Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość iwb

mury 3 warstwowe a właściwie ten ostatni stawia się na ławie a nie na jakimś styropianie

co ty chcesz aby przeniósł obciążenie ściany kilkunastu ton na podłoże

o tym trzeba wcześniej myśleć że chce się ścianę 3 warstwową

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mury 3 warstwowe a właściwie ten ostatni stawia się na ławie a nie na jakimś styropianie

co ty chcesz aby przeniósł obciążenie ściany kilkunastu ton na podłoże

o tym trzeba wcześniej myśleć że chce się ścianę 3 warstwową

Gdybys doczytał dokładnie o co koledze chodzi to zauważyłbyś że on chce postawić ścianę trójwarstwową na płycie fundamentowej. Ten twój obrazek sugeruje (nie ma opisu!) że mozna warstwę licową postawic na styro i tak mag 73 to zrozumiał. Stąd moja sugestia by albo zrobić warstwę izolacyjną ze szkła piankowego albo dorobic dodatkowy fundament. I jedno i drugie ma wady. Szkło drogie, dodatkowy fundament znów może nierówno w stosunku do płyty osiadać.

Gość iwb

gdyby ktoś mogę na e-mial przesłać dużo większe zdjęcie to nie moja wina że tylko takie formaty murator przyjmuje

co do opisu mogę także podpowiedzieć ale nie wskazać dokładnie czym to zrobić

za reklamę mi nikt nie płaci

Gość iwb

90% zgłoszeń klientów to właśnie polecenia i wytyczne z muratora, dzięki WAM mamy tyle roboty że się nie wyrabiamy

dlatego sami chcemy się przekonać co tak naprawdę tu polecacie innym, dlaczego ciągle przeciekają ławy i wszystko się sypie

90% zgłoszeń klientów to właśnie polecenia i wytyczne z muratora, dzięki WAM mamy tyle roboty że się nie wyrabiamy

dlatego sami chcemy się przekonać co tak naprawdę tu polecacie innym, dlaczego ciągle przeciekają ławy i wszystko się sypie

"Forum - Budowa - wymiana doświadczeń - Fundamenty i piwnice - płyta fundamentowa" - taki jest tytuł wątku a nie "skontaktuj się na prv" lub "odpowiem na prv". Jak masz coś do powiedzenia co może pomóc to pisz tutaj, a jak nie to załóż płatny profil i szukaj wtedy chętnych na swoją pomoc Panie izolacje wodochronne budynków;)

Edytowane przez Kasieńka i Piotr

Widzę że problem nadal nie rozwiązany, czy naprawdę nie ma nikogo kto ma ścianę 3W na płycie fundamentowej?

Ja jedyne co znalazłem to specjalne konsole metalowe, rozwiązanie masakrycznie drogie i niezbyt pewne. Jak do tej pory to chyba tylko zostaje szkło piankowe pod ściankę zewnętrzną i stawianie normalnie na płycie. Ciągle liczę na Was może ktoś się podzieli swoim doświadczeniem.

Widzę że problem nadal nie rozwiązany, czy naprawdę nie ma nikogo kto ma ścianę 3W na płycie fundamentowej?

Ja jedyne co znalazłem to specjalne konsole metalowe, rozwiązanie masakrycznie drogie i niezbyt pewne. Jak do tej pory to chyba tylko zostaje szkło piankowe pod ściankę zewnętrzną i stawianie normalnie na płycie. Ciągle liczę na Was może ktoś się podzieli swoim doświadczeniem.

Tu masz przykład płyty fundamentowej przystosowanej do ściany trójwarstwowej : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172507-Wdzi%C4%99czny-M07-na-p%C5%82ycie&p=4539498&viewfull=1#post4539498

Witaj! A jak Ci się podoba płyta fundamentowa, do której dałem link?

Kiedyś zdaje się była o tym mowa. Zastanawiałem się po kiego robić dodatkowy fundament do płyty no i właśnie o ile pamiętam przytoczyłeś ten link albo rozwiązanie. Stąd moja wiedza o dodatkowym fundamencie :).

Kiedyś zdaje się była o tym mowa. Zastanawiałem się po kiego robić dodatkowy fundament do płyty no i właśnie o ile pamiętam przytoczyłeś ten link albo rozwiązanie. Stąd moja wiedza o dodatkowym fundamencie :).
Ciekawostką jest to, że ten dodatkowy fundament został zaprojektowany po to, aby bez mostków cieplnych wykonać część ścian jako trójwarstwowe : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172507-Wdzi%C4%99czny-M07-na-p%C5%82ycie&p=4539375&viewfull=1#post4539375

Ostatecznie jednak inwestor zdecydował się to wykonać inaczej : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172507-Wdzi%C4%99czny-M07-na-p%C5%82ycie&p=5431499&viewfull=1#post5431499