycie takiej jak u mnie wychodzi (dom 14,4 x 10m) to przy 20cm pod płytą co daje około 30m3 różnicę 4200 zł.. więc skoro z powyższego cytatu wynika że peripor się nadaje pod płytę to oszczędność jest bardzo duża..

płyta gold fundament z periporu kosztuje około 350zł a ma obciążalnosć 4tony więc i tak różnica wychodzi 100zł na metrze

Edytowane przez _artur_

Witam i przerzucam pytanie...

Czy warto robić płytę fundamentową pod garażem którego nie zamierzam ogrzewać ? Garaż bez stropu (wraz z kotłownią i pom gospodarczym) przyklejony do bryły głównej budynku. Czy robić płytę jedynie pod domem i pod garażem ?

Proszę o wasze opinie.

PZDR

Moim zdaniem robić. Zawsze możesz poprosić konstruktora, żeby zaprojektował płytę z dylatacją, dzieląc ją na dwie osobne płyty (jeśli obawiasz się ucieczki ciepła przez podłogę do nieogrzewanego garażu).

Ja zrobiłem pod całością.

Pozdrawiam

no właśnie.. koszty.. i coś mi się nie zgadza bo (ceny brutto z wczoraj z kieleckiej hurtowni budowlanej) xps kosztuje około 450zl za m3 a cena za ten silver fundament organiki (który wg karty katalogowej jest z periporu) to 310 zł.. a to na płycie takiej jak u mnie wychodzi (dom 14,4 x 10m) to przy 20cm pod płytą co daje około 30m3 różnicę 4200 zł.. więc skoro z powyższego cytatu wynika że peripor się nadaje pod płytę to oszczędność jest bardzo duża..

płyta gold fundament z periporu kosztuje około 350zł a ma obciążalnosć 4tony więc i tak różnica wychodzi 100zł na metrze[/quote

4 t to zadna rewelacja, wrecz przeciwnie. EPS 200 hydro firmy Knauf wytrzymuje 6t/m², i nawet to za malo moim zdaniem. Juz to opisalem.

Peripor (nazwa wlasna firmy BASF) co uzywa np Izodom ma duzo lepsze parametry, ale rowniez kosztuje wiecej niz ten EPS 200 hydrofobowy, o ktorym piszesz. (Niestety nie mam czasu szukac karte techniczna, ale mi sie wydaje to bylo cos jak EPS 400)

Czyli roznica w cenie jest duzo mniejsza. Biorac pod uwage, ze XPS jednak wygrywa zawsze, jak chodzi o nasiakliwosc i o wytrzymalosc na sciskanie, to maks. 2-3 tys zlotych na skale budowy to nie duzo.