Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam Panowie,

jestem tu nowa i od razu mam pytania. Mam zaprojektowaną płytę:

- 30 - zagęszczony piasek

- 30 - styrodur

- 40 - żelbetowa płyta f. - B-25

- folia budowlana

- później: 10cm legary i pomiędzy wełna mineral. (pomiędzy wełną będą pprowadzone instalacje) i na to deski (3cm).

Czy pomiędzy styrodurem i betonem nie powinno być folii?

Ściany planuję z silki 18 + styropian 20. Czy tej płyty nie można odchudzić do 30 cm betonu np. B-30?

Wg projektu strop jest teriva, ale czekam na wycenę stopu monolitycznego (więc może być docelowo lżejszy).

Będę wdzięczna za Wasze opinie i pomoc :)

M.

To chyba znowu konstruktor bez pojęcia projektowal strop zamiast plyty. Niestety często to się zdarza.

Przekroj takich konstrukcji tu już wiele razy opisane, a 40cm to chyba rekord. Do takiego domu spokojnie wystarczy plyta o grubości 20cm.

Folia: nie ma roznych szkol, tylko poprawne i niepoprawne wersje. Folia ma być na ciepla strone, miedzy izolacja i betonem, z roznych powodow.

Za mało informacje na temat grunt, ale czy ten projektant ma jakich rozwiązanie na temat wysadziny, odprowadzenie wody itd.? Czy te 30cm izolacji sa uwzględnione w obliczeniu? (raczej nie, patrząc na grubość plyty... ta plyta wazy 1t/m², dobrze ze chociaż ma być XPS pod plyta...)

Podzrawiam

Thomas

Edytowane przez tmann*

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możę konstruktor pojechał w stronę rys 0,1 mm i powychodziły cuda, ale wtedy stali to jakieś 7 ton by posżło na to, ale kto tam wie, może jakieś specyficzne warunki , może w domu jest basen na płycie i potrzebna szczelność, któż to wie....może zwykły błąd czeski, może to żebra mają 40 cm? A płyta pomiędzy mniej i na przekroju widać przekrój żebra?

Witam,

To mój pierwszy post, także jak coś będzie nie tak proszę o wyrozumiałość.

Buduję dom szkieletowy na trudnym terenie (pod częścią domu 2 metry torfu). Dom na 8 studniach fundamentowych na tym płyta.

Pytanie czy taki układ warstw jest do zaakceptowania w płycie fundamentowej:

- studnie fundamentowe (korki do poziomu wodu gruntowej z betonu W8, reszta zalana B10),

- przestrzenie pomiędzy studniami wypełnione pospółką - zagęszczana warstwowo, miąższość od 0,5 do 2 metrów,

- chudziak B10 - 10 cm,

- folia budowlana,

- płyta 30 cm, zbrojona w dwóch warstawch drutem 12 co 15 cm "na krzyż"- beton B25,

- na to pójdzie folia,

- styrodur 10 cm,

- wylewka zbrojona 6 cm

- płyta z zewnątrz wokół będzie obłozona styrodurem 3 cm po uprzednim pomazaniu dysperbitem,

Studnie oczywiście wychodzą ponad chudziak tak, że opiera sie na nich zbrojenie płyty, które wychodzi ze studni.

Dom szkieletowy jak juz pisałem. Ogrzewanie gazowe, grzejniki zwykłe.

Czy bedzie problem z przemarzaniem płyty? Rózne opinie słyszałem a nie dałem styroduru "pood płyte" żeby jej nie ogrzewać.

Pozdrawiam

Edytowane przez zbinek15

Witam,

To mój pierwszy post, także jak coś będzie nie tak proszę o wyrozumiałość.

Buduję dom szkieletowy na trudnym terenie (pod częścią domu 2 metry torfu). Dom na 8 studniach fundamentowych na tym płyta.

Pytanie czy taki układ warstw jest do zaakceptowania w płycie fundamentowej:

- studnie fundamentowe (korki do poziomu wodu gruntowej z betonu W8, reszta zalana B10),

- przestrzenie pomiędzy studniami wypełnione pospółką - zagęszczana warstwowo, miąższość od 0,5 do 2 metrów,

- chudziak B10 - 10 cm,

- folia budowlana,

- płyta 30 cm, zbrojona w dwóch warstawch drutem 12 co 15 cm "na krzyż"- beton B25,

- na to pójdzie folia,

- styrodur 10 cm,

- wylewka zbrojona 6 cm

- płyta z zewnątrz wokół będzie obłozona styrodurem 3 cm po uprzednim pomazaniu dysperbitem,

Studnie oczywiście wychodzą ponad chudziak tak, że opiera sie na nich zbrojenie płyty, które wychodzi ze studni.

