Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiemy coś na temat warunków gruntowych ? Podbudowy pod płytę ? Rodzaju izolacji pod nią ?

Wtedy można dywagowac.

Sądzę, że pod płytę bardzo dobre:

warunki_grunt.jpg

Ja mam zbrojenie z fi12mm co 15cm i pokaźną odsadzke czy jak to się tam nazywa.Stali poszło 4,5t na 180m2.

No tak, ale ty masz płytę na szkodach górniczych, u mnie takowych nie ma. Poza tym ja mam tylko 100m2 płyty pod dom i 30m2 garażu jako osobna płyta. W garażu mam zrobjenie płyty w dwóch warstwach również z prętów fi12 z oczkami 20x20...

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Sądzę, że pod płytę bardzo dobre:

[ATTACH=CONFIG]217687[/ATTACH]

No tak, ale ty masz płytę na szkodach górniczych, u mnie takowych nie ma. Poza tym ja mam tylko 100m2 płyty pod dom i 30m2 garażu jako osobna płyta. W garażu mam zrobjenie płyty w dwóch warstwach również z prętów fi12 z oczkami 20x20...

Bez obliczen, nie znając statykę domu, ciężko powiedziec, ale na oko mocno przesadzone. Grunt masz dobry, może policzyl strop. Często się tak zdarza. Trzeba go zapytać, jakim programem i na jakie parametry zrobil to obliczenie. A co masz pod plyta planowane? Nadal stawiasz na ten PIR? może dlatego...

Edytowane przez tmann*

Bez obliczen, nie znając statykę domu, ciężko powiedziec, ale na oko mocno przesadzone. Grunt masz dobry, może policzyl strop. Często się tak zdarza. Trzeba go zapytać, jakim programem i na jakie parametry zrobil to obliczenie. A co masz pod plyta planowane? Nadal stawiasz na ten PIR? może dlatego...

Nie mówiłem konstruktorowi nic o materiale na izolację. Mówiłem mu jedynie, że ma być U przegrody jak dla domu NF15 (stare założenia).

Co ciekawe na rzutach płyty nie widać wogóle izolacji. Jest tylko chudziak 10cm.

Chyba policzył strop ...

Edytowane przez Barth3z

Dlatego najprościej byłoby wykonać w tym miejscu dylatację, tylko to wymusi nieco zmianę zagospodarowania górnego budynku aby zgrabnie ukryć podział. Wtedy otrzymasz jedną bryłę na poziomie garaż-dzienna-techniczna z fragmentem górnego budynku i drugą bryłę z pozostałą częścią (tą "niepodpiwniczoną"). Obie możesz bez przeszkód stawiać na płytach, najpierw dolną i mur oporowy od strony pomieszczeń technicznych, następnie płytę pod górny budynek.

Czy mur oporowy od strony pomieszczenia jest konieczny w przypadku gdyby ta ściana była zbrojona żelbetowa?

A gdyby górna część była podpiwniczona? Dom mógłby stać na jednej płycie. Garaż z powodów strat ciepła chcę aby był osobną konstrukcją, przylepioną do domu na osobnej płycie.

Jeśli będzie podpiwniczenie, które znajdzie się na poziomie tej dolnej bryły, to oczywiście da się to zrobić na jednej płycie. Garaż nie ma problemu żeby stanął oddzielnie (bez względu na rozwiązanie z, czy bez podpiwniczenia). Nie wiem jak dokładnie ukształtowana i zbudowana jest ta skarpa ale głębokie jej podcięcie może być problemem - może się zsunąć. Generalnie takie grzebanie się w ziemi kolosalnie podniesie koszt tej budowy. Zastanów się czy warto.

Czy mur oporowy od strony pomieszczenia jest konieczny w przypadku gdyby ta ściana była zbrojona żelbetowa?

Ta zbrojona żelbetowa ściana, to właśnie jest swego rodzaju mur oporowy.

Wracając do styro pod płytą - w którymś z ostatnich numerów Muratora był artykuł o domu na płycie (chyba parterowy z betonu komórkowego), gdzie zaczęły ściany działowe pękać po wprowadzeniu. Powód - płyta ugięła się z powodu styro o zbyt niskiej nośności (szczerze to nie pamiętam czy był to EPS 100 czy 200). Ja to czasem mam wątpliwości co do swojego piętrowca z silikatu - czy nie za ciężki czasem ;)

Wracając do styro pod płytą - w którymś z ostatnich numerów Muratora był artykuł o domu na płycie (chyba parterowy z betonu komórkowego), gdzie zaczęły ściany działowe pękać po wprowadzeniu. Powód - płyta ugięła się z powodu styro o zbyt niskiej nośności (szczerze to nie pamiętam czy był to EPS 100 czy 200). Ja to czasem mam wątpliwości co do swojego piętrowca z silikatu - czy nie za ciężki czasem ;)

No, tez to czytałem. Plyta ma pod spodem EPS 200 i EPS 100, podsypka została sprawdzona przez geologa pozytywnym wynikiem. Zostaje w sumie tylko ta przyczyna. Albo plyta za slaba albo Izolacja pod spodem za miekka, czyli, wg moich dedukacji, EPS pod plyta nie uwzględniono w obliczeniu.

Tez pisza o tym ze plyta w obliczeniu wymaga uwzględnienia izolacji w obliczeniu, a potwierdzą w tym: EPS się nie oplaca, nawet nie wychodzi taniej, ponieważ wymaga grubsza plyte lub więcej zbrojenia itd. I to był tylko stosunkowo lekki dom, beton komórkowy, stropodach z wiązarami drewnianimi itd., plyta nieogrzewana...

Ten drugi przykład był tu w forum, ale tam nie do końca wiadomo co się stało bądź z jakiej przyczyn. Również miał EPS pod plyta

edit: a to był chyba tez ten który puscil wody od dachu do drenazu...

edit2: Zona twierdzi ze plyta była ogrzewana, i na 30cm EPS. Nie pamiętam, czyli, zona ma racje :)

Edytowane przez tmann*

plyta grzewcza się az tak nie wygina, to sa jakich teorie, ale prawda taka, ze temperatura zasilania jest poniżej 30°C, a przy takich roznic temperatury nic się nie stanie. Obojetnie czy te rury sa w srodku czy na dole czy na gorze.

Przy 30cm EPS nie ma co się dziwic, e-modul i tak strasznie niski (liczy się ten EPS100), a wytrzymalosc na sciskanie jeszcze nizsza niż 45-60 kPa przy ulozeniu jednowarstowym.