Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Można dać 20cm pod płytę w takiej konfiguracji: od dołu 10cm XPS na to kolejne 10cm XPS, ale tylko pod obciążenia (ściany zewn. i nośne) i reszta EPS. Tanio i dobrze.

Hmmm...moim zdaniem to dość ryzykowny pomysł. EPS i XPS mają inną wytrzymałość na ściskanie i wydaje mi się, że z czasem płyta może jakoś nierówno osiadać.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie

W załączeniu przekrój płyty odebrany właśnie od konstruktora. Napiszcie proszę czy te 5 cm XPS wystarczy aby nie było mostka na wieńcu? Czy należałoby coś zmienić?

Ogrzewanie planuję podłogowe. Czy w takim wypadku dawać na górę jakąś warstwę styropianu czy kłaść rurki bezpośrednio na płytę? Ogrzewać planuję powietrzną pompą ciepła.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi

płyta przekrój.jpg

po co ta folia pomiędzy xps a eps? żeby woda tam się zbierała?

EPS100 ? a pod nim xps50.. moim skromnym zdaniem zupelnie bez sensu, co to ma robić?

. to już wolałbym całośc z eps200 zrobić ( albo z xps30)

i nie wiem czy dobrze widze.. ale zdrojenie pod ścianami tylk na tych 5cm XPSa leży??

Edytowane przez _artur_

Nie wiem czy było o tym, ale patrząc na te wystające rury kanalizacyjne z płyty fundamentowej naszło mnie takie pytanie. Jakie rury się kładzie i czy takie powinno? Tzn kładziemy jakieś specjalne najlepsze, czy obojętnie jakie? Bo jak coś pierdyknie to jak to naprawić? I jakie ewentualnie polecacie?

po co ta folia pomiędzy xps a eps? żeby woda tam się zbierała?

Nie mam pojęcia, dlatego pytam. Poprosiłem wykonawcę płyty, aby załatwił projekt płyty. W projekcie gotowym były tradycyjne fundamenty

EPS100 ? a pod nim xps50.. moim skromnym zdaniem zupelnie bez sensu, co to ma robić?

to już wolałbym całośc z eps200 zrobić ( albo z xps30)

Wykonawca stwierdził, że xps 50 to będzie to samo co eps100. Ale nie wiem co miał na myśli...

i nie wiem czy dobrze widze.. ale zdrojenie pod ścianami tylk na tych 5cm XPSa leży??

Dokładnie tak. Rozumiem, że to źle?

Nie , no na tym oszczędzać nie będę. W ogóle na fundamencie nie będę oszczędzał. A pomarańczowe bo to konkretny materiał czy firma? Są jakieś preferencje co do firmy?, bo np o styropianach to się ciągle słyszy ale o rurach do kanalizy to jeszcze nie słyszałem.

U mnie są pipelife pomarańczowe tzw."zewnętrzne" :-) Przywiózł takie instalator. Są też ponoć mocniejsze, pod budowę dróg, ale nie wiem, czy jest sens.

Witajcie

W załączeniu przekrój płyty odebrany właśnie od konstruktora. Napiszcie proszę czy te 5 cm XPS wystarczy aby nie było mostka na wieńcu? Czy należałoby coś zmienić?

Ogrzewanie planuję podłogowe. Czy w takim wypadku dawać na górę jakąś warstwę styropianu czy kłaść rurki bezpośrednio na płytę? Ogrzewać planuję powietrzną pompą ciepła.

przekombinowane. Niepotrzebnie. Daj pod całą płytą min. 15cm EPS200 (chyba że stać Cię na XPS) pomijając te 5cm XPS. Z czego będą ściany nośne domu?

Witajcie

Kurka po co folia między styro ? I EPS 100 pod 20 cm żelbetową płytę ? Wielkim znawcą nie jestem ale zweryfikuj to bo nie wygląda dobrze.

Ja mam w projekcie od dołu ,

50 cm piasek

20 cm XPS 200

folia,

22 cm płyty

10 cm eps 100,

wylewka 10 cm ( sciany wewnętrzne nie stoją na eps 100 )

czy wykonawca jest konstruktorem..

Wykonawca stwierdził, że xps 50 to będzie to samo co eps100. Ale nie wiem co miał na myśli..

przepraszam że tak bezpośrednio i po budowlanemu to skomentuję ale komantarz brzmi tak:

"chyba go pojebało.."

jak tak stwierdził to znaczy że nie ma pojęcia o materiale z jakiego ma robić.. oj zastanowibym się poważnie nad taką współpracą..

@mic81 - masz XPS czy eps200? bo XPS200 to byłby bardzo bogaty i na parking dla czołgu byłby chyba w sam raz ;)

Gość Arturo72
Nie mam pojęcia, dlatego pytam. Poprosiłem wykonawcę płyty, aby załatwił projekt płyty. W projekcie gotowym były tradycyjne fundamenty

Zmień wykonawcę,daj projekt do zrobienia kumatemu konstruktorowi,znajdź normalnego wykonawcę.

Wyjdzie, raz,że pewniej,dwa znacznie taniej.

EPS100 jest miękki jak k..a,nie sądzę,żeby wytrzymałościowo był odpowiedni pod taki nacisk ale to konstruktor powinien wyliczyć.

Edytowane przez Arturo72