Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiesz co ja nie knuję teorii spiskowej dziejów,jest na karcie technicznej podane 0,09 dla tego materiału.To chyba trochę popadanie w obłęd, ja na takiej zasadzie nie sprzedam nic bo klient powie -prosze udowodnić.Mnie interesuje wykonanie,parametr ciepła,jakość,odpowiedzialność za kompleksowość z jednej ręki projekt-wykonanie,już sie spotkałem z taką rzeczą,jeden projektuje,drugi mówi -jak on taki mądry to niech se to wykona.Dziekuję nie.Może i pięć tysięcy drożej po całości niż tzw. standardowy/ może i 4 bo projekt w cenie/.Poza ta firma wybudowała pod klucz kilkadziesiąt domów,dwa widziałem w weekend,niczego sobie.Nie mam czasu na zastanawianie ,wertowanie for internetowych,gdzie z całym szacunkiem dla Ciebie,jest wielu teoretyków expertów,którzy nawet drewnianego kibla nie stawiali albo budy dla psa.Wyrokuja -to dobre -to shit,ja nie mam czasu,musze zarabiać pieniądze na kredyt,za wynajem chaty płacę 1300zl.

ok kończę do roboty

pogody do budowania wszystkim budującym

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chyba źle mnie zrozumiałeś ale .... nie chodziło o teorie spiskowe i podważanie czyjejś opinii , a jedynie o to ze podejrzewam większą różnicę w cenie twojej płyty niz tej "standardowej" -- z tego co jest wyżej napisane to 360m2 płyty

....Płyta wychodzi 360 m kw ....

po 360 zl za m2

....płyta ma parametr 0,15 , ja mam zdjąć humus i geodeta ma wyznaczyć budynek,reszta to 360 zł na metr kw,....

wychodzi 129600 - chyba że we wcześniejszej wypowiedzi jest mowa nie o pow. tylko o cenie a ja źle to odebrałem :D

ale nie ma co drążyć dalej - mam nadzieję że podzielisz się wrażeniami po tym jak już wyleją ci ten betonowy pumeks i jak to wszystko wygląda w praktyce a nie w teorii i na papierze :)

pozdrawiam

kibito sorry, nie chciałem sie z Tobą kłocić, bynajmniej.Napisałem ogólnie i wybiórczo o niektórych uczestnikach generalnie internetu.Jeszcze raz przepraszam.360 to cena za metr kw.,dom 360 m kw ? nie wiem czy nawet bym taki chciał,mój ma 130 m.Nie musze miec zatem gosposi do sprzątania i głosników do wołania dzieci.kiedys wybuduje parterowy,żebym nie musiał na starość po schodach śmigać.

spoko luz :) no to dom planujesz podobnie jak ja -- u mnie na chwile obecną planujemy pow. użytkowa ---bez garażu-- 138 m2 - ale jak będzie w ostateczności jeszcze nie wiem , jak wiadomo projekty indywidualne to ciągłe zmiany :D ( a powierzchnia zależna od tej granicy kredytu z dofinansowaniem państwa - do 140 m2 pow. użytkowej :D ale to już inny temat)

teraz szukamy konstruktora który wykreśli nam płytę co pozwoli oszacować koszty i porównać je z fundamentami z bloczków .tak więc u mnie nadal etap planowania i gdybania :/ jak będę miał projekt płyty to oczywiście poddam go krytyce i weryfikacji w tym wątku :p

pozdrawiam

Żeby było jasne - marketingowców systemu Legalett wysyłam na drzewo.

Podoba mi się idea płyty fundamentowej i fundamentu grzewczego. "Kumulacja kosztów na początku budowy" mnie nie przeraża. W tym wątku wypowiadali się ludzie, którzy umieścili w płycie wodne ogrzewanie podłogowe.

Zastanawiam się czy nie pójść dalej i nie spróbować wykonać równocześnie z płytą posadzki pod połową domu (piszę o połowie, bo zakładam, że każdy będzie chciał mieć w jakiejś części drewno, albo coś innego).

Jak to sobie wyobrażam:

po wylaniu płyty i wyrównaniu rozprowadzam na połowie powierzchni mieszankę kruszywa (lastrico) i betonu, wyrównuję i czekam aż całość zwiąże. W odpowiedniej fazie budowy wjeżdża firma specjalizująca się w szlifowaniu betonu i doprowadza posadzkę do wymaganego stanu gładkości/równości.

Tym którzy kojarzą lastrico z szaroburą powierzchnią z drugiej połowy XX w. mogę podesłac linki dowodzące że dzisiaj można uzyskać praktycznie dowolny deseń i kolor.

Nie próbowałem na razie szacować kosztów, bo nie wiem, czy to jest technologicznie wykonalne.

Czy można założyć że rozszerzalność cieplna takiej posadzki będzie taka jak płyty i odpuścić sobie dylatacje?

Czy na takiej posadzce można stawiać ściany działowe (a może nośne)?

Przy okazji, jeśli można, pytanie do projektantpłyt - czy panowane ogrzewanie podłogowe ma istotny wpływ na konstrukcję (grubość, zbrojenie) płyty fundamentowej?

Proszę o zakwalifikowanie tego pomysłu do grupy genialne/zwariowane/takie sobie, bez wyżywania się na autorze i komentowania jego potencjału intelektualnego.

