Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ta stabilizacja cementem jest fikcja przy takiej konstrukcji.

Stabilizacę osiąga się usuwając warstwę w ktorej znajduja się cząstki organiczne czyli humus i odpowiednio zagęszczając podłoże.

No to chyba nie stabilizuje się humusu :p

Sam chudziak jest zbyt slaby by zapewnic stabilne podparcie dla całej płyty. Nie ma sensu go dawać bo nie spełnia żadnej roli.

Przy odpowiedniej technice nie trzeba nawet betonu żeby zrobić płytę pod dom z samej ziemi można :p

zabiję co niektórym klina ale jak :p

normalnie ...

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dawanie rad jak się nie zna warunków jest całkiem bezsensowne. Nikt z was nie zna budynku gruntu a dajecie rady tak jakbyście byli co najmniej super konstruktorami.

Rady są raczej wszystkie skierowane w jednym kierunku tj. usunięcie izolacji przeciwwilgociowej pod XPS, więc jest coś na rzeczy. To jest projekt jaki dostał mój konstruktor od kolegi i na jego podstawie ma zaprojektować płytę dla mnie, dlatego moje pytania na forum, aby wspomóc go na etapie projektowania.

5. opaska: taka skoszna wersja... watpliwa w wykonaniu, lacze do glownej izolacji bardzo slabe.

to jak wykonać taką opaskę ?

No to chyba nie stabilizuje się humusu

to akurat jest jasne dla mnie :p

Dawanie rad jak się nie zna warunków jest całkiem bezsensowne. Nikt z was nie zna budynku gruntu a dajecie rady tak jakbyście byli co najmniej super konstruktorami. Z mojej strony jedyna rada to zmiana EPS100 na co najmniej 200 a lepiej na XPS. Co do reszty proponuję słuchać konstruktora.

Podalem tylko ogolne zasady dot plyty z fibrobetonu. Do tego warunki nic nie maja. Oczywiscie wychodze ze zalozenia ze grunt jest wystarczajoco nosny, jesli nie, to ten chudziak tez nic nie ratuje. Wazna jest porzadna podsypka, o je grubosci nic nie pisalem.

Ale przy okazji: Badanie gruntu bym zrobil zawsze. Od Maja zeszlego roku teoretycznie sa obowiazkowe w Polsce, a ja chcialbym dokladnie wiedziec, jakie mam grunty pod humusem. Dobra firma od plyt fundamentowych powinna tego wymagac od klienta.

Podalem tylko ogolne zasady dot plyty z fibrobetonu. Do tego warunki nic nie maja. Oczywiscie wychodze ze zalozenia ze grunt jest wystarczajoco nosny, jesli nie, to ten chudziak tez nic nie ratuje. Wazna jest porzadna podsypka, o je grubosci nic nie pisalem.

Ale przy okazji: Badanie gruntu bym zrobil zawsze. Od Maja zeszlego roku teoretycznie sa obowiazkowe w Polsce, a ja chcialbym dokladnie wiedziec, jakie mam grunty pod humusem. Dobra firma od plyt fundamentowych powinna tego wymagac od klienta.

Akurat ciebie mój post najmniej dotyczy:rolleyes:

Mogę tylko dodać że bardzo się zdziwię jak jakiś konstruktor podejmie się tego zadania bez badań gruntu no ale to jego dupsko;)Chyba że dla swiętego spokoju zaprojektuje dla lichego gruntu a inwestor niech płaci.

Edytowane przez plusfoto

Akurat ciebie mój post najmniej dotyczy:rolleyes:

Mogę tylko dodać że bardzo się zdziwię jak jakiś konstruktor podejmie się tego zadania bez badań gruntu no ale to jego dupsko;)Chyba że dla swiętego spokoju zaprojektuje dla lichego gruntu a inwestor niech płaci.

Malo tego. Przypadkiem wiem, ze algorytmy do tych obliczen sa niedostepne w Polsce, maja ich tylko producenci tych wlokien. Czyli, ten konstruktor musial to zrobic pi razi oko albo metoda dedukcyjna, patrzac na istniejacych obliczen.

