Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ten material faktycznie jednowarstwowo układane nosi pod plyta 185kN/m² , natomiast wieluwarstwowo "tylko" 140kN/m ² (i tak dużo więcej niż EPS200).

Tak trzeba uwzglednic w obliczeniu, chociaż trochę podejrzewam, ze to również "dupochron" (podoba mi się to slowo, ostatnio inwestor mi to powiedział :D). Zreszta, BASF ma niemiecka aprobatę na zastosowaniu tego produktu pod plyta fundamentowa, i wtedy w tych parametrach jest duzy margines bezpieczeństwa. I tak już nic z tym nie zrobisz, jedynie możesz te sily trochę inaczej zbierac i w ten sposób trochę odciazac te slupy.

myślę niestey,że konstruktor nie wziął pod uwagę kierunków sił,zapytaj go czy ma tam skręcanie w uproszczeniu, jeśli ma -to nie obejdzie sie moim zdaniem bez stopy,jeśli liczył to jak strop jak często bywa - to d..pa

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...),jeśli liczył to jak strop jak często bywa - to d..pa

No, niestety tu racja, często tak bywa. Ale i tak i siak, potrzebne sa dokładne obliczenie obciazen liniowych i punktowych, bez tego nic madrego nie wychodzi. Konstruktor powinien tego mieć, tzn ten który obliczal konstrukcje domu razem z fundamentami.

Często spotykana sytuacja jest również, ze przy obliczeniu plyty uzywaja obciążenie obliczeniowe zamiast charakterystyczne, a w obliczeniu plyty jest wtedy jeszcze raz dodane wspolczynnik obliczeniowy, czyli 1,4. A wtedy wspolczynnik bezpieczeństwa jest 1,96...

Nadal mam jednak wątpliwości, czy w danym przypadku faktycznie wychodzą takie obciążenie. Jakos się wydaje ze jednostki lub przecinek się pop...ilo, 170kN/m² juz bardziej by pasowalo, a to odpowiada 17t....

Rekord obciazen pod slupem jest na razie u nas 365kN, a to był dom z pietrem i poddaszem użytkowym, dwa stropy zelbetowe itd... a tu ma być 1700kN....???

Przeciez nie lezy caly strop tylko na tych dwóch punktach. Przynajmniej nie powinno.

Pozdrawiam

Thomas

Edytowane przez tmann*

Samego silikatu/żelbetu nad belką i belki jest 3,6m x 4 m x 0,24 m = 3,46 m3. Gęstość średnio 1,5, czyli masa ponad 5 ton. Na jeden stronie okna opiera się 2,5 tony, dzieląc to przez powierzchnię podparcia belki (0,24x0,24) wychodzi 90 ton/ m2, czyli 900kPa. Do tego jeszcze strop i dach. To takie moje obliczenia

stopstopstopstop...:D

już chyba widze w czym rzecz.

Mowisz tu o kN/m² (lub kPa), a nas interesują tu prawdziwe obciążenie pod slupem w kN. Te 1700kPa sa tu obliczone na m², a faktycznie wystepuja tylko na 0,0576m², czyli, licząc Twoja kalkulacje z powrotem, wychodzi mi 97,92 kN. To jest liczba która mi raczej pasuje, takie obciążenie sa calkiem normalne pod slupem 24x24. Wcale nie ma co się martwic. Plyta to spokojnie rozprasza na nawet więcej niż 1m². XPS tego bez problemu nosi.

Prosze paniki wylaczac i spokojnie spac, wszystko jest ok :)

Edytowane przez tmann*

Samego silikatu/żelbetu nad belką i belki jest 3,6m x 4 m x 0,24 m = 3,46 m3. Gęstość średnio 1,5, czyli masa ponad 5 ton. Na jeden stronie okna opiera się 2,5 tony, dzieląc to przez powierzchnię podparcia belki (0,24x0,24) wychodzi 90 ton/ m2, czyli 900kPa. Do tego jeszcze strop i dach. To takie moje obliczenia

no to na tej powierzchni podparcia nie pomoże ci żadne dozbrojenie,musisz te siły rozłożyć

no to na tej powierzchni podparcia nie pomoże ci żadne dozbrojenie,musisz te siły rozłożyć

patrz co pisałem wyżej. Te 900kPa sa tylko na powierzchni 24x24, ale tak nie wolno obliczac. Nadal ma (nie uwzgledniajac strop i dach) te 2,5t, czyli 25kN. Plus strop i dach, snieg, wiatr itd i wspolczynnik 1,4 za bezpieczeństwa może wychodzi faktycznie 1700kPa, ale w rzeczywistoscie to nadal nie cale 100kN, czyli nic nadzwyczajnego.

Edytowane przez tmann*

przedluzenia belke na pewno nie szkodzi, ale takie obciążenie sa naprawdę niekłopotliwe. Ile zresztą masz obliczeniowy ciezar na tych slupach? w kN oczywiście, nie kPa lub kN/m² :D

Nie mam takich danych przy sobie, jestem poza domem (a w pdf z projektem nie ma części obliczeniowej). Buduję na odległość, co powoduje u mnie dodatkowy stres ;). Może stąd ta panika, wieczorami nie mam co robić, to analizuję różne rzeczy, a że daleko mi do budownictwa, to wychodzą takie kwiatki.