Tym którzy kojarzą lastrico z szaroburą powierzchnią z drugiej połowy XX w. mogę podesłac linki dowodzące że dzisiaj można uzyskać praktycznie dowolny deseń i kolor.
Kiedyś sam robiłem trochę lastryka w różnych zakładach pracy(tego szaroburego ewentualnie w kolorze)Aż jestem ciekawy jak to się teraz robi jako luksusowe wykończenie podłóg :roll: Podaj te linki jak możesz to ocenimy :D

mała dygresja:

Przez płyte przewinie się podczas budowy kilka ekip - daj boże jak połowa bedzie trzeźwa :wink:

Płyta ma przeżyć:

1. murowanie (walajaca się zaprawa)

2 stemplowanie stropu

3. betonowanie stropu (to jest żywioł - beton z pompy)

4. tynkowanie

5. pomysły budowlańców.

Jesteś pewny że warto ją robić "na gotowo" na początku budowy?

mała dygresja:

Przez płyte przewinie się podczas budowy kilka ekip - daj boże jak połowa bedzie trzeźwa :wink:

Płyta ma przeżyć:

2 stemplowanie stropu

4. tynkowanie

5. pomysły budowlańców.

Jesteś pewny że warto ją robić "na gotowo" na początku budowy?

Witaj coulignon!Zawsze to można przeszlifować żeby wyczyścić i odświeżyć.Ruszyłeś już u Siebie dalej z robotami bo jakoś ostatnio nie miałem czasu żeby zajrzeć do Ciebie

Kiedyś sam robiłem trochę lastryka w różnych zakładach pracy(tego szaroburego ewentualnie w kolorze)Aż jestem ciekawy jak to się teraz robi jako luksusowe wykończenie podłóg Podaj te linki jak możesz to ocenimy

np. http://www.gravit-renowacja.com/pl/galeria/id_541.html

Przez płyte przewinie się podczas budowy kilka ekip - daj boże jak połowa bedzie trzeźwa

Płyta ma przeżyć:

2 stemplowanie stropu

4. tynkowanie

5. pomysły budowlańców.

Przy drewnianym stropie nie będzie stemplowania i betonu z pompy. Murowanie i tynkowanie nie powinno spowodować szkód nie do wyeliminowania przez szlifowanie.

W sumie wszystko sprowadza sie do porównania: układanie posadzki czy szlifowanie. Sądząc po fotkach efekt szlifowania zajeb... ale nie żebym przekonywał. Tak sobie dywaguję.

Przyznam się, że mnie też to nurtowało i dlatego moja płyta posadowiona jest na zagęszczonych warstwach grubego żwiru, pospółki i chudziaka. Szczury przeżrą się przez dosłownie wszystko a ja zaobserwowałam na wsi z jaką lubością konsumują styropian ...kury. Chociaż oczywiście ptaki pod płytą raczej nie buszują to dało mi to myślenia. Niemniej jednak rozmawiałam z Panerm od certyfikatów energetycznych i powiedział że wg unijnych przepisów wymagana jest izolacja odwodowa budunku.

rozmawiałam z Panerm od certyfikatów energetycznych i powiedział że wg unijnych przepisów wymagana jest izolacja odwodowa budunku

Istnieje poważna obawa, że ten Pan to jakiś idiota, który dostał uprawnienia po jednym ze śmiesznych kursów albo Ciebie uważa za idiotę który łyknie wszysto pod hasłem "Unia wymaga". Niech poda o jaki "przepis" mu chodzi, to pogadamy. Oczywiście zamknięcie obwodu (nie "odwodu") izolacji ma sens techniczny, ale nie chce mi się wierzyć żeby Unia tak swoje zalecenia formułowała. Czekam na link do "przepisu".

Co do myszy i szczurów. Nie jestem specjalistą, ale rozpatrując sprawę zdroworozsądkowo:

- Na pewno żadne ssaki nie trawią styropianu (nie słyszałem o żadnych organizmach żywych dla których miałby wartości odżywcze).

- Jeśli nie trawią, to gdzie te m3 styropianu spod domu wyniosą? Widział ktoś kopce styropianu wokół domów usypane przez gryzonie?

- Praktycznie każdy dom bez podpiwniczenia ma podłogę na gruncie izolowaną styropianem (chyba że chodzi o reklamę keramzytu). Zgoda, ławy fundamentowe chronią, ale słyszł ktoś o jakichś problemach?

- Pod styropianem musi być warstwa ubitego żwiru/pospólki - to też wyjedzą albo wyniosą do ogródka żeby się do styropianu dostać?

- Płyta fundamentowa jest podobno w Niemczech czy Szwecji bardziej popularna niż ławy - Niemcy nie izolują? Nie zauważyli że im myszy styropian wyjadły?

- W Polsce jest mnóstwo miejsc w których płyta to jedyne rozwiązanie. Domów zbudowanych na płycie jest mnóstwo (nie z miłości do płyty tylko z konieczności). Właściciele nie używali styropianu, czy akutat w ich przypadku myszy się nie dowiedziały?

Podsumowując:

- Płyta fundamentowa leży na izolacji i na warstwie żwiru/pospólki dokładnie tak samo jak podłoga na gruncie.

- Różnica polega na tym, że płyta jest zbrojona i trwale związana ze ścianami nośnymi a podłoga nie.

- Płyta daje możliwość uzyskania ciągłości izolacji na całym obwodzie przekroju poprzecznego budynku, a ławy fundamentowe nie. (Jeśli się mylę, to chętnie posłucham o izolacji umieszczonej pod ławami fundamentowymi).

- Nie dajmy się zwariować hochsztaplerom korzystającym z wymuszania na inwestorach konieczności posiadania jakiegoś świstka zwanego certyfikatem.