Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja mam też płytę liczoną pod silikaty i dachówkę ceramiczną.. beton B30, mam tak że pod ścianami (nie tylko na obrzeżach ale też pod trzema ścianami w srodku są pręty 12mm łączone co 20cm strzemionami z drutu fi 6..

reszta płyty jest z siatki dołem i górą 16x25cm robionej z drutu 12mm..

co do tego co masz pod płytą to ja nie ryzykowałem to zrobiłem odwierty (w kielcach 700 zł) za 3 otwory 4m - dzięki temu wiem co mam i konstruktor też wie że mu rogu nie wysadzi.. a skąd konstruktor wie na jakim poziomie masz wody gruntowe?

przy okazji zapytam tych co robili o takie coś:

1. projekt mam na płytę 20cm.. chcę dołozyć rurki do ogrzewania w płytę, konstruktor nie widzi problemu, wykonawca też - nie widzą w sensie że nie uważają za konieczne zwiększać grubości płyty ale z tego co tu wyczytałem to lepiej o te 2 cm zrobić grubszą? czy tak?

2. w projekcie przy 20cm grubości płyty są strzemiona z drutu fi6 o wymiarach 15x15cm.. i wykonawca pyta/sugeruje/dziwi się (nieootrzebne skreślic) że od zbrojenia do powierzchni płyty będzie tylko po obu stronach 2.5cm betonu - wg niego powinno być z 5cm.. i teraz nie wiem czy jak zrobiłbym płytę o te 2 cm grubszą ze względu na rurki to strzemiona zostawiłbym takie jakie są czy je wydłużać.. czy ta odległość od powierzchni do strzemion ma jakieś znaczenie?

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie przy płycie 20 cm grubość otuliny wynosiła 50mm z dołu i 20mm z góry i ta grubość górnej otuliny to wg mnie drobny błąd konstruktora.

Oczywiście normowo jest OK, ale biorąc pod uwagę specyfikę budowy :) a także, zbrojenie uginające się i podnoszące w trakcie, kiedy podczas betonowania chodzi po nim ekipa to zachowanie tych 2cm wymaga sporej uwagi.

U mnie przy płycie 20 cm grubość otuliny wynosiła 50mm z dołu i 20mm z góry i ta grubość górnej otuliny to wg mnie drobny błąd konstruktora.

Oczywiście normowo jest OK, ale biorąc pod uwagę specyfikę budowy :) a także, zbrojenie uginające się i podnoszące w trakcie, kiedy podczas betonowania chodzi po nim ekipa to zachowanie tych 2cm wymaga sporej uwagi.

pisząc o otulinie masz na mysli właśnie iloć betonu nad i pod zbrojeniem?

czemu za delikatnie?

To macie delikatne płyty. U mnie beton B30, grubość 30cm i górą i dołem fi 14, a płyta prawie 81m2.

masz raczej strop niż płytę.. u mnie jest 140m2 a parametry jw. czym konstruktor tłumaczył takie parametry?

To macie delikatne płyty. U mnie beton B30, grubość 30cm i górą i dołem fi 14, a płyta prawie 81m2.

A co to tnaczy "delikatne" ?

Popękają ? Ukruszą się ?

Mam fundament odpowiedni do tego, by utrzymał konstrukcję domu zaplanowanewgo nad nim.

Też mam b30, ilość stali i grubość płyty adakwatną do warunków gruntowych i obciążeń. I 136 m2

Nie wiem, jaki budujesz dom i jakie masz warunki gruntowe, ale 30 cm b30 to naprawdę bardzo dużo, może mocno na wyrost, co nie jest jakimś specjalnym powodem do dumy.

pisząc o otulinie masz na mysli właśnie iloć betonu nad i pod zbrojeniem?

Tak, jej grubość reguluje norma, ale dla latwości wykonania warto ją zwiększyć o 1-2cm

Edytowane przez fotohobby

A czy ja mówię że to powód do dumy? Też wolałbym cieńszą bo niższe koszty. Konstruktor ma wszelkie uprawnienia więc nie wnosiłem uwag. Jak wcześniej sam liczyłem (zgrubnie, ręcznie na piechotę) to wyszła podobna ilość stali i grubość betonu. O czym miałem dyskutować jak wiem że sam bym się nie podpisał pod słabszą wersją. Pewnie 25-centymetrowa spokojnie by wytrzymała, ale ... lepiej mieć te 5cm za dużo niż za mało.

