Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chyba Pan az tak sie znudzi dzis, ze troche inne substancje zaczyna uzywac... TO NIE MOJ POST!!!!!

zreszta, tu nie ma funkcje "ignore", ale Vega1 juz bedzie zignorowany, nawet nie chce dac spokoj jak osoba ktora dostala szczegolowa oferte potwierdza to co mowie. Pytanie tylko czy to robi bo jest zlozliwy czy bo inaczej nie rozumie i umie.

chce mnie pan ignorować :) ?

To tylko pokazuje pana bezradność. Nie podaje pan na forum rzetelnych informacji. Piszę pan o robieniu płyty w cenie dużo niższej niż 300zł, ale nie dodaje pan że w tym koparkę i podsypkę załatwia inwestor.

A co że tak się zapytam, z drenażem? Też trzeba płacić dodatkowo?

Tego już się pewnie nie dowiemy :p

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To tylko pokazuje pana bezradność. Nie podaje pan na forum rzetelnych informacji. Piszę pan o robieniu płyty w cenie dużo niższej niż 300zł, ale nie dodaje pan że w tym koparkę i podsypkę załatwia inwestor.

Wszyscy ktorzy potrafia czytac sie dowiedza.

coz... to dla mnie zadne nowosci. Firma Bekaert w Polsce to jedna osoba, ktora nie ma ta oprogramowanie potrzebne do tych obliczen. Na szczescie firma Bekaert jest dostepna w innych krajach i tam robia te obliczenie. Twoja wiedza w tym punkcie aktualna.

wywinął się pan od odpowiedzi,czy ma pan te obliczenia w swoim projekcie?

wywinął się pan od odpowiedzi,czy ma pan te obliczenia w swoim projekcie?

Nie. robimy obliczenie pi razy drwzi, a jesli nam sie wydaje ze potrzebujemy wiecej zbrojenie, to wrzucimy stare rowery i co sie tak znajduje wokol budowy.

Co sie dzis tu dzieje? Pisalem Pana nawet troche szczegoly na priv, ale tyle: Te projekty z obliczeniami wg eurokod i wytyczen europejskich dot. fibrobeton sa w Polsce w tej chwili dostepne tylko u nas. Nie chcialem to pisac, bo znowu bedzie krzyk "samochwalenie!", ale co poradze, takie sa fakty.

VEGA przestań chrzanić żadna firma która robi płyty nie zapewnia podsypki i koparki - to jakbyś nie wiedział to taki standard. Mnie 11 osiemnastotonowych wywrotek kosztowało 3K a koparka jak dobrze pamiętam 1,5K. O płycie z ogrzewaniem nikt nigdy nie wspominał to ty sobie gdzieś to zakodowałeś. Po za tym nawet gdybyś chciał je zrobić to pewnie cenę rurki znasz więc trzeba ją doliczyć ile - myślę że 2K to już z górką a rozłożenie to dla sprawnej trzyosobowej ekipy pół dnia.

A i żeby nie było p. Brinkman u mnie nie robił

Edytowane przez plusfoto

u mnie też nie robił.

Pozwól jednak, że jak będę chciał coś drążyć to sam zdecyduję czy to robić czy nie. Nie jesteś mi potrzebny do roli doradcy.

Każda firma ma swoje wytyczne, każda robi inaczej. Ty robiłeś inaczej Twoja sprawa, ja w to nie wnikam. Ja robiłem inaczej moja sprawa.

Chodzi tylko o to, żeby nie mówić że niebieskie jest czerwone. No ale to już sobie z panem T.B omów :p

Ooo a propo, jak widzę T.B. to mam tylko jedno skojarzenie. Aż mi się stęskniło za nim :))

Vega ogolnie piszesz sensownie ale dzis Ci to wyjatkowo nie wychodzi. To zreszta wpisuje sie doskonale w jakis trend spadku jakosci tego forum w ostatnim czasie. Nie bardzo wiem dlaczego chcesz dogryzc. Thomasowi. Ze facet robi plyty taniej niz Ty uwazasz ze sie da? Moze dasz w koncu spokoj i napiszesz choc slowo "przepraszam" po przejzeniu mojej oferty. Thomas sie chyba nie obrazi. Chcesz to pisz do nie na PW.

nie robię płyt zarobkowo (jeszcze) więc ten argument jest chybiony. Nie zamierzam przepraszać pana Brinkmanna, bo za co? Za to że napisał mi że nadużywam jakiś substancji? Alkohol czy narkotyki?? :D :D Nie wnikam.

Fakt, przeoczyłem drenaż. Tu przyznaję mój błąd.

A forum jak forum, forum które niosło pomoc bezinteresownie poszło w stronę komercji. Takie czasy, że kasa liczy się ponad wszystko. Jednym się podoba innym nie. Panu T.B. na pewno się podoba.

