Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

O co chodzi z tym ociepleniem domu bo nie widzę związku:)

No tu gall86 ma racje: Dom ocieplony nie reaguje tak szybko na zmiany pogody, czyli jak jest nagly spadek temperatury, to nie robi się raptem zimno w dom. Zreszta tylko w takim domu taka plyta grzewca w ogole ma racje bycia.

Jak już wspomniałem, nie do końca jestem zwolennikiem tych systemow, ale w domu nieparterowym, dobrze ocieplonym, energoosczcednosc takiego systemu jest bardzo silnym argumentem. Idea jest taka, ze plyta ma np. temp 21°, wtedy temp zasilania tez nie jest dużo wyzsza ( i tak poleca się w tych systemach zasilania nie więcej niż 30°).

W idealym przypadku, plyta ma ta sama temperaturę przez caly rok. Owszem, sterowanie strefami i szybkie zmiany temperatura nie sa opcja, ale zawsze cos za cos...

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, mam pytanie do Was, ma wstępny projekt płyty i zastanawia mnie konstrukcja płyty pod drzwiami wejściowymi, mam to zaprojektowane tak

przekroj B-B.jpg

ale wydaje mi się że tam bedzie dość spory mostek co o tym sądzicie? tak się zawsze robi? czy tak jak mam zaprojektowane jest słuszne z punktu widzenia energooszczedności?

można to pominąć, ale później mogą być kłopoty z ułożeniem płytek. Rozwiązaniem tego problemu, jest wylanie płyty normalnie, a później przypilnowanie fliziarzy aby np. ułożyii płytki prostopadle do tego miejsca, tak aby płytka tylko mniejszą częścią wspierała się na styrodurze. To samo tyczy się ewentualnie desek drewnianych na taras czy przed wejście.

.........................

Odnośnie naszej umowy i mojej obietnicy zgłoszonej tu na forum. Minął rok od zrobienia płyty. Dom z dachem stoi na EPS200 zachowuje się idealnie. W porównaniu ze znacznikami z czerwca ubiegłego roku na dzień dzisiejszy stan 0,00. Czyli nic nie usiadło, nie pełzało - po prostu nawet nie drgnęło.

Odnośnie naszej umowy i mojej obietnicy zgłoszonej tu na forum. Minął rok od zrobienia płyty. W porównaniu ze znacznikami z czerwca ubiegłego roku na dzień dzisiejszy stan 0,00. Czyli nic nie usiadło, nie pełzało - po prostu nawet nie drgnęło.

Czy mógłbyś opisać swoje znaczniki, jak je zrobić?

Blisko domu mam wielki i głęboki wykop, pozostałość po pierwotnych fundamentach. Teraz jest miejscem zbierania i odpompowywania dalej wody.

Obawiam się o stabilność budynku, posadowiony jest na warstwie szarego nieprzepuszczalnego iłu. Nad iłem woda nasiąknięta jest maksymalnie, już przed 3 tygodniami zapadłam się w ogrodzie po zadek, a kalosze wykopywałam!!:bash:

:(

Odnośnie naszej umowy i mojej obietnicy zgłoszonej tu na forum. Minął rok od zrobienia płyty. Dom z dachem stoi na EPS200 zachowuje się idealnie. W porównaniu ze znacznikami z czerwca ubiegłego roku na dzień dzisiejszy stan 0,00. Czyli nic nie usiadło, nie pełzało - po prostu nawet nie drgnęło.

No to dobrze! Przeciez nikomu nic zlego nie zycze. Ale niestety wiem ze często jest inaczej. Tak samo możesz, budując dach, oszczedzac co drugie krokwie. Może się trzyma, moze i nie. Problem, ze ja chciałbym być pewien przed faktem :)

Tak na marginesie, znalazłem cos ciekawego, co prawda w takim dziwnym jezyku, ale chyba da się zrozumieć, na upartego z słownikiem:

http://www.u-wert.net/berechnung/u-wert-rechner/index.php?cid=bOFwJ5Bj&pid=-1&d0=10&mid0=2828&d1=20&mid1=11&d2=0.06&mid2=7&d3=20&mid3=1951&d4=30&mid4=87&bt=2&T_i=20&RH_i=50&T_e=0&RH_e=100&outside=2&name=20cm+xps,+10cm+Eps

Można tam majsterkować rozne przegrody i sprawdzać parametry...

Może komus się przyda :)

Edytowane przez tmann*

tyle że możesz tak napisać o prawie każdym mostku, tu mały pomijalny, tam mały i już robi się duża strata.. najlepiej byoby przeliczyć programem do OZC

jeśli jest to tylko pod drzwiami wejściowymi, to jest to wartość pomijalna. Jeśli ma to w innych miejscach np. pod drzwiami tarasowymi, pod oknami itd. to już inna sprawa. Ja się odniosłem konkretnie do tego o co pytał autor.