Ale popelnial blad, poniewaz jestem prawie pewien, ze nawet z tym betonem, obliczenie na EPS100 by podalo "warunek nie spelniono", poniewaz parametry tego materialu sa zbyt niskie. Nie mowiac o tym ze nie ma tych badan na temat klasy fibrobetonu.

Edytowane przez tmann*

Malo tego. Przypadkiem wiem, ze algorytmy do tych obliczen sa niedostepne w Polsce, maja ich tylko producenci tych wlokien. Czyli, ten konstruktor musial to zrobic pi razi oko albo metoda dedukcyjna, patrzac na istniejacych obliczen.

Obstawiałbym metodę dedukcyjną, aczkolwiek u nas w Polsce wszystko jest możliwe, nawet wersję a dam tak i będzie. Przecież do teraz w społeczeństwie istniej pogląd że jak się coś trochę zmieni to nie będzie to miało wpływu.

Obstawiałbym metodę dedukcyjną, .

Ja tez. Moglbym jeszcze wiecej do tego tematu powiedziec, ale dzis kasowali mi nick, ktorego juz mialem od 4 lat, i sygnature, mysle ze konkurencja mi kablowala :D

(smieszne w tym, ze ten nick to tylko pierwsza litera imienia i nazwisko, zadna reklama, zadne namiary itd nie mialem)

Kto szuka ten znajdzie, wiecej info chetnie poza fm :)

Pozdrawiam

Thomas B. :D

(ocenzurowano)

Edytowane przez tmann*

zastanów się nad wymianą części gruntu na tłuczeń. Wychodzi co prawda 2x drożej niż piasek, ale korzyści przy Twoim gruncie będą znakomite.

A co do tego zbrojenia to się zastanawiam jak tego ustrojstwa użyć i czy będzie tańsze?

niby to ustrojstwo takie zajefajne, i jak tu piszą najlepsze ze wszystkich, ale w konkretne konstrukcje (czy to państwowe czy prywatne) wciąż idą pręty i to nie cienkie...

Edytowane przez vega1

niby to ustrojstwo takie zajefajne, i jak tu piszą najlepsze ze wszystkich, ale w konkretne konstrukcje (czy to państwowe czy prywatne) wciąż idą pręty i to nie cienkie...

może i dobre, ale cholernie drogie i jak pisze tmann nikt nie ma w Polsce algorytmów do obliczeń tego, więc jest to jakaś pomyłka. Będę optował za standardowym zbrojeniem z prętów.

C30/35
to jest mikro błąd bo powinno być C30/37.

Ale popelnial blad, poniewaz jestem prawie pewien, ze nawet z tym betonem, obliczenie na EPS100 by podalo "warunek nie spelniono", poniewaz parametry tego materialu sa zbyt niskie. Nie mowiac o tym ze nie ma tych badan na temat klasy fibrobetonu.

Dla tego klepie się wszystkie wzory do arkusza kalkulacyjnego.

Widzisz co masz i w tedy jajca nie wychodzą.

http://inzynieria.weebly.com/technologia-budowy.html po to się robi mieszankę z cementem.

może i dobre, ale cholernie drogie i jak pisze tmann nikt nie ma w Polsce algorytmów do obliczeń tego, więc jest to jakaś pomyłka. Będę optował za standardowym zbrojeniem z prętów.
Nie chodzi chyba tylko o cenę. Moim zdaniem to się nigdy nie przyjmie na stałe. Jednak pręt scala konstrukcję zupełnie inaczej niż takie zbrojenie rozproszone.

zastanów się nad wymianą części gruntu na tłuczeń. Wychodzi co prawda 2x drożej niż piasek, ale korzyści przy Twoim gruncie będą znakomite.

ida bo konstruktorzy tu nie umieja to zaprojektowac, patrz wyzej. Bys sie dziwil co z tym "ustrojstwem" mozna robic. A plyta fundamentowa pod domem jednorodzinnym to raczej pikus, przeciez to nie sa mosty. :)

Ta technologia nawet jest oszczedna i korzystna, jesli sie laczy wlokien stalowych ze zbrojeniem tradycyjnym, bo, owszem, oba technologie maja swoje zalety.

