Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Arturo72 - przestań i zajmij się stroną merytoryczną.

Dla przypomnienia i ku przestrodze:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_budowlana_na_%C5%9Al%C4%85sku_(2006)#B.C5.82.C4.99dy_konstrukcyjne_i_wykonawcze

Moj ojciec pracował jako kierownik w firmie, ktora budowała tą hale. Na szczęście tą budowę prowadził kto inny. Zanim sie zawaliła to pamiętam ze straszne problemy mieli z cieknącym dachem.

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no i nadal nie wiemy, jakie problemy mają płyty fundamentowe na EPS w Szwecji...
Jak zaczną budować tak ciężkie domy jak nasze może i problemy się zaczną

Ludzie, czy doprawdy spieranie się o EPS czy XPS przez ostatnie dwie strony wątku dotyczy płyty fundamentowej?

Czy tak trudno zrozumieć, że przychodzimy tu by poczytać WIEDZĘ a nie utarczki słowne między jednymi a drugimi, takie pieprz... głupot przez kilka - kilkanaście stron robiące tylko bajzel na FM i na dodatek jak brak argumentów zaczyna się chamstwo

Wystarczy raz wypowiedzieć swoje przekonanie i leciem dalej.

Pytanie do tych co zawodowo płytami się zajmują - inni niech, jeśli można prosić, nie odpowiadali bo tylko znów głupoty gadać będą.

Oglądałem na Discovery kiedyś program gdzie wykonywano płytę fundamentową, chyba było to w Anglii. Płyta pod dom murowany, w technologi podobnej do naszej, pustaki itd, piętrowy z płaskim dachem.

I o co mi tak naprawdę chodzi.

Pod płytę zebrali humus, nawieźli z 20-30 cm piasku, ubili to dokładnie, styrodur i na to płyta.

Czytam niektóre wypowiedzi i zastanawiam się - po co aż tak głęboko należy wybrać grunt. Bez marketingu czy filozofowania - wyjaśnijcie mi dlaczego ?

Przecież płyta sama w sobie powinna przenieść obciążenia punktowe ścian na większą powierzchnię tym samym ... no własnie - po co to wszystko ?

Gość Arturo72

Czy tak trudno zrozumieć, że przychodzimy tu by poczytać WIEDZĘ

Cieciu,czy Ty na forum chcesz zasięgnąć wiedzy temat konstruowania domów ?

Od tego są szkoły a nie fora.

Obudź się,może zapytaj się na forum jakie zbrojenie masz dać w płytę albo niech Ci ktoś wyliczy więźbę na dach.

Co za...cieć...

Nie doczytałem ale długo nie trzeba było czekać na podobne pytanie:

Czytam niektóre wypowiedzi i zastanawiam się - po co aż tak głęboko należy wybrać grunt. Bez marketingu czy filozofowania - wyjaśnijcie mi dlaczego ?

Przecież płyta sama w sobie powinna przenieść obciążenia punktowe ścian na większą powierzchnię tym samym ... no własnie - po co to wszystko ?

Bo jeden forumowicz z drugim forumowiczem mieli kaprys wybrać tak głęboko ale jest to tylko marketing,Ty nie mniej takiego kaprysu i wybierz tylko 10cm :)

Człowieku,ile Ty masz lat ? 15 ? 18 ? Bo nie sądze,że dorosły człowiek może tak myśleć i to w dodatku budujący dom...

Chyba jakąś prowokację odgrywasz albo jest to ukryta kamera.

Zapytaj się swojego konstruktora o to,to jego działka,podobnie jak styro pod płytą a jak mu nie ufasz to nagraj sobie ten reportaż z Discovery i podłóg niego rób płytę bo innej opcji nie masz.

Edytowane przez Arturo72

Arturo - może byś się tak opanował i odrobinę pofolgował swoim zapędom wszechwiedzącego i wszechmądrego forumowicza.. Jeszcze takich kilku jest tutaj ale może dali sobie spokój - wygrał zdrowy rozsądek.

Każdy z nas ma prawo do własnego zdania i nie każdy musi się z nim zgadzać - nikt z nas nie ma monopolu na rację - pamiętajmy o tym. Powtórzę propozycję jednego z kolegów wcześniej - nie podoba Ci się czyjaś wypowiedź albo uważasz ją za merytorycznie niepoprawną to przedstaw swoje zdanie w temacie - nie próbuj nikogo besztać ani obrażać. Ci co to czytają zapewne myślą na tyle biegle że potrafią wyciągnąć jakieś wnioski, czasem lepsze lub gorsze ale to już problem czytelnika.

Ludzie dajcie już spokój tym głupawym wycieczką osobistym i obrażaniu innych, napiszcie co sądzicie w temacie i starczy bo normalnie ten wątek stracił swój merytoryczny charakter a jest sprzeczką na ważny temat ale jak śmiem przypuszczać nie do rozwiązania bo każdy okopał się we własnym grajdołku i rzuca inwektywami jak granatami.

Co do pytań użytkowników - jak ktoś pyta to znaczy że ma fałdy na mózgu a to już jest potwierdzenie że myśli.

