Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

IsoQuick, co zostało podane jako dowod ze EPS się nadaje i ma aprobaty (Zulassung w Niemczech), uzywaja Peripor 300, tak samo jak Izodom 2000. Peripor 300 ma gestosc 40kg/m³ i parametry podobne jak XPS. Ceny rowniez podobne, a te dwa akurat sa droższe, ponieważ sa to kształtki, które sa produkowane w stosunkowo małych ilościach.

Nosnosc Peripor 300 wg BASF pod plyta fundamentowa 140kN/m², XPS300 wg BASF 185kN/m². Eps200 45-60kN/m².

Izodom standardowo przewiduje plyty o grubości 25cm (tak ksztaltki i system z scianami sa projektowane, elementy pod plyta tak na marginesie tez maja grubość 25cm, a przypadkiem znam obliczenie firmy Izodom do literki. Tam poprawnie uwzględnione parametry izolacji. Izodom sami nie wykonują plyty, ale oferują projekty na ich system), Isoquick buduje plyty o grubości 25-30cm, 20 tylko w przypadku bardzo lekkich domow. Ciekawe dlaczego?

Plyta musi być mocniejsza, aby bardziej równomiernie odprowadzać obciążenie do gruntu, czytaj w tym przypadku do izolacji pod plyta, inaczej konstrukcja by przekroczyla limity obciazen. W przypadku XPS o większej nosnosci wg obliczen wystarczy ciensza plyta i/lub mniej zbrojenie.

Nawet tu już ograniczają się te '"oszczednosci" przy stosowaniu EPS'a. Chyba ze projektuje się strop lub/i wcale się nie uwzglednia parametrow izolacji pod plyta, niestety tak tez często się zdarza.

Pozdrawiam

Thomas

Edytowane przez tmann*

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tylko, że temperatura gruntu pod domem to ok. 8 stopni a nie 0
Pod domem izolowanym jest +1 . Do gruntu więcej ucieka ciepła niż ścianami i dachem razem - przy identycznych izolacjach

To bardzo łatwo sprawdzić

Nie da się zbudować domu izolowanego na mniej niż 30 cm styropianu.

Tempo utraty ciepła przez posadzkę jest zależne od temp.posadzki w domu i temp chudziaka czy płyty od strony piachu.Pisanie o temp.+1oC to wierutna bzdura.Każda ingerencja w grunt powoduje reakcję.Tą reakcją jest nagrzanie gruntu pod budynkiem stratami przez posadzkę.Stąd w pierwszym sezonie grzewczym zużywamy więcej energii cieplnej.Grunt nagrzewa się i w następnych latach różnica temperatur jest minimalna.100cm piachu to odpowiednik 10cm styropianu.

Też montowałem czujniki w fundamencie i pod domem . - Gdy ich ( gruntu i fundamentu nie grzejemy, mają temperaturę taką jak grunt poza domem. Powierzchnia domu jest zbyt mała by "podeszło" ciepło z głębokości.\

A efekt... nie da się zbudować domu izolowanego bez 30 cm styropianu. To też można sprawdzić!!

Tutaj Panie Tomaszu bardzo się Pan myli.

Poniżej zdjęcie usera aadamuss24 z czujników temperatur umieszczonych pod płytą fundamentową:

a to link do dziennika budowy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?157129-Karii/page11

A poniżej wykres jak rozkładają się temperatury w gruncie nie izolowanym:

Z TB nie masz szans. Podałeś przykład domu nieizolowanego (tylko 28cm styropianu od strony gruntu - 20cm pod płytą + 8cm na płycie fundamentowej).

Przecież od dawien, dawna wiadomo, że :

Nie da się zbudować domu izolowanego na mniej niż 30 cm styropianu.

W dwóch domach umieściłem glikolowy GWC pod płytą fundamentową. W jednym przypadku płyta jest izolowana od gruntu 20cm styropianu (dom nieizolowany), w drugim 20cm styroduru pod płytą i 10cm styropianu na płycie. W obu przypadkach GWC skutecznie zabezpiecza centralę wentylacyjną przed zamarznięciem, co oznacza, że temperatura glikolu nie spada poniżej +5 st. C, pomimo pobierania ciepła spod płyty fundamentowej.

Edytowane przez HenoK

Też montowałem czujniki w fundamencie i pod domem . - Gdy ich ( gruntu i fundamentu nie grzejemy, mają temperaturę taką jak grunt poza domem. Powierzchnia domu jest zbyt mała by "podeszło" ciepło z głębokości.\

A efekt... nie da się zbudować domu izolowanego bez 30 cm styropianu. To też można sprawdzić!!

Dobrze zmierzyłem.

1. Pod domem izolowanym jest +1

2. Dom nieizolowany to taki co ma mniej niż 30cm obojętne jakiego styropianu.

3. Ocieplać będziesz od wewnątrz bez mostków termicznych

4. Kupować będziesz jedynie słuszny sprzęt grzewczo-niegrzewczy w nie-co.pl

Proszę o dalsze uzupełnienie dekalogu bo ręce mi opadają jak spojrzałem teraz na pierwsze 4 przykazania.

Co jest błędem,bo GWC wydziubuje ciepło z pod domu i rośnie gradient temp.nad i pod fundamentem,a w konsekwencji to GWC zasilane jest stratami fundamentu.Jeżeli ciepło pod fundamentem nie jest uzupełniane choćby słońcem to posadawianie tam GWC jest sztuką dla sztuki.
GWC w zimie pobiera ciepło spod płyty fundamentowej, ale latem jest tam ciepło dostarczane, bo GWC chłodzi powietrze nawiewane do domu podczas upałów.

