Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

System b. fajny ale tez b. drogi. Zrobiłem wycenę pod płytę i ściany. Płyta niecałe 150 m2 koszt netto +/- 29 tyś o ścianach nie wspomnę.

tez się zgadza, nie jest najtaniej, ale oszczedza się trochę na robociznę. Material jednak dużo lepiej niż EPS200, jest to Peripor 300, nie takie same parametry jak XPS300, ale chociaż już blisko :) Również trochę nieszczęśliwie moim zdaniem jest, ze plyty w tym systemie standardowo maja grubość 25cm, bo takie sa te kształtki.

Odstep pod scianami: Czasami to jest potrzebne ze względu na obciążenie pod scianami, ale ogolnie staramy się to unikac. Jeśli obliczenie/projekt tego nie przewiduje, to nie ma sensu zrobić odsadzkę. Czasami tak wychodzi, ze korzystniejsza jest odsadzka niż np. grubsza plyta lub wyzsza klasa betonu i więcej zbrojenie.

@artstarz: Będziemy w okolicy Kielc w przyszłym tygodniu. Jestem ciekawy, czy moglbym ogladac Twoja plyte? Jeśli nie problem, to może daj mi namiary na priv :)

Edytowane przez tmann*

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Sam się obecnie zastanawiam nad płytą...

Po badaniach geologicznych stwierdzono, że do 1,2 m mam na działce między piaskami gliniastymi jakieś cząstki organiczne i nie nadaje się to pod budowę. Od 1,2m mam średnio zagęszczone piaski - które nadają się do posadowienia...jednak poziom wody gruntowej podchodzi tu w najwyższym stopniu już do 0,8 - po zdjęciu humusu mam wode na 0,5m (badane zimą - obecnie poniżej 1m)...

Nie wiem co zrobić - jedni każą mi wylewać chudy beton od piasków nośnych aż ponad poziom wody (to 90 cm wysokości i 1m szerokości - spore koszty)

...inni każą wymieniać grunt na piasek i zagęszczać - ale tamci od chudego betonu twierdzą, że piasek będzie wypłukiwany przez wowy gruntowe...

...i co mogę w tym przypadku zrobić..?

Nie ma tragedii, jest i na to sposób. Trzeba zrobić drenaż opaskowy, wymiana gruntu aby usunąć te części organiczne i zrobić podsypke ze zagęszczonego piasku. W razie watpliwosci można tego piasku chronić geowloknina, wtedy nic się nie wypluka. Chudy beton jest moim zdaniem najgorzszy sposób, chyba ze chcesz budowac wieżowca ;)

(nie wiem ile tego gruntu organicznego jest, często te badania sa niedokładne, np. jeśli robia te wiercenie sprzętem mechanicznym zamiast recznie. Może wiercenie reczne kontrolne się oplaca, bo te wiertła mechaniczne mogą male ilości humusu, namułu bądź czegokolwiek co tam jest tak rozpraszac, ze wygląda jakby dużo. Już nie raz wyslalem "mojego" geologa na kontrolna badanie i okazało się ze wszystko nie tak zle. Może to sa takie male ilości ze na plyte nawet nie potrzebna ta wymiana gruntu...)

Poziom wod gruntowych jest najmniejszym problemem, woda nawet pomaga, bo zageszcza. Drenaz w odpowiedniej wysokości i warstwę lamujaca linii kapilarne, i wszystko gra. Taka warstwa to może być zwir, granulat (szklo, granit itd.), chudy beton (sic!) albo izolacja z XPS.

Sa jeszcze inne rozwiązanie możliwe.

Edytowane przez tmann*

tez się zgadza, nie jest najtaniej, ale oszczedza się trochę na robociznę. Material jednak dużo lepiej niż EPS200, jest to Peripor 300, nie takie same parametry jak XPS300, ale chociaż już blisko :) Również trochę nieszczęśliwie moim zdaniem jest, ze plyty w tym systemie standardowo maja grubość 25cm, bo takie sa te kształtki.

To rzeczywiście drogo... U mnie wyszło tyle za 210 m2 płyty (przed rabatem), no ale ja zamawiałem na dwie płyty i dwa domy. Nie jestem ekspertem ale materiał z którego są kształtki w żaden sposób nie da się porównać do eps już na pierwszy rzut oka zauważalna jest różnica in plus dla periporu. Grubość kształtek ja akurat uważam za atut. Ewentualnie mogliby produkować jeszcze kształtki 20 cm grubości jeśli planowałbym wylewkę to pewnie taka grubość by mi bardziej odpowiadała.