Gość Arturo72
Powtórzę propozycję jednego z kolegów wcześniej - nie podoba Ci się czyjaś wypowiedź albo uważasz ją za merytorycznie niepoprawną to przedstaw swoje zdanie w temacie - nie próbuj nikogo besztać ani obrażać.

Przedstawiałem nie raz ale widocznie nie dociera.Powtórzę jeszcze raz.

Od głębokości wykopów nie decyduje zdanie jednego czy drugiego forumowicza.O jakości styropianu pod płytą nie decyduje zdanie jednego czy drugiego forumowicza czy nawet producenta,o zbrojeniu wpłycie nie decyduje większosć na forum

Od tego wszystkiego jest konstruktor ale jak ktoś mi wyjeżdża,że konstruktor się nie zna,że od konstruktora lepiej wie forumowicz to ręcę opadają.

Folia: Warstwa paroszczelna powinna być od stronie cieplej, jeśli dam folie pod izolacja, punkt rosy od razu się zmienia i skraplanie będzie nad folia. Lepiej dac ta folie pod betonem jako warstwę poslizgowa, a warstwę paroszczelna na plycie bądź pod wylewka, w przypadku desek jako podloge nawet pod deskami.

Jak widać na budowie domu zeroenergetycznego : http://www.domzeroenergetyczny.waw.pl/kronika-budowy-domu-zeroenergetycznego#linkday_6_3 (od zdjęcia nr 6/31), nie dla wszystkich jest to takie jasne.

Co ciekawe piszą (pod zdjęcim 9/31):

Teoretycznie tej folii nie musielibyśmy układać z tego względu że pospółka nie podciąga wody.

To po co w takim razie dają tą folię? Aby podwyższyć koszty budowy? Bo jej wartości to na pewno nie zwiększy.

Oglądałem na Discovery kiedyś program gdzie wykonywano płytę fundamentową, chyba było to w Anglii. Płyta pod dom murowany, w technologi podobnej do naszej, pustaki itd, piętrowy z płaskim dachem.

I o co mi tak naprawdę chodzi.

Pod płytę zebrali humus, nawieźli z 20-30 cm piasku, ubili to dokładnie, styrodur i na to płyta.

Też wybierałem tylko humus, ale bezpośredno pod humusem był piasek średni, nieznacznie zagliniony, później piasek drobny, z niewielkim dodatkiem żwiru. Jak by budowali ten dom, na torfie, albo glinie to byłoby więcej, niż 30cm.

Poza tym, głębokość przemarzania tez jest u nich inna, co oznacza, że gruntu wysadzinowego moga wybrać mniej.

Jeszcze jeden "kwiatek" z budowy domu zeroenergetycznego.

Tutaj http://www.domzeroenergetyczny.waw.pl/kronika-budowy-domu-zeroenergetycznego#linkday_4_2 pokazano wykonywanie podsypki z pospółki.

Brakuje tylko jednego elementu - zagęszczarki. Koparka, nawet najcięższa w tym wypadku nie wystraczy.

Jeszcze jeden "kwiatek" z budowy domu zeroenergetycznego.

Tutaj http://www.domzeroenergetyczny.waw.pl/kronika-budowy-domu-zeroenergetycznego#linkday_4_2 pokazano wykonywanie podsypki z pospółki.

Brakuje tylko jednego elementu - zagęszczarki. Koparka, nawet najcięższa w tym wypadku nie wystraczy.

Było chyba jednak zagęszczane. Przed położeniem folii piasek wygląda trochę inaczej niż po koparce. Nie chce mi się poza tym wierzyć by zapomnieli o takim "drobiazgu"

Przedstawiałem nie raz ale widocznie nie dociera.Powtórzę jeszcze raz.

Od głębokości wykopów nie decyduje zdanie jednego czy drugiego forumowicza.O jakości styropianu pod płytą nie decyduje zdanie jednego czy drugiego forumowicza czy nawet producenta,o zbrojeniu wpłycie nie decyduje większosć na forum

Od tego wszystkiego jest konstruktor ale jak ktoś mi wyjeżdża,że konstruktor się nie zna,że od konstruktora lepiej wie forumowicz to ręcę opadają.

Masz taki wykres naprężeń punktowych jak zamieszczany tu wcześniej? Jeżeli nie masz to twój konstruktor, z całym dla niego szacunkiem nie zrobił wszystkiego co powinien.

Gość Arturo72

HenoK - dzięki za link, oglądam i tez nie zauważyłem zbrojenia albo jeszcze nie doszedłem do tych zdjęć

Może producent płyty czyli wykonawca nie zaleca dawać zbrojenia w płycie ? Na Discovery jak oglądałeś to było zbrojenie ?

Było chyba jednak zagęszczane. Przed położeniem folii piasek wygląda trochę inaczej niż po koparce. Nie chce mi się poza tym wierzyć by zapomnieli o takim "drobiazgu"
Zagęszczanie wykonuje się warstwami, czyli powinna równocześnie pracować koparka i zagęszczarka.

Trochę mi się nie chce wierzyć, że taki "szczegół" pominęli na zdjęciach.