Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 16,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

czy polecacie "projektanta płyt" jako projektanta plyty? :D

bo musze komus zlecic, jak wyglada procedura od zera, do projektu?

Ja polecam. Ekipa była zielona, (ale myśląca - chwała im za to) kierwonik upierdliwy i tylko dzieki prejektantowi nie wykorkowałem na zaraz początku budowy :wink:

Upierdliwy kierwonik to marzenie inwestora i koszmar budowlańca :)

Mój był niestety upierdliwy "niemertyorycznie" Nie robił nigdy takiej płyty i kwestionował projekt i kompetencje projektanta. Nie było wesoło :evil:

Chyba czekają mnie podobne kłopoty - pierwsze opinie kierobuda n/t płyty są mało obiecujące.

coulignon, robiłeś badanie geologiczne gruntu? Projektant chce dane o gruncie.

StolarzS - po prostu dołączysz do rozrastającego się grona ludzi borykających się z podobnym problemem :) --- kiera przekonanego do płyty ze świecą szukać , podobnie z konstrukcją , ale za to jaka satysfakcja na koniec , w końcu o wiele trudniej przeforsować nielubiane i nieznane rozwiązania a w szczególności w polskich realiach konserwatywnego budownictwa !

• 2 weeks później...

Witam

Wszystkie płyty fundamentowe (chyba wszystkie :roll: ) zaprezentowane w tym wątku mają kształt prostokąta, kwadratu cy cóś koło tego ... a jeśli płyta pod budynek miała by mieć wymyślniejszy kształt , np. :

http://projekty.dom.pl/wb-3461.htm

Jak taki kształt ma sie do wytrzymałości takowej płyty?

pzdr

odnosnie koniecznosci takich badan: czarnoziem kl IIIa, pelna melioracja.
To akutat dla geotechnika ma drugorzędne znaczenie, no chyba, że tego czarnoziemu masz np. 3m grubości.

Zakres badań najlepiej określi Ci ... geotechnik. On dobrze zna mapy geologiczne i wie czego można się na Twojej działce spodziewać. Niekiedy wystarczy jeden odwiert. Więcej robi się wtedy, gdy grunty są "niepewne".[/u]

Witam

Wszystkie płyty fundamentowe (chyba wszystkie :roll: ) zaprezentowane w tym wątku mają kształt prostokąta, kwadratu cy cóś koło tego ... a jeśli płyta pod budynek miała by mieć wymyślniejszy kształt , np. :

http://projekty.dom.pl/wb-3461.htm

Jak taki kształt ma sie do wytrzymałości takowej płyty?

pzdr

ni jak się ni ma, zanczy się bez znaczenia

a co to za "wymyślny" kształt :roll:

toć to też prostokąty

jakbyś chciał jajo, możesz mieć jajo

Mój był niestety upierdliwy "niemertyorycznie" Nie robił nigdy takiej płyty i kwestionował projekt i kompetencje projektanta. Nie było wesoło :evil:

Chyba czekają mnie podobne kłopoty - pierwsze opinie kierobuda n/t płyty są mało obiecujące.

coulignon, robiłeś badanie geologiczne gruntu? Projektant chce dane o gruncie.

Nie robiłem. Na poczatku chciał tez ale potem odpuscił. Nie pamietam dlaczego.