Samo konstruowanie płyty jest bardzo proste i szybkie (no chyba że ma się taką płytę jak moja :D ).

Jak myślicie, ile zajmie mi ułożenie styropianu pod płytę 150 m2 . Bo mam tak 5, 6 osób zwołanych i mi mówią, że w dwa dni zdążymy ułożyć styropian i ukręcić zbrojenie. I nie wiem, czy sobie przez cały tydzień po pracy układać ten styropian, a później w te 5 osób tylko zbrojenie, czy nam się uda to wszystko w dwa dni trzasnąć. Podejrzewam, że nie, ale chciałbym potwierdzenie od kogoś, kto już wie, ile się z tym zejdzie.

Jak myślicie, ile zajmie mi ułożenie styropianu pod płytę 150 m2 . Bo mam tak 5, 6 osób zwołanych i mi mówią, że w dwa dni zdążymy ułożyć styropian i ukręcić zbrojenie. I nie wiem, czy sobie przez cały tydzień po pracy układać ten styropian, a później w te 5 osób tylko zbrojenie, czy nam się uda to wszystko w dwa dni trzasnąć. Podejrzewam, że nie, ale chciałbym potwierdzenie od kogoś, kto już wie, ile się z tym zejdzie.

w 6 osób jak umieją to robić to raczej ułożycie

Zrób tak jak piszesz - na spokojnie ułóż sobie styro a większą ekipą kręć zbrojenie. Moim zdaniem nie zdążysz wszystkiego w jeden dzień.... Ale to też zależy od skomplikowania płyty ilości docinek itp.

To rzeczywiście drogo... U mnie wyszło tyle za 210 m2 płyty (przed rabatem), no ale ja zamawiałem na dwie płyty i dwa domy. Nie jestem ekspertem ale materiał z którego są kształtki w żaden sposób nie da się porównać do eps już na pierwszy rzut oka zauważalna jest różnica in plus dla periporu. Grubość kształtek ja akurat uważam za atut. Ewentualnie mogliby produkować jeszcze kształtki 20 cm grubości jeśli planowałbym wylewkę to pewnie taka grubość by mi bardziej odpowiadała.

Samo konstruowanie płyty jest bardzo proste i szybkie (no chyba że ma się taką płytę jak moja :D ).

mialem na myśli nie grubość kształtki, tylko wymiary, czyli wysokość krawędzi, które zmuszają do plyty o grubości 25 cm. Dla większość domow to za dużo, przewaznie 20cm spokojnie wystarczy. Ale poza tym się zgadza, material jest dużo lepiej niż EPS200, mimo to ze strikte mowiac to tez rodzaj EPS'a.

Pozdrawiam

Thomas

Edytowane przez tmann*

Zrób tak jak piszesz - na spokojnie ułóż sobie styro a większą ekipą kręć zbrojenie. Moim zdaniem nie zdążysz wszystkiego w jeden dzień.... Ale to też zależy od skomplikowania płyty ilości docinek itp.

Płyta skomplikowana nie jest, można powiedzieć, że prostokąt, ludzie to rodzina i znajomi, ale albo budowlańcy (dwóch), albo już budowali coś sami w swoim życiu ;) Boję się tylko, żeby jakaś ulewa albo wichura mi którejś nocy tego nie zniszczyła, ale chyba zacznę ze dwa, trzy dni wcześniej.

Nie ma tragedii, jest i na to sposób. Trzeba zrobić drenaż opaskowy, wymiana gruntu aby usunąć te części organiczne i zrobić podsypke ze zagęszczonego piasku. W razie watpliwosci można tego piasku chronić geowloknina, wtedy nic się nie wypluka. Chudy beton jest moim zdaniem najgorzszy sposób, chyba ze chcesz budowac wieżowca ;)

(nie wiem ile tego gruntu organicznego jest, często te badania sa niedokładne, np. jeśli robia te wiercenie sprzętem mechanicznym zamiast recznie. Może wiercenie reczne kontrolne się oplaca, bo te wiertła mechaniczne mogą male ilości humusu, namułu bądź czegokolwiek co tam jest tak rozpraszac, ze wygląda jakby dużo. Już nie raz wyslalem "mojego" geologa na kontrolna badanie i okazało się ze wszystko nie tak zle. Może to sa takie male ilości ze na plyte nawet nie potrzebna ta wymiana gruntu...)

