Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1. Duża akumulacyjność to akurat na plus

2. Całkowity brak jakiejkolwiek możliwości regulacji

3. olbrzymia bezwładność układu - dziś włączysz za trzy dni odczujesz i odwrotnie

Przydatne przy założeniu że w każdym pomieszczeniu ta sama temp.

Edytowane przez plusfoto

No właśnie. Właśnie by nie było podsiąkania i ewentualnego przemarzania daje się podsypki z piasku pod podjazdy czy autostrady

Prawdziwy argument jest potrzebny :)

a gdzie widziałeś autostrady na takich stertach piasku jak w Polsce? Podsypka z kamienia jest 2x droższa. W Polsce najważniejszym kryterium jest cena. Dlatego robi się drogi na piasku, a później regularnie się je remontuje co kilka lat. I to nie jest wina tylko asfaltu. To jest wina podbudowy.

W moim rejonie gdzie mieszkam, jest zrobiony jeden odcinek drogi (około 5km) na podbudowie z betonu. Droga od czasu remontu ma już 15 lat i jest to droga wylotowa na Kraków więc jest jedną z najruchliwszych. Tam nie ma do tej pory ani kolein ani dziur.

Na takich stertach piachu robi się głównie w takich krajach jak nasz. Ale to żaden argument.

Podbudowa z kamienia jest stabilniejsza, nie podciąga i nie magazynuje wody. Nie jest też wysadzinowa. Ma tą wadę że jest 2x droższa.

Dobra płyta skończona, powoli będę się przenosił pewnie do innych wątków, ale będę tutaj pewnie zaglądał.

Jeśli chodzi o dystanse pod zbrojenie, to ja kupiłem bloczki teriva i tłukłem, akurat grubość ścianki 2,5 cm.

Sama płyta wyszła mnie około 29 000 tys. (150 m2) , z tym że dałem tylko 10 cm syro pod, resztę dam pod podłogówkę.

- koparka - 500 zł

- piasek (około 250 m3) - 5 600 zł

- rury kan - 731 zł

- EPS200 Knauf 18m3 - 5 760 zł

- stal (2,9 t), folie, bloczki, drut wiązałkowy - 8140, trochę stali mi zostało

- beton (31 m3) - 7 992 zł

Robocizna - w sumie zeszło mi się 1,5 m-ca, ale wydałem tyle co na jedzenie i picie przez ostatnie 2 dni jak było więcej ludzi do kręcenia zbrojenia ;)

piasek 13 zł/t razem z przywozem,nigdy nie udało mi się tak kupić,koparka 500? to wybranie gruntu i to na 250 m3 absolutnie za mało,wywożenie na odkład? a co z gliną wybraną z wykopu? rozprowadzenie ponad 400 t piasku bez koparki ?nie da się,kolego chyba jesteś ogrodnikiem - bo przesadziłeś,teraz każdy kto kalkuluje "normalną" pracę dla koparki przy płycie,policzy 100 zł,bo tyle z proporcji powinien

i jak to chcesz regulować przez grubość 20-25cm betonu?

nie rozumiem w czym problem. odpalam ogrzewanie, gdy jest za cieplo zmniejszam temperature wylotu wody lub przykrecam na rozdzielaczu, w zaleznosci od tego czy za cieplo jest w calym domu czy w konkretnym pomieszczeniu. wiem, ze to duza bezwladnosc, ale po wyregulowaniu nie powinno to stanowic problemu.

Co to znaczy po wyregulowaniu? Robi się chłodno, zapuszczasz ogrzewanie i za dwa-trzy dni masz ciepło ale akurat na dworze zrobiło się cieplej i w domu masz 30 stopni. A jak wyregulujesz temp np. w łazience gdzie chcesz mieć n.p 24 i obok w sypialni gdzie chcesz 19. Rozdzielisz całą płytę styro aby ciepło z płyty w łazience n.p 26 st nie przechodziło do płyty w sypialni gdzie jej temp powinna wynosić n.p. 21 aby nie przegrzać tego pomieszczenia? Dużo lepiej będzie się regulowało i będzie ona dużo mniej bezwładna jeśli rurki rozłożysz w wylewce nawet na gołej płycie a nie na jej spodzie. Edytowane przez plusfoto

Co to znaczy po wyregulowaniu? Robi się chłodno, zapuszczasz ogrzewanie i za dwa-trzy dni masz ciepło ale akurat na dworze zrobiło się cieplej i w domu masz 30 stopni. A jak wyregulujesz temp np. w łazience gdzie chcesz mieć n.p 24 i obok w sypialni gdzie chcesz 19. Rozdzielisz całą płytę styro aby ciepło z płyty w łazience n.p 26 st nie przechodziło do płyty w sypialni gdzie jej temp powinna wynosić n.p. 21 aby nie przegrzać tego pomieszczenia? Dużo lepiej będzie się regulowało i będzie ona dużo mniej bezwładna jeśli rurki rozłożysz w wylewce nawet na gołej płycie a nie na jej spodzie.

planuję ocieplić dom :p

Co to znaczy po wyregulowaniu? Robi się chłodno, zapuszczasz ogrzewanie i za dwa-trzy dni masz ciepło ale akurat na dworze zrobiło się cieplej i w domu masz 30 stopni. A jak wyregulujesz temp np. w łazience gdzie chcesz mieć n.p 24 i obok w sypialni gdzie chcesz 19. Rozdzielisz całą płytę styro aby ciepło z płyty w łazience n.p 26 st nie przechodziło do płyty w sypialni gdzie jej temp powinna wynosić n.p. 21 aby nie przegrzać tego pomieszczenia? Dużo lepiej będzie się regulowało i będzie ona dużo mniej bezwładna jeśli rurki rozłożysz w wylewce nawet na gołej płycie a nie na jej spodzie.

Całkowicie się zgadzam, bezwładność takiej płyty jest ogromna a możliwość regulacji prawie zerowa - z tego też powodu w innym wątku tłumaczyłem koledze gall86 dlaczego w mojej płycie nie układałem podłogowego w warstwie wylewki.

O co chodzi z tym ociepleniem domu bo nie widzę związku:)