Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

alberciq - zalezy czym grzejesz i do jakich temp. rozgrzewasz płytę , przykład BL pokazuje ze rurki w dolnej warstwie są OK jesli nie rozgrzewasz zbyt mocno i intensywnie płyty bo wtedy ona sie ugina

przy kablach grzewczych nie rozgrzewam płyty do wyzszej temperatury niż 24 stopni (nie wiem do jakiej temperatury rozgrzewa sie płyta w miejscu ulozenia samego kabla)

co do rozchodzenia sie ciepla - ono rozchodzi sie jednakowo we wszystkich kierunkach , akumulacja jest przereklamowana , ona conajwyzej dale stabilizacje temperatury w okresach bez grzania np gdy braknie prądu

Edytowane przez R&K

zależy jakie schody, przeważnie to wiekszego znaczenia nie ma, chyba że schody sa specyficzne i przenoszą jakieś obciążenia ścinające poziome.

Teoretycznie powinno sie wystawiać zbrojenie do schodó z płyty, ale że często potem wysokości kondygnacji są zmieniane, czy sama geometria schodów jest zmieniana , to po prostu te zbrojenie nie trafia w schody, to wtedy wkleja sie zbrojenie w konkretnym miejscu.

Wystaw zbrojenie, jak nie trafisz to je wytniesz

to temat o płytach, więc chyba nie ma sensu kontynuować wątku o wyborze ogrzewania

znam plusy i minusy obu rozwiązań i wybrałem to co mi bardziej odpowiada, jeśli ktoś chce podyskutować to zapraszam do mojego dziennika

a porównanie do zmywarki wyjątkowo nietrafione, bo zmywarka pozwala mi zaoszczędzić masę czasu, a podłogówka nie

natomiast sama jakość mycia z ręcznego zdecydowanie lepsza

a porównanie do zmywarki wyjątkowo nietrafione, bo zmywarka pozwala mi zaoszczędzić masę czasu, a podłogówka nie

natomiast sama jakość mycia z ręcznego zdecydowanie lepsza

Porównanie miało na celu pozazanie, jak rzecz z pozoru zbędna i niepotrzebna staje sie przydatna i doceniana dopiero po zakupie.

Mieszkałem z grzejnikami, teraz z podłogówką i nigdy więcej grzejników.

Dla mnie, podłogówka, podobnie jak zmywarka daje większy komfort mieszkania i tyle. Stąd to porównanie.

W wątkach typu "co zmieniłbym, gdybym budował jeszcze raz" bardzo częstu u inwestorów, którzy wybrali mieszany układ ogrzewania pojawia sie wniosek "podłogówka 100%".

Byłem dzisiaj u Kraszana, robota fajnie idzie ale dość wolno w porównaniu do forumowego tempa. U mnie będzie robił ten sam wykonawca, więc widzę jak pracuje :)

Opisz swoje problemy z zagęszczeniem gruntu do 0,68. Ciekaw jestem jak doświadczenia innych w tej materii.

Edytowane przez skrabi

u R&K w projekcie widziałem Id 0,9. U mnie w projekcie nie podano i też się nad tym fantem zastanawiam. grunty zagęszczone to w teorii chyba od 0,65, wiadomo, że im więcej, tym lepiej. u mnie wyszło wstępnie w najsłabszym miejscu 0,75 (wg mnie za mało), ale będzie jeszcze zagęszczane przy niwelacji wierzchniej warstwy piasku, prawdopodobnie jutro.

muszę to jeszcze skonsultować z kierownikiem budowy. a jak wygląda to u Ciebie?

Edytowane przez imrahil

na samej górze mam jakieś 15-20 cm piachu kopanego. wszystko zagęszczone zagęszczarką 500 kg. geolog określił Id po badaniu takim talerzem (nie wiem jak to się nazywa). a dole mam tłuczeń (30-60 mm), potem taki drobny żółty. te warstwy zagęszczałem też co 20 cm i ocenić je można jako bardzo dobrze zagęszczone (koparka nie zostawiała śladu, wierzch był twardy jak beton). gorzej właśnie z tym piaskiem (mimo że kopany niepłukany), wierzchnia warstwa wydaje się podejrzanie sypka. geolog stwierdził, że jest ok, ale tak jak pisałem - lepiej to skonsultować z kierownikiem.

Ja mam grunt rodzimy o Id=0,54 (piasek średni, miejscami nieznacznie zagliniony), na to nawiezione 15cm piasku kopanego.