Poziom wod gruntowych jest najmniejszym problemem, woda nawet pomaga, bo zageszcza. Drenaz w odpowiedniej wysokości i warstwę lamujaca linii kapilarne, i wszystko gra. Taka warstwa to może być zwir, granulat (szklo, granit itd.), chudy beton (sic!) albo izolacja z XPS.

Sa jeszcze inne rozwiązanie możliwe.

Panie TB , dla Ciebie wszystko jest oczywiste ,podajesz informacje w kolorze różowym, potem nieświadomy czytelnik ,inwestor , myśli ,że drenaż to rzecz oczywista i musi się znaleźć na jego działce, w 50 % działek ,nie ma gdzie odprowadzić drenażu, szczerze mówiąc po raz kolejny mnie irytujesz kolego

Panie TB , dla Ciebie wszystko jest oczywiste ,podajesz informacje w kolorze różowym, potem nieświadomy czytelnik ,inwestor , myśli ,że drenaż to rzecz oczywista i musi się znaleźć na jego działce, w 50 % działek ,nie ma gdzie odprowadzić drenażu, szczerze mówiąc po raz kolejny mnie irytujesz kolego

Nie ma gdzie odprowadzić drenażu? A co robią z wodą opadową?

Próbuje dokończyć płytę i muszę się Was poradzić. Teren mój to glina z iłem. Wybrałem ziemię i zasypałem ją piachem zagęszczając go w 3 warstwach. Po zagęszczeniu piachu wykopałem rowki na rury kanalizacyjne i zasypałem te rury piachem. Nie zdążyłem tego ostatecznie ubić. Przez poniedziałek i wtorek bardzo padało i wszystko jest teraz bardzo mokre i są kałuże. Mam zrobiony drenaż opaskowy. Problem jest taki, że w miejscach gdzie było kopane na kanalizację piach nie jest zagęszczony i jak się na nim stanie to się wpada, aż do głębokości rur. Co mogę teraz zrobić, żeby móc kontynuować dalej prace bez konieczności czekania aż wyschnie?

ja bym nie kombinował. poczekać jak obeschnie i ubić.. tylko na rurach?

u mnie już ciany wczoraj zaczeli murować..

BTW.. Dla zamawiających beton.. nie wyliczajcie jak aptekarze betonu - ja wyliczyłem dokładnie, wszystko niwelatorem pomierzone, wymiary co do milimetra prawie, i brakło na jakies 1m2 (a jeszcze 3 tony zbrojenia w środku też zajmują trochę). moja ekipa sie wkur... znaczy zdenerwowała bardzo bo prawdopodobnie po drodze "wyparowało" (wiesć gminna niesie że niektórzy kierowcy jak wiedzą że jadą fundamenty zalewać to wpadaja na chwile do domu i pare bloczków zawsze wyprodukują) i musieli z płyty ściągać żeby starczyło, dzięki czemu nie jest super gładko bo beton zaczął wiązać.. skończyło się to lekką awanturą i zobaczymy czym jeszcze się skończy..bo przy fundamentach wiadomo że głębiej się wykopie czy szerzej lekko a przy płycie nie.. w każdym razie podobno jak zobaczyli goscie z gruszek taką wannę precyzyjnie wyliczoną to mieli nietęgie miny.. i chyba dlatego tylko z pierwszej gruszki mniej było..

no niestety betoniarnie często oszukują na kubikach. Kierowcy też odlewają, W Rzeszowie dwa lub trzy lata temu, nakryli gości bo ciągle brakowało betonu do zalania. I zawsze wina kierownika, że obliczyć nie umie. Kierownik w końcu się zdenerwował, najął ludzi, a Ci stali przed betoniarnią, i jak gruchy wyjeżdżały o określonej godzinie to jechali za nimi. Okazało się że "ulewali" na całkiem sporą prywatną budowę,

Przy płycie faktycznie jest to kłopot. Ja wylewałem tydzień temu płytę, gdzie wylali mi pół płyty po czym zabrali się i wrócili po godzinie. Niestety jest to kłopot bo beton wiąże i ciężko jest później zatrzeć idealnie równo na łączeniu tej przerwy technologicznej.