Dom szkieletowy jak juz pisałem. Ogrzewanie gazowe, grzejniki zwykłe.

Czy bedzie problem z przemarzaniem płyty? Rózne opinie słyszałem a nie dałem styroduru "pood płyte" żeby jej nie ogrzewać.

Pozdrawiam

myślę,ze nie mógłbyś dać styroduru pod ruszt bo maszt studnie,to nie jest klasyczna płyta, chyba ok. ,nie wiem tylko jak odetniesz się termicznie?czy podwaliny od szkieletu pójdą na wylewkę? czegoś takiego jeszcze nie widziałem

myślę,ze nie mógłbyś dać styroduru pod ruszt bo maszt studnie,to nie jest klasyczna płyta, chyba ok. ,nie wiem tylko jak odetniesz się termicznie?czy podwaliny od szkieletu pójdą na wylewkę? czegoś takiego jeszcze nie widziałem

No właśnie płyta już jest zalana :) i tu nie bardzo jest już czas na jakieś zmiany ale cały czasd nurtuję mnie to czy tego sturodurupod nie warto było dać.

Nie dałem własnie ze względu na to że i tak w miejscach gdzie są studnie (mniej więcej 9 m2 pod ok 80 m2 płyty - prawie wszystkie na zewnętrznych kawędziach płyty) nie dało by się ich termicznie "odciąć"

Podwalina będzie na 15 cm "wieńcu" wylanym wokół płyty (zbrojenie wyprowadzone z płyty) i w tej 15 cm przestrzeni schowa się wylewka i styrodur. No i tu ew. będzie problem bo na tej przegrodzie patrząc w przekroju od zewnątrz będzie tylko 3 cm styroduru, dysperbit, 15 cm betonu i potem styrodur pod wylewką. Więcej sturoduru z zewnatrz nie moge dać ze względów estetycznych (fundament nie może wystawać ponad ścianę :/

Edytowane przez zbinek15

No właśnie płyta już jest zalana :) i tu nie bardzo jest już czas na jakieś zmiany ale cały czasd nurtuję mnie to czy tego sturodurupod nie warto było dać.

Nie dałem własnie ze względu na to że i tak w miejscach gdzie są studnie (mniej więcej 9 m2 pod ok 80 m2 płyty - prawie wszystkie na zewnętrznych kawędziach płyty) nie dało by się ich termicznie "odciąć"

Podwalina będzie na 15 cm "wieńcu" wylanym wokół płyty (zbrojenie wyprowadzone z płyty) i w tej 15 cm przestrzeni schowa się wylewka i styrodur. No i tu ew. będzie problem bo na tej przegrodzie patrząc w przekroju od zewnątrz będzie tylko 3 cm styroduru, dysperbit, 15 cm betonu i potem styrodur pod wylewką. Więcej sturoduru z zewnatrz nie moge dać ze względów estetycznych (fundament nie może wystawać ponad ścianę :/

zbinek, są takie bloczki cokołowe ISOMUR, być może jeszcze jakieś inne, może to? Tylko nie wiem, czy da się to u ciebie jakoś wsadzić.

Ja mam pytanie dotyczące tej nieszczęsnej izolacji pod płytą. Zdecydowałem się na EPS200. I teraz moje pytanie. Czy to 200 przy EPS oznacza, że wytrzymałość na zginanie, czy poziom naprężenia ściskającego przy 10% odkształcenia wynosi 200 kPa. Bo mam styropian Termo Organiki Fundamend Gold w dobrej cenie, ale chyba nie odpowiada on wytrzymałościowo EPS200, trochę słabszy jest :) No i martwi mnie trochę ta jego nasiąkliwośś < 3%. Myślicie, że się nada czy kupić normalny EPS200.

Parametry tego Golda. Myślicie, że sięnadaje?

Poziom wytrzymałości na zginanie BS 170(≥170kPa)

Poziom naprężenia ściskającego przy 10% odkształceniu wzglednym CS(10)120 (≥120kPa)

Nasiąkliwość wodą przy długotrwałym całkowitym zanurzeniu WL(T)3 (≤3%)

Wiem ,że zaraz zwolennicy XPSa powiedzą, że nie, ale chciałbym tylko wiedzieć, czy można nim zastąpić EPS200?

nie chodzi o zwolenników XPS czy EPS-a. Bo EPS200 się pod płytę nadaje, natomiast taka płyta musi być pod EPS zaprojektowana. Jak masz projekt pod XPS to nie polecam nic kombinować!!

