Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No wiec właśnie, koledzy nie doczytali jedynie fotohobby zauważył że piszę o fińskim xps-e. Wygląda na to że faktycznie nikt go nie zna a parametry ma świetne - lepsze od BASF nawet. Co do szkła to oferty mam od Geocell (mam u siebie ich przedstawiciela) ale z transportem wychodzi ok. 350 zł za m3. Ponieważ UBITA warstwa musi być dwa razy grubsza to cenowo wychodzi to 2 razy drożej od xps. A ubija się w stosunku 1:1,3. Ja mam płytę o powierzchni 91m2 + opaska na 80cm wokół - czyli ok. 120 m2. Żeby mieć ubitą warstwię szkła piankowego 20cm (co z grubsza odpowiada 10cm xps-a) musiałbym zamówić 33 m3 granulatu - jakieś 11,5tys zł. Styrodur pod tą płytę z opaską to ok. 5,5tys. Kombinowałem co prawda że może szkło pod płytę a opaska ze styro, albo szkło na obwodzie a styro pod płytę ale i tak drogo. A wszystko przez gryzonie. Stąd też wpadłem na pomysł z tym chudym betonem. Perm - ja nie chce żeby on przenosił jakieś obciążenia - on ma chronić tylko przed fauną robaczano-gryzącą

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sorry, nie doczytałem z tym XPS. Tak jest jak sie szybko czyta i szybko odpowiada. Granulat jest prawie najdroższą opcją, niestety. (Droższy jest keramzyt i szkło piankowe w plytach) Pod domek ok 100m2 pow. zab. wyjdzie ze dwa razy drożej niż XPS, własnie ze względu na mniejszą izolacyjność. Polepsza trochę cenę fakt że od ceny całości możemy odliczyć podsypkę, piach czy cokolwiek. Nic więcej pod spód nie trzeba dawać. co oznacza również mniej roboty.

Nie ma lekko z izolacją pod płytą. Albo drogo albo byle jak. Najlepiej wylać płytę na podsypke bez zadnej izolacji. Na płyty dać wylewkę na izolacji i dookoła domu zastosować bardzo szerokie opaski ze zwykłego EPS. Tanio i powinno byc ciepło. Tylko nikt nie chce spróbować... :)

Nie ma lekko z izolacją pod płytą. Albo drogo albo byle jak. Najlepiej wylać płytę na podsypke bez zadnej izolacji. Na płyty dać wylewkę na izolacji i dookoła domu zastosować bardzo szerokie opaski ze zwykłego EPS. Tanio i powinno byc ciepło. Tylko nikt nie chce spróbować... :)

Tak tylko wtedy trzeba troszkę więcej materiału na ściany użyć jeśli się chce mieś taką samą wysokość pomieszczeń ;)

A co do szkła piankowego, też o tym myślałem ale np. u mnie odpada bo mam bardzo wysoko wody gruntowe i gdybym wymienił grunt i zasypał dziurę szkłem, to by cała woda z okolicy wlewała się w to szkło wić miałbym basen pod domem :)

a jaka jest szansa że gryzonie zechcą włazić w zagęszczony i ubity piach pod płytą? ubija się solidnie przecież jakieś 60 cm podsypki która jest po tej operacji bardzo gęsta, do tego xps..

Nawet jeśli jest 1% szans że tam coś zamieszka to warto się zabezpieczyć... Ja na każdą warstwę piachu czyli na każde 10-15cm sypałem wapno, podobnie robiło przede mną kilku innych forumowiczów R&K, JMN... To nie pozwoli im na zamieszkanie w takim piachu.Koszt niewielki a zawsze sumienie spokojniejsze :)

Ps. Sąsiad na działce obok mojej w te wakacje wziął koparkowego i wykopał sobie oczko wodne na głębokość około 2-2,5 m.

Tak to wyglądało po 3-4 dniach. dodam że nie padało :)

Jest to jakieś 17 m od miejsca w którym będzie się zaczynał mój fundament. no i około 0,5 m niżej.