Zagęszczane zagęszczarką 200kg.

W projekcie nie ma podanego wymaganego stopnia zagęszczenia gruntu, płyta byłą liczona jak dla gruntu rodzimego i tak też zostałą zagęszczona nawieziona warstwa.

Is mam w takim razie wystarczająco wysoki, chociaż i tak wkurza mnie, że nie mam podanego w projekcie wymaganej wartości. Tak samo z rodzajem piasku czy styropianu. dobrze, że jest internet i forum Muratora, ale przecież nie o to chodzi, żebym przy każdym etapie budowy szukał informacji w sieci, bo w projekcie albo czegoś brak albo jest z błędem.

nie schody powinny być odłączone o konstrukcji domu :p

logiczne :p. u mnie cały budynek będzie oddylatowany ;). a schody wewnątrz - w tym tygodniu się okaże jak to rozwiążą budowlańcy, ale chyba skłonię się do rozwiązania podanego gdzieś wyżej - zostawimy to na potem. bo nie wiem na ile wysoki będę miał strop nad parterem - kolejna bolączka mojego indywidualnego projektu, który nie uwzględnia wysokości bloczków, z których buduję dom. jest tylko podana wysokość, która nijak ma się do rzeczywistości.

Bo thomas straszył, że jak upuszczę klucz w pomieszczeniu gospodarczym, to w kuchni żona oparzy się kawą :)

A tak poważnie, to oczywiście nie ze wzglądu na cenę (bo już miałem całość XPS kupionego) tylko z uwagi na łatwośc poprowadzenia instalacji wylewką w warstwie styro, oraz z uwagi, że planowałem ogrzewanie powietrzną pompa ciepła, a zmieniłem na gaz, więc akumulacja w płycie była mi zbędna.

och.. a to teraz wszystko moja wina??!! Ogolnie, jak już mowilem, uważam ze dobrze zrobilesz, chociaż można by było również wersja 20cm XPS pod a 10cm EPS nad...:D

Troche mnie nie było, i widze ze dużo się dzieje tu ostatnio.

Nie czytałem wszystkiego, ale pare rzeczy zauwazylem.

kanalizacja pod plyta: szare rury sa be, nie maja wytrzymalosci do tego, sa to rury do zastosowan wewnetrnych. Czyli, pod plyta tylko rury fi 110 i fi 160. Przewaznie glowna zyla zbiorcza fi 160, a wszystkie punkty, które potrzebują bezpośredni dostep fi110 (wc, piony, prysznic z racji możliwość płaskiego brodzika i mało miejsce aby zachować spadek, wszystkie punkty które sa daleko od następnego punktu itd)

Projektowanie jest dość proste, trzeba znalesc najkrotsza droge, unikac zbędne zakrety itd., i najlepiej unikac kolana 90 stopni, lepiej 2x45 lub nawet 3x30.

Glebokosc: Może być płytkie pod plyta, my robimy wykop recznie po zagęszczaniu i niwelowaniu podsypki, żeby rury nie uszkodzić zagęszczarka.

piasek: najważniejsze haslo jest latwozageszczalny. Glina może być, jeśli nie za dużo i jeśli jest domieszane przez mlyn a nie koparka. Dobrze roznicowana frakcja gwarantuje zageszczalnosc, pylasty piasek jest be. Nie musi być 1 gatunek, musi być dobrze zagesczczalny.

Id lub Is: można i to i to uzywac, sa tabelki które podaja stosunek. Id 0,7 odpowiada ok Is 0,97. W wiekszosc analiz dziś używane jest Id. Grunt powyżej Id 0,4 liczy się jako grunt nosny, ale pod plyta saramy się osiagnac Id 0,7. Nie jest to zawsze możliwe, w zaleznosci od materialu do podsypki. Ostatnio w Olsztynie mielismy taki piasek, ktory się mimo zagęszczarki 500kg i dlugej i namietnej zagęszczania nie dalo więcej niż do Id 0,65 zageszczac. Geolog przyjechal i sprawdzal dwa razy, sonda DPL oraz sonda elektroniczna.

Jestem teraz w terenie, ale może uda mi się podac tatabelke jako obraz robione telefonem, jak wieczorem wracam i znajde ta tabelke, to zrobie. Może się przyda :)

pozdrawiam

Thomas

Edytowane przez tmann*