W każdym razie może chociaż inni będą mieli szansę dzięki temu zwrócić na takie rzeczy uwagę, bo płyta fundamentowa w Polsce to wciąż egzotyka. Dzisiaj bym kupił osobny projekt płyty albo zlecił wykonanie razem z projektem firmie. Pewnie bym zaoszczędził sporo pieniędzy na wymianie gruntu, bo ponoć jeśli chodzi o nośność, to nie było potrzeby wymiany, tak powiedział kierownik po wykopaniu metrowej dziury. A wysadziny załatwiłoby się opaską, którą i tak stosuję.

Edytowane przez imrahil

(...) Dzisiaj bym kupił osobny projekt płyty albo zlecił wykonanie razem z projektem firmie. Pewnie bym zaoszczędził sporo pieniędzy na wymianie gruntu, bo ponoć jeśli chodzi o nośność, to nie było potrzeby wymiany, tak powiedział kierownik po wykopaniu metrowej dziury. A wysadziny załatwiłoby się opaską, którą i tak stosuję.

ech... co mam powiedzieć, jeśli to Ksiazenice k/ Grodzisku maz., to na pewno ta wymiana (grunt gliniasty?) była nie potrzebna, a ja nawet siedze bardzo blisko. Robilismy tam plyte w zeszłym roku...

. ta wymiana to pewnie też jakiś dupochron.

:D:D lubie to slowo...

wysadziny pod plyta można opanować, chociaż, w Rybniku 2 lata temu robiliśmy plyte, a tamten grunt był tak sobie, przynajmniej jak ulegal obciążeniami mechanicznimi (koparka, zagęszczarka), robil się od razu straszny budyn. Ale porzadna opaska razem z drenażem itd. opanuje i taki grunt. No nic, będzie dobrze, plyte masz, trzeba patrzyć do przodu :)

Pozdrawiam

Thomas

Mam inny problem:

ponieważ bloczki (ściana jednowarstwowa) na mojej płycie niewiele są poza jej obrys wysunięte, to pytanie , czy przy ocieplaniu cokołu płyty muszę zostawić miejsce na kapinos (co skróci mi grubość izolacji cokołu płyty do 5 cm), czy też przy płycie nie jest to istotne? i woda może spływać po ścianie do przyziemia, a wokół domu planuję chodnik "na styk" do cokołu?

Właśnie nad tym głównie się zastanawiałem i miałem wątpliwości. Ale belkę i tak dam konstruktorowi do wydłużenia, a całą resztę skonsultuję także z kierownikiem budowy.

Nie masz co się stresować. Popatrz na pierwsze zdjęcie w tym linku:

http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/drzwi-balkonowe-hs-14-5-m2-finezji

Wyobrażasz sobie jakie tam naciski występują ?

Belka nad 6m dziurą balkonową a fundament na zwykłym EPS'ie 200 ... Tu widać zbrojenie tej płyty fundamentowej:

http://gregadamski.com/domek/?p=273

Edytowane przez Barth3z

Nie masz co się stresować. Popatrz na pierwsze zdjęcie w tym linku:

http://oknotest.pl/artykuly-tematyczne/drzwi-balkonowe-hs-14-5-m2-finezji

Wyobrażasz sobie jakie tam naciski występują ?

Belka nad 6m dziurą balkonową a fundament na zwykłym EPS'ie 200 ... Tu widać zbrojenie tej płyty fundamentowej:

http://gregadamski.com/domek/?p=273

już pisałęm, że odpowiednio zaprojektowany płyta, może wisieć nawet częściowo w powietrzu. Panie Brinkmann, jakkolwiek XPS jest materiałem jak najbardziej z najwyższej półki, i nie można mu odmówić wszystkich jego zalet, to proszę nie straszyć ludzi. Nie każdy buduje płytę tak jak pan ze zbrojenia rozproszonego. Płyty zbrojone tradycyjnie, spokojnie wytrzymają posadowienie na EPS200, ba - nawet na EPS100. I nic tu nie da wklejanie sił nacisku i wszystkie te czary mary jakie pan wkleja. Jak pan pisze że płyta może nie wytrzymać, to proszę zaznaczać że chodzi o pańską płytę. A tak, mąci pan ludziom w głowach i straszy nie wiadomo czym. Poprawnie zaprojektowana i zbrojona tradycyjnie płyta fundamentowa, wytrzymają każdy nacisk i każde obciążenie pod które są zaprojektowane.

już pisałęm, że odpowiednio zaprojektowany płyta, może wisieć nawet częściowo w powietrzu. Panie Brinkmann, jakkolwiek XPS jest materiałem jak najbardziej z najwyższej półki, i nie można mu odmówić wszystkich jego zalet, to proszę nie straszyć ludzi. Nie każdy buduje płytę tak jak pan ze zbrojenia rozproszonego. Płyty zbrojone tradycyjnie, spokojnie wytrzymają posadowienie na EPS200, ba - nawet na EPS100. I nic tu nie da wklejanie sił nacisku i wszystkie te czary mary jakie pan wkleja. Jak pan pisze że płyta może nie wytrzymać, to proszę zaznaczać że chodzi o pańską płytę. A tak, mąci pan ludziom w głowach i straszy nie wiadomo czym. Poprawnie zaprojektowana i zbrojona tradycyjnie płyta fundamentowa, wytrzymają każdy nacisk i każde obciążenie pod które są zaprojektowane.