Dyskusje na FM o tym jakie powinno być zbrojenie czy jaką grubość mają mieć płyty są bezcelowe, bo to konstruktor ponosi odpowiedzialność i jeżeli któryś odchudza płytę zgodnie z życzeniem inwestora żonglując współczynnikami to jest to powód aby od takiego konstruktora uciekać.

Nie piszę to by podważać obliczenia waszych płyt, tylko doradzanie przez ludzi, którzy właśnie budują dom(zwykle pierwszy) i w związku z tym uważają że mogą innym doradzać co do parametrów płyty jest niepoważne.

Nie piszę to by podważać obliczenia waszych płyt, tylko doradzanie przez ludzi, którzy właśnie budują dom(zwykle pierwszy) i w związku z tym uważają że mogą innym doradzać co do parametrów płyty jest niepoważne.

Rozumiem,że ocena "to macie delikatne płyty" (nadal nie wyjaśniłeś, co miałeś na myśli pisząc to) i podawanie swoich wartości, kompletnie bez analizy konstrukcji i warunków gruntowych, jest poważne, wartościowe i wnoszące cokolwiek do tematu ?

Po drugie - dlaczego uważasz za niepoważną moją radę, by zwiększyć grubośc otuliny z czysto praktycznych względów (łatwość wykonania)

I wreszcie - skąd wiesz, jeką wiedzą dysponują poszczególni użytkownicy ?

Edytowane przez fotohobby

dobra, nie kłóccie się..

właśnie robię zestawienie stali i zastanawia mnie jedna rzecz -

w tabelce jest tak - pręty fi 12 (na zbrojenie górą i dołem i te do strzemion obwodowo i pod ściany) oznaczone są w tabelce jako #12, natomiast te na strzemiona opisane są fi6 - symbol fi - przekreślone kółko i 6..

wydaje mi się że # oznacza stal żebrowaną a fi gładki drut? dobrze mi się zdaje?

Jeżeli płyta o tej samej powierzchni jest zazbrojona standardową siatką fi 8(góra,dół) przy grubości 20cm, druga fi 12 przy grubości 25cm to ta pierwsza jest mniej sztywna od drugiej czyli bardziej delikatna.

Po drugie: gdzie napisałem że zwiększenie grubości płyty jest złym rozwiązaniem? ( ale jeśli ktoś napisze o zwiększeniu samodzielnym grubości stropu monolitycznego przez zwiększenie grubości otuliny górnej to będę to tępił)

Bo tak się składa że na FM konstruktorzy niezbyt udzielają się gdyż ich nie ekscytuje budowa domu, a jedynie zarabianie pieniędzy. Zwykle pojawiają się fachowcy typu: przedwczoraj byłem piekarzem, wczoraj pomocnikiem na budowie, a dzisiaj jestem fachowcem od fundamentów, płyt,ociepleń etc.

Jeżeli płyta o tej samej powierzchni jest zazbrojona standardową siatką fi 8(góra,dół) przy grubości 20cm, druga fi 12 przy grubości 25cm to ta pierwsza jest mniej sztywna od drugiej czyli bardziej delikatna..

to ja mam 20cm i fi 12 górą i dołem 16x25 więc czy jest sztywniejsza czy nie?

aha - w projekcie mam tak napisane:

"Projektuje się płytę fundamentową. Ze względu na proste warunki gruntowe, poziom płyty fundamentowej projektuje się na rzędnej 230,69 m. Płyta zbrojona będzie siatką z prętów #12. Pod ścianami nośnymi projektuje się belki z 4#12 oraz strzemiona ø 6 co 20cm. Beton płyty fundamentowe fundamentowych C20/30 (B30). Otulina zbrojenia 5 cm.. Pod płytą fundamentową należy zastosować styropian twardy fs 200, gr. 20 cm, po bokach 15 cm. Na gruncie rodzimym należy wykonać podkład gr 60 cm, z piasku zagęszczonego warstwami gr 15 cm."

ta otulina 5 cm - to jak mniemam obustronnie? bo inaczej nie pasują strzemiona

Jeżeli płyta o tej samej powierzchni jest zazbrojona standardową siatką fi 8(góra,dół) przy grubości 20cm, druga fi 12 przy grubości 25cm to ta pierwsza jest mniej sztywna od drugiej czyli bardziej delikatna.

