Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale co w przypadku nieogrzewanych pomieszczeń gospodarczych, które co gorsza mogą być obok pokoi ogrzewanych podłogówką?

Chyba nic. Po prostu pomieszczeni będzie chłodniejsze a będzie dogrzewane sąsiednimi pomieszczeniami.

I jak wyeliminować mostek przy ścianie 3W na płycie?

http://images32.fotosik.pl/109/61e4c615b57cdc5e.gif

Trochę komplikacji ale skoro chcesz ścianę 3w to musisz pocierpieć :wink:

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zmiana nieistotna. Kierbud wpisuje w dziennik załączając projekt płyty.

i tu sie nie zgodze z kolegą... to jest istotna zmiana i dlatego też miałem odpowiedni załącznikw projekcie przy składaniu o PNB,,

pozdrawiam

Browar

ps..

jak zwykle w piątek ochoczo browar sączy

chyba jednak nie trzeba. Byłem w urzędzie odpowiednim i Pan urzędnik od razu powiedział że trzeba wniosek. To zapytałem jaka jest podstawa prawna, tak z ciekawości :wink: Pan urzędnik usiadł do ustawy, poczytał, podumał i powiedział że to zmiana nie istotna i chyba nie trzeba, ale spyta szefa. Po 10min poszukiwań szefa, przyszedł z informacją że nie ma go i trzeba dzwonić w późniejszym terminie.Jak zadzwoniłem to dalej nie był pewny (ale z tonu wypowiedzi wnioskowałem, że nie trzeba :lol:

i tu sie nie zgodze z kolegą... to jest istotna zmiana i dlatego też miałem odpowiedni załącznikw projekcie przy składaniu o PNB,,

Nie, nie,nie. Oczywiscie mozna zlozyc to z wnioskiem o PNB ale nie trzeba.

Lista zmian istostnych:

zmiana objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu; istotne będzie zatem na przykład inne usytuowanie budynku względem granic działki i nieruchomości sąsiednich;

zmiany charakterystycznych parametrów domu: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji; nie można zatem samodzielnie zwiększyć powierzchni domu, dobudować piętra ani też odwrotnie - z domu piętrowego uczynić parterowego, dobudować dodatkowego pokoju czy garażu ani też zwiększyć lub zmniejszyć długości i szerokości domu;

zmiana warunków korzystania z obiektu przez osoby niepełnosprawne (dotyczy to obiektów użyteczności publicznej, takich jak szkoły, urzędy, ośrodki zdrowia);

zmiana sposobu użytkowania budynku lub jego części, na przykład zamiast budynku gospodarczego chcemy wybudować duży warsztat samochodowy lub też część domu przeznaczyć na sklep;

zmiana ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w wyniku czego projekt stałby się sprzeczny z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego lub decyzją o warunkach zabudowy (np. na terenie zabudowy mieszkaniowej postanawiamy zbudować zakład produkcyjny).

Cała reszto to zmiany nieistosne. Moze to się wydawac pewnym kuriozum mając na uwadze tak powazną ingerencję w konstrukcję budynku jak zmiana sposobu fundamentowania. Ale urzędasów interesuje tylko czy chałupka będzie 5 cm szersza czy nie :wink:

Cała reszto to zmiany nieistosne. Moze to się wydawac pewnym kuriozum mając na uwadze tak powazną ingerencję w konstrukcję budynku jak zmiana sposobu fundamentowania. Ale urzędasów interesuje tylko czy chałupka będzie 5 cm szersza czy nie :wink:

:-? to może trafiłem na jakiegoś nadgorliwego urzędasa hobbystę :lol:

nie będę sie sprzeczał ale takie podejście urzędów jak piszesz to kolejna przesłanka za tym żeby znieść wreszcie te śmieszne PNB...

pozdrawiam

I jak wyeliminować mostek przy ścianie 3W na płycie?

http://images32.fotosik.pl/109/61e4c615b57cdc5e.gif

Trochę komplikacji ale skoro chcesz ścianę 3w to musisz pocierpieć :wink:

Witam, Panie Monty Python, a na czym to cierpienie polega? bo też chcę pożenić 3W z płytą.