Znowu Pan niepotrzebnie i z nieporozumieniem się zaczepia. Przede wszystkiem moja krytyka na temat EPS pod plyta bazuje na tym, ze ten EPS nie wytrzymuje te dlugotrwale obciążenie, ba, nawet producenci ani nie polecaja ani nie pozwalają na takich zastosowan. EPS 200 przy obciążeniu powyżej 45kN/m² zaczyna pelzac, czyli zdeformuje się powyżej 2% i przez to straci swoje parametry izolacyjne.

Plyta fundamentowa, szczególnie jeśli jest projektowana jako strop owszem wytrzymuje te obciążenie, ale nie o to chodzi. Nigdy nie mowilem ze plyta tego nie wytrzymuje.

Plyta która nie jest zaprojektowana jako strop, ma jako element w obliczeniu jednostkowy odpor gruntu, a wtedy rodzaj izolacji gra role. Izolacje pod plyta należy traktować jako grunt, a 45kN/m² to zadna rewelacja. Skoro mamy zazwyczaj duzy margines bezpieczeństwa w takich obliczen, raczej nic strasznego się nie stanie, obojętnie jaka to technologia. Pan by się dziwil, jakie obciążenie wytrymuja plyty ze zbrojeniem rozproszonym. Poza tym, nikt nie powiedział, ze takie plyty nie zawierają jeszcze dodatkowo tradycyjne zbrojenie tam gdzie potrzebne. Wrecz przeciwnie.

Nie chce nikogo straszyć, ale EPS200 pod plyta nie jest według sztuki budowlanej, bo wytyczne producenta sa integralna czescia zasad, których się trzeba trzymać, aby postepowac wg. sztuki budowlanej. I tyle. :mad:

Nawet nie wiem o co chodzi, chyba Pan znowu się nudzi po prostu. EPS wcale nie był tematem, a ja nikogo nie straszyłem, wręcz przeciwnie w danym przypadku twierdziłem ze nie ma co się martwic. Proszę poczytać...

edit:

już pisałęm, że odpowiednio zaprojektowany płyta, może wisieć nawet częściowo w powietrzu.

i to jest, z przeproszeniem, glupota. Sztuka konstruktora polega na tym, ze zbiera i odprowadza sily i obciążenie w odpowiedni sposób do następnych elementow i w końcu do fundamentu tak, aby się wszystko trzyma i jak najmniej pracuje. A od fundamentu, o dziwo, sily się odprowadza dokad? Tak, do gruntu, kandydat ma pol punkta. Cos takiego. Plyta która wisi w powietrze nie jest odpowiednio projektowana, tylko zle wykonana. Odpowiednio projektowana plyta ma grunt jako element obliczeniu uwzglednione, bo inaczej musze budowac strop i marnować material, czas i kase aby budowac dużo więcej niż byłoby potrzebne.

Edytowane przez tmann*

czy mieliście w projekcie płyty take wystające elementu do podpierania drzwi/okien?

1.JPG2.JPG

zastanawiam się czy je wykonywać czy tylko zamontować okna na konsolach SFS.

Przy drzwiach nad cokołem dałbym kratę wema, żeby po nim nie chodzi po styro tylko po czymś solindym.

Jak ten element wygląda u was?

i to jest, z przeproszeniem, glupota. Sztuka konstruktora polega na tym, ze zbiera i odprowadza sily i obciążenie w odpowiedni sposób do następnych elementow i w końcu do fundamentu tak, aby się wszystko trzyma i jak najmniej pracuje. A od fundamentu, o dziwo, sily się odprowadza dokad? Tak, do gruntu, kandydat ma pol punkta. Cos takiego. Plyta która wisi w powietrze nie jest odpowiednio projektowana, tylko zle wykonana. Odpowiednio projektowana plyta ma grunt jako element obliczeniu uwzglednione, bo inaczej musze budowac strop i marnować material, czas i kase aby budowac dużo więcej niż byłoby potrzebne.

szanowny panie, to nie moja wina że płyta w pańskiej technologii, musi odprowadzać siły do gruntu na całej swojej powierzchni. Jak zwykle foruje pan swoje na wierzch (ja zresztą też :D ). Dodatkowo nie rozumie pan słowa pisanego. Ja nie napisałem że płyta wisi w powietrzu całościowo. Proszę się wrócić kilka postów i doczytać o czym mowa.

Zarzucanie komuś głupoty a nie rozumiejąc o czym ten ktoś pisze, nakazuje w przyszłości zastanowić się nad tym co się wstuka w klawiaturę.

Oczywiście pozdrawiam weekendowo.