2012-07-18 16.18.14.jpg

co prawda jak nie arturo, ale napiszę co dałem u siebie. Nie odsiany z pyłu tłuczeń. Pył gdy dostał wody, i po ubiciu kamienia, zamienił się praktycznie w beton. Uważam to za bardzo dobre rozwiązanie. Właśnie dlatego że nie odsiany. Ten pył z kruszenia, tak zlepia i wzmacnia całość, że samolot może lądować.

Aha czyli gruz betonowy z kruszarki. Droga taka przyjemność u Ciebie?

Ja właśnie poszukuję czegoś taniego na podbudowę dojazdu, a przy okazji pewnie to samo się nada na podbudowę pod płytę.

Na tą chwilę znalazłem u siebie w okolicy, właśnie kruszywo betonowe 0-63 mm po 20 zł netto ale bez transportu.

Czy to cena przystępna? ile można spodziewać się za transport ?

Wygląda to tak:

kruszywo1.jpg

kruszywo2.jpg

Perm napisał ,,Najlepiej wylać płytę na podsypke bez zadnej izolacji. Na płyty dać wylewkę na izolacji i dookoła domu zastosować bardzo szerokie opaski ze zwykłego EPS. Tanio i powinno byc ciepło. Tylko nikt nie chce spróbować..."

No więc jest taki jeden co tak własnie zrobi, mniej więcej tak...;)

Edytowane przez Obludek

Ja osobiście na pierwsza warstwę dałem kruszywo 30-73 mm, tak miałem w projekcie w celu związania ziemi z podbudową płyty (w miejsce geowłókniny). Dałem tego ze 20-30 cm, zagęszczało się to słabiej niż kolejne warstwy które były z kruszywa 0-40 mm które się bardzo dobrze zagęszczało. Kruszywo to jakaś skała rozdrobniona, nic wspólnego to nie miało z gruzem betonowym.

Perm napisał ,,Najlepiej wylać płytę na podsypke bez zadnej izolacji. Na płyty dać wylewkę na izolacji i dookoła domu zastosować bardzo szerokie opaski ze zwykłego EPS. Tanio i powinno byc ciepło. Tylko nikt nie chce spróbować..."

No więc jest taki jeden co tak własnie zrobi, mniej więcej tak...;)

Oj! Napisz cos więcej! Jeżeli nie masz wysoko wody gruntowej to myślę niezły i niedrogi pomysł na posadowienie domu.

W fotograficznym skrócie :. podsypka piaskowo-żwirowa do 60cm ale myślę że mniej bo mam właśnie taki grunt pod humusem

chudy beton 10 cm, 2x papa, 30cm płyta, do pkt. zero 30cm bloczkami cementowymi i do tej wysokości w środek folia, 20 styro, wylewka, raczej podłogówka...

Na 1m drenaż wkoło płyty + 2 sączki pod.

Pancerna płyta ze względu na III kat. szkód górniczych.

Woda grunt ok. 2,6m

W fotograficznym skrócie :. podsypka piaskowo-żwirowa do 60cm ale myślę że mniej bo mam właśnie taki grunt pod humusem

chudy beton 10 cm, 2x papa, 30cm płyta, do pkt. zero 30cm bloczkami cementowymi i do tej wysokości w środek folia, 20 styro, wylewka, raczej podłogówka...

Na 1m drenaż wkoło płyty + 2 sączki pod.

Pancerna płyta ze względu na III kat. szkód górniczych.

Woda grunt ok. 2,6m

Czyli klasyczny fundament płytowy z czsów przedpotopowych :) tj sprzed pojawienia sie pomysłu na izolację pod płytą. A jakąś opaskę przewidziałeś? Jeżeli nie to będzie spory mostek termiczny . Ciepło bedzie uciekac przez strefę brzegową. Przydałoby sie jakoś ją zaizolować.

W projekcie mam 15 cm styro pionowo ale w poziom też coś wsadzę. Na to obsypka do górnej krawędzi płyty + jakiś kolorowy żwirek cy cus. Czy to jest przedpotopowe, hm, całkiem możliwe, taki już ze mnie dziwak że nie przekonuje mnie styro pod płytą. Edytowane przez Obludek