Mi chyba też. Ale ogólnie jak komuś nie pasuje, jest w sieci spory wybór takich forów tematycznych. Na niektórych jest wręcz bardzo spokojnie i miło :)

Ostatecznie aby niedziela była zakończona po zgodzie, pozdrawiam wszystkich bez wyjątku i życzę spokojnej nocy :p (co nie znaczy że idę spać)

@ artsarz

Co do twojego pytania o mostek. Chodziło o to, że ja zastanawiałem się nad zrobieniem izolacji tylko 1 metr od krawędzi pod płytą, a resztę na płycie. Dlatego mostek na styku płyty ze ścianami. Jak masz izolację pod całą płytą, to mostka na pewno nie ma.

@ perm

Dzięki za info o tych 5m, to już teraz na 100% zrobię pod całą płytą, bo nawet jakbym chciał te 5m, to będę miał pod całą płytą, bo szerokość domu mam 9 m ;) Chyba, że te 5m, to przy zastosowaniu tylko opaski przeciwwysadzinowej , a nie częściowej izolacji od krawędzi zewnętrznej w stronę środka płyty.

Widzę, że zamiast odpoczywać w weekend, to tutaj zażarta dyskusja byłą ;)

nie robię płyt zarobkowo (jeszcze) więc ten argument jest chybiony. Nie zamierzam przepraszać pana Brinkmanna, bo za co? Za to że napisał mi że nadużywam jakiś substancji? Alkohol czy narkotyki?? :D :D Nie wnikam.

Fakt, przeoczyłem drenaż. Tu przyznaję mój błąd.

A forum jak forum, forum które niosło pomoc bezinteresownie poszło w stronę komercji. Takie czasy, że kasa liczy się ponad wszystko. Jednym się podoba innym nie. Panu T.B. na pewno się podoba.

Mi chyba też. Ale ogólnie jak komuś nie pasuje, jest w sieci spory wybór takich forów tematycznych. Na niektórych jest wręcz bardzo spokojnie i miło :)

Ostatecznie aby niedziela była zakończona po zgodzie, pozdrawiam wszystkich bez wyjątku i życzę spokojnej nocy :p (co nie znaczy że idę spać)

i o tą komercję mi chodzi, nie,że jest ale o że to cholerna obłuda ,że kolega T.B. pisze,że nie może podać ceny bo byłaby to reklama ,a co on robi na tym forum ? to filantropia ?

i o tą komercję mi chodzi, nie,że jest ale o że to cholerna obłuda ,że kolega T.B. pisze,że nie może podać ceny bo byłaby to reklama ,a co on robi na tym forum ? to filantropia ?

Rozumiem że najlepiej jak będą się tutaj wypowiadały tylko osoby które nie mają żadnego pojęcia w danym temacie. Ja wiem że w naszym narodzie każdy się zna na medycynie, budowlance, samochodach i.t.p. ale czasem warto posłuchać kogoś kto się pewnymi rzeczami zajmuje zawodowo. A wielkim problemem nie jest jeśli z konkretami takimi jak cena, rodzaj czy metoda wykonania zwrócisz się na priv. Tam się takie sprawy załatwia a nie tu na forum.

...

@ perm

Dzięki za info o tych 5m, to już teraz na 100% zrobię pod całą płytą, bo nawet jakbym chciał te 5m, to będę miał pod całą płytą, bo szerokość domu mam 9 m ;) Chyba, że te 5m, to przy zastosowaniu tylko opaski przeciwwysadzinowej , a nie częściowej izolacji od krawędzi zewnętrznej w stronę środka płyty.

5 metrów od krawędzi budynku sięga wpływ temperatury zewnętrznej (tak średnio).Czyli bez żadnej izolacji pod płytą musisz dać te 5m opaski by nie uciekało ciepło (przy założeniu że nie masz wysoko wody gruntowej). Ja nie bardzo rozumiem jak ty to chcesz rozwiązać. Narysuj jakoś pobieżnie jak to sobie wyobrażasz..

Witajcie,

Do tej pory czytałem, teraz zaczynam już się decydować na konkretne rozwiązania dotyczące budowy domu. Chciałbym postawić na płytę fundamentową.

Mam jednak jedną wątpliwość.

Projekt, który wybrałem, ma jedną kolumnę na zewnątrz. Jak to zrobić? Jeżeli kolumna będzie elementem płyty, to powstanie mostek termiczny Jeśli nie będzie, to może mi się budynek rozjechać. Jak to ugryźć?

Wiem, że architekt powinien mi to zaproponować, ale po pierwsze - chcę być możliwie mocno przygotowany na rozmowę z architektem, a po drugie - jeszcze go nie mam :)

Tak, dokładnie tak.

Nie jestem pewien, czy mogę tutaj wklejać linki do projektów, ale nazwa to Gładyszów 7

Osobne stopy - ok, będę się modlił, żeby się nie rozjechało :D

P.S.

Wiem, że projekt ma 2 poziomy. Chcę je wyrównać, więc to nie problem.

Edytowane przez kerth