Pytanie do wszystkich konstruktorów(zawodowców i hobbystów): chciałbym dac elewację klnikierową i zastosowac płytę fundamentową (zastanawiam się nad cegłą lub płytką, wole cegłę). Czy pod warstwę cegieł wylewa się oddzielną "ławę" na dodatkowym korytku ze styropianu, czy trzeba wylać tradycyjny fundament? (to pewnie głupie pytania, ale i głupek w tym temacie pyta.

Drugie pytanie, przy okazji (troche OT), czy ze względu na energooszczędnośc, lepiej dac płytki czy cegły z klinkieru (chodzi mi o kotwy lub kołki, któe beda przechodzić przez warstwę izolacji)?

pocierpieć w sensie takim że trzeba wykonanć dadatkowy fundament pod ściankę osłonową.

Nie musi być jakiś mocny ale jednak. Co do kotew... Nie wiem. policz pole przekroju takiej ktowy, pomnóz przez ilośc i zobacz czy jest się czym przejmować.

ale mi właśnie o to chodzi, czy to cierpienie się skończy i czy ma sens, czy trzeba, ładować się z wykopem do ścianki elewacyjnej pod poziom przemarzania czy wystarczy 2 "korytko" na szalunku ze styropianu, jak będzie pracowała warstwa 1 i warstwa 3? czy raczej zostają mi płytki. bo w moim przypadku jeśli trzeba kopać głęboko, oznacza nasypanie ton ziemi wokół, przy samej płycie ten koszt odchodzi.

PS. chyba różnica między kotwami i kołkami raczej pomijalna

Z tymi gryzoniami to chyba lekka przesada. Kopią i lęgną się tam, gdzie mają dużo pożywienia - a przecież nie stawiasz stodoły czy obory wypełnionej ziarnem, tylko dom na jałowym, mocno ubitym podłożu, a w okolicy nie ma co jeść... :(

To nie są warunki przyjazne dla gryzoni, a nawet gdyby to te stwory nie zamieszkują pod budynkami. Wiem bo miałem kiedyś szczury w okolicy i tym wg mnie nie należy się przejmować.

Podpowiedzcie mi jak rozwiązać problem garażu w którym będzie kanał i połączenia tego z płytą?

Chyba się nie da - pod domem płyta, a pod garażem fundament?

Ja u siebie myślę zrobić wiatę, będzie on przedłużeniem części dachu i opierać się będzie na normalnych fundamentach. Odległość gdzieś 4 m od płyty wystarczy aby można bezpiecznie zrobić fundament. Z tego co pamiętam to bezpieczny kąt zejścia to około 30 stopni (dla piasków jak u mnie).

Kolejna płyta wg projektu Pana Sochy dołączyła do klubu "płytowców".

Tym razem z zatopionymi rurkami ogrzewania podłogowego (wszyscy odradzali, ale się udało i rurki są całe) i zatarta na gładko przez firmę od posadzek przemysłowych

http://images50.fotosik.pl/122/8efe7308337929cfmed.jpg

http://images41.fotosik.pl/118/e5432566c51a7bd9med.jpg

Więcej zdjęć tutaj:

http://rafalkac.fotosik.pl/albumy/632791.html

U mnie garaż jest na osobnej płycie 20cm niżej (bez ocieplenia podłogi) oddzielony styropianem od domu 20cm. Najpierw chciałam zrobić go na normalnych fundamentach i oto co odpisał mi Pan W. Socha:

"Proponuje pod garażem zrobić również płytę choćby z ekonomicznych i czasowych powodów. Będzie taniej i szybciej. Oczywiście nie ocieplony. Tak przytulony garaż jaku u Pani w przypadku tradycyjnego posadowienia wymaga albo zrobienia go przed płytą albo drogiego szalowania wykopu ponieważ położony jest o ok 1m głębiej od płyty i spod płyty osówało by się kruszywo. Czym to grozi nie musze mówić. W przypadku płyty nie ma takiego problemu"

Propozycja aby zlecać wykonanie płyt firmom zajmującym się wykonywaniem posadzek przemysłowych, patrząc na zamieszczone zdjęcia, wydaje się uzasadniona. Ale zdjęcia nie oddają wszystkiego. Co jeśli położy Pan w dowolnym miejscu 2,5 m łatę? Jakie wychodzą różnice ? Jaka ampituda odchyłek poziomu wyszła na całości płyty?