Ale to jest samo w sobie zrozumiałe.

Zrozumiałe jest też to, że te te płyty zostały policzone dla danych założeń i dla nich pełniają te same warunki ( ugięcia, wytrzymałości na przebicie) co Twój fundament.

Więc nie rozumiem, dlaczego miały by być "delikatne" i co w ogóle do dyskusji wnosi informacja, że Ty to masz tyle cm, takie B, i takie fi ?

Ja akurat Ci współczuję tych szkód, ale z drugiej strony pewnie dostaniesz rekompensatę z kopalni i tak jak Arturo72 dobrze na tym wyjdziesz...

Akurat nie mam szkód, a za to pancerną płytę za którą więcej zapłacę. Z jednej strony to nie podoba mi się, a z drugiej strony może to będę pewniejszy że nic złego nie stanie się. Jak pobliska KWK Piast zaliczyła silne tąpnięcie to popękały niektóre domy w Imielinie. Ale nie załapali się na odszkodowania bo "model matematyczny nie przewiduje tak silnych wstrząsów na terenie Imielina aby mogło dojść do uszkodzeń budynków". Nie jestem na razie w obszarze górniczym ale obok fedrują 3 kopalnie ( a być może zacznie za jakiś czas wydobywać czwarta ).

Teraz następna rzecz: skoro nieistotne jest według ciebie podawanie najważniejszych parametrów płyt to co dla ciebie jest istotne w płycie? Jeżeli podajemy takie dane to ludzie mogą porównać sobie wykonywanie płyt z tradycyjnym fundamentem i wybierać co im bardziej pasuje.

Teraz następna rzecz: skoro nieistotne jest według ciebie podawanie najważniejszych parametrów płyt to co dla ciebie jest istotne w płycie? Jeżeli podajemy takie dane to ludzie mogą porównać sobie wykonywanie płyt z tradycyjnym fundamentem i wybierać co im bardziej pasuje.

Ależ podawanie takich danych jest pożyteczne. Możesz nawet wrzucić je do sygnaturki, jak niektórzy, choć akurat projekt Twojej płyty raczej nie jest specjalnie dobrą reklamą tego sposobu fundamentowania, porównując z podobnej wielkosci domami z silikatów stawianych przez innych forumowiczów.

Druga rzecz, to Twoje mało trafne określenie "delikatne"

Co pomyśli ktoś, kto przeczyta, że 20cm grubości płyta 10x15m, zbrojona fi 12 co 20cm (2,8t stali), wylana z B30 jest "delikatna" i ze pod dom 8x10 z poddaszem ktoś ma w projekcie 30cm i fi14 ?

Chyba ktoś taki się na płytę nie zdecyduje....

Tylko pekajace sciany nie mialy zwiazku ani z gruboscia plyty ani iloscia stali. Bledem bylo ogrzewanie wrzucone na dolne zbrojenie. No ale ten watek zapewne czytales.

Jutro fedruja, pojutrze zamykaja kopalnie, pozniej lacza i znowu fedruja. To Slask. Mieszkasz/my na specyficznym terenie wiec nazywanie plyt delikatnymi gdy leza sobie albo maja sobie lezec gdzies w Polsce jest bez sensu.

Witam.

Mam pytanie jak rozwiązaliście w swoich płytach problem uziomów i instalacji odgromowej ?

Robiliście uziom fundamentowy ? Trochę chyba się to mija z celem bo płyta jest odizolowana od gruntu. Więc może otokowy ?

Jeżeli tak to czy łączycie ze zbrojeniem płyty ?

Pozdrawiam

Powrócę do pytania jak robiliście uziom i odgromówkę ?