Kiedys juz pisalem, czesc konstrukcyjna z fibrobetonu nie jest gorzsza ani lepsza od te ze zbrojeniem tradycyjnym, musi spelniac swoja funkcje, i tyle. To zapewniaja porzadne obliczenie.

Od roku 2010 mamy normy i wytyczne do tego, a producenci tych wlokien juz przed tym miely aprobaty techniczne z badaniami, w sumie ta technologia nie jest az taka nowa.

pozdrawiam

Thomas B. :)

No moze trzeba by bylo pisac "prawie nikt" :D

a strasznie drogi? No jakos nie bardzo, wychodzi zdecydowanie taniej niz plyta zbrojona tradycyjnie, biorac pod uwage rowniez robocizna.

Aha... zgadza sie, powinno byc C30/37

I sprawdzalem Wasz projekt, Kamil i Basia, ten dom na pewno sie nadaje do plyte z fibrobetonu, nie mam watpliwosci :)

Pozdrawiam

Thomas

I sprawdzalem Wasz projekt, Kamil i Basia, ten dom na pewno sie nadaje do plyte z fibrobetonu, nie mam watpliwosci

dzięki że popatrzyłeś w projekt. Mam coraz więcej wiedzy :) z którą trzeba się przespać. Jutro spróbuję ogarnąć temat ceny tych pręcików i będę wiedział więcej, a konstruktora popytać jak to jest zaprojektowane :) zobaczymy co odpowie :D

p.s. pytałem o XPS i wielkości w jakich jest sprzedawany, bo nie znalazłem większych jak 10cm? Można znaleźć grubsze ?

panie Tomaszu, nie wierzę że w wielomilionowym narodzie wynalazców, i wielkich umysłów, nie można znaleźć ludzi którzy umieli by to zrobić (zaprojektować). Zresztą pan też w jakimś tam stopniu podpiera się klasycznym zbrojeniem z prętów. To chyba o czymś świadczy...

no dobra... nie bede tu zdradzic wszystkie tajemnicy, ale problem w tym, ze

1. algorytmy do tych obliczen maja tylko producenci tych wlokien, to sie juz zaczyna z parametrami tych wlokien. Jest tzw. VDS, to sa 3 producenci tych wlokien, a to znowu sa jedyne ktore maja aprobaty do zastosowan w czesciach konstrukcyjnych.

2. Wytyczne fibrobetonu wymagaja badanie, jak wyzej juz tlumaczylem. W polsce jest tylko jeden instytut posiadajacy sprzet, ktory sie do tych badan wg wytyczen nadaje, a tam te badanie sa takie drogi, ze sie nie oplacaja.

3. Jest jedna firma w Polsce, ktora to tak zalatwila, ze spelnia wszystkych tych wymagan.

4. Owszem, sa sily i obciazenie, ktore wymagaja dodatkowe tradycyjne zbrojenie. Ale wlasnie, dodatkowe, i duuuzo mniej niz cala tradycyjna plyta, czyli jak najbardziej sie oplaca. Prowadzi to m.i. do tego, ze ceny moga byc nizsze niz niektorzy tu sobie wyobrazaja.

Edytowane przez tmann*

dzięki że popatrzyłeś w projekt. Mam coraz więcej wiedzy :) z którą trzeba się przespać. Jutro spróbuję ogarnąć temat ceny tych pręcików i będę wiedział więcej, a konstruktora popytać jak to jest zaprojektowane :) zobaczymy co odpowie :D

p.s. pytałem o XPS i wielkości w jakich jest sprzedawany, bo nie znalazłem większych jak 10cm? Można znaleźć grubsze ?

Projekt i wlokna: moge dac namiary (ja nie handluje wloknami, ale moge pomoc)

XPS: Styrodur BASF 3035CS jest dostepny w grubosci do 20cm, moge pomoc (rowniez nie handluje tym materialem)

Pozdrawiam

Thomas