Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Że może mieć problemy? Np. z pękającymi ścianami? Był już taki wątek - ale to taka moja odrobina złośliwości.

A stali u mnie 1,6 tony.

No widzisz, może tak pomyśleć i zostanie tym samym wprowadzony w bląd, przepłaci za płytę, albo wybierze sobie "solidne” ławy...

Tam nie było ani B30, ani fi12, za to był EPS100, nadsypana skarpa, deszczówka wpięta do rur drenażowych i to ogrzewanie w dolnej części płyty.

Tak więc złośliwość mało trafna...

Edytowane przez fotohobby

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. Zbrojenie konstruktor zaproponował z pręta fi 8 w siatkach z oczkmiem 15cm. Ja pomyslałem ze w tej cenie siatek zrobię sobie zbrojenie z pręta fi 10 (nie siatki). Obawiam się ze fi8 to jednak trochę na granicy bo dom bedzie z ciężkich 24cm silikatów. Na obrzezach płyty zostawie pręty fi12. Jak rozumiem zamiana fi8 na fi10 raczej sprawy nie pogorszy. 2. Mam sporo piachu na działce w gruncie.

tylko po co? Wyliczyłeś sobie to jakoś? Siatka nie ma za zadanie utrzymanie ścian ze silikatów i spokojnie z drutu fi8 wystarczy. Nawet na ściany z betonu a nie z silikatów. Nie lepiej wydać kasę na np. lepsze okna?

wandanschluss-haus-massiv-einschalig-1.gif

Co powiecie o takim rozwiązaniu płyty? Bardzo mi się podoba wieniec dookoła a w środku większa warstwa styropianu i tylko wylewka 10cm betonu zbrojona

Wczoraj byłem na budowie gdzie niemiecka firma wykonywała płytę fundamentową pod dom drewniany i popytałem trochę. Często robią w ten sposób tylko przy murowanym domu dają więcej zbrojenia we wieniec i grubsze maty.

Dzięki temu osiągają U na poziomie 0,162

Edytowane przez cefas

[ATTACH=CONFIG]189431[/ATTACH]

Co powiecie o takim rozwiązaniu płyty? Bardzo mi się podoba wieniec dookoła a w środku większa warstwa styropianu i tylko wylewka 10cm betonu zbrojona

Wczoraj byłem na budowie gdzie niemiecka firma wykonywała płytę fundamentową pod dom drewniany i popytałem trochę. Często robią w ten sposób tylko przy murowanym domu dają więcej zbrojenia we wieniec i grubsze maty.

Dzięki temu osiągają U na poziomie 0,162

Jest w Polsce firma ktore taki rozwiązanie stosuje. Link jest gdzieś w tym temacie :)

Minimum 4 dni, ale optymalnie dwa razy dłużej.

Edit: ale Ty masz płytę wylaną 26 kwietnia, co co chcesz jeszcze podlewać ? ;)

Płyta była podlewana dwa tygodnie, potem padało i zastanawiałem się czy to kontynuować w obliczu zbliżających się upałów, ale już to oleję, że tak powiem ;). W tym tygodniu umawiam się z ekipą na murowanie ścian i strop, w końcu będzie spacer po pomieszczeniach :). Przy okazji - folia 0.3 mm wystarczy pod ściany na płycie?

No to podeślij mu linka, bo ma pod nosem w przyzwoitej cenie:

http://allegro.pl/styrodur-basf-oryginalny-zielony-xps-dostawa-i3232246178.html

Swoją drogą, to szukanie materiałów przez wykonawcę jest na pewno dla Inwestora wygodna, ale czy opłacalne...?

EDIT: ja Synthosa w ręku nie miałem, ale forumowicz, któremu miałem okazję sprzedać nadmiar mojego XPS twierdził, że Basf ma wyraźnie twardszą powierzchnię.

W podobnym tonie wypowiadał się też Thomas.

Ale normy spełniają te same, więc te różnice nie mogą być duże

Edytowane przez fotohobby

wykonawca ma jakiś problem z dostaniem XPSa BASFa tam gdzie się zaopatruje, godzić się na Synthosa czy ma szukać?

Na razie kazałem szukać, ale może synthos też git?

Synthos jest ok. Nie zyskasz nic dając BASF, czy Synthos. I to i to jest ok. Teraz robię płytę na Synthos. Nie ma z nim kłopotów.