Pobierana spod płyty ilość ciepła jest stosunkowo niewielka. GWC włącza się w zimie tylko wtedy, gdy temperatura powietrza w czerpni spada poniżej zera. Oba domy są w strefie klimatycznej, w której siarczyste mrozy pojawiają się tylko sporadycznie. W obu wypadkach jest też stosunkowo wysoki poziom wody gruntowej (około 1m poniżej styropianu, co skutkuje dobrą regeneracją cieplną gruntu.

Szanowny Panie - robię instalacje ( wentylacja ogrzewanie ) w domach izolowanych od 1989 roku. Pierwszy na świecie robiłem odzysk ciepła z wentylacji a pompy ciepła ( Pana Kawczyńskiego) montowałem z w czasach gdy Murator odmówił ich reklamowania – pisząc w odmowie, ze takich cudów nie ma.

Co do temperatury gruntu pod domem - stoją nowe domy nie wykończone nie ogrzewane – może Pan sobie zmierzyć temperaturę gruntu pod nimi.

Co do domów izolowanych,może przypomnę

dom izolowany – zużycie do 30kWh / m2 na ogrzewanie

dom energooszczędny – to połowa tego – do 15kWh/m2

dom pasywny -nie zużywa energii na ogrzewanie

dom autonomiczny – to dom samowystarczalny

dom plus energetyczny – sprzedaje energię

W 2020 – to za 7 lat domy mają być pasywne.

Dlaczego jest Pan wrogiem budownictwa pasywnego – przecież jest najtańsza i najzdrowsze ?

dom izolowany – zużycie do 30kWh / m2 na ogrzewanie

dom energooszczędny – to połowa tego – do 15kWh/m2

dom pasywny -nie zużywa energii na ogrzewanie

dom autonomiczny – to dom samowystarczalny

dom plus energetyczny – sprzedaje energię

Proszę przypomnieć bo może gdzieś umknęło, źródło tych definicji

Co jest błędem,bo GWC wydziubuje ciepło z pod domu i rośnie gradient temp.nad i pod fundamentem,a w konsekwencji to GWC zasilane jest stratami fundamentu.Jeżeli ciepło pod fundamentem nie jest uzupełniane choćby słońcem to posadawianie tam GWC jest sztuką dla sztuki.

nie znam się na tym,ale montowałem kilka GWC płytowych pod płytą ,dostałem wyliczenia /bo byłem bardzo ciekawy / opłacalności tego przedsięwzięcia,z tabel wynika,że to się opłaci, no i rzecz warta każdej kasy - mikroklimat - klimatyzacja,ale nie "zamrazarką" tylko kombinacją temperatury z wilgotnością,byłem ,czułem.Wracając do wypowiedzi NYDARA,,jeśli wyliczenia które oglądałem są prawdą a nie mam powodu negować,bo gość ma pomontowany monitoring swoich realizacji, to GWC nie jest sztuką dla sztuki,poza tym jakie masz kompetencje do takich opinii - jesteś inżynierem,wykonawcą? bo ja tylko budowlańcem,który chce wiedzieć dużo,ale tak autorytarnie nigdy nie wypowiadam się w sprawach wątpliwych,jeśli masz na to wyliczenia -pokaż- jeśli nie - dopisz - "tak mi się wydaje", jeszcze jedno - nie mam nic wspólnego biznesowo z GWC

Dlaczego jest Pan wrogiem budownictwa pasywnego – przecież jest najtańsza i najzdrowsze ?

Jeśli ten post był adresowany do mnie, to nie będę powtarzał swoich wypowiedzi, które zawarłem tutaj : http://www.forumbudowlane.pl/vt/17424/0/bledy-w-teorii-i-poradach-tomasza-brzeczkowskiego

Większość z nich nie straciła nic na aktualności, pomimo upływy kilku lat.

Tym, którzy próbują z TB dyskutować przypominam, że :

Ja nie dyskutuję - ja tłumaczę, że Pana liczenie jest niezgodne z prawami fizyki. To wszystko.

Nie na darmo został okrzyknięty Wrzechwiedzącym i Nieomylnym Nauczycielem - http://forum.budujemydom.pl/index.php?showtopic=8722&view=findpost&p=71987 ;).

Edytowane przez HenoK

Z tabel to różne rzeczy można wyczytać.Choćby to że rekuperator ma sprawność 95% i w związku z tym jest niezwykle opłacalny.Czy też rewelacyjna PC powietrzna działająca od +8oC.

Co do sztuki dla sztuki to źle odczytałeś moje słowa.Wszystko można mi zarzucić ale nie to że jestem przeciwnikiem GWC .Pochwal się tymi wyliczeniami.Może być ciekawie zwłaszcza w kontekście ceny.

drogi moderatorze, p. Tomasz Brzęczkowski jest trollem i został już zbanowany na innych forach, czy można prosić o usuwanie jego postów lub bana?

Nie przesadzajcie. Jest może denerwującym ale też inspirującym forumowiczem. Wiele osób dokształcało się naprędce w dziedzinie izolacyjności i przepływu ciepła tylko po to by udowodnić TB nieprawdę. :)

Z tabel to różne rzeczy można wyczytać.Choćby to że rekuperator ma sprawność 95% i w związku z tym jest niezwykle opłacalny.Czy też rewelacyjna PC powietrzna działająca od +8oC.

Co do sztuki dla sztuki to źle odczytałeś moje słowa.Wszystko można mi zarzucić ale nie to że jestem przeciwnikiem GWC .Pochwal się tymi wyliczeniami.Może być ciekawie zwłaszcza w kontekście ceny.

ok ale nie chcę tu nikogo reklamować publicznie,podaj maila wyślę Ci ten folder co mam,tam jest tabela opłacalności przedsięwzięcia,przejrzyj sobie