No nie, kolego, nie! Nie mozna powiedzieć że EPS nadaje sie pod płytę. Może zostac zastosowany przy takich a nie innych założeniach, ze spełnionym najwazniejszym warunkiem dotyczącym nacisku długotrwalego. Powinien mieć również aprobatę producenta do takiego zastosowania co tak naprawdę na jedno wychodzi. Podobnie jest z XPS. On się nadaje jeżeli z obliczeń tak wyjdzie. EPS ma jeszcze problem z nasiąkliwością. To też trzeba brać pod uwagę. To że ktos tam zastosował o niczym tak naprawdę nie świadczy. Trzeba pamiętać jaką ten EPS ma spełniać funkcję. Ma stanowić STABILNĄ podbudowę domu i ma spełniać funkcję izolacyjną. Zgnieciony czy tez namokniety nie bedzie spełniał swojej roli albo zrobi to w ograniczonym zakresie. Inaczej mówiąc bedzie to zbędny wydatek.

to dlatego napisałem: taka płyta musi być pod EPS zaprojektowana

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że możliwości żelbetu są ogromne. Można spokojnie zaprojektować płytę, pod której zewnętrzne ściany nośne nie damy nic. Będą wisieć w powietrzu, Czyli damy XPS pod całą płytę, oprócz załóżmy 50cm od krawędzi. Bo inwestor ma taki kaprys.

Więc nie popadajmy już w skrajność, że EPS się nie nadaje ze względu na nośność. Bardziej mnie przekonuje, że jest nieco bardziej nasiąkliwy niż XPS. Ten argument do mnie trafia. Argument nośności - ten nie trafia.

Wszystkosię zmienia z czasem sa coraz to nowsze materiały i starsze wynalazki albo się zmieniaja albo giną . Typowy dom z poddaszem użytkowym to nacisk rzędu 80-100 kpa..to takie wartosci z zapasem, więc teoretycznie EPS o wyższych parametrach się nadaje , minusem jest nasiakliwosć plusem koszty..to podobnie jak z wypełnieniem pod chudziak przy ławach ktoś wrzuca co podleci, ktoś kupuje piasek,

a co się wpinasz? W zbiornik szambo, czy kanalizację masz na działce?

w projekcie mam szambo, ale kanalizacja już kilometr od działki...

dzisiaj w piasku pod płytą rury już mi układali i te najwyżej są tylko 8-10cm w piasku. oglądałem zdjęcia innych, wydaje się ok.

jak szambo, to mogą być nieco wyżej. A ile wypuszczasz nad płytę? Możesz je dać 1cm niżej niż poziom płyty. Wtedy nie przeszkadzają w zacieraniu płyty. Później odkuwasz tylko ten "strupek" o masz ok. Możesz też wypuścić wyżej, dać równo itd. Z tym że jak dasz za wysoko, to trzeba będzie ciąć i sztukować mufami.

Warstwy od góry :żelbet około 25 cm( konstruktor winien wyliczyć zbrojenie płyty),styropian min. eps 200(gęstość min 25kg/m3) o grub. min 16cm (zależne od klasy energetycznej budynku),paroizolacja najlepiej plastpapa grub 0,7 mm, pospółka grub. zależna od grubości humusu (należy zasypkę zacząć na rodzimym, stabilnym jednorodnym gruncie) zagęszczoną zagęszczarką o masie 400-500 kg. więcej wiadomości pod nr 601077771

jak szambo, to mogą być nieco wyżej. A ile wypuszczasz nad płytę? Możesz je dać 1cm niżej niż poziom płyty. Wtedy nie przeszkadzają w zacieraniu płyty. Później odkuwasz tylko ten "strupek" o masz ok. Możesz też wypuścić wyżej, dać równo itd. Z tym że jak dasz za wysoko, to trzeba będzie ciąć i sztukować mufami.

kielichy z kanalizacji teraz są wypuszczone 10-12cm nad płytę (będzie jeszcze styro i wylewka), powinienem skrócić?

na jakiej głębokości w piasku umieszczałeś rury?

kanalizacja mniejszy rozmiar.jpg

zależy czy wpinam się w kanalizację czy w szambo. Jeśli w kanalizację, to nawet na 1,80m. Ale szambo może być dużo płycej. Trzeba się dopasować do warunków.

Swoich rur nie skracaj. Jedynie obłóż je 5cm. styro aby po zalaniu betonem, była możliwość ich regulacji w pionie i poziomie.

zależy czy wpinam się w kanalizację czy w szambo. Jeśli w kanalizację, to nawet na 1,80m. Ale szambo może być dużo płycej. Trzeba się dopasować do warunków.

Swoich rur nie skracaj. Jedynie obłóż je 5cm. styro aby po zalaniu betonem, była możliwość ich regulacji w pionie i poziomie.

Rury kanalizacji 1,8 m pod płytą ? Ale w jakim celu ? Po co się wkopywać tak głęboko i naruszać grunt rodzimy ?

U mnie podejścia to jakieś 30 cm pod styropianem, przyłącze oczywiwiście głębiej.